Kādēļ jāatbild krieviski baltkrievam, tatāram, ukrainim, kazaham, ebrejam?

Sakarā ar "Aizliegto paņēmienu".

otto84  7 12 Aggy23 pilnīgi pareizi tev novēlēja. Braukt virsū par valodas nezināšanu šeit no kara atbēgušajiem ukraiņiem ir ne tikai absurdi, bet pat zemiski. Tiem, kas te gadu desmitiem dzīvo un kas ir nonākuši te Latvijas okupācijas rezultātā un nevar pateikt labdien, sava šovinisma un naida pēc, redz tos pieminēt neuzdrošinies. Saprotu intelekts pieklibo, ja neredzi atšķirību ... 2023-04-04 09:24

joens    4 Vispār jau angļu valodu jāmācās angliski (vācu - vāciski, franču - franciski utt.). Ja māca latviski (vai citā dzimtajā valodā), nejēgā daudz laika tiek izšķiests velti un pusgada vietā vēl pēc 3 gadiem neko labi neprot. 2023-04-04 11:05

Bosmens  4 4 Kadreiz teica, ka latvieši ar vāciešu precizitāti izpilda stulbās krievu pavēles, krievi it kā prom, bet promejot aizmirsa atcelt pavēli...
tai pašā Palangā, leiši atklātā textā lamā krievus, bet vakaros kroģeļos leišu muzikanti dzied krieviski, jo tas ir bizness, nevis politika
Bet latvāņi ir laimīga tauta, pastalās, bet brīvā valstī, tā tak 1992. tika skandēts pie ugunskuriem un tautas frontē
2023-04-04 11:31

FritaA  1 6 Toties pilna Rīga pakistāņu,indiešu un vēl nenosakāmu tautību personu.Brauc sabiedriskajā vai ar vecu opeli,vai ar Boltu.Latviski neviens no viņiem nerunā.Studenti visi?Saradušies,ka biezs.Uz palikšanu? Diez vai latviešu daiļavām šāda eksotika interesē. 2023-04-04 12:03

bumpastiks    12 Uiiii nesen darba ukrainim kurš ar mani krieviski runāja pateicu šeit ir Latvijā runājiet Latviski uz ko saņēmu atbildi es no Ukrainas un novēlu jums karu.c)un vēl viens gudrais otto84 saka ka pareizi esot novēlēt karu tai valstij kas šamo ir uzņēmusi un nav svarīgi ko kāds tam ukrainim pateica-noteikti varēja savādāk atbildēt.
Un tiem kas tur cepās par to kādā valodā atbildēt,laikam nav nekādu citu problēmu kas viņus pazemina.Valstī pilnīgs bardaks sākot ar aizsardzību un beidzot ar medicīnu,a "vaukšķiem"pasviests kauls ko žļambāt_"krievu valoda"
Man pašam personīgi nav nekādu problēmu kontaktēties krieviski,latviski-galvenais lai mani saprastu.To ka daudzi veca gada gājuma krievi nezina latviešu valodu esam kaut kur paši vainīgi,jo agrāk bieži vien paši ar krieviem krieviski arī komunicējām un esam šajā ziņā pat ieguvēji-mēs krievu valodu zinām,viņi latviešu valodu nē.Tgd jauniešu vidū krievi bieži vien zina latviešu valodu,bet jaunie latvieši nezina un arī šajā gadijumā ieguvējs ir tas kas vairāk zina.
2023-04-04 12:46

TaaEs  5 7 Bērnišķīgi dumjš jautājums. Var, protams, iedomāties, ka visiem pasaulē jāzina latviešu valoda, bet, ja skatītos mazliet tālāk par savu degungalu, saprastu, ka ar to viss neapstājas. Var arī iedomāties, ka tas liecina par mega patriotismu, ja visur un vienmēr runāsi latviski..... bet vai tiešām pašai nešķiet, ka 22.gadsimtā tas liecina par zināmu atpalicību? 2023-04-04 13:40

arikot  2 10 Nevaru vien sagaidīt, kad ar līdzvērtīgu entuziasmu sāks mācīt latviešu valodu latviešiem pašiem. Atveriet ziņu lapas, paskatieties arī sludinājumos. "Pārdod" un "pārdot", "viss labākais" un "vislabākais" - latviešiem pašiem nav jēgas, kas katrā reizē būtu lietojams. "Jauns.lv" es vispār uzliktu sodu tūkstošos par latviešu valodas kropļošanu.
Face Book kāds sludinās: "Pārdot mašīnu nevar palaizt laikam ibimilaizers čupā".
2023-04-04 15:09

pipars_uz_jumta  2   Nez, bet tas ( latvietis atbild krieviski pat tad, ja hren to valodu saprot) laikam jau nācis no velmes izdzīvot atrodoties uz europas karu krustceļiem, kad 50 gadus tu nevarēji pa dzīvi iet uz priekšu ja nerunāsi savā valstī (okupētā) latviski, papildus murgs ar iznīcināto / izvesto genofondu ( patriotu izsīkums) beidzās ar vergu domājošo vairākumu... Tā i dzīvojam, ibio peso. 2023-04-04 17:39

tracums82  1 1 Tas ir tik vienkārši- sāc ar sevi. Kad Tev jautā kā Tevi sauc? Saki, neviens mani neslauc, bet mans vārds ir, mani godāt.....

P.S. Slāvi sauc suņus............
2023-04-04 17:55

elsa    3 Nez, man patīk, ja valstī, kurā es atrodos, man ir mazliet jāiespringst, lai saprastos ar vietējiem. Pirmajās dienās neko nesaprotu, bet kad pāris dienas ir kontaktēts ar vietējiem kaut ar telefona tulkotāja palīdzību, tad pamazām aiziet. Lab, tagad zinu, ka kurlmēmu lidostā tēlot nevajag, jo ja pasauc kurlmēmo tulku, tad vieglāk ir saņemties un runāt vienalga kā. :D 2023-04-04 18:28

janisb  1 9 Ja es sniedzu pakalpojumu - runāšu valodā, kuru klients saprot
Ja es saņemu pakalpojumu (LV), runāšu latviski
Ja uz ielās kāds prasīs ceļu atbildēšu valodā, kurā uzdots jautājums (ja zināšu konkrēto valodu)
P.S. Redzēju ainiņu veikalā, kad jaunam pārdevējam rusņa uzbrauca par to, ka nemāk ar šo runāt krieviski, izsauca vadītāju, vadītāja pasūtija rusņu, pastāstija pardevējam ka viņam nav pienākums runāt citās valodās, izņemot latviešu, pie tam pēc nepārprotamā akcenta, un ne pārāk pareizās valodas bija skaidrs - vadītāja ir krieviete...
2023-04-04 19:51

Epifanija  2 5 Man skolā mācīja krievu valodu un kur lai es tagad to lieku? Valoda pie kā vainīga? 2023-04-04 20:39

filmasmultenes  1 3 Man pilnigi vienalga kada val runat. Personigi sava gala ar pensionariem tikai krievu val kontaktejos. 2023-04-04 20:52

rokons  1 4 Gadījums( case study) :D
Ukrainiete noīrējusi dzīvokli daudzstāvenē centrā. Līdzīga vecuma latviete tai pat kāpņu telpā satiekas. Kaut kas jārunā par kādu problēmu(nezinu detaļas). Abas minstinās, bet beigās tomēr nonāk -pie angļu valodas, un viss OK. Ukrainiete no Odesas, runājot angliski pietiekami labi.
Jaunie latvieši ap 30 - 40 ne pārāk zin krievu valodu.
Man arī tagad būtu grūti runāt krieviski. Valodai vajag praksi, man tādas jau gadus 10 nav. Zūd prasmes.
2023-04-04 21:11

aija_69    4 Noskatījos arhīvā Aizliegto paņēmienu. Dzīvoju Latgalē Daugavpils tuvumā, taču manā ikdienas burbulī RU valoda netraucē. Apkalpojošais personāls prot latviešu, privāti biznesa darījumi kā savstarpēji ērtāk, saziņa ar kaimiņiem, pensionāriem-cittautiešiem, RU.

Taču, jau labu laiku nopietni uztrauc manu bērnu un mazbērnu, kuri visu laiku dzīvo Latvijā (Pierīgā) valoda. Latviešu jaunieši savstarpēji sarunājas, joko angliski. Ar dēlu nav iespējams latviski paŗrunāt biznesa lietas, jo viņš zina tikai angļu terminus, darba valoda, protams, angļu. Un kā odziņa uz tortes bija mazmeitas 3 gadu svinības, jubilāre pieprasīja Happy Birthday. Vēlreiz uzsveru: dzīvo Latvijā, draugi, radi latvieši. Nieka 30 gadi un latviešu valodas nākotne daudz apdraudētāka, kā zem RU.
Manuprāt, vietā salīdzinājums ar vardi, kuru vardarbīgi iemet vārošā ūdenī (pretestība vismaz ģimenes virtuvē) vai maigi un pamazām uzsilda (jaunatnei visa pasaule pie kājām).
2023-04-04 22:16

aija_69    4 (c) ukrainiete.. abas minstinās, bet beigās tomēr nonāk pie angļu valodas, un viss OK.
Mani īrnieki jauna ukraiņu ģimene. Mums saziņas valoda RU.. un arī viss OK.

Par Liānas Langas kampaņu neko īsti nezinu, tik cik no Aizliegtā paņēmiena. Taču pieeja: agresīvi vērsties pret vienu valodu, lai panāktu jeb demonstrētu ko tieši? Kam tas ir izdevīgi šobrīd?

(c) ..tie, kas te gadu desmitiem dzīvo un kas ir nonākuši te Latvijas okupācijas rezultātā un nevar pateikt labdien, sava šovinisma un naida pēc..
Šobrīd, 2023.gadā, kur šādi eksemplāri Latvijā ir vēl sastopami? Dzīvoju Augšdauvas novadā, protams, katram ir savs paziņu burbulis, taču reāli ikdienā, patiešām kur tādus satiekat?
2023-04-04 22:52

JOHAIDI21  7 2 Ak,gara nabadzība un vergu dvēseles! Kam tā parašņiku valoda ir vajadzīga? Neesat vēl iemācījušies vatņiku lamuvārdus(kurus tie paši vatņiki ir aizguvuši no tjurku valodas)?
Ceļojot pa eiropu,es vēl neesmu sastapies ar peoblēmām,kur nerunātu ,vai nesaprastu angļu valodu.
Parašņiki ir viena bezkultūras valsts,pat ne tauta! Viss viņiem nozagts,patapināts,nekā sava. Pat visa kosmosa industrija ir balstīta uz Ukraiņu zinātnieku un inženieru zināšanu bāzes. Pat tanki,un pat tie ir konstruēti un radīti Ukrainā.
Nelietīga tauta ir tie moskaļi. Pat savu galvaspilsētu nebija spējīgi nodibināt,un cēla to uz ziemeļu tautu pilsētas drupām.
Pasakiet ,kaut viens,ko tie moskaļi ir labu radījuši? Nu kaut ko,lai ir iemesls ielikt man mīnusiņu.Es neapvainošos.
2023-04-04 22:58

Pticka  2 4 ne par valdoas tēmu. bet tā kā nācies diemžēl ilgstoši strādāt krievu kolektīva, tad viennozīmīgi vienīgā metode pret viņiem ir agresija un rīcība.
letiņu iecietība, tolerance, cerība uz izpratni nesstrādā. tikai reāli noliekot pie vietas var sasniegt rezultātu. citādi kāps uz galvas mūžīgi.
kā piemērs pieminekļa nojaukšana - gadiem raustījāmies, baidījāmies - un kad izdarīām kas? visi lielie bļauri nobijās un klusēja. ok 9. maijā izlīdīs.
bet anyway, nevajag baidīties un piemēroties. jo Latvieši ir šajā zemē saimnieki. un tā arī ir jāuzvedās nevis kā kalpiem.
2023-04-05 10:01

aija_69  1 3 (c) latvieši ir šajā zemē saimnieki.
Jauki, ja ar pārliecību var tā apgalvot un šodien, 2023.g. dziļi sirdī nav ne kripatiņas šaubu ēnas.
Nesen bija vajadzība ielūkoties Zemesgrāmatā, lai noskaidrotu, kam tad šobrīd pieder kaimiņu senču īpašumi. Kaut kāda angliska nosaukuma SIA.
No Aizliegtā paņēmiena man palika atmiņā Swedbank pārstāvja komentārs, ka 30% viņu klientu ērtākā saziņas valoda ir RU. Interesanti, cik % šobrīd izvēlas ENG?
Iespējams, man ir jocīga saprašana, taču Liānas Langas kampaņa pret RU valodu man nolasās kā savas tautas un savas zemes ģeogrāfijas un vēstures noliegums. Tagad mēs te ar milzīgu prieku būsim Rietumu žogmale, tikai un vienīgi ENG ir tā labā valoda Latvijā.
2023-04-05 12:33

runcs51  3 2 Ir jau šeit viens otrs fanātisks naciķis ar izskalotām smadzenēm.Es runāju tādā valodā,kādā man kurā brīdī ērtāk saprasties.Jaunākiem gan smagāk-garīgās atpalicības dēļ zin tikai dzimto valodu un to pašu ne visai labi. 2023-04-05 13:34

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu