Garantētā pamatienākuma iniciatīva - vai liksiet parakstu?

Beidzot tas ir noticis arī Latvijā - manabalss lv aprīļa vidū ir publicēta iniciatīva par Garantētā pamatienākuma ieviešanu Latvijā, sākumā kā pilotprojekts, bet tas tā nav tieši teikts. Tātad - pilsoņiem nav jāstājas ne partijā, ne jāiet piketēt, ne vēl kā citādi jālūdzās politiķi - tagad pilsoņīem ar vienu parakstu ir iespēja izlemt šo lietu pašiem.

Priekšlikumā orientējošā summa ir nabadzības slieksnis - tie ir ap 60% no vidējās algas valstī - resp., garantētais pamatienākums Latvijā būtu nedaudz virs 400 EUR (uz rokas).

Praktiski - tas nozīmē 10 miljardus EUR gadā, Latvijas IKP jau tagad ir 30 miljardi gadā. Daļu pabalstu var pārstrukturēt uz garantēto pamatienākumu, līdz ar to to var pavilkt jau tagad.

Ja garantētais pamatienākums tiek ieviests pakāpeniski, rezē ar stratēģisku darbavietu automatizāciju (piem., izmantojot jauna Eiropas Māršala plānu), tad ir ļoti, ļoti lielas iespējas to ieviest.

Bez tam - iniciatīvas mērķis ir nevis cilvēkus atgrūst no darba, bet gan radīt cilvēkos uzņēmēgumu, drosmi riskēt un veidot savus uzņēmumus vai arī mācīties un atrast labākus darbus. Garantētais pamatienākums nav par veģetēšanu.

Maija vidū Eiropas Komisija arī reģistrāja viseiropas Eiropas pilsoņu iniciatīvu par garantētā pamatienākuma ieviešanu visā Eiropā. Parakstu vākšana tajā vēl nav atvērta, bet laikam būs jāsavāc miljons parakstu vismaz no 7 dalībvalstīm, lai iniciatīva ietu tālāk uz Eiropas Parlamentu un Komiisiju.

Tātad - šis nu ir brīdis, kad viss ir pašu rokās. No savas - profesionāļa puses - varu teikt, ka industrija ir gatava tam automatizācijas un produktivitātes lēcienam, kas būu nepieciešams pamaienākuma ieviešanai. Ir nepieciešama tikai politiskā griba un pilsoņu lēmums.

Chris1986      Rafaela, nauda jau ir tāda dīvaina lieta, ka brīžam krīt vnk no gaisa. Kā tagad Kariņam uzkrita nez no kurienes 4 miljardi, kurus jālauzā galva kā sadalīt un ko vēl lai nopērk par šo piedrukāto naudu :D Ja pēc šī visa nenāks kolosāla inflācija, tad toč sākšu brīnumiem ticēt

Rafaela      LV varneši jau neradīja šo vīrusu. Viņi tikai saredzēja izdevību. Un jā, noteikti bija arī kādas gejropas regulas par ārkārtas izsludināšanu. Gejropu savukārt palūdza vēl kāda lielāka zivs, piemēram, usa.
Skaidra ir tikai ķīnas izšķirošā loma pasaules pandēmijas attīstībā. Domāju, nav jāpaskaidro, ka nācijai, kam savā dzimtenē sen par šauru gsan fiziski, gan ekonomiski ir ļoti izdevīga pārējās pasaules fiziska un ekonomiska iznīcināšana.
es pret ķīnīzeru ražotnes atvēršanu rudenī LV!
bet tā jau nebūs, ka latvju atbildīgās personas palaidīs iespēju tikt pie jūdasa GRAŠIEM

rokons      Ref 21:40
Skarbi gan teikts, izmantojot kremlinisko retoriku ( gejropa) un lielajām zivīm.
Pandēmijas ir bijušas un būs, Arī upuru skaits pasaulē ir mazāks kā Spāņu gripas gadījumā
Lielais migrācijas līmenis pa pasauli ir lielisks infekciju slimību izplatīšanas līdzeklis
Kas attiecas uz tēmas jautājumu, var izveidot visdažādākos attīstības modeļus, bet tie visi būs kļūdaini, jo izejas informācija modelēšanai ir pārāk dispersa.
Faktisko efektu var iegūt realizējot Somijas tipa testu, un arī tas ir ļoti nepilnīgs, jo nevar iegūt datus par eksperimenta ietekmi uz nākošajām paaudzēm.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu