Kā attiecaties pret saprātīgu dzimstības ierobežošanu?

Dzima ideja, ka, lai celtu mūsu tautas attīstības līmeni, vajadzētu ierobežot dzimstību. Doma tāda - kad sievietei piedzimst pirmais bērns, jaunajai ģimenei vai arī sievietei pašai (ja ir vientuļā māte), tiek veikta testēšana (pēc līdzīga principa kā pirms bērna adopcijas) - vai viņiem (-ai) ļaut vēl vairoties vai nē (ja pārkāpj noteikumus - represijas kā Ķīnā, kam vairāk par 1-u bērnu). Tā kā liela daļa cilvēku ir jau no valsts izbraukuši, taču gana daudz nelikvīdi (kas nestrādā, bet vairojas) palikuši, varbūt pietiek domāt par kvantitāti, bet pievērsties kvalitātei? Lai vairojas tajās ģimenēs, kur ir emocionālā un finansialā stabilitāte, tur arī uzaugs normāli bērni un tiem, kam jādzīvo vienistabas dzīvoklī, vairoties būs atļauts tik tad, kad šies sasnieguši vēl vienam bērnam piemērotus apstākļus. Ko domājat?

tas1970 (2013-03-22 19:15)      tas no biol.st.ka;--it vienai dzīvības formai pastāv dabīga atlase-cīņa par izdzīvošanu.Kurš gan spētu izstrādāt perfektu vairošanās kritēriju programma jau --pirmsākuma-- jeb gēnu līmenī.Visdrīzāk tas jau ir izdarīts,domājams tikai ne cilvēka,bet dabas likumos.

federe (2013-03-22 19:22)      smieties vai raudāt par šo repliku?

neratni_stasti (2013-03-22 19:40)      Šī diskusija man atgādina vecu anekdoti, tur galvenie pagrieziena punkti bija tādi, kādu valstsvīru izvēlētos, izvēļu kategorijā liekot trijus - dzērāju un brunču mednieku, nesekmīgo un tīro paraugu [nedzērāju un veģetārieti]. Pēdējais bija Ādolfs. Un bija jautājums, vai ieteiktu izdarīt abortu sievietei, kurai ir cik tur tie bērni [liels skaits], puse garīgi slimi, pašai sifiliss, un kas tik tur vēl nebija. Ja atbilde bija jā, ka ieteiktu, secinājums bija - Jūs tikko nogalinājāt Bēthovenu.

P.S. Var, protams, aiz garlaicības likt PA visādas tēmas publikas provocēšanai, un šī tēma salīdzinoši vismaz vedina uz kaut kādu argumentu izteikšanu, taču... ir viens bet. Šo laiku, ko veltī PA diskusijām, varētu veltīt arī savas finansiālās labklājības celšanai, lai varētu atļauties dzemdēt vēl arī trešo bērnu. Tas tā, cita starpā.

mojito (2013-03-22 19:55)      " Neiet runa par invalīdu apšaušanu, bet gan par dzimstības ierobežošanu plānprātiņiem. "

Tu jau tagad aizej offtopaa. Saakumaa nebij runa par plaanpraatiigiem ( gariigi slimiem cilveekiem) .....

tiu (2013-03-22 20:10)      klau, nu kaut kā cīnies ar to verbālo caureju! citādi te daudz par sevi dabūsi zināt!

bitite27 (2013-03-22 20:17)      Te maz atbalsta-ieraksti Repsīša izaugsmes lapā-būs atbalsts!Te tāpat neviens īsti nesaprot-es arī ne!!!!:DDDD

lasminaxxl (2013-03-22 20:29)      Jāpiekrīt DEISAI - daļai bērnu ir tik nožēlojama dzīve , ka labāk nemaz nevajadzēja piedzimt !!

Ananda_A (2013-03-22 20:30)      Ģenētiķi veica eskperimentu ar drozofilām. Vairoties ļāva nevis spēcīgakajiem, bet gan visvārgākajiem īpatņiem. Katrā paaudzē atlasīja vārguļus; līdz pēc 8 paaudzēm izšķīlās tādi kropļi, ka zinātnieki nolēma, ka tie pat vairoties vairs nespēs. Atlasīja atkal visvārgākos. Devītajā paaudze izšķīlās IDEĀLI veselas mušiņas. Eksperimentu atkārtoja daudzas reizes un vienmēr 9. paaudzē suga pašatjaunojās. No tā secināja, ka katrai sugai kosmosā ir pašsaglabāšanās programma un degradāciju pieļauj lidz zināmai pakāpei. Kāpēc lai cilvēks būtu izņēmums. Nav nekādas vajadzības uzņemties Dieva lomu.:))) Repsītim gan var rakstīt:DDD

erucanob (2013-03-22 20:35)      Ja vēl tagad kāds apgalvos ka Deisa te ir viena no gudrākajām,tad jāsāk domāt,par ko mūs pārējos te uzskata.

piparbecinja (2013-03-22 20:48)      tas triks Čīnā neiet cauri. tur tradīcija, ka vecākus uztur dēls, vienīgais, un tādēļ no meitām cenšas tikt vaļā pēc iespējas ātrāk. Rezuļtātā dafiga nedabūjušu vīriešu un daudz ar viņu agresivitāti saistītu sociālu problēmu. Disbalanss kaut kāds sanāk.
Es pa tēmu atbildēju?

draboss (2013-03-22 20:55)      lasminaxxl (2013-03-22 20:29) viedoklis
Jāpiekrīt DEISAI - daļai bērnu ir tik nožēlojama dzīve , ka labāk nemaz nevajadzēja piedzimt !!

Un kurš izlems kam dzimt un kam nē? Dzīvesgudrā Lāsma2x no oho?

Skaidrite_Leeninna (2013-03-22 21:02)      Kas ir tie apstākļi, iemesli dēļ kā un, kurā brīdī sievietei šādas domas ienāk prātā?! Murgs!

daisy777 (2013-03-22 21:03)      A2uc, Zviedrijā sterilizēja arī sāmus līdz pat septiņdesmitajiem gadiem - nekāda sakara ar tuvu gēnu krustošanos. Viņi vēl aizvien nav piedevuši zviedriem. Izraēlieši sterilizē imigrantus no Etiopijas. Amerikā sterilizēja nabadzīgos lauku iedzīvotājus. Vienvārdsakot, autores ideja ir plaģiāts - eigēnika savulaik tika uzskatīta par nopietnu zinātni :)

Bet cilvēkam, kurš saka, ka Čaplins un Piafa uzauga lai arī nabadzīgā, bet mīlošā ģimenē, vajadzētu ne tikai rakstīt, bet arī palasīt :)))

knika (2013-03-22 21:09)      Ko Tu pīpē?

elsa (2013-03-22 21:11)      Drīzāk ne ko pīpē, bet ar ko savus albatrosus baro?:D
Tev funktieris kā Hilteram mūžam varenas nācijas izveidei. Vēl pensionārus un ar nestandarta deguniem esošos uz eitanāziju un tad mēs būtu visvareni.

Gunuta (2013-03-22 21:18)      LV šobrīd neizceļas ne ar kvalitāti, ne kvantitāti. Ir izņēmumi, tādi ir visur.
Manuprāt šis būtu vieglāks, aukstasinīgaks un aprobežotāks paņēmiens.
Es tomēr dotu priekšroku otram- cilvēkiem palīdzēt atrast viņu aicinājumu dzīvē, attiecīgi profesiju, nodarbošanos, kas sagādā prieku, ar laiku noteikti, ka nāktu iespēja uzlabot finansiālos apstākļus, ideālā variantā, ja valsts palīdzētu(ne obligāti ar pabalstu sistēmu), attiecīgi stiprinātos katra indivīda emocionālā situācija un arī materiālā.
Kkā tā.

Realitāte jau ir tāda, ka daudzi jau neredz savai dzīvei jēgu, nesajūt prieku un neizmanto iespējas. Tad attiecīgi sākumā neapmierinātība vēlāk dažādas nestabiltātes.

janisb (2013-03-22 21:23)      Tu gadījuma neiri sajaukusi LV ar Ķīnu? Te jāpriecājas, ka vispār kāds piedzimst, nevis jāiierobežo...

Gunuta (2013-03-22 21:24)      Un Deisa, vai tad Tev bērni ar savu esamību ne reizi nav iedevuši dunku sānos, ka nevar nolaist rokas, bet ir jāceļas un jāiet? Tāpat arī prieku un spēku turpināt iesākto?

Un vai tiešām vari 100% apgalvot ka visu dzīvi esi bijusi 100%emocionālā un finansiālā stabiltātē bez kritumiem?

Un tad iedomājies kādā brīdī, kad neiet spoži tāda komisija Tev liedz iespēju kādreiz radīt vēl vienu bērniņu.

Man nešķiet ne reāli, ne patīkami.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu