vai jus piekritat ka Latvija var pilniba sevi nodrosinat ar visu nepieciesamo

Karlis Balodis sava uzrunaa latviesiem 1919. gada saka ".....Tātad visu sacīto kopā saņemot, ja vien rīkojas plānveidīgi un bez jebkādiem aizspriedumiem pie Latvijas izveidošanas aicina vislabākos un spējīgākos dzimtenes dēlus, ir iespējams uzturēt, apvienot neatkarīgu Latvijas demokrātisko, ar sociālo eļļu svaidīto republiku. Palikt ekonomiskā, finansiālā un politiskā neatkarībā, attīstīt, izkopt latviešu kultūru, mākslu un zinātni un, kas priekš galvenām lielajām tautas masām acumirklī izliksies vai pats tas svarīgākais, apgādāt it visas laukstrādnieku, bezzemnieku ģimenes ar zemi, tamlīdz arī gādāt par pilnīgu pilsētu trūcīgo šķiru ekonomisko nodrošināšanu, dārza pilsētām! Zemes Latvijā visiem pietiks pārpārim, apstākļi priekš Latvijas nākotnes, cik sarežģīti un drūmi viņi acumirklī arī neizliktos, ir tomēr tik spoži, ka galva reibst tos visus iedomājoties un sirds laimē sāk ātrāk pukstēt, ja visi tik ķeras un tiek aicināti pie Latvijas izveidošanas darba. Latvija mūžam nedrīkst ielaisties ne politiskā, ne finansiālā, ne ekonomiskā atkarībā no citām spēcīgākām valstīm! Ja pavisam var runāt par kādu nodevību, tad tā būtu tautas nodevība. Latviešiem savas lietas, savi strīdiņi jāizšķir pašiem savā starpā!......"

pilns uzrunas texts http://www.tautasforums.lv/?p=5773

JurisK (2013-01-15 14:36)      Tā kā Latvijas valstī vēl aizvien nav iestājies bankrots, valsts atkopjās no krīzes, pirktspēja kopumā palielinās - tas nozīmē tik to, ka Latvija pastāvēt var. Dzīvot bez kaimiņiem, bez attiecībām ar kaimiņiem - tas gan nav iespējams. Tas plāns, kas bija Balodim - tas bija apm. tas pats, kas Godmanim 90-tajos gados. Esmu lasījis to Baloža grāmatiņu.

kakjis_maisaa (2013-01-15 15:33)      Ir daži pētījumi par to, cik liels iedzīvotāju skaits teorētiski ļauj valstij būt pašpietiekamai, tie cipari svārstās no 10 - 40 miljoniem. Tā ka mana atbilde uz tavu jautājumu - nē.

kvarts (2013-01-15 16:40)      Var gan Latvija pati sevi nodrošināt, protams , to ko paši neiegūstam jāiepērk no citiem. Pati lielākā un nozīmīgākā vērtība ir pārtika, kuru spējam saražot daudz vairāk kā patērējam.Lai attīstītu ražošanu , ļoti pietrūkst uzņēmīgu cilvēku un darbaroku...bet tik uz priekšu...mēs esm vareni , mēs visu varam...

limonija (2013-01-15 17:11)      Teorētiski var. Praktiski - nez vai, jo vispirms ir jāamputē partiju sistēma(līdzīgi, kā to izdarīja K.Ulmanis), visās nozarēs vadība jāuztic tikai augstas raudzes profesionāļiem(kaut vai importētiem, ja savējo nav), protams, ka nereāli īstermiņā kaut ko tādu saveidot. Un arī ilgtermiņā, jo kur liksim visus "šoferu dēlus"?:D(Tos, kuri amatos salīduši, pateicoties sakariem)

taizelis22 (2013-01-15 17:23)      Limonija,tur jau taa nelaime sleepjas!!!!Nekad nav straadaajushi un nestraadaas taadi!!!!

ApartamentiEspana (2013-01-15 17:30)      Shorit kaa reiz par LV runajam sheit (Spanijaa) un man nacas atzit, ka cik lasu un dzirdu no cilvekiem, LV, kadu to gribeja ´´atmodas laikaa´´ cilveki - pilnigi noteikti nebus. Visticamak bus LV, kaa valsts, kuras iedzivotaji bus dazadu valstu pilsonji vai ex pilsonji, pamataa tomer no ne parak attistitam vietam vai... un parapdzivotam. Kam bus vara un vadoshais nauds maks, tas izlasams jebkuraa zinju lapaa, nemaz nav jadomaa 2x.
Pamataa skumji, bet nu cilveku bezmugurkauligums un dazjbrid vajaa smadzenu muskula piepule, da mantrausiba - darija savu un situacija ir tada, kada vina ir.

limonija (2013-01-15 17:49)      Meitas draugs, kurš strādā ļoti lielā starptautiskā uzņēmumā, būdams biznesa konsultants u.c. specs uz izķeršanu(ekonomikas maģistrs), teica - padodiet man to Latviju, 10 gados pārtaisīšu par Brīnumzemi...:D (Viņš nav latvietis, starp citu.) Bet neviens te tādus, kas kaut ko sajēdz, pie teikšanas nelaidīs, pašiem bāleliņiem patīk kabatas piebāzt ar nepelnītu naudu...:(

rihtigais (2013-01-15 20:26)      Dziesma jau sen nospēlēta un plate saplēsta!

dzelzsduure (2013-01-15 21:00)      ---Limonija
Latvijā ir vairāki desmiti, pieļauju ka varbūt pat daži simti, cilvēku kuri, līdzigi kā pieminētais jaunais speciālists, komandas veidā varētu Latviju padarīt par patiešām veiksmes stāstu aptuveni 5-7 gados. Ir tikai viena problēma- ar tik nekam nederīgu cilvēkresursu kā šajā valstī, pirmais solis būtu nomainīt visu darbspējīgo iedzīvotāju sastāvu.

Zeltiite (2013-01-15 21:24)      Ja mēs būtu indiāņi, tad , varbūt, kāds fonds finansētu vismaz pirmatnējās kopienas ar naturālo saimniecību rezervāciju Latvijas laukos. Bet - diemžēl, Latvijas lauku iedzīvotāji nav tik populāri. Jo tā, pietiek ar dažiem augstražīgiem kombainiem, lai realizētu graudkopību un rotācijas kultūras Zemgalē, bet pārējais....

Zeltiite (2013-01-15 21:28)      Bet, rūpniecība turpinās, eksportējam - gan ne uz ES, bet NVS. Bet, manā darbā ir sanākusi no Latvijas lauku iedzīvotājiem pilnīgi brīva zona ;D Interesenti varētu sīkāk iztirzāt, kāpēc (un kā tas ceļ mūsu valsts kopproduktu, jo ievedam no NVS jau pat kvalificētu darbaspēku).

SoulDigger (2013-01-15 21:54)      dzelzsduure (2013-01-15 21:00) viedoklis
---Limonija
Latvijā ir vairāki desmiti, pieļauju ka varbūt pat daži simti, cilvēku kuri, līdzigi kā pieminētais jaunais speciālists, komandas veidā varētu Latviju padarīt par patiešām veiksmes stāstu aptuveni 5-7 gados. Ir tikai viena problēma- ar tik nekam nederīgu cilvēkresursu kā šajā valstī, pirmais solis būtu nomainīt visu darbspējīgo iedzīvotāju sastāvu.
>>>>>>>
Pilniigi preciizi ! :)
Latvija jau sen ieaugusi stagneejoshaa birokraatijas paarvaldee ar izsikstoshiem cilveekresursiem ...
JA ir kaut kaada iluuzija par patreizeejo augshupeju, tad tiaki tamdeelj ka cilveeki paciesh verdzisku un netaisnigus darba apstaakljsu un atalgojumu un satriecieoshi leila dalaj piedalas melnaja un peleekaja ekonomika aun ghuust papildus ienakaumus tur lia varetu nodorshinaat kaut cik cilveeku cieniigu dziivi - bet ilgi tas turpinaaties nevarees - taa ir tikai taada agonija paaildzionaata un bez nopietnas masveida cilv eeku (jelkaadau tautiibu uin nacionlitaates) iepludinaashans Latvijaa tuvaako demitgazhu laikaa - valsts ir nolemta nozheelojamai agonijia Eiropas taalakaja opamestaakajos poitiskopsjs un ekonomiskajos nostuuros ...

boony (2013-01-16 00:14)      var. bet vai vajag?

limonija (2013-01-16 10:00)      Latvijas labākie "cilvēkresursi" jau ganās pasaules plašumos - te es nedomāju sēņu lasītājus un viesmīļus, bet gan tos, kuri ir pabeiguši prestižas augstskolas svešumā(vai vēl mācās) un kuriem būs lieliskas kajeras iespējas ne jau LV un tām atbilstoši ienākumi...Kurš bija ieinteresēts viņus palaist visos vējos - tas jau ir cits stāsts, bet - domāju - labi zināms visiem klātesošajiem. Arī likvidēto lauku skolu pedagogi masveidīgi brauc projām, jo laikam ir tik "stulbi", ka viņus izcilajai LV tautsaimniecībai vnk nav kur likt...:D Laikam vietā iebraukušie būs daudz gudrāki un strādīgāki(cerība - muļķu mierinājums)...

Zeltiite (2013-01-17 23:02)      Ja lauku skolotājs ar augstāko izglītību pat ārzemēs spēj strādāt tikai vienkāršu darbu, tad būtu nepieciešama jau cita diskusija - par augstākās izglītības kvalitāti un pamatizglītības kvalitāti laukos (jo viņa audzēkņi arī pēc tam kļūst par melnstrādniekiem ārzemēs)... Gan par zināšanu kvalitāti, gan ievirzi pasaules un savas vietas tajā izprašanai.

limonija (2013-01-18 09:00)      Zeltīt, neiespringsti par lietām ,ar kurām neesi bijusi saskarsmē. Mana meita ir beigusi lauku skolu, provinces vidusskolu, LU un tagad strādā specifiskā ES institūcijā Londonā, kur uz vienu vietu ir tāds konkurss, kādu LV augstos amatos sēdoši gudrīši pat sapņos nav redzējuši...:) Un lauku skolotājas visbiežāk ir cilvēks-orķestris - svešvalodas, kompji, projektu rakstīšana un kas tik vēl ne, lai kalpotu savai valstij par 200Ls uz rokas...:D Kad tas piegriežas, aizbrauc un atrod savu vietu ārzemēs ne tikai pie sēņu lasīšanas, vari būt mierīga un diskutē tikai pati ar sevi;)

prusacins (2014-10-15 15:23)      Var Latvija ar visu sevi nodrošināt!

111zaagis111 (2017-05-18 15:13)      Kas ir " ar visu ? Pietiek ja nodrošina ar cilvēkresursiem un finansiālajiem resursiem nesabojājot vidi. Bet vispirms jābūt skaidrai vīzijai par to kur ejam . Ja gribam kaut cik latvisku Latviju- jāsakārto ekonomika un valsts pārvalde atbilstoši plānotam nākotnē cilvēku skaitam , bet vajadzības pēc migrantu darba rokām. Nevar valsts pārvalde ar paredzamo iedzīvotāju skaitu būt tik milzīga. Esošiem cilvēkiem jārada pievienotās vērtības , ko valsts ierēdņi masas nedara.
Iespējams ka Latvijas nākotnes lielāka bagātība- mazais iedzīvotāju blīvums un nesacūkotā daba. Nav viss jāražo pašiem- ir jāatrod niša kur labi pelnam- pārējo var nopirkt- ieskaitot arī neatkarību un militāru aizsardzību.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu