Cik mēs esam stipri?

Pafantazēsim .. Laika mašīnai kkas nogājis greizi un vienu rītu tu atmosties mēra pārņemtajā viduslaiku Rīgā kādā 16. vai 17. gs. Kā mēģināsi izdzīvot? Kur iesi, ar ko runāsi, kādus darbus būtu gatavs strādāt, lai būtu ko ēst? Vai labāk lieki nesaldēt nagus un uzreiz laisties dibenā?

valmierietis333 (2016-11-19 14:40)      11:17 ,
es par to zirgu !
- Pats iesāki tēmu ar vārdiem - PAFANTAZĒSIM !

Tas ,ka tavā fantāzijā nav zirga , tas nenozīmē , ka citu fantāzijās nebūs zirga !
Vai arī biji domājis ,ka tagad visiem jāredz tava fantāzija , jo nedarbojas pašiem savas ?! ;)
– Fantāzijām robežu nav ... tur iespējams ir viss !

- Ja jau fantazēt ,tad es ne no kā uzbūvētu savu laika mašīnu un dotos atpakaļ nākotnē , vai arī pagātnē pie dinozauriem ! ;)

Bet ,ja nopietni , tad domāju ,ka mēris tiem ļautiņiem liktos kā sapnis , jo neticu , ka vairums izdzīvos ,kad es pie viņiem ievazāšu ar savu klātbūtni visvienkāršāko saaukstēšanos ! Viņu imunitātes nebūs tam gatavas , jo nav noslēpums ,ka visi šie vīrusi regulāri turpina pilnveidoties un mainās !
Tas ir tieši tas pats , ja mēs dotos traucēt mūža meža iedzimtos indiāņus , viņi no mūsu klātbūtnes draud saķert kādu infekciju , ar ko vienkārši viņu imunitātes būs bezspēcīgas ! Mēs ar to sadzīvojam , bet citiem tas var būt nāvējoši !

Extra_Virgin (2016-11-19 16:21)      Pievienošos mūķenēm un vispirms tiksim galā to mēri. Tad pārtapšu par vīrieti, izgudrošu velo un došos apceļot pasauli. Gribētu sastapt da Vinči, bet 16., 17.. Laikam jau nokavēju? :(

AivarsN (2016-11-19 17:16)    1 Mūsdienu cilvēks pieradis darboties ar ļoti sarežģītām ierīcēm,bet izgatavot pat vienkāršāko no tām nav spējīgs. Tajā laikā nokļuvušam, vispirms vajadzētu apgūt tos instrumentus un darbarīkus,kuri pieejami un tad jau varētu ķerties pie jaunu izgudrošanas un pilnveidošanas. Nekas cits neatliks,kā sākumā iekārtoties darbā par vēdera tiesu un pajumti. Pēc tam jau varēs domāt par karjeru,maksimāli izmantojot savu trenēto prātu. Mūsdienās iegūtās zināšanas gan diez vai būs izmantojamas.

shining (2016-11-19 17:25)    1 Cik mēs esam stipri? foto Fantazē vai nefantazē, tomēr kaut kas neiet kopā ar vēsturisko hronoloģiju: Viduslaiki ir līdz 16.gs., Melnā nāve bija 14.gs., Lielais mēris, līdz ar Ziemeļu karu 18. gs.. Ja kaut kāda mērveidīgā sērga tomēr plosās, uzjautrina visas šitās pūlī iejucējas un svešu drēbju zagles.. lielākais risks ātri dabūt pilno lozi ar jersīniju, un tieši pilsētās.. Visādi citādi "zviedru laikos" 16.17.gs nebija slikti, ja biji skolots, prati lasīt, un ideāli, ja rakstīt, rēķināt, prati svešvalodas, īpaši vācu, zviedru, latīņu - iekārtotos par augsta ranga ierēdni, kamēr citi zagtās drēbēs uz zagtiem zirgiem slapstās pa mežiem laukiem. :P :D

AivarsN (2016-11-19 18:12)      Lasīt un vēl rakstīt vecajā drukā,ar zoss spalvu,datora vietā,tas gan būtu amizanti.😁

shining (2016-11-19 18:40)      AivarsN [18:12]: Dramatizēt jau nevajag gan. "Vecajā drukā" rakstīja skriptori līdz 15. gs., kad nebija iespiedtehnoloģiju. Paralēli "vecajai drukai" vienmēr pastāvējis kāds kursīva variants: 16.gs. piemērs 17:25 gravīrā.

Momo (2016-11-19 18:42)      reāli patīk viedokļi, kuros tiek izsmieti naivāki darbības scenāriji, kāds prieks dzirkstī par raganu prāvām un izrēķināšanos ar zagļiem...
ja fantazējam, tad var taču katrs pa idejai piemest, kādu štruntīgāku detaļu nomainīt, šo to precizēt no vēstures un kopīgi izveidot ideālo izdzīvošanas variantu. svētku nedēļā pat tik naivā pasakā jāatrod kašķis, ne smakas no atbalsta viens otram. :)
izdomāju vēl, ka jānotēlo laupītāju upuris, kāds citas valsts sūtnis vai ceļojošais profesors. tad zagt nevajadzēs. ar mūsdienu izglītību būtu stipri jāsaturas, lai neizskatītos pārgudrs, nesagādātu grūtības radīt augsti godājama skolotāja imidžu.
p.s. veco druku ar grūtībām, bet lasīt māku, bērnībā man ierādīja. trakāk ar toreiz lietotiem terminiem un valodu būtu.

fargo (2016-11-19 18:58)    1 kaut kādas nenormāli drūmas krāsas ir piedēvētas attiecīgajos komentāros minetajiem gadsimtiem.
kas attiecas uz mēri, tad tas sāka plosīties sākoties abiem mazajiem mini-leduslaikmetiem, pirmais pēc romas krišanas, pirmais ap 5-6 gs., otrais 17.gs. kad zeme atkal sasila, civilizācijas atkal atdzima un plauka pa visu zemi. šobrīd liekas 19-21.gs, zeme atkal atdziest, bet pārāk lēni, lai to prognozētu kā vēl vienu mazo(vai lielo?) ledus laikmetu.

kas attiecas uz darbības iespējām. atkarīgs no tā, vai esi dzimtcilvēks. un ja jā, tad kāds ir tavas zemes saimnieks. ja pilsētnieks, tad kādai šķirai piederi. bet fantazējot, domāju, ka mēģinātu kopā ar pārējiem eiropas kolonistiem nokļūt kaut kur z-amerikā un tikt pie savas fermas. ja par 18 gs. ir doma.

Gizondta (2016-11-20 11:21)      Memento Decameroni! :)) Es laistos uz Mītavu un pieteiktos skroderim par mācekli. :)

limonija (2016-11-23 19:44)      Hmm...Man kā vēsturniecei būtu jāsasprindzina visas savas pelēkās šūniņas(attiecībā uz to, kam drīzumā jānotiek tajā gadsimtā) un jāsāk nodarboties ar "nākotnes pareģošanu":D Būtu jautri, bet diemžēl tas arī ir taisnākais ceļš uz raganu sārtu...Ja vien kāds vietējais valdnieķelis neapžēlotos un nesniegtu protekciju;)

Anxunamuna (2016-11-27 18:14)      ....katrā laikmetā ir savi plusi un mīnusi ....

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu