Par nacionālo pašapziņu.

Lasot šeit komentārus, nereti var pamanīt latviešu nonicināšanu un lepošanos ar piederību citai tautībai vai jaukteņiem. Pie kam - rakstīts tiek LATVIEŠU valodā (bieži arī tīši kropļotā vai ar daudzām gramatikas kļūdām).
Var jau būt, ka latvieši nav pati labākā tauta. BET - katrai tautai ir labāki un sliktāki pārstāvji. Fašisti bija gan itāļiem, gan vāciešiem. Deportācijās piedalījās gan krievi, gan ebreji. Utt.
Jautājums tiem, kas lepojas ar to, ka nav latvieši : kāpēc tad jūs dzīvojat Latvijā un kāpēc runājat latviski ? Pasaule par mazu ?
P.s. Tā nav ne mega, ne giga sāpe. Vienkārša ziņkārība.

Tessa (2010-12-20 21:57)      katra tautiiba ir urlas.pilniigi katra.un tie komenti neta-vai tos vispar var njemt pa pilnu?
cik es paziistu latvieshus,katram ir kads draugs krievs(slavs) un otradi.un viens par otru teiks tikai labakus vardus.bet virtuve vinji runas par urlam,ne par normaliem,adekvatiem,lojaliem,etc,cilvekiem.
es uzskatu-ir jaskatas visupirms uz sevi. ko daru es,ko runaju es,ka audzinu es.
vot interesanti.es ceru,ka te nesariesies sava starpa.es jums pateikshu,kadu temu nedriikst likt mana hohljackaja foruma,kad visi sakasiisies.
ta ir tema: Научите варить борщ!! viss.vaks.bus 400 pari komentari ar draudiem izrekjinaties un apsaukashanos:DD
vot.es novelu,lai kashkju temas ir par edieniem,ne shadas.
un ticiet man,jauktenjiem nekad nav bijis viegli:)

Adamsone (2010-12-20 22:04)      Tautību cilvēks neizvēlas, līdz ar to neredzu iemeslu ne lepoties, ne zemoties. Vēl netik sen atpakaļ absolūtais man zināmo latviešu vairums bija neprātā lepni un lielīgi, ka ir latvieši, pretstatā čučmekiem, čurkām, duņkām un vaņķām utt.
Tagad nākas šo viedokli pārskatīt, jo uz šo mirkli tā īsti lepoties (plātīties) nav ar ko. Man ir vienalga, kādas asinis ir manī - manuprāt valoda(kultūra) un vieta (ģeogrāfija) nosaka lielos vilcienos kontūras nacionālajai identitātei un arī tur maz kas maināms. Var jau fantazēt, kritzēt, noliegt utt., bet no sevis diezin vai pilnīgi prom tiksi.
Jā, starp citu - krievu valoda visticamāk būs otra valsts valoda. Un tur nu tikai paši vainīgi. Līdz divkopienu valstij laikam maz trūkst, nu nezinu es tos vērtēšanas kritērijus...:(
Vēlreiz starp citu - būt par patriotu manuprāt ir jēga tikai pie izvēles iespējām. Sēdēt savā būdā un būt patriotam - nu sorry...

Taiii (2010-12-20 22:24)      Nu, jums gan te nacionālistiskais jautājums panesies. :-D Varbūt slēdzam tēmu??

gravieris (2010-12-20 22:25)      kāds vēl te patriotisms,ja savējie pašus iznīdē?Savādāk par genocīdu to nenosaukt.Tauta visai drīz,kā tāda, izbeigs savu eksistenci.Tukša vieta te nepaliks.Jau tagad pa radio dzirdu ,ka tiek domāts, kā atvilināt ķīniešus skolās.Satraucās,vai šo pietiks,jo lūk konkurējot citas baltijas valstis.Domājiet ,ka šamējie pēc tam brauks atpakaļ uz savu pārapdzīvoto valsti?Fig vam!Būs daudz trakāk,kā Vacijā ar turkiem.Strādājot par rīsu sauju, tad vārēsiet izrādīt savu patriotismu un lepnumu un "slavēt" savus kangarus.

_Biezaa_vecmaamina (2010-12-20 22:29)      Esmu latviete, bet ne "latvietis parastais"...bieži vien nākas kaunēties, ne lepoties...

ntk (2010-12-20 22:31)      Esmu lepns, ka esmu latvietis, bet pieskaitu sevi pie izglītoto un mērķtiecīgo latviešu grupas. Tā otra, kas degradējusies, tie nav mani... (tajā skaitā visādi tur sabiedrības krējumi, kuri nokārtojas dzīvei uz galvas).

ntk (2010-12-20 22:34)      @gravieris Domāju, ka ķīnieši ir ļoti reāla Latvijas realitāte! Ja šeit atbrauks 1-2 milj ķīniešu, būs labi. Arī ekonomika atdzīvosies. Atpakaļ viņi, protams, nebrauks. Taču latviešiem ikdienā būs labs piemērs, nebūs laika gausties.

100latnieks (2010-12-20 22:37)      afrolatvieshi ari jau ir un bus vel vairak

leone (2010-12-20 23:04)      Es lepojos ar savu piederību pie līvu tautas,bet vispār uzskatu sevi par latvieti.Kāpēc lai nedzīvotu šeit un nerunātu latviski??

binarycode (2010-12-20 23:07)      Es esmu lepns, ka esmu latvietis! Un žēl, pat nožēlojami, ka ir tādi, kuri noniecina savu tautu...jeb paši sevi!

gerings (2010-12-20 23:26)      šīs tukšās atbildes sevī ietver kosmopolītisma nožēlojamo būtību. Cilvēki kas mēģina savu viedokli balstīt uz kaut kādām kosmopolītiskām vērtībām izskatās nožēlojami un neziņā apmaldījušies. Viņi domā, ka viņiem ir stingrs pamats viņu viedoklim, bet īstenībā tās ir bailes atšķirties no šķietami pareizā un vairākuma viedokļa. Nacionālisms mūsdienās spēj piedāvāt zāles daudzām sociālām kaitēm.

snamlet (2010-12-20 23:51)      Kad lasu par latviešu nacionālo pašapziņu un arī šajā saitā komentārus, tad sirdī ir rūgtums un kļūst skumji.Vispirms-kādā latviešu valodā tiek rakstīti komentāri.Bet vai jūs ziniet, ka par to, ka mājās runājām latviešu valodā un, mēs, bērni, jautājām vecākiem, kāda ir Latvija un kur viņa atrodas, kāda ir jūra, mūs nostādīja pie sienas uz nošaušanu Sibīrijas lēģerī? 2x pielika pie sienas par to, ka mēs, latvieši,ierīkojām dobes, lai izaudzētu zaļumus.Jā, mēs nerunājām pareizā latviešu valodā un pēc atgriešanās Latvijā par latv. val.zināšanām sākumā saņēmām 1 un 2, bet spītīgi mācījāmies ne tikai latv. val., bet arī īsto Latvijas vēsturi. Man bij tas gods lasīt dok-tus un rakstīt par labāko latv. tautas daļas iznīcināšanu. Un ne par velti VISA tā laika Latvijas inteliģ. tika iznīcināta. Lasot dok-tus es raudāju, kā latv. virsnieki aizstāvēja savus karavīrus, piederīgos un nevienu nenodeva. Arī lēģeros vispirms iznīcināja latviešus, jo tie bija izglītoti, stipri savā garā cilvēki. To cilvēku skaits, kuri tika izvesti (jo Latvijai pāri gāja ne jau 2 deportācijas, bet deviņas) ir apkopoti 2 lielās grāmatās, bet vajadzētu vēl 3 grām. publicēt ar uzvārdiem. Un diemžēl šodien vispār skolās nerunā par nacionālo pašlepnumu un faktiski tiek darīts lai nacionālā pašapziņa pazustu no latviešu galvām.Un vainīgi ir paši latvieši:jo pašapziņa sākas ar valodu un kultūru un nav cilvēkiem, kas uzskata sevi par latviešiem, jāuzskaita cik tautu asiņu viņā rit. Ja tu dzīvo šajā zemē, tad sāc ar sevis cienīšanu tā, kā to darīja bojā gājušie. Un vēl vien jautājums pie šīs tēmas - cik no jums, mums latviešiem piedalās atceres pasākumos? Vairāk vajag darīt, nevis runāt un sist sev pa krūtīm - es esmu latvietis. Negribu nevienu aizvainot, tikai

MrXm (2010-12-20 23:54)      Patriotisms ir viens no veidiem kaa manipuleet ar cilvekiem. Esi tu pats un izvertee pats savas vertibas, nevis iespaidojies no taa ko tev saka - tas ir ok, tas nav ok. Cilveki mees visi esam, nevis latvieshi, krievi, melnie, baltie, sievietes, vai viirieshi. Cilveki!

Taalaak, ir uznjemigaki, kas atrod savu patiesiibu un ir tadi, kuriem pietiek piekljauties vispaar pienjemtam viedoklim un vairakumam. Katrs pats savu celju izvelas. Es nekaunos, ka esmu latvietis un arii nelepojos ar to. Ir savi plusi un minusi shim faktam.

Ivans_neBargais (2010-12-21 00:09)      Snamlet, a Tu te bišķi nefleitē? Pēc anketas spriežot, Tu tā kā nevarētu būt starp tiem, par kuriem te tik braši raksti "mēs".

JurisK (2010-12-21 02:56)      Es, kaa latvietis ar apm. 30% igaunju asinju piejaukumu un apm. 40% citu, nezinaamu, asinju piejaukumu, varu pateikt, ka latvieshu nacionaalo pashapzinju vislabaak raksturojushi jau sen sen divi braalji, aprakstot taadu viiru kaa her Shvaukstee! Taadi esam, vienbriid kaarklu vaacieshi, vienbriid komunisma ceelaaji, nu jau anglo-amerikaanismu citeetaaji:) Es, personiigi, cienu Latviju un arii savu tautu, neskatoties uz to, ka taas manii palicis knapi 30%. Un latvieshi ir nedaudz liidziigi krieviem, sakiet ko gribiet! Latvieshi vienmeer ir bijushi opoziicijaa pastaavoshajai varai, jo taa radushi jau kopsh senajiem Livonijas laikiem. Shtrunts, ieshu tai bazniicaa savus jaunos zaabakus izraadiit, tas nekas, ka tur melns kaa velns, krancainu kaklu laktaa lec!:)

Elle_ (2010-12-21 08:11)      domāju, ka būt lepnam par savu etnisko izcelsmi ir bagātība, vienalga, kurā pasaules malā vai ar cik naudas kabatā atrodies :)) bērnībā vispirms noklausījāmies Radio Brīvā Eiropa, pēc tam -pasaku un Z-sv kliņģerī jaucām Kanādas ingredientus DDDDD Bet vispār ir redzēts gana interesantu lietu no "tautasbrāļiem" un draudzības izpausmju no citiem, lai negribētos tos citus paļāt.

Lucy (2010-12-21 08:50)      Nuuu pasē man ir Latviete,bet dziļāk rokot,Poļu,Vācu asinis.
Ir arī tautība kuru ciest nevaru:))

riks (2010-12-21 09:28)      personāli man nav piederības citai tautībai, ar kuru lepoties. ja nu citām kultūrām. latviešus ne nonicinu, bet 1-kārši objektīvi atzīstu par samērā lieliem pirdakiem un bezdeļiem esam.

utji_butji (2010-12-21 10:24)      Latvijas patriots var būt jebkurš pilsonis, arī tāds, kas savās mājās nerunā latviešu valodā. Latvieša sišana pie krūts un aurošana par patriotismu velk uz nacionālšovinisma pusi. Sadzīvē šis patriots aizies uz "Maxsimu" un nopirks leišu sieru un Krievijas alu. Nacionālšovinisms ir medaļas otra puse kosmopolītismam.

vivija33 (2010-12-21 10:45)      es lepojos,ka esmu latviete un neslēpju to!!!!un sāpīgi,ka daudzi nelatvieši mūs noniecina mūsu pašu zemē!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu