Bifurkācijas punkts

Bifurkācijas punktsVai jums neliekas ka ir pienācis vēsturiskais brīdis kad būtu jādibinā alternatīvais aizdevumu sektors, tautas banka, respektīvi..? Ekonomiskā aktivitāte(reālās ekonomikas sektors) stāv uz vietas, procesi stagnē, izaugsme ir tikai lācīša un vilka DG .. Ogļūdeņražu, enerģētikā legalizētie līdzekļi ir nekas cits ka “new world order” banku aktīvi, kā arī viss pārējais - finanšu sistēmas aktīvos..

av2 (2014-10-08 08:11)      iisteniibaa ir jaapacell minimaala algi tikai - lai EU taa butu vissur vienaada.

Edgars37 (2014-10-08 09:32)      v_s_o_p (2014-10-07 23:07) jautājuma autora komentārs Jā, jā,jā . Tiks atjaunota Liepājas Metalurga darbība un vīri(tēvi) par 200 dālderiem mēnesī vergos "uztura pakai" kuru sastāvu veido polš un pelmeņu paka brīvdienās.. Tas ir par tām darba vietām un tehnoloģijām.. 5 gadu laikā ražotne norīja 120 milj. latu!!!! valsts aizdevumu. Par šadu naudu varēja jaunu pilsētu varēja uzbūvēt ar vismaz 5K iedzīvotājiem

...nu luk, tevis minetaja sape tiesam varetu lidzet tautas bankas aizdevums (var apsmiet Repsi, bet LM tomer ir LV merogos strategisks uznemums), tikai ar nopietnu finansu recipienta kontroli, ka ari minimalas algas pacelsana un adekvatu nodoklu likmju ieviesana, lai bez uztura pakas sanaktu velosipedam, braucienam uz Nicu un jaunai lellu majai;).
Bet jaunas pilsetas, ar 5K iedzivotajiem, izbuvei, ar 120 milj ir krietni pa isu...

Laurencs (2014-10-08 19:22)      Pēdējos gados tehnoloģijās notiek MILZĪGS progress. Pagājušā gadā amīšie izdevās pirmo reizi kodolsintēzes procesā (NIF) iegūt vairāk enerģijas, nekā tika patērēts. Robotika, automatizācija, mākslīgā intelekta un viedās sistēmas tagad konsolidē pēdējo 40 gadu atklājumus. Ekonomika fundamentāli mainās līdz ar 3D drukas iespējām. Milzu fabrikas, lieli sākotnējie kapitālieguldījumi, tas viss aiziet pagātnē. Bet līdz ar to zūd arī stabilitāte.

Iespējams, ka piedzīvoja divas drausmīgas tendences. Pirmkārt - tehnoloģisko bezdarbu. Nekad pasaules vēsturē pēc krīzes bezdarbs nav samazinājies tik lēni, kā tas notiek pašreiz. Latvijā vēl bija atlēciens pēc krīzes, bet Eiropā pat tā īsti nav bijis. Otrkārt - varbūt Kārlim Marksam ir taisnība un pasaule piedzīvo kapitālisma ekspansijas galējo punktu, kad kapitālam vairs nav kur plesties un notiek kapitāla ienēmumu procenta samazināšanas. Markss paredz, ka tieši kapitālisma ieksējais kolapss un nevis revolūcija (kas ir Ļeņina izdomājums) būs tā, kas novedīs pie sabiedriski ekonomiskās sistēmas maiņas, pie postkapitālisma. Ja ticam Marksam, tad nākamā fāze būs tas, ko pirms gadiem 50 gaidījām. Taču, ja varu konsolidē un pārņem šauri ekonomiski grupējumi, nu tad gan ir baisi. Vēl paliek cerība, ka demokrātijas izvēlēsies humānāko attīstības ceļu.

Laurencs (2014-10-08 19:34)      Bet ja konkrēti par jautājumu. Domāju, ka problēma ir tieši globālajos procesos. Kā teica Markss - ražošanas līdzekļu attīstība maina sabiedriski ekonomisko virsbūvi. Skumjākais, ka Latvija un Austrumeiropā par to nerunā, lai gan Rietumos Markss joprojām ir cieņā un vismaz universitāšu aprindās to labi pazīst. Bet ikdienas līmenī visas durvis jau ir vaļā. Katrs var iegādāties Rietumu vai Ziemeļvalstu banku akcijas (starp citu labs ieguldījums, ja izdara pareizā laikā), katrs var uzsākt labdarības organizāciju vai non-profit sociālo biznesu. Ja esi pietiekoši turīgs un ir brīvais laiks, tad iniciatīvas var realizēt arī tagad, tādēļ nekāda politiskā sistēma nav jāmaina. Cita lieta, ja ekonomiskā stagnācija sit pa maciņu. Bet par to vajadzēja domāt pirms vēlešanām un nevis pēč. Lai gan domāt var vienmēr, jau 2015. gada rudenī tautai būs tiesības vākt parakstus referendumam par 12. Saeimas atlaišanu.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu