Dziemsmusvētki un dziedātāju un mūzikas mīļotāju tauta

Katru dziesmusvētku nagla un svētku pienesums, kas atjauno svētku jēgu, ir lielās formas jaundarbi, kuros mūzika runā par šodienu, valsti, sabiedrību un cilvēkiem. Tā ir svētku interesantākā daļa un droši vien tieši pēc šīs mūzikas raujas Dziesmusvētku biļešu pircēji.

Tikai nav skaidrs kas cits. Šī gada lielās formas jaundarbus izpildīs Dziesmusvētkos un citos masu pasākumos, bet pēdējo gadu latviešu kamermūzikas jaundarbu pašlaik piedzīvos savus pirmatskaņojumus Latviešu Jaunās mūzikas dienu festivāla koncertos, kas notiek martā un no kuriem pirmie koncerti (ēģeļmūzika un klaviermūzika) jau ir izskanējuši un sekos vēl darbi stīgu kvartetam, flautai, objai un citiem instrumentiem.

Pretēji Dziesmusvētku ažiotāžai, šie koncerti notiek mazās zāles, kas tāpat vēl ir pustukšas un klausītāju vidu droši vien ir vairāk komponistu savienības biedru nekā "vienkāršie" klausītāji. Šie ir gada paši interesantākie koncerti un tomēr - cilvēkiem tik kaut kādu iemeslu dēļ nepatīk. Vai tiešam esam mūzikas mīļotāju tauta? Vai tiešām mūzika ir tik dažāda, ka amatieru koru izpildījums latviešiem šķiet bezgala daudz interesantāka nekā profeionālā kamermūzika?

Un ja uz Dziesmsvētkiem neiet jaundarbu dēļ, tad kādēļ tad? Vai tiešām veco gabalu dēļ? Youtube klīst Andra Nelsona un Birmingemas sinfoniķu interpretētā Mediņa Ārija un kādas tur tik nav atsauksmes par to, ka kāds beidzot ir saklausījis šajā darbā kaut ko jaunu. Bet, skaidrs, ka Dziesmusvētku vecajos darbos neviens pat neuzdrošināsies kaut ko jaunu ieraudzīt. Vai tiešām šīs 25-20-15 gadus vecās sajūtas ir tā nepieciēšams restaurēt? Kāpēc? Dzīve taču iet tālāk? Daudz, daudz interesantāk taču būtu runāt un izjust šodienu un nākotni?

Epifanija (2018-03-05 10:00)      DanaL wo, aizdomājos, kā tajos dziesmu svētkos ir ar to seksu, varbūt tādēļ uz turieni visi tā raujas, domāju paklusēt, bet tavs rakstītais mani izprovocēja..:D

Vaukskis (2018-03-05 11:16)  1 3 Redziet, tā kā šajā portālā un vispār Latvijā ir daudz veco ļaužu, tad viņi uz Dziesmu svētkiem dodas tieši veco un iemīļoto "gabalu" dēļ. Parasti- un tas tā ir ne tikai latviešiem- skaistākais un interesantākais šķiet jaunības laiks un tad to, ko varēja dzirdēt tolaik, ar izņēmumiem gribās klausīties arī šodien ! Šie svētki ir tautiski un vērienīgi, nevis intīmi kā kamer- vai zinātniski kā vokālsimfoniskā mūzika. "Esi vienkāršāks un cilvēki pievilksies !" - cik gan reižu ir dzirdēts šis teiciens. Vienkārši un izjusti, pat ja amatieriski, nevis sarežģīti un auKsti precīzi- to vajag masām un šis nu ir viens no tādiem festivāliem ! Vairumam cilvēku nav muzikālās izglītības un gan jau daudzi pat nepamana, ja tiek greizi dziedāts, lai gan man nešķiet, ka pat Latvijas neprofesionālie kolektīvi nebūtu pietiekoši augstā līmenī atbilstoši savam rangam. Latviešiem patīk atskatīties uz pagājušiem laikiem, arī tādēļ labāk patīk gadu desmitiem vecās dziesmas. Lai arī dzīve rit tālāk, daudziem gribās, lai būtu kā bija agrāk- tas nekas, ka citi laiki.. .
Šodienu, kad nekas nav svēts, pateicoties esošajai sistēmai var izjust spekulējot ar pāri paliekošajām biļetēm, lai " atsistu" izdevumus par savējām, vai pat lai "uzvārītos".. .

DanaL (2018-03-05 13:08)    1 Epifānij, es vispār domāju emociju uzplūdus. Bet domāju, ka netrūkst arī seksa, kā nekā tas ir auglīgākais laiks, tūlīt pēc Jāņiem. Bet baidos, ka tev par vēlu vainadziņu cakot, skates parasti sākas jau aprīlī :)

taizelis22 (2018-03-05 17:05)    1 Kā citādi var izteikt savu vārgo cerību varas mafioziem un ušakovkas kosmopolītiem,kā dziedot:
VĒL NĀKS PIEKTAIS GADS,ASINS LIETUS LĪS...
Ne velti ķuzis 4 jaunas specvienības organizē!

kuks10 (2018-03-05 18:39)      Gribēju kā labāk,bet kā vienmēr paliku bez biļetēm,nu neko darīt ..varēšu sēdēt pie tv ar alus pudeli.)))

Epifanija (2018-03-06 21:23)      DanaL kādi vēl vainadziņi, man jau sen aube ar visām lāča ausīm... :))

Ivars_on (2018-09-23 20:30)      Nu bet ir jau arī kapusvētki.

Nezinu, man ar kā te rakstīja, tie svētki bijuši , nebijuši. Izņemot skaņdarbu ´´Saule, Pērkons, Daugava´´, man šī mūzika ir par izsmalcinātu, un klasika vispār ujj (varbūt savi gadi ar no svara) klausīties klasiku varu, nomierina, bet ´´dziļi´´ saprast, uztvert nevaru.Skan vnk fonā.

Katrā ziņā ir īpatni klausīties klasiku vai kamermūziku darot melndarbus (bet var). Vai spēlējot futbolu (un te jau sākās muzikāla izvirtība)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu