Par minimālo algu

Jautājums tautai!
Vai balsotu par minimālo algu, teiksim, 1000 EUR? Bet tai pašā laikā apzinoties , ka par visu attiecīgi būs jāmaksā 3x vairāk!

Labrador (2016-07-25 00:07)      Mans noveerojums Portugaalee-medmaasas alga ir 1000-1400 eiro.Uz ielaam praktiski neredzeeju nevienu luksusauto,vai auto ar dzineeja tilpumu virs 2L.
Zhurnaala Kapitals atminjaa paliekoshi raksti-Riigas briivostaa kravu apgroziijums ir 10x mazaaks,nekaa ASV ostaa Tampaa.Riigas briivostas paarvaldnieks sanjem(nevis nopelna) 10x vairaak,nekaa Tampas koleegjis. Riigas briivostas straadnieku atalgojums ir 10x mazaaks,nekaa ASV koleegjiem.
Tika saliidzinaats darba razhiigums Zviedrijas,Latvijas un Rumaanijas uznjeemumos.Zviedrijaa darba razhiigums bija 32 reizes augstaaks,nekaa Rumaanijaa un 18 reizes augstaaks,nekaa Latvijaa.Un ne jau tikai taapeec,ka slinki,nekompetenti darbinieki.Galvenais iemesls-menedzhments un tehnologjijas.Postkomunisma telpaa,iipashi lauksaimnieciibaa daudzviet joprojaam straadaa ar viduslaiku metodeem un darbariikiem.

Labrador (2016-07-25 00:10)      Edgar37,piekriitu,bet Tev tuuliit metiisies virsuu!Latvijaa no 10 straadaajoshajiem 8 straadaa iereednieciibaa.Ne korumpeetie Latvijas iereednji,ne uznjeemeeji neveelas nekaadas paarmainjas jo tajaa saskata apdraudeejumu savam paraziitiski-treknajam dziivesveidam.

Edg (2016-07-25 00:30)    3 Es nē par šitādu variantu. Tāpēc ka viens minimums visiem nebūs godīgi. Jo cilvēkiem ir dažādas kvalifikācijas, pieredze utt.
Es drīzāk lai būtu tāpat kā visā citā civilizētā pasaulē, stundas likme atbilstoši kvalifikācijai, veicamajam darbam, paveiktā darba kvalitātei un pieredzei. Nu tas piemēram ir apmēram tā - apkopējai stundā 3 €/h, celtniekam 6-7€/h, grāmatvedim 10-15€/h, inženierim 18-25€/h. Tas būtu pareizāk, taisnīgāk un arī motivētu cilvēkus strādāt. Ja kas, pats esmu strādājis ārzemēs pēc šādas sistēmas, un arī pašlaik Latvijā man ir kautkas līdzīgs.

Edgars37 (2016-07-25 01:17)    1 00:30

...nu tiesi ta - minimala stundas likme veido minimalo algu un otradi - tie ir tiesi proporcionali jedzieni. Bet cik katra profesija, kvalifikacija ir verta, to nosaka tirgus, nevis kaut kads noteikts nosacijuma ranzejums. Nu iedomajies, kada burkana pec inzenierim butu pec nosacijuma jamaksa tie 25eur/h, ja vina atdeve ir 1,5eur/h...ta ari ir musu ieredniecibas problema - pec nosacijuma augstas fiksetas izmaksas pie rekordzema raziguma (es te domaju razigumu valsts laba).

JurisK (2016-07-25 02:57)    1 Viss ir atkariigs no darba razhiiguma, no gaisa noteikt kaut kaadas atalgojuma normas nav nekaadas jeegas, jau tagad noteikto minimaalo algu apiet ar mazaak uzrakstiitaam stundaam. Tauta mums izdomas bagaata. Otrs - nekaads mehaanisms Latvijaa neierobezho darba deveeju apetiiti. Rietumos ir viens un ljoti speeciigs - arodbiedriibas. Kameer nebuus reaalu arodbiedriibu Latvijaa, nekas nemainiisies. Darba deveejs neinvestees darba razhiiguma celshanaa, jo izdeviigaak maksaat mazas aldzinjas, nekaa attiistiit razhoshanu. Jaunai villai, bruutei un ferrari taapat sanaak:) Taa, protams, nav visur - zinu razhoshanas uznjeemumus, kur parasti straadnieki sanjem krietni virs te nosauktaa mistiskaa minimuma. Inzheniera liimenja darbinieki 2-3 kaartiigi. Un tur ir gan darba razhiigums, gan intensiivs darbs 8 stundas pluss dubultaa apmaksaatas virsstundas. Ja kas - darbinieki ne visai raujaas virsstundas straadaat, kaut ar dubultaa samaksa. Taatad - pietiek:)

Simbioze69 (2016-07-25 09:44)      Paldies par viedokļiem.

Jau šī statistika parāda, ka ~10% cilvēku saprot, ka uz LV ~1.8M, no kuriem kaut ko pelna ~300k, ir gandrīz neiespējami dabūt EU algas. Jo nav vnk apgrozījuma. Līdz ar to arī pelna ir uz katru darījumu. (Bet vēl jo īpašāk pelna uz ātrajiem kredītiem! :D )

teo_doora (2016-07-25 11:04)    5 Pie manis nupat ciemojās 3 jaunekļi no Vācijas. Ziniet kas viņus visvairāk Rīgā pārsteidza- villas.Un tas bija vēl pirms brauciena uz Jūrmalu./ Vēl lētās cigaretes/
Viņi nesaprot, kā pie tik augsta bezdarba un tik zemām algām var tādas uzbūvēt un uzturēt.
Pie mums no nabagiem kāš pēdējo centu, bet bagātie nemaksā nodokļus, algas darbiniekiem aploksnēs. Un nekas nemainās jau 20 gadus, valsts grimst,bet nevienu tas neuztrauc.
Edg- Eiropā apkopējai alga ir minimums 8-9 €/st. Cenas taču pie mums brīžiem pat augstākas nekā ES. +maksas medicīna, kas citur par velti.

Chris1986 (2016-07-25 11:42)    1 Es tik brīnos, kur jūs vispār raujat to ražošanu Latvijā? Manā pilsētā no kādām 30-40 padomju laikos strādājošām rūpnīcām pagājušogad veiksmīgi tika nolikvidēta pēdējā! Visu aizstaisīja - arī piena, gaļas un maizes kombinātus. tagad visi lasa sēnes un ogas. Vai sēž par ofisa planktonu. Kur viņiem ņem kur algas maksāt, tiešām nezinu. Moška kāds drukā?

JurisK (2016-07-25 12:00)    1 Nu bet Chriss - jums tak tur bangjitskij peterburg! Cilveekiem nav darba, bet zivkombinaataa kjiinieshu viesstraadnieki vergo! Pashi vainiigi, ka skuutie jau kopsh 90-tajiem juus tur kaash - briivos liivus!:D Ja kas - paziistams uz veeju pilseetu brauc ik paarnedeelju liigumus sleegt ar metaalapstraadaataajiem - vismaz kaadas 2-3 intensiivas razhotnes Eiropas tirgum. Iipashnieki gan daanji, bet nu jau vieteejie.

SaintSin (2016-07-28 00:25)    1 Par jebkuru kārtīgi padarītu darbu būtu jāsaņem tāda alga, lai varētu vismaz izdzīvot, nevis būtu jādomā
1) kur vēl ielīst, lai savilktu galus;
2) kā šmaukties ar nodokļiem, lai savilktu galus.
Tad cilvēki paties daudz biežāk darītu to, kas viņiem patīk un izdodas, nevis tupētu darbos, kurus patiesībā ienīst.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu