Referendums par latviešu valodu - līdz 9. jūnijam

Kāpēc TV, radio un prese tik maz raksta un runā par referendumu, kas vēl notiek līdz 9. jūnijam - par to, vai mācībām skolās jānotiek tikai latviešu valodā? Kaut kā dīvaini, ka runā tikai par Saeimas atlaišanu un citiem politiskiem jautājumiem, bet šis referendums ir palicis ēnā. Kurš tajā visā ir ieinteresēts???

jodo (2011-06-06 14:27)    1 Senta, varu derēt, ka šodien krievu bērni runā vismaz 2 valodās: krievu, latviešu, bet latviešu bērni, labi ja vienā. Pieskaiti klāt vēl kādu svešvalodu un tad izlien ārā fakts, ka krievu bērni ir vairāk attītīti un konkurētspējīgāki par tiem patriotiskajiem latviešiem.

Tieši tāpēc, lai mani bērni būtu konkurētspējīgāki, es viņus mudinu mācīties arī krievu valodu. Valodu zināšanas noderēs vienmēr.

Un, starp citu, Latvijā nemācīties latviešu valodu izvēlēsies tikai pilnīgi tumsoņas (vecāki). Un tur nepalīdzēs nekas - atļauj kaut mācīties vienalga kādā valodā.

Aizliegums reti kad ir bijis pozitīvs stimulators ilgtermiņā.

Smaidona (2011-06-06 15:06)      Pievienojos Jodo.

Carpe_Diem (2011-06-06 15:26)      mjaaa... Rebjata, davaite žitj družno :)

edora (2011-06-06 15:28)  1   Tas , Senta , ir tikai pateicoties mūsu iztapībai , nevis skolā māca zemā līmenī , bet nav motivācijas mācīties , latvieši paši visur spraucās ar savām svešvalodu zināšanām , par tur , kur neviens neprasa un tad brīnās ... manā darba vietā arī bija gadijums , atnāk krievvalodīgais un - nesaprot , neko nesaprot , es mierīgi turpināju runāt latviski un , zini , beigās izrādijās ka saprot gan , tikai mazliet apvainojās ... :)))

jodo (2011-06-06 15:55)    1 Krievu skolās zemā līmenī māca latviešu valodu? Tak paskaties kādas pērles te ber paši latvieši. Jāsāk ir no pašiem. Latviešu skolās apskaties kāda ir LATVIEŠU bērnu valoda. Murgs!

Ja agrāk bija pilns ar mēslvārdiem no krievu valodas, tad tagad tie ir no angļu valodas. Jautājums: a kāda nafig tad ir starpība? ("a" un "nafig" lietoti speciāli :))

Labi, ir forši, ka bērneļi labāk par vecākiem runā angļu valodā, bet viņiem tiešām nāktu par ļaunu saprast, ko saka krievu bērni? Domāju, ka ne.

Es perfekti runāju krieviski un krieviski runāju tikai un vienīgi tāpēc, lai neaizmirstu šo valodu un lai būtu prakse, jo krievu valodas lietošanas vajadzība ikdienā ir ārkārtīgi samazinājusies salīdzinājumā ar to, kā bija agrāk. Nerūpējos par latviešu valodu? Rūpējos - es neņirdzu par krievu, kurš runā lauzītā latviešu valodā. Viņš vismaz cenšas.

Spicis (2011-06-06 15:57)      Mī un žē!!! Palasīju komentārus un sapratu - milzums spriest spējīgo ir izbraukuši finansu meklējumos, palikuši pārsvarā tik ļerinātāji un nozombētie. Kur jūs saskatāt krievos mazākumtautību? Blakus valstī to ir ap 80 miljoniem. Tad te būtu vienīgā vieta kur glābt krievu valodu un kultūru? Intresanta doma par dzimto valodu: vai varat atšķirt valsts valodu no tautības? Ja valstī latviešu valoda ir valsts valoda, tad šeit dzimušajiem tā ir dzimtā valoda, lai kādā sazinās senči un lieto ģimenē. Mācīties valsts skolās valsts valodā ir pieņemts visās valstīs. Neviens netagatavojas aizliegt kādu valodu. Bet, redzams, ka pirmajai Republikai dieviņš atvēlēja 20 gadus un tagad otrajai arī būs tāpat. Rudenī vēlēšanas un viss. Paši atradīsiet ataisnojumu tam, kā par mācību valodu valsts skolās. Ja tik gudri esat sēdēt oHo, tad jau varējāt ieiet CVK mājaslapā un izlasīt. Tur viss: teksts, vietas, darba laiki.

elfu_mazulis (2011-06-06 16:16)      vispār jau parakstu vākšana un referendums nav sinonīmi...nesavāksiet parakstus - nebūs nekāds referendums...tā kā nevajag salīdzināt ar referendumu par saeimas atlaišanu - tās ir divas atšķirīgas lietas...pirmais ir mākoņos ar zīmuli rakstīts, otrais obligāti būs...

par pašu valodu jautājumu? ja godīgi, man kā latvietei brīžiem ir kauns, ka zinu vēsturi un gramatiku sliktāk par tiem, kas ir nokārtojuši naturalizācijas eksāmenus...varbūt sāksim paši ar sevi? nevis ar spēku mēģināsim piespiest tos, kas tāpat mācās latviešu valodu? universitātes iestājeksāmenos pirmo vietu latviešu gramatikā izcīnija meitene ar dzimto krievu valodu...tas bija gadus 10 atpakaļ...jau tad jaunā krievu paaudze mācēja un zināja latviešu valodu...tagad situācija ir daudz labāka...bet mēs latvieši mierā neliekamies...kliedzam un bļaujam par to cik viss ir slikti...laikam jau citādi nemākam...

un saviem bērniem es 100% mācīšu krievu valodu, jo vairāk bērns zin valodu - jo labāk viņa pašam...

orange (2011-06-06 16:16)      tikko pieteicos angl val ekspress kursam berliz valodu centrā. tur kanādas latvietis ap gadien 65 stāstija kā mācijies latviešu sestdienas skolā, jo valsts finansētā izglītība bija angļu vadā.

jautājums, kas liedz minoritātēm saviem bērniem oraganizēt ukraiņu, poļu, ebreju, kaut arābu sestdienas skolas, lai glabaātu kultūru??

cita starpā, protams nobalsoju par.
jo
kad velsies šurp ķīniešu, arābu un turku pūļi, kādā skolā tie ies? latviešu vai krievu?

xxxyyy1971 (2011-06-06 16:50)      labpraat nobalsoshu pret shito stulbumu...

cilveex (2011-06-06 17:08)      Man liekas, ka viena liela problēma ir psiholoģiska rakstura un tā ir latviešu sevis un savas valodas uztveršana kā untermenšus - zemcilvēkus. Daudziem ir zemapziņas sa
Man principiāli nav saprotama nostādne par valsts skolām, kurās tiek pasniegta pamatizglītība svešvalodās, pilnīgi vienalga kādās.
Kārtējā nespēja risināt, bet tikai atlikt un atlikt un atlikt, jau 20 gadus.
Lai jebkad būtu iespējams izveidot etniski nešķeltu valsti, ir jāsāk no sākuma, no pirmsskolas un vidējās izglītības.
Nākamais. Tas tiešām nav jautājums referendumam. Kā jau te pareizi minēja, šāda veida jautājuma nostādne, tā ir visīstākā provokācija un populisma kārts izspēlēšana, apelējot pie starkopienu naida, kurš ir reāls un pastāv visu laiku. Šā referenduma rīkotāji vēlas savas dividentes no šīs desmitiem gadu ilgstošās nepatikas.
Šādi paņēmieni neatrisinās neko! Tie izraisīs un jau pilnīgi dabisku pretreakciju un tikai padziļinās plaisu.
Un manis teiktajā nav pretrunas, jo 1kārt vidējāi izglītībai ir jābūt TIKAI valsts valodā(arī nekādas apmaksātas svešvalodās mācītas vidējās izglītības būt nedrīkst), 2kārt tas ir administratīvs jautājums, kurš risināms kaut vai ar likumu, ka izglītību svešvalodās varēs turpināt un pabeigt to iesākušie, bet neviena jauna pirmā klase svešvalodās vairs netiks sākta no nākamā gada pirmā septembra. Viss. Rūkšana, protams, būs. Bet tas ir visnesāpīgākais, tomēr pilnīgi nepieciešamais ceļš.

Ezjule (2011-06-06 19:01)      Nepiekrītu JODO ; Mans dēls krievu valodu zināja jau bērnu dārzā iedams latviešu grupiņā( tolaik dzīvojām Ķengaragā...) ; Pašlaik runā angļu, vācu, un krievu valodās. Krievu valodā lasa krievu autoru darbus ( P: Bulgakovu ) un ir 100% pārliecīnāts,ka krievu valodu zin labāk nekā viņa skolas krievu valodas skolotāja zin latviešu valodu te visu mūžu nodzīvodama.

Ljekainiitis (2011-06-06 19:06)      Senta - zini valsti Somija ? Zviedri Somijaa ir principa tadaa pashaa statusaa kaa krievi - Latvija. Ex okupantu peecnaceji. BET - Somijaa ir 2-vas valsts valodas. Zviedru & somu ... ;)

cilvex (2011-06-06 19:41)      Ja salīdzinam ar Somiju, vai tad nevajadzētu arī pozitīvi attiekties pret krievu kā valsts valodu Latvijā?
Vispār, te ir tikai divi ceļi.
1. ja izglītība ir divās valodās, tad nav saprotams, kāpēc šī otrā valoda nav arī valsts valoda.
2. ja valstī ir viena valsts valoda, tad nav saprotams kādā sakarā valsts izglītība notiek kādā svešvalodā.

Un galvenais.
Ja ir vēlme savu valodu saglabāt nevis kā dekorāciju, līdzīgu īru vai baltkrievu valodām un kultūru, kura nelīdzinātos klusā okeāna salinieku dejošanai nacionālajos tērpos tūristu priekšā, bet abi šie etnosa atribūti būtu dzīvi, valoda tiktu lietota visās jomās un būtu 100% pašpietiekama nacionālās valsts robežās, tad tas nav iespējams nemainot valodas lietotāju attieksmi pret to un pret sava entosa statusu kopumā. Un nozīmē nevis deguna celšanu gaisā, bet ikdienas attieksmi pret sevi un apkārtējiem ar cieņu un nevis psiholoģiki līšanu uz vēdēra, lai tikai ar savas valodas lietošanu ikdienā neaizvainotu citus.

Ir tikai divi varianti. Nekāda vidusceļa neeksistē. Ja tas nav vajadzīgs, tad jāmēt blēņošanās pie malas un jāveido divu valsts valodu politiku, kur latviešu valoda, kā relikts, izzudīs dažu paaudžu laikā kā ikdienā lietojamā valoda.

GenaCom (2011-06-06 20:12)      Neuzko citu neesāt spejīgi,ka rīkot kārtējo referendumu!

janisb (2011-06-06 20:25)      Radikālistu reklāma un lielisks veids kā izmest vēja kārtējo miljonu, jo pie esošā krievalodīgo pilsoņu daudzuma tikai idiots var cerēt uz šāda referenduma pozitīvu iznākumu...
Protams ka netaisos parakstīties...

orange (2011-06-06 20:30)      ja valstī ir viena valsts valoda, tad nav saprotams kādā sakarā valsts izglītība notiek kādā svešvalodā.

/iecērt akmenī/

lykke (2011-06-06 20:44)      www.sargivalodu.lv

tur var atrast visas tuvākās (katram savas) vietas, kur var parakstīties. es šodien biju namu pārvaldē Valdemārs - tur ir ierīkots parakstīšanās punkts

Polus (2011-06-06 20:55)      Starp citu, parakstīšanās akcija notiek līdz 9. jūnijam. Ja jautājuma autorei ir vēlme, vēl var paspēt.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu