Kurš stiprāks - labais vai ļaunais?

_Krasula_ (2014-04-16 11:52)      Te jāatceras latviešu tautas pasaka par ceļinieku, kurā vējš, sals un saule saderēja, kurš pirmais spēs viņu izģērbt...:)

v_s_o_p (2014-04-16 11:58)      Mūsu senči dzīvoja saskaņā ar Trīsvienības "principiem" apzinoties ka Visums ir duāls (pastāv, teiksim, korpuskulārā un viļņa teorija attiecībā uz gaismas “dabu. Kāda paradigma ir pieņemama? Abas, visticamāk, kaut gan materiālisti atbalsta 1. versiju) . Labs piemērs šumeru mitoloģija(Anu – debesu Tēvs, Enkijs – zemes(ūdens) valdnieks, Enlils – starp debesīm un zemi
) , kas attīstījās seno ebreju mācībā par Elohimu (kaut gan šeit tika ieviesta 4. sastāvdaļa) .. Tātad, jautājums visiem apspriedes dalībniekiem. Kas ir Bībeles Kungs vārdā Jahve, kuram pārmētā J.K.?

MaryClaire (2014-04-16 12:14)      es gribētu oponēt polus´am -"Sadzīvē - uzvar ļaunais ..." neuzvar gan. vispār neuzvar nekas - ne labais, ne ļaunais. katra cilvēka personīgā attieksme pret notikušo ir tā mēraukla, pēc kuras katrs vērtē notikumu.
gribētu nocitēt kāda pastāsta frāzi - kuru vilku barosi, tas arī būs spēcīgāks. bet to vienmēr nosaka cilvēks pats.
un būt labam, saskaņā ar kristietības kanoniem, ne vienmēr ir būt labam cilvēciski. ir daži reliģiju kanoni, kas saskan ar ētiski morālām kvalitātēm, bet tikai daļēji. kamēr nav pretrunās.

labs/ļauns (labais/ļaunais) ir izrietoši kāda notikuma radīto emociju turpinājums . un tikai. tā ir personīgā attieksme - kuru vilku barosi, tas arī būs spēcīgāks.

Polus (2014-04-16 13:03)      MaryClaire,

ja mēraukla ir cilvēka personīgā attieksme, tad, atvaino, bet kāds gan pamats vispār kaut ko dēvēt par ļaunu? Ja mēraukla ir personīgā attieksme, tad vairumā jautājumu sastapsies divi pretēji viedokļi, kuri, saskaņā ar šo doktrīnu, ir ekvivalenti savā nozīmīgumā. Nosodījums būtu interpretējams kā viena no viedokļiem ignorance un ierobežošana. Tas ir morālais relatīvisms; savukārt relatīvā pasaulē var pastāvēt stāvoklis, kurā jebkurš apgalvojums ir nepatiess, tātad nav pareizā/nepareizā, labā/ļaunā. Hitlers ir vienkāršs zēns, kura viedoklis nesakrita ar daudzu citu viedokļiem - tas arī viss. Piemēram, bērna seksuāla izmantošana ir emociju turpinājums? Tātad uzskati, ka būtu pilnīgi normāli, ja eksistētu kultūra, kuras "emociju turpinājumā" bērnu seksuāla izmantošana ir norma? Mums būtu jārespektē viņu viedoklis par labo un pieņemamo?

Paskaidrosi, ko nozīmē "būt labam cilvēciski"? Saskaņā ar tevis rakstīto, kristietība ir noteiktas grupas "emociju turpinājums", kurš šīs grupas - cilvēku - uzskatos ir labs. Ja vien "būt labam cilvēciski" nav kaut kas absolūts, tad pretrunas nevar rasties pēc definīcijas. Ja tās tomēr saskati, tad pretrunās nonāc pati. Tieši par to rakstu pirmajā rindkopā.

vsop, Viņš pats ļoti skaidri un gaiši to pasaka - ES ESMU. Mulsinoši, bet ļoti loģiski.

terjers (2014-04-16 17:09)      Pēterītis uzspļāva Jānītim vienu reizi, Jānītis uzspļāva Pēterītim divas reizes - tā labais vienmēr uzvar ļauno.

planerdelta (2014-04-16 18:14)      Pa visiem 100 piekritu LaskovijMerzavec un Aigars53 viedokliem, kaut tajos ir maza atshkiriba, bet sadzivee der abi.
Lidzsvars pastav, tas gan nenozimee, ka ar ljaunumu labpraatigi jasadziivo. Izoleet, norobezjoties, lai apeed pts sevi.

E. Grava ir sarakstiijusi graamatu par ljaunumu???? Tad vinjai var ticeet, jo vinja sho´´emociju´´paarzin :)))

limonija (2014-04-16 22:21)      Aigars53 (2014-04-16 09:18) viedoklis - labi rūkts! Par to izdzīvošanu - ko nu kurš ar to saprot...Jo eksistē gan fiziskā, gan garīgā izdzīvošana. Patīk paruna - milzis arī bedrē liels, bet punduris pat kalna galā paliek tikai punduris...Vēsturiski - visas "ļaunuma impērijas" ir sabrukušas pašas no sava kultivētā ļaunuma.

fargo (2014-04-17 00:44)      pasaule nav duāla, tādā ziņā, ka labs un slikts nav kādi ekvivalenti pirmsākumi.

tā... kas te ir parasti galvenā tēma? sekss.
vai sekss ir labs? jā, protams. ar tā palīdzību rodas dzīvība.
vai izlaidība ir laba? nē, tā sagandē cilvēku dzīves tuvākā perspektīvā un cilvēku kopienu nāktni tālākā.
vai izlaidība var pastāvēt bez seksa? nevar. tā ir miesas un gribas perversija.

turpināšu ar ķermenisko...

vai ēšana ir laba? jā, protams!
vai pārēšanās ir laba? nē, protams!
varbūt labs ir bads? tie nepastav bez ēšanas, kas pati par sevi ir laba.

vai redze ir laba? jā, protams!
vai aklums ir labs? bet nē, protams! un vai bez redzes var pastāvēt aklums? kā tad būtu iespējams zināt, kas ir aklums, ja nebūtu redzes?

un šos piemērus var turpināt ļoti ilgi. bet par ko tie liecina? par duālismu? nē, tie liecina vienu un to pašu - sliktais ir sabojāts labais. ļaunais ir labā deviācija, parazīts, kas labajam laupa tā sākotnēji labo funkcionalitāti.
par morāliem principiem šai pašā kontekstā - vai slikts var vest pie laba un labais pie slikta? piemēram, vai bads var sniegt macību? vai ēšana var novest pie rīšanas?
ne viens, ne otrs. bads kā bija slikts tā palika, ēšana kā ir laba tā paliek. pie mācības, izaugsmes vai posta ved griba, nodoms. kādi nodomi ir slikti? visi savtīgi nodomi ir slikti. vai visi nesavtīgi nodomi ir labi? nē. kādi ir divi baušļi, kuri pēc Kristus ietver sevī visu, lai cilvēks būtu pilnīgs? tie abi ir nesavtība:
"Mācītāj, kurš ir augstākais bauslis bauslībā?" Bet Jēzus tam sacīja: "Tev būs Dievu, savu Kungu, mīlēt no visas sirds un no visas dvēseles, un no visa sava prāta.
Šis ir augstākais un pirmais bauslis. Otrs tam līdzīgs ir: tev būs savu tuvāku mīlēt kā sevi pašu. Šinīs abos baušļos ir saņemta kopā visa bauslība un pravieši."

vēl.
vai ar sliktu rīcību var panākt kaut ko labu? robina huda stāsts māca, ka ir labi darīt sliktu sliktajiem, ja vien mērķis ir labs. vai tā ir? tā

fargo (2014-04-17 00:44)      vēl.
vai ar sliktu rīcību var panākt kaut ko labu? robina huda stāsts māca, ka ir labi darīt sliktu sliktajiem, ja vien mērķis ir labs. vai tā ir? tādam uzskatam ir īsa perspektīva. bet tieši tā prevalē gandrīz vienmēr.

Biezpiens7 (2014-04-17 02:14)      Užšpļaujam uz pirksta un duram kartē,pa labi būs labs,pa kreisi būs slikts.Šajā reizē.Nākamreiz trāpīsim citā punktā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu