Latvieša gēns (būtība), kāds tas ir?

Jautājums radās fargo komentu izlasot un pilnībā piekrītot vìńá viedoklim par SC fanu klubińu šeit.

bru_nette (2014-08-29 23:01)      Prieks lasīt ka ir ari sapratigi latvieshu puikas. Nu kangariem kangaru dzive un liktens

psychobitch (2014-08-29 23:16)      Latvijā ir ļoti daudz izglītotu cilvēku, nevajag tikai, ka šeit visi ir muļķi, tikpat daudz degradējušos, sabiedrība kā tāda vienota vairs neeksistē, tā ir kā stikla trauks sašķīdis lauskās, ko pirms vēlēšanām cenšas salikt kopā, lai sanāktu vismaz iespaids, ka visi ir godprātīgi vēlējuši un iznākums ir tautas gribēts... Ko jūs vēlaties panākt no šīs tautas, kādu vienotu domu gājumu, ja Latvijas pilsonis ir gatavs viens otru zemē dzīvu iemīt?
Normāls Latvijas pilsonis, kas nesirgst ar kādu no galvas problēmām saprot, ka stāties šai esošajai sistēmai pretim un iebilst, protestēt, izteikt savu viedokli IR - nepiedalīties šajā visā farsā, jo viņa balss, ko viņš atdod, iemetot lapiņu kastē, ir sūda vērta... lūk, šie slimie, kuri aiz neko darīt apmeklē šos pasākumus arī ir Latvijas likteņa lēmēji un pēcāk gaudotāji un vaimanātāji... traģikomiski, lai neteiktu vairāk...

fargo (2014-08-29 23:37)      etniskā piederība ir vairāk kulturāla kopība un mazāk ģenētiski-rasiska kopība. piemēram, arī te var redzēt cik stipri cilvēku uzskatus ieteikmē informatīvā vide - masu mediji, sociāla vide - darba kolēģi, privātās dzīves paziņas. un galvenais šīs informatīvās vides "nesējs" ir valoda - tā vieno cilvēkus etniski, politiski, kulturāli. lūk, un atrodoties zināmu laiku citā kultūras vidē, cilvēks pārņem arī šīs vides vērtības - sociālās uzvedības, kultūras, politiskās.

ja ir interese, tad var plašāk pameklēt un palasīt, kas ir etniskā identitāte, kā notiek pāreja(asimilācija), kā(un vai vispār) ir iespējama de-asimilācija, kas ir kultūras spiediens, kā tie atšķiras. piemēram, kaut kas viens ir kultūras spiediens, kurš kalpo par asimilācijai, kaut kas cits ir kultūras spiediens, kurš asimilāciju neveido. tāds spiediens var notikt dažādos līmeņos un ja notiek tikai kadā vienā, tad tas etisko identitāti nemaina, bet ja vairākos, tad ar laiku maina. un parasti tas ir vienas paaudzes jautājums. kas vēl jo noteiktāk liecina par kultūras vides primaro lomu identitātes veidošanās procesā, pretstatā ģenētiski-rasiskai.

ja kas priekš manis raksturo lavieti, tas pirmkārt ir ļoti, ļoti lielais mazvērtības komplekss. latvietis izjūt vainas sajūtu par savu etnisko piederību. šī etniskās minoritātes psiholoģija pārmantojas no vecākiem, tiek(tika) nostiprināta skolās, tad darbā, tad izklaides un sadzīves vidēs. parasti, etniskās grupas no izzušanas vairs nav glābjamas tad, kad tām zūd iespēja uzturēt savu kultūrvidi kā dominantu. un tas ir ļoti grūti, ja etniskais sastāvs ir izveidojies priekš šīs grupas tāds, ka tā kļūst arī par fizisko minoritāti.

cilvēki neņem īsti nopietni demogrāfus, etnogrāfus. valsts vīri šos atzinumus saprotamu iemeslu dēļ neafišē. perspektīvas latviešu etnosam vēl nekad nav bijušas tik miglainas kā tas ir šajā gadsimtā.

Teleskops (2014-08-29 23:54)      Nu pagriezāt! Da bulšits visas šitās gudrās runas. Viss ir daudz vienkāršāk. Man piem., pietiek paskatīties uz mūsu karogu, un viss skaidrs - kas ir mana valoda, kas esmu es, un kur mana piederība. Neskatoties uz to, ka esmu no jauktas ģimenes! Un nevajag te ļaļa par "tjurkiem". Jūs tos nezinat. Mans vectēvs bija vecis ar mugurkaulu, stāju un augstu morāli.
Vis pārgudrā gvelšana izklausās pēc tādas kā ņaudēšanas.

mojito (2014-08-30 00:13)      Mavs saka, ka lai pirktu coca clolu un koshlenes-daudz praata nevajag,-piekriitu! taxchu vajag naudu, un kaa zinaams tas teiciens about a fool and his money....tad kaa lai mulkjisnopeerk to colu? par smukaam aciim? :)

[par ruupnieciibu jau pateicu ko domaaju- lai mavs un paareejie par ruupnieciibu bljaaveej9i iet pirmajaas rindaas uz shprotu konvejeiri pa max. 10 eiro dienaa, un rukaa melnaam muteem. Ak jaa- negribaas...visi grib menedzeet, pie konvejiera par kapeikaam-neviens tak labpraatiigi negrib. Un arii, ja labi maksaatu-vienalga cilveeki nehribeetu-smagsdarbs tas ir, vieglaak kabinetaa kafiju streebt un par dziivi filozofeet:)

miglainaa_plava (2014-08-30 00:36)      Man jau ļoti ļoti sen ir apriebies, ka latviskās partijas cūkojas un zog kā tik vien var, bet kad vēlēšanas tuvojas, tad sāk baidīt ar krieviem. Ja nebalsosiet par mums, tad nāks krievi! Un cilvēkiem jau nav izvēles - viņi taču negrib, lai nāk krievi, un balso. Pretīgi, ka tas ir arī vienīgais arguments, lai balsotu par šīm partijām. Kuras, pie kam, visas ir arī labējas.
Savukārt SC vismaz nav muļķi PR ziņā. Viņi zina, kas patīk vienkāršajiem iedzīvotājiem - tā ir sajūta, ka par viņiem rūpējas. Nu, lūk, - sakārtojam pagalmus, samazinam transporta biļetes, aizlāpam ceļu bedres, vēl šo to... - un cilvēki mīl Ušakovu. Turklāt viņš prot runāt sakarīgi, atšķirībā piemēram no Zatlera vai Ēlertes. A pārējais... lielā politika... nu kurš gan ikdienā interesējas par to, kas to saprot, kam ir patiesa informācija, kas vispār notiek varas gaiteņos?
Tāpēc ir protesta balsojums par SC. Bija. Cerībā, ka latviskās partijas izdarīs secinājumus, kamēr vēl nav par vēlu.

miglainaa_plava (2014-08-30 00:48)      Latvieša raksturojums?
Man tas asociējas ar vectēvu, vecmāmiņu... Ar tām vērtībām - darba mīlestība, profesionalitāte, gudrība, kārtīgums, godīgums, dzimtenes mīlestība, romantisms, intravertums, un arī kāre pēc švītīga apģērba, sīkumaina kašķēšanās un nespēja vienoties ar citiem latviešiem.

Šodien? Paaudzē, kam tagad ir 30-50 gadi.... Vēlme pārspēt citus zagšanā, haļavā, izcelt sevi uz pārējo fona ar intrigām, aprunāšanu, apčakarēšanu, un joprojām nespēja vienoties, līšana pakaļā visam ārzemnieciskajam, jo mēs jau neesam nekas, un joprojām izteikta vēlme pēc dārgāka apģērba, nekā varam atļauties un citāda veida izrādīšanās.

JurisK (2014-08-30 02:14)      Burtiskaa noziimee latvieshu geens buutu jaameklee vietaas, kur tas nevar atshkjaidiities paaraak daudz ar citu tautu geeniem. Es taadu vietu zinu. Nesen tur biju pilseetas sveetkos. Pirmaas Latvijas laikos izdotajaa tuurisma graamataa taa bija vieniigaa vieta, kur latvieshu 99%. Un tur tieshaam ir latviska vide! Nevis nenoviidiiba, ka kaiminja seeta smukaaka, bet gan reaala sacensiiba - naakoshgad man buus! Vai tur lamaa valdiibu? Protams, paraadiet man kaut vienu pasaules valsti, kur valdiibas nelamaa! Varbuut Krievijaa un Ziemeljkorejaa tikai - tur nelamaa, tur klusi chukst. Latvietim vara vienmeer ir bijusi svesha, no taas nebaidaas, to censhaas ignoreet. Taapeec latvietiiba zelj tad, kad tiek apspiesta - taa ir bijis vienmeer. Vienmeer paraadaas no latvieshu tautas viiri, kas atkal atjauno latvietiibu. Peedeejie no tiem bija R.Pauls un J.Peters. Tagad pie varas latvieshi, un jaateic, ka paveikts ir tik daudz, ka pirms 25 gadiem taas liktos pasakas! Bet latvietiiba niikst - nav stimula- apspiestiibas, lai taa uzplauktu. Ja par apspiestiibu neuzskata multikulturaalismu un globaalismu. Shiis lietas ir daudz viltiigaakas. Neegjeris vairs nav neegjeris, zhiids vairs nav zhiids - varbuut latvietis ar vairs nav latvietis? Nu mees visi latvijieshi, jo taa ir politkorektaak. Domaaju, ka tas paaries, paaudze, kas dievinaaja rietumus, aarzemes vispaar, aizies, un buus reaals skats uz notiekosho. Jau tagad vairs tik muljkjis domaa, ka visi aarzemnieki bagaatnieki:) Silti iesaku balsot par NA - jaa, ir vinjiem greeki, bet tur ir jauni cilveeki un buus veel. Interesanti - kaapeec tieshi nacionaalajaa apvieniibaa visvairaak jauno? Jo zuud latvietiiba? Jaa, ja kaads uzskata SC par kreisu, sociaalistisku partiju, tad jaateic, ka esat muljkjis pilniigais. Tad jau Lembergs ir veel lielaaks socikjis!

dod_surp (2014-08-30 04:10)      Kāds gēns. Nu,vīrieši ir ar domu par balinātiem ānusiem,īsti pakaļā līdēji bez sava mugurkaula. Nu,tādi kā Mavs un Co. Kauns!
Ja es trisdesmitgadniece varu izdomat un noturet savu biznesu un nemaz nedomaju,ka mēs šeit Latvijā esam bezizejas apstākļos,ka viss ir iznīcināts un bla,bla. Šāda domāšana,ka visi citi ir vainīgi,tikai ne es,nekur arī nenoved,ja nu vienīgi pie murgiem par to cik labi būtu atpakaļ Krievijas federācijas sastāvā.
Novēlu visiem Latvijas vīriešiem beidzot sevī atrast stiprumu,gan garīgu,gan fizisku.

Pa_Vasaris (2014-08-30 07:58)      Cilvēkus raksturojošam īpašību kopumam nav tautības. Ir īpašības,kas personību dara radošu,mīlošu un īpašības,kas dara stulbu un iznīcinošu. Ir laiks,kad dominē radošums un ir laiks,kad iznīcība. Ne Krievi ir vainīgi,ka Latvija ir situācija kādā tā ir,bet stulbums...:(

taizelis22 (2014-08-30 08:41)      Stulbumam nav tautiibas!Pusgadsimts okupaacijas lielu dalju cilvju padariijushi par homos sovjetikus,sapisushies krustu shkjeersu ar visas plashaas pisers blandonjaam,daudzi bljaustaas-es latvietis!PIEKRIITU JURIM K

bziks (2014-08-30 09:31)      Demokratiskā valsti katram tak var būt savs viedoklis, bet tie kas apliec citus vinekārsi parada cik ir aprobežoti un komunicēšanas nespējīgi.
Kas attiecās par tēmu tad bij labs skats - reiz statoilā stāvēju rindā pie kases lai samkasatu. Rinda bij vairaki civēki jo kasieris tikai viens. Un te rindas sākumā viens krieviski runājošs pieklajīgi paprasīja cigaretes un paradija savu pasi. Uz ko nākošais rindā satāvošais ĪSTAIS latvietis (mazliet šmigā) sāka uz viņu rupji lamāties, lai vācos prom uz krieviju vai pie ušakova utt. Pirmo reizi mūžā es liki nost saldejumu lai par šadu izturešanos ĪSTAJAm latvietim iedotu pa purnu, bet krieviņš momentā aizgaja un konflikts izbeidzās. Tāda ir musu attieme pret citu valstu pilsoņiem! Tad jau labāk lai liek zobežu un latviešus āra nelaiž.
Čoms izbraukājis gandrīz visas pasaules valstis un tik pelēcīgus un drūmus cilveksu kā latvijā viņš nekur nav redzējis. Pat Indijā šie karādamies pa vilciena durvīm smaida un priecājas.

Closing_Time (2014-08-30 10:31)      iedomīgi,skaudīgi pakaļlaižas - tāds tas gēns. Mutesbajāri un baigie virtuālie dzimtenes patrioti. Bet galvenais pilnīgi degradējuši smadzenes, vairs nespēj spriest objektīvi. Latvieši vairoties nejēdz, bet domā ka pastāvēs mūžīgi. Tumša tauta.

barss5 (2014-08-30 11:24)      Palasot komentārus šeit, redzu apstiprinājumu tam, ko iepriekš minēju par okupācijas sekām Latvijā. Cilvēks raksta latviski, tai pašā laikā no latvieša tur nav ne smakas...ja arī viņa ciltskokā ir kāda pile latviešu gēnu, tad tie ir paaudžu laikā atjaukti ar "atbrīvotāju" samazgām. Šādi, manuprāt, ir paši bīstamākie..."trojas zirgi"

mojito (2014-08-30 11:25)      Ja par egeniem runaajam-nav taads latviesha geens , dabaa nepastaav. Ir tikai rakstura iipashiibas, bet tas nav gjeneetiskaa liimenii. nedomaaju, ka "latviesha geens " atskjrias no "lietuviesha geena".

ne_klausos (2014-08-30 11:53)      Nekas nav nemainīgs. Arī latvietības izpausmes. Viss jāskata kontekstā. Šķiet, tas ļoti lielā mērā ir kultūras (pamatā valoda) jautājums. Vajadzība kultūru saglabāt un attīstīt (nevis turēt kā konservus). Lai kaut ko saglabātu un vēl virzītu uz priekšu, ir vajadzīgs gan patriotisms (ieaudzināts, tālāk nodots paaudzēs), gan plus mīnus labvēlīgi politiskie, ekonomiskie apstākļi. Šobrīd visa enerģija tiek tērēta, lai apjēgtu, kā veidot tos apstākļus. Nu i latvietis arī mokās pretrunās, meklējumos, neapmierinātībā, kļūdās. Process. Visa īstie noliedzēji - ķēdes vājais posms. Tie varētu būt dziļākajā būtībā nevienam nevajadzīgie.

Mavs (2014-08-30 12:41)      Jūs te spriežiet par patriotismu, nacionālo pašapziņu un citām tikpat sirreālām lietām, par ko pašiem ir visai miglains priekšstats. Kāds no jums 1991. gadā uz barikādēm bija ? Jā, jā - lielākā daļa no jums vēl tad tēvam krāna galā karājās. Šodien ietu ? Jebšu tikai gudri vāvuļoto aiz kompjūtera. Es biju.
Šodien Latviju izvaro ne jau Kremlis un ne Putins. Ai, cik žēl, ka jūs nelasiet grāmatas - būtu palasījuši John Perkins - tad saprastu, kur palika visas strādājošās rūpnīcas un kāpēc mēs tagad pērkam "Jelgavas cukuru" no dāņiem ...
Es esmu Latvijas patriots, nevis stulba amīšu marionete, kas "patriotismu" mācās no Holivudas bojevikiem ...

wolands (2014-08-30 13:17)      Mav, šodien Latviju neizvaro neviens. Latvija pasaulē ir relatīvi augstas labklājības zeme, dimžēl ar daudz postpadomju problēmām. Tas tiek risinātas pārāk lēnām, bet mēs jau paši daudz ko bremzējam. :( Rūpnīcas bija draņķis, kuru produkciju nevienam nevajadzēja, kuram kā Tev liekas bija jāmaksā lai tās saglabātu? Man? Par Jelgavas cukura naudu šobrīd īpašnieki gozējas Bahamu salās. Saki vajadzēja tās atri nacionalizēt un īpašniekus cietumā sabāzt? Jeb atkal Tu piesakies par tām samaksāt?

BTW, uz barikādēm biju un ietu atkal. Nav izslēgts, ka drīzumā varēsim tur tikties, ja viss tā turpināsies kā šobrīd Ukrainā. Un uzmini pret ko tur nāksies demonstrēt atkal?

Mavs (2014-08-30 13:31)      wolands - Latvija JAU IR izvarota un viss ir sagrauts. ES finansējums ir apsīcis, kredītiem arī pienācis atdošanas laiks, neviens vairs šeit naudu iekšā negrūž. Naftas mums nav, banānu arī. Rūpniecība ir iznīcināta (starp citu - vismaz 90% to "draņķa rūpnīcu" varēja saglabāt un vismaz 3 miljardi pasaules cilvēku būtu laimīgi par VEF telefoniem, Straumes kafijdzirnaviņām un RAF mikroautobusiem, es nemaz nerunāju par bijušajām militārajām rūpnīcām, kas ir ražojušas pat kosmisko kuģu komplektējošās daļas).
Ar ko tad Latvija pelnīs naudu ? Šodien reāli strādājošas un eksportējošas rūpnīcas var saskaitīt uz abu roku pirkstiem. Ja "padomjlaikos" katrā strādāja pa tūkstotim cilvēku, tad tagad simts jau ir daudz. Pārējie (ar jurista vai ekonomista diplomu) lasa zemenes Īrijā.
Kā tādai valstij eksistēt ? Ja tā būtu SIA - jau sen būtu ar troksni bankrotējusi, bet tagad pa reizei mums pamet kādu apgrauztu kaulu. Būtībā tā ir ekonomiskā iznīcība. Tieši tā, kā Perkinss aprakstīja Centrālamerikas valstis. Un Maskava pie tā visa noteikti nav vainīga.

Zeltiite (2014-08-30 13:55)      Paliek jautājums, kā Latvijai nopelnīt naudu budžetam. Ja nenopelnam, aizņemamies, gan izglītībai, veselības aisardzībai utt., gan priekš mazas valsts parāk liela valts sektora uzturēšanai. Laukos cilvēki dzīvo vai nu no bezdarbnieku pabalstiem, iet kursos, vai valsts sektorā. Privātais mazais laukos nodokļus nemaksā... Maksā Rīga, ko nīst visi ipepriekš minētie. Rīga ņirdz par visu ieprioekš minēto " patriotismu" Un, protams, ja neesi valsts ierēdnis, balsos par SC!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu