Kā apturēt vienkāršo ļaužu dzīves līmeņa kritumu attīstītajās valstīs?

Lūk, parasts citāts no parasta raksta Interneta portālos: "Mūsdienās pēc straujākas vai lēnākas, taču nepārtrauktas dzīves apstākļu uzlabošanās Eiropā visā XX gadsimta garumā esam nonākuši punktā, kad sākas lejupslīdoša līkne, – iegādāties savu mājokli kļūst arvien dārgāk, dzīvojamās platības vidējais rādītājs uz vienu personu sarūk pat tik labklājīgā valstī kā Dānija"

Un tā ir patiesība. Rietumu pasaulē pēdējos 10-15 gados vienkāršo ļaužu (zemāko slāņu un vidusšķiras) ienākumi ir stagējuši vai pat krituši, bet pārliecinoši lielākā (>70%) daļa no ekonomikas pieauguma ir aizgājusi sauiņas pašu bagātāko ļaužu rokās. Dāži uzskata, ka pie vainas ir globalizācija, bet citi to apšauba, jo, piem., Ķīnā darbspēka izmaksas ir pieaugušas un tas kā faktors samazinās. Daudzi uzskata, ka pie vainas ir tehnoloģiju attīstība, jo tehnoloģiju gūtie ienākumi piekrīt īpašniekiem, nevis strādājošiem.

Latvijā to vēl nejūt, jo neesam sasnieguši attīstīto valstu līmeni, bet problēma jau tāpēc paliek - kaut kādā brīdī arī Latvijā vienkāršo ļaužu dzīves līmeņa kāpumam būs STOP.

Ko darīt? Kaimiņš var būt likvidēs birokrāiju, bet ienākumu stagāciju neapturēs. Saskaņa varbūt izveidos labas starptautu attiecības, bet stagnāciju neapturēs. ZZS piedāvās stabilitāti, bet stagnāciju neapturēs. JKP apkaros oligarhus, bet "likumīgos" bagātniekus tas neskars. Par, Jaunā Vienotība utt. varbūt kaut ko izdarīs izglītībā vai turpinās ekonomikas liberalizāciju, bet stagānciju tās neapturēs.

Cik ilgi vienkāršie cilvēki Eiropā un ASV cietīsies, kad lielākā ienākumu daļa aiziet bagātniekiem? Var taču tehnoloģiju darbu aplikt ar nodokļiem un tehnoloģiju darba labumus izdalīt visiem. Jā, tas ir zināms sociālisms, bet vai tad tas ir slikti, ja strādā mašīnas, bet nopelnīto sāņem visi. Kāpēc Eiropas Parlamenta vēlētāji nav gatavi šādam sociālismam. Cik ilgi viņi cietīs stagnāciju un lejupslīdi, kaut kad taču tas pieriebsies tik un tā?

Reds (2018-09-23 19:51)    6 Fargo pareizi raksta - kāda var būt izaugsme, ja vairāk kā pusi tava sastrādātā savāc "valsts" + Rietumi strauji pāriet uz sociālismu, kur prasības pēc nodokļu paaugstināšanas tikai pieaugs.

furnitura (2018-09-23 22:41)    1 Kas vainas stabilai algai? Stabilitātei vienmēr ir liela vērtība.

Drole (2018-09-23 23:20)  1   Stagnaacija beigsies, kad nodoklju maksaataaji vairs nelaidiis pie varas sarkanos.

btw, "In 2016, Trump´s tax plan provided a new definition of the middle class. This created three tax brackets, one for each class. Middle-class individuals earn between $37,500 and $112,500. Middle-class couples earn between $75,000 and $225,000. Their TAXES ARE CUT from 25 percent to 15 percent."

av2 (2018-09-24 02:36)  2 3 Taapeec, ka kapitaalismie valdiibaas ir tikai bagatie, un vinni piennem tikai sev izdeviigus likumus. Katrus 10 gadus, viduslaanna cilveku pirkspeeja nokriitaas par kaadiem 25%. Runa iet par pamatvajadziibaam, kaa dziivesvieta, paartika, mediciina, soc. nodrossinaassana.
Un tas nav normaali. Vienreiz jau pacietiitiibas meers buus pilns...:(

Drole (2018-09-24 08:33)  2 1 Vienreiz jau pacietiitiibas meers buus pilns un visi pasaules nabagi paarvaaksies uz valstiim, kur spiid sociaalistu saule - Kubu, Venecueelu, Namiibiju vai Z-Koreju.

kuks10 (2018-09-24 10:25)  2 4 Ja pamtiedzīvotāji ir nelgas un biksēs dirsēji,tai nācijai jāizmirst un punkts...latviešus varēja rakstīt ar lielo burtu iepriekšējā gadsimtā līdz 1991.g.,bet pašlaik viss salaists dirsā un perspektīves nav,pašlaik nāk viltus prāvieši ,kuriem pa lielam nospļauties par visu..labākie izbraukuši un pensiki palikuši..JA šī valsts kalpo Zviedru bankām +pašmāju mafijai ar ātrajaiem kredītiem,kurus pat deputāti nenobloķēja ,bet nolaida muļķi..

multi (2018-09-25 18:57)    2 Kā tad Latvijā to nejūt? Un vēl izteiktāk par rietumiem jūt! Reāli kurš vienkārša darba darītājs Rīgā, tās apkārtnē vai lielajās Latvijas pilsētās var atļauties nopirkt savu mājokli? Faktiski neviens! Bankas pat neizskata kredīta pieteikumus, ja kredīta ņēmējam ir ģimene un uz konta neieripo stipri pāri 1k eiro. Tomēr lielākā daļa cilvēku dzīvo ar ienākumiem zem 1k mēnesī! Mēs vēl dzīvojam privatizācijas, nacionalizācijas eiforijā, kad veiksmīgākie pa lēto tika pie sava īpašuma, tagad pat ļoti dziļos izmirušos laukos bez pāris k neko nedabūt, viss maksā tik cik maksā.
Tāpat, nez kāpēc zeļ un plaukst visādi auto līzingu kantori un ātrie kredīti, jo vairumam banka pat līzingam nedod. Mēneša maksājums jau visai līdzīgs vai maksā par jaunu budžeta auto vai par nojātu BMW ar nevājiem procentiem.

Labrador (2018-09-27 20:56)  1   Pārāk plaša tēma. Var pameklēt materiālus , saistītus ar cianas gudro protokoliem. Pašlaik pasaulē visi procesi notiek pēc šiem plāniem. Arī dzīves līmenis Kanādā vairs nav tāds , kāds bija pirms 20 gadiem. Vēl lveki tiek izmantoti , kā baterijas , lai maksimāli īsā laikā no tiem izspiestu maksimumu un pēc tam utilizetu. Daudzviet , lai izdzīvotu , pat attīstītajās valstīs , cilvēki strādā 16 stundas dienā , bez atvaļinājuma un brīvdienām.Mirst no pārpūles un stresa 40 gados. Tiem vairs nav laika domāt. Tikai pārtikas uzņemšanas pauzes un minimāls miegs. Daudzviet , parakstot darba līgumu , cilvēks kļūst par korporācijas īpašumu. Pirms vairākiem gadiem par šo tēmu bija intervija ar Naomu Čomski žurnālā Rīgas Laiks. Savukārt pasaulē ar visai rafinētam metodēm lielās metalurģijas , mašīnbūves un transporta firmas sagrābj indieši. Pēc sagrābšana notiek firmas bankrots , atlaiž darbiniekus bez kompensācijām , iztirgot īpašumu un paši indieši vēl saņem kompensāciju.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu