Valentīna Diena

Jautājums elementārs. Man liekas, ka Valentīna dienā katrs sveic vienu, īpašu cilvēku. Vismaz es tā saprotu šos svētkus. Tāpēc mani nedaudz mulsina sērijveida apsveikumi telefonā, Skype, utt. Sanāk kaut kāds Sieviešu un Vīriešu dienas mistrojums bāleliņu versijā, jeb es neko nesaprotu?

Kā tad ir? Mēs apsveicam vienu, mīļoto cilvēku, jeb dalām bučas pa labi un pa kreisi?

Tessa (2013-02-14 14:12)      Silver,a tu neesi aizdomajies,ka,iespejams,kadai no apsveicejiem tu liecies simpatisks un vinja tada veida tev sit kanti-teiksim,apsveicot Valentiindiena?

/gaida,cik driiz bus joziisha ikgadejais Uzvaras iznaciens par 8.Martu un Klaru Cetkinu/

Deisa (2013-02-14 14:17)      /Virtuāli bučājas pa labi un pa kreisi/. Kāpēc ne? Man nav žēl, visiem pietiks. Bet īpaši brīži, protams tik ar vienu īpašo tiks pavadīti. Tas viss tādā jaukā un sarkansaldā mērcītē šodien, bet arī citas dienas ir gana īpašas, lai ar īpašo pabūtu divvientulībā.
/Īpaši piemiedz savu īpašo aci īpašajam šajā īpašajā dienā/ ;)

fargo (2013-02-14 14:19)      kam cilvēks pieder, tos svētkus tas svin.

nesvinu, neuztrauc, neinteresē.

Vucis (2013-02-14 14:25)      /štuko, kuru aplaimot ar savu gripaino buču/

Polus (2013-02-14 14:31)      daisy777, tie nav ķeltu svētki, lai gan vēsturiski ir diezgan neskaidra to izcelsme. Ir versija, ka asinis uz "priesteru" pieres izmantotas vēlākos laikos, lai simbolizētu pirms tam praktizēto cilvēka upuri.

Skaisti "svētki"! :)

Lucy (2013-02-14 14:38)      Ja sasveic pieņemu sveicienu,bet man šie svētki nav svināma diena,tāds joks vien tā garām ejot!!
Palasiju DG moins tantām lielais uznāciens:)))

_CatNap (2013-02-14 14:43)      hmm, jo dziljaak mezhaa, jo vairaak koku - Neko pamudinaja pameklet, tad nu te sho to atradu gan..
http://www.doveslightcoven.com/Seasonal/february.html

p.s. "nepaarvaaru" komercpasaakumus, pienjemu sveicienus tikai no 1 cilveka. un ari nedaaaljaaju apkaart.

daisy777 (2013-02-14 15:06)      Vai tad es teicu - ķeltu? Kā reiz painteresējos - kāpēc pieminēti ķelti, lai gan viņi tajā laikā suta savās migās, turklāt viņiem februārī būtu bijis krietni par aukstu kailiem skraidīt.

Baznīca jau tikai jautros antīkās pasaules svētkus (bakhanālijas un luperkālijas Luperkam par godu) nīcināja :)

fargo (2013-02-14 15:27)      nu, bakhanāliju "daiļākās" izpausmes "nīcināt" sāka paši romieši pirmskatoļu laikā(tik daudz veselā saprāta pietika)

"In 188 BC, Paculla is said to have allowed men to participate for the first time, although it is now believed that men had participated before that. The first men to be initiated were her sons, Minius and Herennius Cerrinius. She also ordered the festivities to take place by night instead of by day, and decided that instead of taking place over three days in a year there would be five days of initiation in each month. Participants of the ceremonies were to be of all sorts: men and women, noble and common people, free and slaves—all in a celebration of wine and sex. Finally, as a rule, it was decided that no-one older than twenty should be initiated.

In the rites, men were said to have shrieked out prophecies in an altered state of consciousness with frenzied bodily convulsions. Women, dressed as Bacchantes, with hair dishevelled, would run down to the Tiber with burning torches, plunge them into the water, and take them out again. Their flames would not diminish as they were made of sulphur mixed with lime.

The rites gradually turned into sexual orgies, particularly among the men, and men who refused to take part were sacrificed. It is said these men were fastened to a machine and taken to hidden caves, where it was claimed they were kidnapped by the gods.

The festivities were reported to Postumius who persuaded the Roman Senate to authorize a full investigation. In 186 BC, the Senate passed a strict law (the Senatus consultum de Bacchanalibus) prohibiting the Bacchanalia except under specific circumstances which required the approval of the Senate. Violators were to be executed."

fargo_pa (2013-02-14 15:31)      sry, avoc >
http://en.wikipedia.org/wiki/Paculla_Annia

jā un izvirtības svētki ar visām orģijām ir raksturīgi visiem pagāniem. tā ir, tā sacīt, obligātā programma.

ApartamentiEspana (2013-02-14 15:38)      Vienu IPASHO cilveku, protams. parejiem var atbildet ar pieklajigu -paldies:)

riks086 (2013-02-14 15:38)      Priecājies - Tu esi populārs :)))))))))))) un tad jau tas, vai tradīcija prasa sveikt vienu vai daudz, kļūst maznozīmīgi...
Jā, un savā vecumā Tu vēl mulsti????? :))))))

JurisK (2013-02-14 15:38)      Gan jau pēc pāris-trīs tūkstoš gadiem arī šodienas Sirsniņsvētki būs izvirtība un pagānu izpriecas!:) Bet Saule un Saules kalendāra svētki paliks nemainīgi - konkrēti - meteņi - pavasara sākums Ziemeļu puslodē. Karini klāt, ko gribi, tik un tā tas ir tikai gadalaika sākums:)

Vucis (2013-02-14 15:46)      Cilvēkam nekad nebūs labi: ja apsveikumu maz - slikti, apsveikumu daudz - atkal slikti! Tā jau laikam tas pīpls uzbūvēts: grozies kā gribi - pēcpuse ir un paliek aizmugurē.

duriks (2013-02-14 15:54)      neko (2013-02-14 12:55) viedoklis

Vēlos teikt ka ķeltu tautas nekad nav bijušas. Par ķeltiem uzbrucēji nosauca (savas tumsonības un aprobežotības dēļ) kareivjus, kuri stājās tiem pretim. Patiesībā tie bija senseno Baltu tautu (prūši, sudāvi, latgaļi, zemgaļi, lejieši, sindi, sēļi, kurši, utt ...) karavīri, kuri pretojās kristīgajai ekspansijai. Par ķeltiem visticamāk iebrucēju slepkavas sauca karavīrus, kuru rindās kaujas karstumā dzirdēja vārdu "šķelt". Runājot mūsu pusē - tā būtu komanda "Šķelt!" ko karavīri kliedza, metoties uzbrukumā netīrajiem iebrucējiem. Protams skaņa "š" nozūd un rodas milzīgās tautas "ķelt, ķelti", kuru vēsturi šodien necenšas pētīt, vēl vairāk - noklusēt. Tanī pat laikā tā saucamo ķeltu mūziku klausās sākot jau ar zaļajām salām, tagadējo Īriju, piemēram.

Patiesībā tā ir netīra vēsture, kuru rakstītājiem vēl joprojām traucē Baltu tautu paliekas - latgaļi, leiši, nu jau latvieši un vēl tās mazās tautiņas, kuru nemanāmās saknītes te pie mums ir. Un arī valoda traucē.

Ps - par to, ka tie ir seni svētki - tā man ir pirmā dzirdēšana tādēļ par info pateicos. Ja ir vēl kas vairāk par šo zināms, lūdzu dalieties ar zināšanām. :)

Nugans (2013-02-14 15:55)      Katrā gadījumā par ļaunu nenāk iepriecināt tuvus un mīļus cilvēkus šajā dienā :) Man Valentīndiena saistās ar skolas gadiem, kad varēja izrādīt savas simpātijas vēstulēs. Lielākā mīlestība sākās tieši ar Valentīndienas apsveikumu. Diemžēl sāpīgi beidzās :D

maigonis_niknais (2013-02-14 15:58)      Domaaju ,ka V.-sveetki piestaav taadiem "svaigi izceptiem " miileetaajiem saakuma stadijaa: teiksim ,Jaanis Ilziitei skolaa shodien var atziities miilaa nosuutot ziimiiti:D Bet taads chujs ,ka pat latvieshu jaunatnes viduu shie sveetki nav speejushi iisti integreeties un popularitaates zinjaa var sacensties ar Heloviiniem,ne vairaak. ((Pasham null emocijas :D

fargo_pa (2013-02-14 16:16)      "duriks (2013-02-14 15:54) viedoklis"
atliek vien nogrozīt pirkstu pie deniņiem...

vārds "ķelti" parādās jau 500 gadus prims kristietība vispār bija radusies.
http://en.wikipedia.org/wiki/Names_of_the_Celts#Ancient_uses

un raksturot ķeltus kā miermīlīgus cietējus ir gan interesanti. tie bija ķelti, kas karoja ar grieķiem, latīņiem, etruskiem un jo daudziem citiem un tos iekaroja.
kā itāliju/etrūriju/romu/grieķiju "brennusi"(tb.vadoņi)
http://en.wikipedia.org/wiki/Brennus_(4th_century_BC)
http://en.wikipedia.org/wiki/Brennus_(3rd_century_BC)

ķelti uzbruka romai sen, sen, sen, sen pirm Jūlijs Cēzars sadeva pa dupu Vercengetoriksam Gallijā.
http://en.wikipedia.org/wiki/Vercingetorix

interesanti, ko Vercingetorikss domātu, ja bāleliņš viņu nosauktu par komrādu... laikam izdarītu to pašu ko ar citiem - noskalpētu.

_Krasula_ (2013-02-14 16:33)      Priekš manis tie ir tādi paši svētki kā, piemēram, 1.aprīlis. Var jau būt, ja būtu īpašais cilvēks, tad ar humora piesitienu tos atzīmētu. Sērijveida apsveikumi? Nu ko tik cilvēki nesadara aiz garlaicības...

Adamsone (2013-02-14 16:48)      Silveronkulis tā sabaidījies un sanervozējies, skraidīdams pa randiņiem ar resnām, nesmukām un netīrīgām, ka mierīgi vairs pat virtuālos apsveikumus pieņemt nespēj. Nesatraucies, utis dabū tikai personiskos kontaktos. :D
P.S. Visi zin, ka tu esi populārs, izņemot jaunās un skaistās, diez kāpēc gan...??

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu