Kāpēc cilvēki tik neaktīvi balso par nek.īp. nodokļa atcelšanu vienīgajam īpašumam?

Tagad taču tik ērti var nobalsot portālā manabalss.lv pieslēdzoties caur internetbanku un jāmaksā par to arī nav.
Manā uztverē tas ir negodīgi, ka man katru gadu jāmaksā 340 eur Rīgas domei par savu dzīvokli, kurš nemaz vēl nav bankai izmaksāts. Es maksāju gan bankai, gan Rīgas domei. Ja bankas maksājums vēl kādreiz beigsies, tad nodokļi būs bezgalīgi un tikai augs pieaugot īpašuma kadastrālajai vērtībai. Pat tiem, kuriem vēl nav īpašuma vajadzētu taču padomāt par nākotni un parakstīties par šo iniacitīvu.

riks086 (2018-04-05 14:37)  5 7 Aicinājums nejēgām. Kā jau neko 12:19 pareizi atzīmēja, nekavējoties tiks veidotas fiktīvas shēmas, ar kuru palīdzību NĪ lielīpašnieki pārrakstīs savus īpašumus citām personām. Un neviens nezinās, ka kaut kur seifos eksistē notariāli apstiprinātas vienošanās par, piemēram, NĪ atpakaļatdošanu pēc īstā īpašnieka pieprasījuma. Vai arī pārrakstot, jauno fiktīvo īpašnieku, kurš varētu būt vientuļš, vecs cilvēks, pierunās uzrakstīt testamentu, kurā mantinieks būs faktiskais īpašnieks. Vai arī daudzas lielākas vai mazākas ražotnes pēkšņi kļūs par vienīgajiem mājokļiem.
Un, ja tas tomēr notiktu, tad šie paši parakstītāji būtu pirmie, kas sāktu vaimanāt, ka pašvaldība neprot iekasēt nodokļus budžetā, jo vēl vairāk pietrūks naudas izglītībai, medicīnai, autoceļiem utt. NĪ nodoklis (atšķirībā, piemēram, no ienākuma nodokļa) ir tas, kuru noblēdīt ir visgrūtāk, tāpēc tas dod gana stabilu un prognozējamu pienesumu budžetā un turīgie šai gadījumā tiešām maksā vairāk, jo viņu īpašumi parasti atrodas vietās, kur kadastrālā vērtība ir augsta...

edding (2018-04-05 14:53)  1 2 riks, īpašuma atpakaļatdošanu uz pieprasījumu var atrunāt, ka tad būs jāsamaksā NĪN ari par iepr. periodu. Testamenti nav nemaz tik vienkārši, tur uzreiz pieslēdzas neatraidāmie. Ja kāds duraks neatšķir ražotni atšķirt no privātmājas, tad viņam tas amats nav piemērots.
Kā jau teicu, šo nodokli neatcels, jo neieguldot absolūti ne centa, var dabūt miljardus. Kurš ta atteiktos no tādas haļavas. Piemēram Bauskā zinu gadījumu, kad nesamaksāta 28 € nodokļa dēļ 12 ha zemes piepilsētā jau bija izlikti izsolē.

riks086 (2018-04-05 15:04)    4 -> edding
Protams, ka krāpnieciskās shēmas nav vienkāršas, kā es te ātrumā ieskicēju, bet ir ļaudis, kuriem tā ir "specialitāte" (un kuri šai jomā ir par kārtu gudrāki nekā nekā visi PA eksperti kopā) un kuri atradīs spraugas mūsu likumdošanā, lai izmantotu šīs izmaiņas savā labā...

solvitas (2018-04-05 15:19)  5 5 Es parakstījos. Un nepiekrītu riks86,ka tā esot nejēdzīga ideja. Bagātie tāpat izvairās un shēmo ar jebkuriem nodokļiem. Šajā gadījumā svarīgāk ir tas, ka nabadzīgākais slānis netiks aplikts ar nejēdzīgi lieliem nodokļiem un viņu dzīvokļi nenonāks izsolēs. Kā jau te tika minēts, tad aplikt minimālās algas saņēmēja vienīgo mājokli ( blokmājas dzīvokli) ar tādu nodokli ir tas pats, kas iekasēt nodokļus pēc pilnas programmas no minimālās algas saņēmējiem. Attiecībā uz algu tagad ir atjēgušies un samazināja to likmi. Tas pats attiecas uz šo nodokli.

valmierietis333 (2018-04-05 15:24)  1 2 Kāda tur balsošana ,
tad vēl par vārdu ´´prezidents´´ smīns uznāk , nav viņš diktators ,lai viņam būtu tādas pilnvaras stāties pretī biznesmeņu interesēm !

Pat ,ja 2 mlj. parakstīsies , pat tad tur nekas uz priekšu neies !

Es personiski to manabalss par nopietnu spēku neuzskatu - tas tikai tāds uzpūsts demokrātijas plīvurs , ka ,redz, nāc balsot ,mēs varam daudz ko ietekmēt ! Nenozīmīgas lietas varbūt !

Patiesībā ar sūdu dakšām var daudz ko vairāk ietekmēt !

marmorakaraliene (2018-04-05 15:25)    5 https://www.latvija.lv/saites
Sadaļā zem "Dažādi"- Parakstīšanās par vēlētāju iniciatīvām. Parakstījos tur. Patlaban vairāk par 24 tūkstošiem parakstu

Jurijs55 (2018-04-05 16:03)  3 1 Parakstieties parakstieties, lai "taisnība" uzvare un man, kuram 2 īpašumi : dzīvoklis 50m. + garāža 20m. maksātu lielāku nodokli nekā leopardine kurai 1 dzīvoklis 200m.

Hiranja (2018-04-05 16:50)    3 Ļoti liela daļa dzīvo dzīvokļos un viņiem šķiet, ka tie pārsimts € gadā nav liela nauda un var atļauties samaksāt. Ir tādi, kam tas nodoklis no dzīvokļa sanāk mazāks, ir, kas vienkārši nav izpētījuši savus rēkinus. Tas ir arī iemesls, kāpēc nav aktivitātes. Es vienam privātmājas īpašniekam jautāju cik viņam Rīgā ir NīN, viņš atbildēja, ka ap ~380€ un to viņš var nomaksāt bez problēmām. Apstāklis,ka gadus iepriekš šis nodoklis bija krietni mazāk bet nākamajos gados varbūt daudz lielāks viņu nemulsina. Zinot viņa ienākumus, ja nodoklis tuvosies 1000€, tad gan šis bļaus nebalsī, bet pagaidām viņš vienkārši par to nedomā.

Hiranja (2018-04-05 16:52)    3 te jau diskusijās parādās teksti, ka dažiem vienkārši skauž, ka citam dārga māja! Varu nomierināt - kaimiņvalstīs, ja īpašuma vērtība ir lielāka par valsts noteikto, tad nodoklis ir jāmaksā.

slieks (2018-04-05 16:59)  3 5 Paldies autorei! Parakstījos! Pat 2 EUR noziedoju. :)

riebekle (2018-04-05 17:41)    7 Jā, varbūt bezcerīgi, varbūt nekas nebūs,varbūt neizdosies, BET - lai kaut kas būtu, lai kaut kas izdotos, vispirms ir - JĀDARA.
Var jau nolikt citus, noniecināt un piekakāt DG, bet varbūt vispirms ir jēga iebraukt tēmā un mēģināt kaut ko darīt? :)
Eju balsot. :)

Drole (2018-04-05 18:07)  1   "Tagad taču tik ērti var nobalsot portālā manabalss.lv pieslēdzoties caur internetbanku un jāmaksā par to arī nav.
Manā uztverē tas ir negodīgi, ka man katru gadu jāmaksā xxx eur Rīgas domei (Nekustamā īpašuma nodoklis ir vienīgais nodoklis, kas pilnā apmērā tiek ieskaitīts pašvaldību budžetos)
par municipaalajiem izdevumiem - seetniekiem, policijai, ugunsdzeeseejiem, ielu apgaismoshanu utjpr!
Daudz izdeviigaak dziivot nomaljaa pagastaa un pasham visu uztureet.

:)

Nate (2018-04-05 18:10)    4 16:50
Nez kas tā par privātmāju Rīgā, kur NĪN ir 380 eiro. Man par 1250 m2 zemi vien nodoklis 560€, un par ēkām vēl gandrīz 500 €. Un nākamais ir gads, kad atkal nodokli paaugstinās.

Aukstums (2018-04-05 19:08)  4 5 nu tad tā... lasu un lasu un saprotu, cik vēl ļoti šajā gs.. cilvēkiem ir maza saprašana par valsti kā tādu veidojumu vispār...par pamu ņemot tikai Rīgas domes Ušakova patvaļu, aizmirstot, ka bez tā Latvijā ir vēl 20+ pasvaldības, kuras ir viena par otru nabadzīgākas. Tātad, NIN vienīgajam mājoklim Latvijā nekad netiks atcelts, tā vienkāršā iemesla dēļ, ka tas ir prognozējams ienākums , kā jau riks086 minēja. Nodokļu kopums jāskatās kontekstā ar visiem pārējiem nodokļiem, sociālajiem pakalpojumiem, mediocīnu, izglītību utt... Mazās pašvaldībās, NIN un iedz.ienākuma nodoklis ir gandīrz vienīgie , kas sastāda budžetu, ien,ndoklis nav prognozējams, jo cilvēki maina dzīvesvietas deklarāciju pat līdz 5-10x gadā (fakti)... pašvaldībās , tā darbaspējīgā suga, kura APIZNĀTI NESTRĀDĀ , zin, ka var PIEPRASĪT to un šo un viss viņiem pienākas... tai pat laikā paši nav ne centu valsts kasē iemaksājuši, un šos parazītus uzturam mēs,- visi godīgie nodokļu mkaksātāji... soc. pakalpojumi ir pietiekami lieli, lai parazīti atļautos nestrādāt un īdēt...Jāsāk ar trūcīgā un maznodršinātā statusa termiņa pārskatīšanu DARBASPĒJĪGIEM , VESELIEM CILVĒKIEM, kuri atļaujās gadiem, APZINĀTI pieprasīt šo statusu,kuram pienākas visādi papildus atvieglojumi, kuri nepienākas ģimenēm ar bērniem, kuriem 0.01 eur, ir par daudz, ģim.budžetā. Nākamais: pašvaldībām OBLIGĀTI jāgādā dzīvokļi no cietuma iznākošajiem.. ja tā ir daudzīvokļu māja, tātad , attiečīgi apsaimniekošana, apskure, kuru noslēgt nevar, maksā pašvaldība, jo reti kurš bij.ieslodzītais strādā un maksā... mana pieredze iznāk, sataisa parādus, izdara noziegumu, iesēžas. Pašvaldība paliek ar kom.parādiem, kas maksā? Mēs. Attiecībā un NIN ir divas lietas: nepareiza kadastrālās vērtības aprēķināšana, kura šobrīd ir iesaldēta līdz 2020 gadam, un zemes dienestam ir jāizveido pareizā formula, ņemot par piemēru citas valstis, un likumā "par nodokļiem un nodevām" jānodala NIN parāds no citie

Aukstums (2018-04-05 19:12)  2   no citiem nodokļiem un nodevām. Viss , esmu runājusi. Atvainojos par gramatiku.

Labrador (2018-04-05 19:14)  4 3 Pilsonji pasazhieri ! Tas ,ka Juus esat iedomaajushies , ka uz Juusu vaarda regjistreetais maajoklis , paarvietoshanaas liidzeklis , sadziives priekshmeti , beerni pieder Jums , ir naiva viizija. Tas , ka Juus vaacat parakstus , ir pilniigi bezjeedziigi. Jums vispaar nav nekaadu tiesiibu un Juus esat tikai un vieniigi liidzeklis zinaama sabiedriibas slaanja labklaajiibas veicinaashanai. Un shis , relatiivi nelielais slaanis dariis visu iespeejamo , lai no Jums peec iespeejas vairaak un aatraak izsuuktu visu iespeejamo. Taapat variet aizmirst par pensiju uzkraajumiem! Arii Ziemelkorejaa iedziivotaaji iedomaajushies ,ka dziivo briivaa , demokratiskaa valstii...

mikeliene (2018-04-05 20:37)  3 3 Es gan balsotu,bet kad padomāju ka tie budži kam villas,pilis un ar nemaksās,jo kaut būs nntie īpašumi, atradīs uz kā uzrakstit lai tik nav jāmaksā nodokļi( būs bērniem,māsām,brāļiem,mātēm…)tad es pagaidām varu iztikt..un man vispār pašai divi īpašumi,tā kā kad plēsīs ka vairs nevarēs turēt,sāksu domāt ;)

janisb (2018-04-05 23:48)  1 2 Var jau parakstīties, cik vēlās, var pat uztetovēt parakstu uz ķermeņa daļām, bet tas neko nemainīs - kā citām manabalss iesniegtajām iniciatīvām, arī šai tikai viens ceļš iespējams - uz miskasti, jo vairākuma saeimā šādai iniciatīvai nav, pat ušakovam piķi no nodokļiem vajag...

ne_tik_pareizs (2018-04-06 08:07)  1 6 Balsojiet vien- aitu bars :)
rezultāts būs tāds:
par miljonu vērtām villām un ekskluzīviem dzīvokļiem neko nebūs jāmaksā,
bet par hruščovka +mazdārziņš būs divkārt-trīskārt .

ne_tik_pareizs (2018-04-06 08:11)    2 A davai vispār atceļam nodokļus :D

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu