Kanādā tiek aizliegta Dire Straits dziesma "Money from nothing", tās originālversijā.

Homoseksuālistu aktīvisti Kanādā ir panākuši Marka Nopflera dziesmas "Money from nothing", aizliegumu, viena vārda dēļ - faggot. Tas aizvainojot gejus. Nopflers ir pārrakstījis 1985. gada dziesmas tekstu, lai to joprojām drīkstētu atskaņot.
Šā kontinenta citā vietā, ASV "kokvilnas" pavalsts skolas vajadzībām pārraksta Marka Tvena Toma Soijera un Haklberija Fina piedzīvojumus, izņemot no darba nepolitkorektus vārdus, kā "nigger" un aizstājot tos ar citiem.
Viedokļi, pieredze?

SievieteMelnaa (2011-01-17 18:23)      Mums arii pirms dazhiem gadiem no maaciibu literatuuras tika iznjemta teika par to "kaa chigaans zirgu zadzis". Kapeec? Tapeec, ka veica apjomiigu peetiijumu un atklaajaas, ka LV sab-as netolerance visvairaak izpauzhas pret chigaaniem. Par politkorektumu kaa taadu - tas meegjina mazinaat neiecietiibu un pats par sevi, iespeejams, ir smiekliigs un paarspiileets, tachu NAV ljaunums, pret kuru jaaciinaas, bet gan pats ciinaas pret ljaunumu. Es uzskatu, ka pasaule ilgi nespees atvainoties diviem - ebrejiem un melnajai rasei, par to, kas tiem veesturiski nodariits. Un ir ok, ka SKOLAS vajadziibaam tiek korigjeeti attieicigie darbi. Un Tu to saprastu, ja dziivotu tajaa sabiedriibaa.

Mezhavecis (2011-01-17 18:32)      Tur jau tā lieta cilvex,ka atrodas tādi "varenie",kas iedomājas,ka varēs mums ar tevi notikt,kā, kad, kāpec, ar ko, utt. ,kontaktēties ,un uzspiest savu viedokli vissai pasaulei.

lar_unurur (2011-01-17 18:45)      SievieteMelnaa>
Paga, te ir sagrozīti iemesli ar sekām. Lieta ir tāda. Paņemsu kā piemeru tevis sacīto(kā marmorienes iepriekš).
Tu ne 1, ne 2 un ne 3 reizes esi teikusi, ka reliģija ir bleķis un māņi. Tu mani aizvaino? Nē! Es ar to varu sadzīvot. Man drīkst teikt, ka ateisms ir aklums? Es ceru, ka drīkst. Ja mēs(sab.) sekosim rediģēšanas domai, tad tev nedrīkst teikt, ka nekāda Dieva nav.
Ar kādām tādām tiesībām Sieviete Melnā drīkst teikt, ka Dieva nav, ja tas aizvaino 4 no 5 miljardiem zemes iedzīvotāju?
Talāk.
Pārliecība ir uzskatu un darbu secība. Tu vairs nekad nesaki, ka Dieva nav. Jo to tu nedrīksti apgalvot. Tas aizvaino daudz lielāku cilvēku daļu, nekā to, kuru uzskatus pārstavi tu.
Man NAV problēmu ar tevi runāt, lai arī tev ir diametrāli pretējs viedoklis. Bet ja mēs "izejam" no Marka Tvena pārrakstītaja viedokļa, tad tava viedokļa būt te nedrīkst.
Un par lapsu tas pats. ES! neaizliedzu, nevaru aizliegt un ja man būtu iespeja, atteiktos no varas aizbāzt otram muti. Bet jūs to atbalstat.

SievieteMelnaa (2011-01-17 18:53)      lar_unurur, pirmkaart iemaacies noformulet domu taa, lai varetu saprast, ko tieshi Tu man gribeeji pateikt. Bez obid. Otrs - saki, ko velies, bet domaa par sekaam. Doma par veidu, kaadaa tas tiek pateikts. Tad, kad es pateikshu, ka kriestieshi ir garaa slimi un vinju velams buutu izolete no sabiedriibas, tad Tu man vareesi paarmest netoleranci. Tad, kad ateisti uztaisiis koncentraacijas nometnes, kuraas ielodziis un vilks aadu paar aciim kristieshiem un citiem ticiigajiem, tad..veelaak, kristieshi varees gadusimtiem par sho te prasiit "nodevas" un toleranci pret vinjiem. Pasakot, ka dieva nav, es varu aizvainot, ja nu vieniigi dievu :DD Feel the difference ;)

karbonaade (2011-01-17 19:12)      Cenzūra latviešu variantā: savulaik viens režisors (lai viņam vieglas) no Skroderdienām ņēma ārā vārdu "žīds"... ka Blaumanim bija bez jebkādas negatīvas nokrāsas...
Pie mums arī tas notiek.
Runā, ka ASV visdiskriminētākā "suga" ir vīrietis - baltais heteroseksuālis...

Ja mēs par politkorektumu, tad vui, cik daudz oho lietotāju sēdētu par... sievietes aizskaršanu.

Ir infa, ka tie, kas saka, ka holokausts nav bijis, tiek vajāti, kaut gan dokumentālu pierādījumu holokaustam nav...

Esmu par cieņu, BET (ar Godmaņa pirkstu). Man ir tiesības kā latvietei šeit runāt latviešu valodā, man ir tiesības svinēt Ziemassvētkus ar visu egli un pārējām figņām (kaut gan nemaz neesmu kristiete), man ir tiesības uz savu viedokli. Punkts.

Ps. Es piekrītu, ka kristietība, ir krutākais ebreju bizness, un holokausts, neatkarīgi no tā, vai bija vai nebija, otrs krutākais. Man šķiet, ka ir labi no tā mācīties.

Pss. Ar vislielāko interesi izlasītu Talmudu. Interesanti, kāpēc tas ir senebreju valodā un praktiski nav tulkots?

Pss. Neesmu rasiste, antisemīte uttt. Bet... kad šādi aizskar mani, esmu gatava par to būt.

pssss. Interesnati, ko viņi darīs ar "krusttēva Toma būdu"? :D

lar_unurur (2011-01-17 19:13)      Bez obid. Bet kuru no domām tu nespēj uztvert? Kas ir formulēts miglaini un nesaprotami. Bez obid, bet lapsas stila uzbraucienus formai un gramatikai spēju uztvert kā sitienu pa saules pinumu tik vien.
Tālāk.
"Doma par veidu, kaadaa tas tiek pateikts. "
Paga, tas ir sliezu "perevods". Perevodjitj strelki. Kāds tad nenormāls domu izteiksmes veids bija Nopflera "money from nothing"? Viņš aicināja kādu kārt? Veidot nometnes? Nekā tamlīdzīga! Tomēr dziesma ir banota dēļ viena vārda.
Bet tu saki, ka forma ir būtiska, bet izteiksmes veids ne tik ļoti. Tad pati "opreģeļisj". Tad forma vai veids? Vai otrādi?
Tur jau ir šī politkorektuma izveidotā divdomība gan spriedumos, gan darbos.
Dire Straits ir veidojuši koncentrācijas nometnes gejiem? Aicinājuši to darīt? Ne. Tad kāpēc vienus banot drīkst, otrus ne?

viduveejsIQ (2011-01-17 19:42)      Kāpēc nēģerus būtu jādēvē par afroamerikāņiem, ja liela daļa no viņiem nemaz tuvumā Amerikai nav bijuši?

leone (2011-01-17 21:32)      Kā tad lai politkorekti sauc Latvijā dzimušus dzīvojošus nēģerus? Afrolatvieši?Un kāpēc nēģeris neskan politkorekti,kaut patiesībā tā tik vien ir,kā norāde uz cilvēka ādas krāsu?
Reiz,kad pateicu,ka mans puika ir normāli orientēts(seksuālā ziņā),man aizrādīja,ka tagad normālas esot visas orientācijas,tāpēc jāsaka-tradicionāli orientēts...un žīdus jāsauc par ebrejiem(kaut pirms kara viņi paši sevi par žīdiem sauca),un nu čigāns ir roms.Kā tagad dziedāt to dziesmu-"Es čigāna puika biju"?

pianissima (2011-01-17 21:41)      leone - jā, un tie, kas teica "iet čigānos" (ķekatās, ja kāds nezina), tad tagad jāsaka "iet romos":))))))

Helga_13 (2011-01-17 21:44)      Kurš kretīns izdomāja, ka cilvēkus iedalīt pēc ādas krāsas ir politkorektāk kā pēc rases? Man bērnībā audzināja, ka nēģeri saukt par melno ir nepieklājīgi, tādā veidā norādot uz citādo ādas krāsu. Rase- tas ir zināmā mērā klasifikātors, bet ādas krāsa ir personīgs uzbrauciens ( Palasie grāmatu "Ieviņa Āfrikā" ) Un tā mēs augām, līdz atbrauca kaut kāds kretīns- Dzordžs Stīls- policists no ASV, kurš Latvijā, pēkšņi ir aktieris teatrī, dizedātājs korī, par nesamērīgu samaksu māca angļu valodu un mēdijos skalo smadzenes par rasismu Latvijā. Un visi uz to " pavelkas" un saka- jā, tas ir baigi pareizi ...!!!! Pilnīgs sviests !!!! Un ķīniešus jūs sauktu par dzelteniem ? Un tas būtu riktīgi politkorekti ?

Helga_13 (2011-01-17 21:51)      Bet par cilvēku absurdo domāšanu un klišejām geju sakarā pēdējā laika izcilakā atklāsme bija filmā" Metal a Headbanger`s Journey". Iesaku šo filmu ieteicamo sarakstā katrā mājā, kur aug pusaudži, pie tam, noskatīties kopā ar viņiem.

daisy_fuentes (2011-01-17 22:27)      Vārdu semantiskā nozīme mainās, tāpēc tas, kas kādreiz bija normāli, pēc kāda laika tāds var arī nebūt. Šai sakarā, ņemot vērā subkultūras jaunākās vēsmas, ieteiktu jauniešu sabiedrībā nemētāties ar vārdu "čalis" - var dabūt pa seju :)))

Taču tie visi ir tikai vārdi un formas, ne būtība.

Tāpēc cenzūras aktivitātes spēj izsaukt tikai vīpsnu, ne šādas kaislības un uzbudinājumu. Cenzūras mēdz būt arī asiņainākas - kā Pola Potsa laikā, kad cilvēku mierīgi varēja nošaut par to vien, ka nēsāja brilles. Amīšu cenzūra ir drīzāk smieklīga - kā Holivudas cenzoru noteikums, ka gultas ainās vienai kājai vienmēr jābūt pie zemes. Mēs tā arī nekad neuzzināsim, kādi vispār bija Marka Tvena oriģinālie manuskripti, pirms pie tiem ķērās "izdevēji". Un neviens taču neliedz kaut tūlīt aiziet uz Rozes grāmatnīcu, kur par pāris latiem var dabūt Haka Fina piedzīvojumus ar visiem "nigām". "Krustēva Toma būda", btw, ir izraisījusi vienlīdz lielas kaislības un protestus gan no balto plantatoru puses sākotnēji, gan nu jau arī melno kustībām, kas apsūdz autori stereotipu radīšanā. Bet tie visi ir tikai tukši vārdi, vārdi, vārdi...

Daudz vairāk aizķer stāsts par puiku Brisbenā, kurš lūdza pirmo glābt savu brāli, bet pats gāja bojā vesela pūļa mentāli un fiziski mīkstmiesīgu nāpšļu acu priekšā.

dolce_no_pasaran (2011-01-17 23:49)      būtu npflers pateicis- visi jūs esat fagoti un mana dziesma paliks tāda kā ir, bet nē....pārrakstīja, lai no atskaņojumiem varētu naudiņas turpināt saņemt!

tā kā, kurš ir īstais piders- liels jautājums!

JurisK (2011-01-18 03:08)      Nezinu Kanaadas un ASV konstituucijas un likumus, varbuut, ka vinjiem cenzuura ir atljauta. Latvijaa taa esot aizliegta. Domaaju, ka valsts pamatlikums vienmeer ir primaarais. Vareetu buut, ka Dolchem taisniiba - kursh vairs to dziesmu iipashi klausiijaas, bet nu ir sensaacija, visi grib dzirdeet. Muuzikas bizness esot reti viltiigs:)) Ko noziimee faggot?

av2 (2011-01-18 07:48)      Es dziivoju taja sabiedriibaa, kur melnie viens otru nepaartraukti ( manaa darba dzirdu ik palaikam ssitaas uzrunass vinnu starpaa ) uzrunaa "niger", un veel sliktaak. Ameerikas nelaime ir, ka reiz atveda sev..nelaimi no afrikas, un tam nav nekaada sakara ar aadas kraasu. Slaisti paliek slaisti, kaut melni, kaut balti, kaut dzelteni. Un atveda tiessi slaistus, bet melnus, diemzzeel.
Nav pareizi neko labot nekur. Veesture paliek veesture, un taa ir jaamaacaas taada, ka taa ir bijusi, neviss sakoriggeta. Cik var mainiit faktus????? Ja taat turpinaat, tad peec 50 gadiem davai mainiisim ssodienas vaardus arii, jo kaadam passpasludinataam "bakalauram" liksies nekorekts kaads vaards.... Ja reiz kaadu sauca par neeggeri, tad taa arii sauca tajos gados. Kaapeec buutu jaamaina tas? Cita lieta ir , ka tajaas skolaas noteikti buutu jaaizskaidro viss, kas ir saistiits ar to, vai citu lietoto vaardu.Punkts.

dolce_no_pasaran (2011-01-18 10:07)      vispār jau bazars stāv tikai par vienu dziesmu, nevis visu repertuāru!
aber piārs patiesi labs! ka savlaik ar Smokie " whu the fucking alice"
aber faggot sarunvalodā ir pidars, pediņš.

domāju, ka neviena raidstacija latvijā neņemtos atskaņot latviešu dziesmu, kurā būtu šādi vārdi ij pareizi darīitu.

Decijs (2011-01-18 15:59)      parprastaa demokratija...

marmorakaraliene (2011-01-18 18:26)      Aha, Latvijā ļoooooti aktuāls jautājums par amurikāņu mūzikas tirgiem.... es naktīs turpmāķ mierīgi gulēt nespēšu, domājot par to, vai man nezināmu, sen aizmirstu vai arī dzirdētu, bet valodas perfektas nezināšanas dēļ līdz galam neizprastu dziesmu tekstos nepavīd kāds diskriminējošs vārds - pediņš, nigers, žīds.... utt. - nu kas nu kādai tautai pasaulē problemātisks...

Persifona (2011-01-22 08:34)      Es kā sieviete saku,ka homoseksuālisms ir slimība,novirze vai izņēmums. Atkāpe no dabiskās gaitas. Nedrīkst ar pirkstu bāzt acīs,bet nedrīkst gejus uzskatīt par tik svarīgiem,lai pārrakstīt mirušu autoru darbus. Viņi gan priecīgi nebūtu.

dudiks (2011-02-22 17:14)      pie mumsim arii dereetu aizliegt "tomu Sojeru" - ir starpiiba starp mums un amiishiem - ja aizliegs, tad visi obligaati izlasiis! :)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu