Kā valsts pati varētu pelnīt naudu?

Pēc iepriekšējās diskusijas manā DG man izkristalizējas ideja par to, ka tiešām mūsu valsts ir gandrīz bankrotā tāpēc, ka tā pati nepelna naudu. Izpārdevusi visus ejošos biznesus privātajiem un ārzemniekiem (LG, telekomunikācijas utt.) Tagad - tikai kāš no uzņēmējiem un darbiniekiem.

Tādēļ ienāca prātā doma veikt aptauju - kādi varētu būt valsts varianti naudas pelnīšanas jomā, jūsu - ekspertu - idejas lūdzu!!

Šo esmu jau ierakstījusi savā DG, bet - iznesu arī šeit :

Veids, kā nopelnīt - kreditējot iedzīvotājus - cilvēks paņem kredītu dzīvoklim 100 000, pēc 35 gadiem ir samaksājis bankai kopā kādus 165 000. Peļņa no viena indivīda - 65 000!!! Reizinām šo ar iedzīvotāju skaitu (katram kāds kredīts mūžā ir bijis) un parēķinām - cik naudas aiziet uz banku mātes valstīm. Kādēļ gan pašai valstij neuzņemties kreditēšanas funkciju - un nopelnīto neatstāt šeit??

kalatura (2013-10-16 21:58)      Vispirms likvidēt Saeimas naudas rausējus.Puse no valsts nopelnītā aiziet šamo ķešā!

DAfrika (2013-10-16 22:13)      PVN tad ir valsts peļņa.

tiu (2013-10-16 22:21)      Mana vecmamma jau teica - pēc muldēšanas nāk miršana!
Diskusija par neko!
Jeb konkurss par aplamāko ideju!

lisjens (2013-10-16 22:26)      Ha-ha-ha! Valsts pēc definīcijas ir naudas tērētāja, nevis pelnītāja. Runājot par valsts izveidotajiem un atbalstītajiem SIA, jasaka, ka tie labāk prot iegūt naudu ar izspiešanas metodēm, nekā godīgi un profesionāli pelnīt.
Piemērs Nr.1 - SIA "Rīgas Pilsētbūvnieks". Par savā mājaslapā skandēto misiju neko nav dzirdējuši, sūdzību tālruni reklamē par valsts piešķirto naudu, bet tam nav nekādas jēgas, līgumsaistības pret īrniekiem nepilda, turklāt savu nolaidību ir gatavi noslēpt, cīnoties ar zobiem un nagiem, pieprasot vēl par to īrniekam maksāt pēc pilnas programmas. Vairākas reizes esmu tur bijis un neesmu redzējis darba atmosfēru - tādi dīkdieņi nolasīti!
Piemērs Nr.2 - SIA "Rīgas satiksme". Nerunājot par iepirkumiem un korupciju... Kā kaut ko pārņem, tā ir purvā... Agrāk mikriņi no Pļavniekiem kursēja viens pēc otra, tagad nevari 15 un 20 min sagaidīt! Jautājums - kam tas ir uzlabojums? Krīzes laikā autobusi sāka kursēt reti un bija pārpildīti, bet maksa 50-70 santīmi... Un tad vēl visādas nejēdzīgas akcijas, piem. TURIES!...

Samurs (2013-10-16 23:14)      Sāksim ar to, ka ir nepieciešama valsts banka valsts iestāžu, pašvaldību, valsts iedzīvotāju savstarpējiem norēķiniem un TIKAI šai bankai drīkstētu būt VALSTS garantijas. Tagad jau būtu lieliska iespēja to izveidot uz Citadeles bāzes, bet nav nekādas vēlēšanās to darīt. Un par ekonomiskiem noziegumiem būtu jābūt arī ļoti nopietniem sodiem, arī nāvessodam. (Padomājiet, kur pašlaik būtu slavenais Latvijas baņķieru pāris, ja Godmanis šos neizpestītu un ja būtu bijusi valsts banka(starp citu, Krājbanku taču daudzi iedomājās kā valsts banku)
Ja mēs paši pieļaujam, ka rīkojas nekrietni, ja esam spējīgi ko izteikt tikai "virtuves disidenta" vai "oho revolucionāra" līmenī, tad par ko gan jābrīnās? Vai mēs cīnāmies pret nejēdzībām, ja tās ieraugām? Visticamāk , nē, jo bieži nāk nākošās, arī rēķini, bērnu vajadzības utt.
Visa atslēgvārdi ir atbildība un pozitīva nevienaldzība. Tiesa, to pieprasot no citiem, ir gluži normāli, ka to gaidīs arī no mums. Pie mums ir pārāk daudz amatu ar lielām lemttiesībām, bet praktisku nulles atbildību, jeb, drīzāk, tā var iestāties tikai tādā gadījumā, ka nostāsies ceļā kādiem rebju bīdītājiem. Un, ja pretim nostājas tikai viens vai daži, tad viņi ir muļķīši... Bet pārējie tikai stāv un noskatās... Nu varbūt vēl žēli nopūšas...

neko (2013-10-16 23:25)      dudiks (2013-10-16 20:48) vienu valsts kredītiestādi vajadzētu
---
bet ir taču un pat vairākas:
Valsts a/s Latvijas Hipotēku un zemes banka 100% LV valsts īpašums
A/s Citadele banka 74,99% LV, 25,01% EU (ERAB)

Var būt ir vērts sakārto esošo saimniecību un tādējādi pierādīt, ka valsts šinī sektorā spēj darboties efektīvi pirms mēģināt pārņemt visu nozari?

Polus (2013-10-16 23:26)      Mazliet atkārtošos. Principā neesmu pret to, ka valsts nodarbojas ar uzņēmējdarbību, taču, manuprāt, Latvija ir īpašs gadījums. "veiksmes stāstu", kuri apliecinātu spēju/tendenci labi pārvaldīt valsts aktīvus, ir gaužām maz:

1) Latvijas Dzelzceļš - senils uzņēmums, politiskā barotne, kurš pasažierus ziemas periodā mēdz pārvadāt ledusskapju analogos;

2) Latvijas Valsts meži - ārēji ļoti sakarīgs uzņēmums, bet to, kāpēc koksni tirgojam ar zemāko pievienoto vērtību, neesmu sapratis vēl šodien. Krīzē kalpoja par politisku instrumentu situācijas ārējai saglābšanai.

3) Latvenergo - elektroenerģijas pieejamība un cena joprojām ir, maigi sakot, sāpīgs jautājums. Gāzes adata + nevēlēšanās / nespēja attīstīt alternatīvas jaudas ir vēl viena dimensija.

4) Ostas - kā jau nesen IR rakstīja, fokuss uz biznesu ar mazu pievienoto vērtību, zems caurspīdīgums, lai balstītu savējos utt. Ventspils no krievu naftas vārtiem pārvērtusies par ogļu zonu.

5) Latvijas Pasts - daudzus gadus ar miljonu latu zaudējumiem strādājis uzņēmums, kurš nesen sācis atkopties. Senils, salīdzinot ar Eesti Post, kurš aktīvi iekaro jaunas, inovatīvas nišas.

6) LMT - salīdzinot ar zelta laikiem, vērtību var izdalīt aptuveni ar 2;

7) Lattelecom - sācis atkopties, bet savā ziņā unikāls valsts uzņēmums, kurā ir pilns ar pašnodarbinātajiem / mikrouzņēmējiem. Valsts valstī.

8) Pašvaldību pārvaldītie uzņēmumi vispār ir unikāli - Rīgas Satiksme, kura dara praktiski visu, ko vien vēlas; nekustamie īpašumi, kuri, izrādās, ar miljoniem spēlējas aizdevumu tirgū utt.

Ņemot to visu vērā, jautājums šāds: vai tiešām vēlaties, lai valsts vada kādu uzņēmumu?

Deisa (2013-10-16 23:27)      Ar lāpstu rokās kartupeļus rokot. Esat ēduši kartupeļus Jevropā? Ar mūsējiem ne salīdzināt. Nopludināsim Jevropu ar saviem tupeņiem, citādi paši par tupeņiem paliksim. :)

Samurs (2013-10-16 23:47)      uz neko...
Hipotēku un Zemes banka ir salīdzinoši nepopulārā un arī grūti pieejama banka, ja būtu pateikts, ka valsts norēķini būtu jāveic caur to, tad tā kļūtu arī stiprāka. Reāli, par Valsts Banku bija jākļūst Latvijas Sberbank (ar tās plašo pieejamību cilvēkiem), bet galvenais, protams, bija privatizēt par katru cenu... Un kā tad ar Citadeli - to taču arī tagad tā vien domā kā privatizēt

neko (2013-10-17 00:16)      " ja būtu pateikts, ka valsts norēķini būtu jāveic caur to" - bet valsts norēķini taču tiek veikti tikai un vienīgi caur Valsts Kasi (kas faktiski darbojas kā banka), ari visi valsts konti atrodas tur. [kad kaut vai PVN vai IN maksā uz kurieni tad viņu skaita?]

"Hipotēku un Zemes banka ir salīdzinoši nepopulārā un arī grūti pieejama banka" - bet es jau to pašu saku; ka valstij piederošas bankas jau ir tikai ... ja Hipotēku un Zemes banka darbojas kā nu darbojas, kas liek domāt ka ja šo banku būtu vairāk tad tās darboties labāk/būtu "pieejamākas"?

etc (2013-10-17 05:45)      1. Mūsu valsts nav bankrotā. Mums ir 4 miljardi LVL lielas Latvijas Bankas rezerves, kas ieguldītas kaut kur, ko Latvijas Banka pati vairs neatceras...
2. Mūsu valsts nav bankrotā. Algu ministrijās un valsts iestādēs maksā visiem. Vienīgi naudas ir tik daudz, ka iznāk lielajām algām, bet tie ar mazajām gan jau kaut kā izdzīvos.
3. Mūsu valsts nav bankrotā. Var atļauties mētāties ar miljoniem, kad jāsaglābj neveiksmīgu Liepājas biznesmeņu vai arī Rīgas jūdu izcelsmes baņķieru pakaļas. Taču 20 LVL pielikums algām skolotājiem izrādās nepaceļams, no tā var sabrukt viss nākamā gada budžets.
4. Man nav nekādu ilūziju, ka nākotnē varētu kaut kas mainīties valsts attieksmē pret saviem pilsoņiem. Deputātiem un valsts pārvaldē esošajiem darbs un alga būs. Pārējie jau var sākt kravāt ceļa somas un doties prom - šai valstij vajadzīgi vien viņu maksātie nodokļi. Arī no darba ārzemēs...

Agassi (2013-10-17 08:38)      ko nu cepaties , atbilde bija 1918.gadā un kādu laiciņu vilka. Mums ar bij tas prieks piedalīties savus 50 gadus. Labi zinām ar ko tas beidzās:) Gribas atkārtot??

violinn (2013-10-17 08:53)      Oi, Alison, brauc Tu riktiigas auzaas.:)
Valsts nav biznesmenis.:) Tai jarada apstaakli biznesmenjiem, kas savukaart nodroshinass darbavietas un ienjeemumus. Ja, jameklee jauni kontakti, iespeejas, jamenedzee viss, lai daudzmaz visiem labi.
Ja par muusu apstaakliem, tad es tomeer pielauju domu, ka buutu labi alkohola tirdznieciiba kaa valsts monopols. pateerinjs mezoniigi liels un stabils. Visticamaak,ka tas nekad nebuus, tas gan.

violinn (2013-10-17 08:56)      Jaa, veel par celjiem nesaprotu. Ir gadiijies braukt cauri daljai Eiropas, gandriiz uz katras robezhas vajadzeeja nomaksaat nodokli. Ko pie mums shito nedara, nav skaidrs.

limonija (2013-10-17 09:12)      Pilnīgi piekrītu!- etc (2013-10-17 05:45) viedoklis. Bet tie, kuri grābj no valsts siles aizgūtnēm, izmantodami pastāvošo bezpriģelu, kaut kā vienmēr pamanās ļoti neglīti uzbraukt tiem, kuri to bezpriģelu saskata un kaut vai virtuāli cenšas rosināt kkādas pārmaiņas...Visa tā apsaukāšana - par čīkstētājiem, lūzeriem etc. jau nav nejauši sacerēta - viņu pīāristi savu lietu pieprot.
Alison (2013-10-17 07:54) jautājuma autora komentārs - piekrītu. Tikai pēdējais aunapiere var to nesaprast, ka daudz svarīgāk ir atbalstīt savas valsts godīgākos pilsoņus(skolotājus, mediķus, policistus, kultūras darbiniekus), kuri patiešām dara savu darāmo un maksā visus nodokļus, nekā atbalstīt visiem apnikušo ierēdniecību, kura ēd no rokas saimniekam un neizrāda ne mazāko iniciatīvu te kaut ko mainīt. Ja arī viņu vidū ir pa "baltajam zvirbulim", tā drīzāk ir nejaušība nekā likumsakarība. Un kur nu vēl pašvaldības - tur shēmošanas māksla ir visaugstākajā līmenī(lai savējiem palielinātu algas un nodrošinātu citus bonusus).
Agassi (2013-10-17 08:38) viedoklis - kāpēc tikai šis piemērs? - paskaties kaut vai Skandināvijas virzienā, arī Vācijas - tur valsts daudz ko nosaka ekonomikā, un izskatās, ka veiksmīgi.

aroganis (2013-10-17 09:14)      Varbūt tomēr ar tērēšanas konsolidēšanu turpināt????

Latvija valsts 1.vietā ar mamogrāfu daudzumu uz 1 cilvi, bet kad vajag reālu pakalpojumu- sorry bezmaksas beidzies, viss par maksu.

Ir pamatīgs bardaks da jebkurā ministrijā, tur varētu padzīt pusi no ierēdņiem
tad vēl valsts aģentūras cik tik mums nav.

Par pelnīšanu: nodokļi balstās uz 3 vaļiem - soc nodoklis, IIN, PVN.
Pirmo labāk neaiztikt, pārējos abus samazinot, var cerēt uz pelēkās ekonomikas mazināšanos un papildus piķi budžetā.

Tuuurists (2013-10-17 10:28)      Oij,...etc .. precīzi pateica!! ....ir, ir grupējumi kam latviešu tautu vajag iznīcināt, un tie ir žīdi un viena daļa krievu !!

wolands (2013-10-17 12:48)      Es gan esmu kategoriski pret valsts nodarbošanos ar uzņēmējdarbību, izņemot gadījumus, kad neviens privātais nav ar mieru to šajā sfērā darīt. Un arī tad - vēlams labāk atrast veidus, kā tos ieinteresēt, nevis pašai dibināt uzņēmumu.
Valsts ir pilnīgi bezjēdzīgs "uzņēmējs" - dārgs, birokrātisks, neieinteresēts, korumpēts un lēēēēns. Un tā ir ne tikai LV, bet visā pasaulē. Izņēmumi ir, bet nu ļoti reti :(

vilks28 (2013-10-17 18:48)      es jums saku,ka radari ir jāliek un vel maksas ceļi ir jāuztaisa un nauda nāks ,kā pa reni . A jūs te sakat židi,krievi un japāņus pieminiet!

tiu (2013-10-18 13:07)      Polus, wolands un neko +++
Ja cilvēks saprot to drēbi par ko runā, tad ir jēga, a citādi gudrnieki tik tricina gaisu!
Valsts tiešām nav piemērots veidojums uzņēmējdarbībai. Valstij ir politiskas, sociālas unccitādas organizatoriskas funkcijas, kas rada piemērotu vidi uzņēmējdarbībai. Tas arī ir galvenais uzdevums, lai valstij būtu no kā iekasēt naudu!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu