Par čukčām,evenkiem,hantiem...citām tautām,viņu vēsturi,tūkstošgadu kultūru..

Čukčas un citas tautas pie polārā loka.tūkstošiem gadiem izveidojuši savu kultūru ,vērtības,attiecības....Tās ir unikālas mazas tautiņas,jo nevieni citi tur nespēj izdzīvot.Patiesu cieņu.Katram čukčam ir vairākas sievas un atnākot viņs viņu piedāvā ciemiņam.Lai mazinātu asinradniecību un tauta (vērtība)varētu turpmāk dzīvot,neiznīktu.Indijā,ķīnā ir apzināta ap 12 tūkstošu gaDu kultūras vēsture..Indijā .Falla kults,tempļi vēl šodien darbojās un tiek pielūgts...Latvija atrasts 2.5 tūkstošu gagu veca falla skulptūra...Vai Fargo un viņam līdzīgiem ir tiesības pielīdzināt veselas tautu grupas CŪKĀM?!!

ucibucPA (2013-07-12 21:13)      Murk, tur jau tik tālbraucēji ciemos nāca. Un tie paši reti. Tur nemaz nevarēja tik vienkārši aiziet uz tuvējo kaimiņciemu 200 km attālumā pie 50C zem nulles un polārās nakts. :D

Bet kā jau teicu, tās čukčiem ir tikpat senas parašas kā mums līgavas zagšana. Ak, bet līgavas jau ar zaga, lai izvairītos no tuvradnieciskās krustošanās :)

fargo (2013-07-12 21:14)      jozolsen. lai ir skaidrs.
sievu došana viesiem ir lopisma izpausme. akurāt kā sievu dedzināšana vīriem mirstot vai vēl citas "kulturālās atšķirības". ja cilvēki vai pat veselas tautas ir nolaidušas līdz aizdara lopu līmenim, tad tā ir viņu populācijas problēma.
ja to dara vietējais antiņš, iekārojot svešu sievu, tad arī tas ir lops.
ja tuvalu salinieki ir kļuvuši par regulāriem kanibāliem, kuriem lielākā delikatese ir jaunu sieviešu aknas, tad tie pat vairs nav aizdara lopi. zemāk, daudz zemāk.
un mani neinteresē politkorektie šļupsti par multikulturālismu un visu kultūru līdzvērtību.
lopiskas tradīcijas ir un paliek lopiskas tradīcijas.
un čukčas es par cūkām nesaucu. konkrētais sacītais attiecas tieši uz to, ko iepriekš minēju.
ja tu kaut kādā ziņā esi iedomājies, kas te iežmiegšu asti un kaut ko atvainošos, tu smagi kļudijies.
mazas tautiņas, lielas tautiņas... tam nav nekādas nozīmes.

vecmebele (2013-07-12 21:30)      Joziit, p.impiishus uz sienaam ziimeet (no maaliem lipinaat vai koka izdraazt) veel nav kultuura:)

_Krasula_ (2013-07-12 21:55)      Pēc būtības piekrītu Fargo. Izteiksmes skarbums gan tēmu zemāk nav tulkojams attiecībā pret konkrēto tautu un tās tradīcijām, bet gan pret tiem, kas to aizsegā iztaurē un cenšas uzspiest savu morāli un dzīvesveidu.

liancite (2013-07-12 22:00)      Jozi, aizbrauc lūdzu uz Ķīnu, nu vismaz uz Magadanu, starpcitu smuka vietiņa, civilizēti cilvēki un palūkojies, kas tur īsti notiek...un nejauc tradīcijas ar lopiskumu...

estepats (2013-07-12 22:38)      :)Ak tad par cūkām fargs nav nosaucis to tautu, kur piedāvā savas sievietes ciemiņiem, bet cūka ir tas, kurš lien pie cita veča sievietes...paskatīsimies, vai neesi nosaucis par cūku To, kurš līda pie Jāzepa līgavas ar mērķi, lai viņam cita vīra sieva piedzemdētu dēlu, kā kaujamo upuri- vot kur ir riktīgā cūcība, bet par cik tā ir tik izdevīga, tad izliksimies, ka čukči ir lielāki.....

hefny (2013-07-12 22:45)      hmm..man skolā krieu valodas skolotāja Frolova/kas citādi bija ļoti stingra valodas skolotāja/, latviešu nosauca par tādiem,kas pirms kriu okupācijas bija kokos tupējuši....,- ka tikai krievi esot latviešu cūkām un suņu valodas lietoājiem esot atnesuši kultūru/matj valodā?!/....kad atļāvos iebilst, norādot, ka Latvijas teritorijā bībele tulkota, idota, un anglijā bija univeritātes, pirms Pēteris 1 ieviesa rakstīg=bu ko koriļicas uz esošās aizsākumu, ka drukātava grāmatām bija latvijas pusē...man apsolīja un izpildīja,ka uz liecības, attestāta vairāk par "3"/piecu ballu sistēmā/nebūs..un nebija ar!!!!
Mani un citus klases labākos skolniekus izsuca pie direktora,-mūs glāba,ka direktora meitas arī bija starp mums........hi hi..un,domāju,ka nevienu,ne vismazāko un primitīvāko no mūsu viedok
la raugotoes/tāpat kā mūs/ nevar nekādi apsaukāt, jo īpaši tagad globalizācijas apstākļos tās vērtības,kuras jau pat mums sāk parā´dit savu slikto pusi, var nest iznīcību un tām tautām ir morāles un citi kodeksi,ko mūsu valsdība-postkomunisti,kuru vec;aki piedalījās daudzi latviešu saimnieku /apziņas,fziskā,materiālās/izskaušanu..un te nu ir provokatoriks texts,-atgādina dzeņu laika provokācijas.... :((((((((
:) nekā personīga/tikai mediju paistā kompilacija-apkopojums/.

fokapirmais (2013-07-12 23:47)      Jocīgi, bet manuprātr patiesība ir kaut kur pavidu.....

Alison (2013-07-13 07:47)      Nu gan te aizsvilušies visi - par neko :)
Katrā tautā un reģionā paradumi veidojas atkarībā no tautas rakstura un pasākumiem, kas nepieciešami, lai viņu vadītu un ļautu tai izdzīvotu. Ieviešot reliģiju tiek ieviesta kontrole, tas arī viss. Sasildot ciemiņu pie sievas sāniem tiek nodrošināta viņa izdzīvošana - neatļaujot nosalt, tas arī viss. Novēršot uzmanību uz falliem un sexošanos tiek apmierināta dziņa un cilvēks labāk var pielūgt savu Dievu Indijā, arī tas ir viss. Katram paradumam ir sava jēga. Latvijā vide un tautas raksturs ir cits, tādēļ arī pasākumi un rituāli savādāki. Nav jēgas ieviest pie mums citu tautu kultūru, bet savstarpējās attieksmes kultūru gan derētu pārskatīt...

fargo (2013-07-13 12:16)      komentēt tavu pēdejo beletristiku... tas uzdzen žāvas. :)
viena lieta. acīmredzami, ka nav zināma.
vārda "liekulība" nozīme.
sis vārds nav sinonīms vārdam "oponents". liekulība nozīmē vienus un tos pašus noteikumus piemērot atšķirīgi.
nu, piemēram. tu dien´ un nakt´, praktiski katrā komentārā nicini kristīgo kultūru. visu laiku, kopš es tev te redzu vibrējam, tu nepalaid garām iespēju noniecināt, nosodīt kristīgo kultūru un tās mantojumu.
bet tieši šajā lietā apsūdzēt oponentu tev neliekas nekas liekulīgs. tieši ši ir liekulības paraugstunda. kāpēc? jo tu tik organiski spēj vienlaicīgi noniecināt kultūru, kura tev nepatīk, bet apsūdzēt tieši par šo citus. turklāt, vēl aizsvilties un vārīties.
piecdesmit gadu onkam, bet uzvedība kā nopērtam puišelim. turklāt, vēl neaizmirst pieminēt oponenta sievu. es tavu ģimeni aiztiku? kad? kaut vienu reizi? kad? turklāt vēk "kobeļ/sučka" formā? čmo.

Adamsone (2013-07-13 15:27)      Ar to tūkstošagdu kultūru ir tā, kā ir, tautiņas nāk un iet, šodienas tradicionālās kultūras kā likums nav tik senas.
Ir lasīts, ka Rietumu vīrietis, ieradies čukča jurtā, nebūt nav sajūsmā par specifisko viesmīlības izpausmi. Domāju, ka tas ir tikai normāli.
Godīgi, sakot, es arī netaisos cienīt ne šādas, ne arī citādas svešo kultūru man nepieņemamas ieražas. Lai viņi dzīvo un darbojas, ja viņiem tā patīk, ir galēji muļķīgi uzskatīt, ka tas ir labi, un ka citiem jādara tāpat.
Iedomāties, ka jozolis ir mana vecuma vīrietis, ir vnk neiespējami, tur ir kāda smadzeņu infekcija, moš´ hiv, tas būtu likumsakarīgi....

fabbiana (2013-07-13 15:38)      jozi, tev neviens netraucē iet un dzīvot mežā vai kādā parciņā ar sievu vai sievām, drāzt no koka fallus, zīmēt tos, dalīties ar cietiem viesmīlībā, vairoties brīvi, dari taču, ko gribi, lasu tavus garadarbus un kaut kāds tu tāds aizvainots vai apspiests, vai, kas, nu sāc justies brīvi, dzīvo kā gribi un liec mierā citādi domājošos, tu parlieku daudz laika tērē apspriežot citus, dzīvo savu brīvā fallu atveidotāja un pielūdzēja dzīvi

Muktiana (2013-07-13 16:57)      Savu viedokli pamatošu, balstoties uz man zināmo zināšanu bāzi - ka visas tautas ir cēlušās no Indijas un tajā laikā tās bija visnotaļ garīgi attīstītas (iepriekšējās attīstītās civilizācijām bija iespēja atstāt savu garīgo mantojumu - fiziskās vērtības līdz ar plūdiem bija zudušas), ar vērtībam, tikumiem, ar Dieva apziņu, zināšanām, izglītību. Indijā pēc plūdiem diezgan ātri uzplauka pārticiba, labklāība, tai bija ilgi izcili valsts pārvaldītaji utt. Kad plūdi bija nosēdušies, ļaužu atzari sāka izklīst un ar savu zināšanu un indiešu kultūras bāzi izklīda kur nu kurais. Arī degradējās cik nu ātri kuram sanāca.
Par kultūru runājot, rakstos minēts, ka tauta, kas neapzinās Dievu, neievēro morāles normas, dzīvo tikpat bezvērtīgu dzīvi kā suņi un kaķi un savu cilvēka dzīvi ir izniekojuši.
Katrā ziņā savas sievas iznomāšana citiem ir mežonīguma nevis kultūras pazīme.
Savukārt tie cilvēki, kas piedzimstot tuvāk saulei un austrumiem, esot ar labāku karmu nekā tie, kas dzimstot ziemeļos.
Cūkas ne cūkas, tautas un cilvēki jāciena, bet tikumības un moralo vērtību līmenis tomēr ir pats pamats, par ko tautu cienīt.
Pret asinsradniecību bija interesantu sistēmu izdomājusi aborigenu. Atstāstīt tagad nemāku, bet bija viņiem tur sava shēma, starp kādiem ļaužiem drīkst izvēlēties nākamo sievu. Dzīvoja tīri labi līdz brīdim, kad arī izdomāja, ka var dalīties ar sievu un tīkot pēc svešām.
Vispār jau Dieva doma ir tāda, ka grēcīgas tautas iznīkst. Arī atlanti gāja bojā grēku dēļ. Latvija jau labu laiku neizceļas ar pārticību un veiksmīgu neatkarības pieredzi.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu