Vai latviešu sabiedrība ir stipri patriarhāli orientēta?

Tā apgalvoja Juris Rubenis - nesenajā intervijā 1:1 LTV1. Sievietei šeit esot grūtāk izsisties dzīvē. Jā vai nē? Un latviešu vīriešiem esot raksturīgi nenovērtēt sievieti sev blakus(un viņas veikumu). Kā domājat jūs? Atceros, ka savulaik pēc LVU beigšanas nedaudzos grupas puišus ķertin izķēra prestižākās darbavietas Rīgā(jo vīrietis tak), bet daudz talantīgākas meičas devās uz skolām provincē:D Tie gan bija tumšie padomjlaiki...Kā tagad?

Rinkulis (2016-10-07 22:26)  3 5 1) Rudzītim bija taisnība par visiem 100% - sievietes iekšējā dieviete grib, lai viņu pielūdz, un ja to nedara, kas atbilstoši ar gadiem pienāk pats no sevis, tad iesākas tantuku žults... :) Nekur tālāk nav jāmeklē...
2) Nevajag pārspīlēti runāt par augsti izglītotām sievietēm...Tādas ir labi, ja 5%, pārējās ir ar papīriem, bet ne smadzenēm...Bieži vien vispār cilvēks bez augstākās ir sakarīgāks, kā atsēdēto lekciju laureāti. Īpaši gudras mācības pasniedz Turība utml iestādes.
3) Tā nu sanāk, ka valsts finansiālo stāvokli var uzlabot ar ārējo eksportu - resp. eksportējot pakalpojumus (visu cieņu ielasmeitām - cik saprotu to drīz oficiāli legalizēs un viņas maksās soc nodokli) vai preces. Kur ir lielais vairums to veiksmīgo uzņēmīgo sieviešu? Pie valsts pupa piesūkušās gudri spriedelē...Kamēr lohi-vīrieši, kas ir parastie strādnieki, uz kā vispār viss turās pašī - un jūs, dāmas, spļaujat viņiem sejā.

uusins (2016-10-07 22:27)    6 latviešu sabiedrība ir orientēta uz degradāciju. Un Sievietes tajā netiek novērtētas. Tas gan fakts

CITAzebra (2016-10-08 00:22)    2 Lai gan man pašai ir to papīrīšu, cik uziet, PIEKRĪTU domai- diploms un izglītotība ir tomēr atšķirīgas lietas. Mazliet vai krietni- tas - kā kurā nozarē.
Studijas gan dod iniciāciju, bet- mūsu apstākļos parasti vislabāk studē tie, kas laicīgi visu saraksta un precīzi izpilda. Izpildītāji. Ērtie studentiņi.

av2 (2016-10-08 06:15)  1 1 kameer sievietes nesapratiis, ka tomeer visvairaak no vinnaam ir atkariiga valts naakotne, tas ir , ggimene, beerni utt, tikmeer...nekadas naakotnes nemz nebuus. Driiz.
Jo , diemzzeel, ja sieviete ielien tajaa biznesaa, tad ggimenes dziivei vairs laika nav. Ko gribiet teikt, ka Maate Daba radiija sieiveti uz ssiis planeetas lai vinna...lai vinnaa seedeetu direktorienes kreeslaa, nevis audzinaatu beernus? Kautkas ir galiigi garaam taajaa vissaa , diemzzeel.

Vanesa15 (2016-10-08 09:22)    4 Patriarhāli mēgina orientēt tikai uz to, kur vīrietim ir izdevīgi - paklausība utt... blablabla. Bet realitatē sen jau valda matriarhāts.
Latviešu tauta patiesībā ir izdzīvojusi pateicoties stiprām sievietēm.

Chris1986 (2016-10-08 09:34)  1 2 manā leksikā "feministe" ir otrs rupjākais lamu vārds aiz "piderass". Katrā ziņā nekā laba tur nav, ja sievietēm par daudz sakāpj galvā un ļauj visatļautību. Tas būtu tas pats, kas nekādīgi neierobežot 2 gadīgu bērnu un ļaut viņam pa jumta kori staigāt, ja viņam gribas

marselis (2016-10-08 09:56)  2 1 centos izlasit komentarus-,tie strikti sadalas divas gruppas,biezi nav kopigo iezimju...
jautajums,kura puse nostaties?Vai panemt kaut ko no vienu teikta un kaut ko no citu?
Kad cilvekiem ir atskiriga domasana(kopuma vai kada jautajuma,aiz nezinas,nespejas domat,ambicijam,dogmatisma,atriebibas,ieriebsanasv, pieskaitot sevi pie "Sieviesu partijas" , klustot kada gruppejuma ideju aizstavi) pie konsensum.reti var nonakt,negribas apstridet, kada teikto vai slavet vertigas atbildes,kuras saredzami patiesibas graudi.

Ja paanalize personigo pieredzi-, individam personigi ieguto info,tad info sauriba ir neapsaubama,ka ari individuala daba kroplo info,jo ta sliecas velmju gruppu puse(nevelams tiek atmests ,ka neesos)! Ar gadiem veidojas konkreti noturigs emocionals fons,kurs ir patstavigs un iemanto lielaku vai mazaku noslieci uz pzitivismu vai negativismu.

Ja velas maksimali pietuvinaties patiesibai un saglabat objektivitati, izmantojot savu individualo prata instrumentariju,atliekot savu sauro pieredzi mala un sakt apkopot visu iespejamo info par doto temu,kad sasniegts" logisks acimredzams "rezultats,tikai tad var pievienot ka apstiprinajumu Sev individualo pieredzi (kurai praktiski nav nekadas lomas-nozimes atbilde (rezultatam),ta saistas tikai ar spejam meklet un iepazit ,ti.ar instrumentariju.

marselis (2016-10-08 10:24)  2 1 ja ir velme atrast atbildi-,tad apskati so jautajumu no binara-in-jan,genezes,antropogenezes,cikliskuma,rases,etnikiskas,kult.vesturiska aspekta uttt.
Sieviskais vienmer ir aktivs,ti.tendets parmainam(aktivizejot + vai -),nestabils elem.,tendets uz manipulesanu ar materiju.
Rubenis,Rudzitis uc.,neko jaunu nepasaka-,pasaule ir noteikts pamatkrasu skaits ,to kombinacijas dod tonus,bet elementi,kurus toni satur ir pirmatneji.
Kada teikta-,toni,vienmer nepieciesams paskaidrojosais aspekts,lai butu iespejams modelet skatijuma punktu,rakursu (ne visas "lietas" var artasties uz "viena vilna",vai ta teikt-,saprast no pusvarda-,cilveks parak ambicioza , dogmatiska butne,individuali atskelta,ti.atdalita,pretruniga),nosacita laika-telpa (skatoties uz vienu un to pasu vazi no dazadiem skatu punktiem tiks ieguti dazadi apraksti,tuvredzigie tojos saskatis pretrunas,talredzigie taja redzes kopibu un papildinajumu.

Labrador (2016-10-08 12:45)  3 2 Latvija ir izteikti feministiska,matriarhaala valsts ar visaam no taa izrietoshajaam sekaam.Latvijaa ietekmiigaakos amatus ienjem sievietes.Politikji,amatpersonas viirieshi-tie nav viirieshi ar savu raksturu un pamatotu viedokli,bet gan savu sievu un pieguleetaaju iztaponjas.Latvijas sabiedriibaa visis procesi veersti sievieshu labsajuutas veicinaashanai.Vairums sievieshu vispaar nestraadaa,bet,ja straadaa,tad ienjem nevajadziigus,izdomaatus amatus iereednieciibaa,kur var izpauzties-demonstreet savu varu ,haotiskaas emocijas un ambiicijas.Latvijaa visi procesi veersti,lai izniideetu klasisko viirieti-taadu,kursh vadaas no veseliiga racionalisma,kuram speeciigs raksturs un gribasspeeks.LV sabiedriibas biistamaakais ienaidnieks-klasiskais neruuseejoshaa teerauda viirietis-gariigi un fiziski speeciigs,pieredzeejis,kursh riikojas,balstoties uz veseliigas logjikas principiem.Taads Latvijaa beegljus redzeet neveelas,savukaart par beeglju ordu ieveshanu un atbalstiishanu visaktiivaakaas ir feministes.

leone (2016-10-08 12:57)    2 Manuprāt,ja patriarhāts nav tirānisks,tam nav ne vainas.Un visi notiekošie dzimumu "kariņi" mūsu laikā patiesībā notiek ne jau augstāku ideju vārdā,bet tikai un vienīgi personīgo ambīciju un ērtību dēļ.

plikaaKAAJA (2016-10-08 14:51)    3 Vīriešu kults un patriarhiāts ir dažādas lietas.

Rinkulis (2016-10-08 17:15)    2 Katram deputātam/ministram mājās ir sieva, māte, meita...Viņas ir aklas? Viņas nevar pateikt - varbūt neņem kukuļus un dabrojies pēc tīrākās sirdsapziņas. Nē - raus raus raus manu rausīti, lai man leksusiņš. Dod manam uzņēmumam valsts iepirkumu, piesedz mani. Ja tās būtu tik šķīstas un/vai matriarhālas būtnes - sen jau tie nejēgas-vīrieši būtu pielikti pie vietas, bet tak nav. Tātad līdzdalībnieces noziegumos...

Respektīvi - ir pie vienas vietas, kam ir "varas groži" - vai alkatīgām sievietēm, vai vīriem, kam alkatīgas sievas...Pirmkārt, spogulis, tad pirksts uz citiem.

Nemaz nerunāsim par nevienlīdzīgo samaksu - tas tā nav...nekad nav bijis, ne manā darbā, ne kur citur - stundas likmi nosaka kvalifikācija, par labu darbu var dabūt bonusus - tas nav atkarīgs no dzimuma... 100x tas ir izrunāts. No citas, hipotētiskas, puses skatoties - ja darba devējs kaut kādu sev zināmu iemeslu pēc augstāk vērtē savu vīrieša-kārtas darbinieku - vai tad viņam nedrīkst būt tādu tiesību? Kad sieviete parakstīja darba līgumu, tur viss bija atrunāts - ieskaitot samaksu...piekrist/nepiekrist ir pašas ziņā. Ja citam maksā vairāk, kas tev par to daļas????? Kaimiņam ir glaunāks vāģis kā man - ak tu vai DISKRIMINĀCIJA..DISKRIMINĀCIJA...dodiet man ar, dodiet man ar... Nav drusku absurds?

Un man šķiet tikai loģiski, ja vadošā amatā preference ir vīrietim - īapši ja par reproduktīva vecuma cilvēkiem domā - jebkurš lielais uzņēmums mocās ar to, ka sāk dāmītes iet dekrētā - mūsdienās arī 40+ gados...tās IR problēmas - tā ir tā vieta, kur vienlīdzība nobrūk...un tas ir dabiski un tas ir normāli. Pasaki atklāti, ja tu būtu kārtīga biznesa haizivs...peļņa, peļņa, peļņa - nekādas dīkstāves nedrīkst būt...Atnāk pie tevis uz darba interviju 2 nodaļu vadītāji - nedzemdējusi (bet to jau nedrīkst vaicāt - ārprāts dikriminācija) sieviete - teiksim 32 gadi un tieksim 34 gadus vecs vīrietis..Abi pēc kvalifikācijas, pieredzes identiski. Veic pārbaudi

Rinkulis (2016-10-08 17:16)    1 Veic pārbaudi - spējas identiskas... Kuru tu paņemsi, paturot prātā, ka uzņēmums ir tavs... Padomā... Šeit tieši uzsvars nevis vispārīgi filozofēt - kā būtu pareizi, bet ko TU darītu.

Labrador (2016-10-08 17:31)  1 2 Vareetu paturpinaat Rinkuli-resniem,spalvainiem deputaatiem,ministriem ir ne tikai meitas un maates,beta arii pieguleetaaju hareemi,kuri sastaav no 18-gadiigaam,grilleetaam,silikonpupainaam modelju agjentuuru paarstaaveem.Latvijaa,domaaju ,negadiisies satapt sievieti,kura protestees,ja viirs zig,zagto nes maajaas un sievai no taa kas atlac.Toties 100% protestees,ja viirs neizmanto iespeeju zagt.Visdriizaak izshkjirsies ar skalju balagaanu,nosuks viiru par lohu un luzeri.Shos terminus ieviesushas feminazi,taadeejaadi apziimeejot ar kleptomaniju neinficeetos viirieshus.Sievietes latvijaa dziivo ar taadu,kaa apzinju,ka taam pienaakas visi viiriesha darba auglji,tikai taapeec,ka ir sievietes.Kas notiek,ja struktuuru,uznjeemumu vai pat valsti saak paarvaldiit sieviete,mees redzam Vaacijaa.Mazaak globaali tas notiek Latvijaa.Hitleriskaa Vaacija bija ekonomiski,militaari speeciiga arii taapeec,ka sievietes vieta sabiedriibaa bija gjimene,bazniica un virtuve.

fargo (2016-10-08 18:05)    2 12:57

limonij, katru dienu, ja vien es atveru kādu interneta vietni, es varu izlasīt kādi vīrieši ir slikti, viņi tiek nievāti, nenovērtēti, izsmieti, apsaukāti. nevaru garantēt, ka pilnīgi katru dienu, bet man liekas, ka to varu izlasīt vienmēr. tāpēc, izcelt tagad sievietes, kā īpasi vajājamo grupu nelietīgo vīriešu patriarhālajā sabiedrībā, man liekas, ir vienkārši netaisnīgi.

ir divas reāli neaizsargātas kā cilvēku grupas likuma priekšā a) nedzimušie bērni(tiem pat nav tiesību uz dzīvību) b) vīrieši.

mēs dzīvojam laikmetā, kad ir sabiedrība ir sadalīta grupās, viena no tām ir izdalīta, tie ir baltie vīrieši un padarīti par apspiedējiem, un visas citas grupas ir balto vīriešu viktimizētas(victimized), padarītas par cietējām. un mēs tagad atrodamies t.s. minoritāšu tirānijas situācijā(kā r.civilizācija).

rubenis, manuprat, piebalso šai dziesmai. vīriešus bez piesardzības tagad drīkst padarīt par atbildīgiem par visu. neskatoties uz to, ka mūsu sabiedrība nav patriarhāla nemaz, tas netraucē to pasniegt kā faktu un tad vēlēties morālo kompensāciju par apspiešanu. tas pats notiek šobrīd ar nēģeriem asv un citām cietējos ierakstītajām grupām. tā ir sabiedrības šķelšanas politika. bet tā ir cita tēma.

gribu tikai vērst uzmanību uz to, ka vīrieši likuma priekšā nav aizstāvēti kā sabiedriska grupa vispār. vienīgā sabiedrības daļa, kurai nepienākas nekādas tiesību ekstras. neskatoties uz "viena taisnība un likums visiem."

tas vnk nav tā, ka sievietes mūsu anti-patriarhālajā sabiedrībā ir cietējas. nav taisnība. vnk nav. ar žulti, ļaunumu, ķengām un izsmieklu sievietes "aplaimo" vīriešus tieši tā pat, kā tas notiek no vīriešu puses. sievietes nav īpaši lielākas cietējas. ikdiena to nedemonstrē. varbūt tev? man ne.

fargo (2016-10-08 18:24)  1   un vēl viena lieta, kas man liekas ir svarīga, ir atbildības transformācija no personiskas uz kolektīvu.
viena(vairāku) cilvēka vaina tiek padarīta par daudzu cilvēku kolektīvo atbildību. tā ir kļuvusi par epidēmiju, par masu apziņas daļu. arī tā ir daļa no sabiedrības dalīšanas grupās(tribalization, tribe-cilts), bet atkal jau - tā ir cita tēma, lai arī to varētu saukt par spoguļtēmu, tās ir saistītas.

marselis (2016-10-08 18:39)  2 1 limonija
ieklausies pratigos vardos,ko saka Rinkulis,Fargo,Labradors uc.viriesi,
nedomaju,kad vini lobe "Viriesu partija" intereses.
Sievietes ir manipuletajas,tada vinu daba,
vadas primari no emocijam,mekle baudu - kaisli , savu pielaujamibu(morale,etik.kult.) robezas izmanto savus manipulesanas instrumentus, lai maniipuletu ar viriesu dzimumu.
Tiesi ar to religija sieviete tiek uzskatita par "kardinataju".
Ja runa par pienakumu negodigu sadali-,tad virietim jadzemde un dzimumu Dabas jadala vienlidz,
Domaju,ka neparprotami saredzi sievietes psihejas un fiziologiskas ipatnibas ,kas to atskir no viriesa.
Tava klaigasana redzu tik daudz pretrunu,kur vienviet saki vienu bet citviet pretejo....
Tas atgadina...,ka kr. saka ""hocetsja i kolitsja,i mama nedozvoljaet".
Ja "nespiegsi" par to, ka sievietes tiek apspiestas ,..KLUSI TIKA AR TO SIEVISKIGAKA!!!!!!!!!!!!!!!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu