ak, valodiņ, cik pacietīga esi ...

... bet pagājušā gada nevārds - «pa lielam», atzinusi Rīgas Latviešu biedrības (RLB) Latviešu valodas attīstības kopa.
.... uz 2010.gada spārnotā teiciena titulu pretendēja arī premjera Dombrovska teiciens «Latvija var!», Saeimas deputātā Raivja Dzintara vēlēšanu priekšvakara «milžu cīņās» teiktais - «Jauns kumeļš var kļūt par lielu zirgu, bet vecs ēzelis par zirgu nekad nekļūs», ģenerālprokurora Ērika Kalnmeiera teiktais, ka «politiķiem un tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem vajadzētu kontrolēt divu orgānu darbību un nepieļaut, ka mutes darbība apsteidz smadzeņu darbību». Uz spārnotā teiciena titulu pretendēja arī Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites izteikums «Radinieks ir tuvs, kaimiņš tuvāks», kā arī citi.

Gada vārdam bija pieteikti - «jēgpustukšs», «jēgtukšs», ko varētu lietot gadījumā, ja lieto vārdu «jēgpilns», «bezdarboties», kas nozīmē bez darba darboties, lai nebūtu jāslinko. Tāpat tika rosināts «oficiantus» aizstāt ar «viesmīļiem», «domofonus» ar «namruņiem», «investīcijas» ar «ieguldījumiem», «indeksus» ar «rādītājiem» un citus.
(C) Apollo [http://www.apollo.lv/portal/life/articles/226893]

tātad, jautājums un tēmas turpinājums, - vai "valodas darinājumiem" ir arī robežas? bet varbūt ir labi, ka valoda ir dzīva un attīstās mainībā?

Palomino (2011-01-20 09:20)      Robežas diez vai būs kādreiz nospraužamas, jo attīstība taču notiek visu laiku, un to, ko kāds izgudro, kaut kā ir jānosauc, bet ar esošo krājumu var nepietikt. Cita lieta - jaunvārdam vajadzētu but arī labskanīgam, bet "jēgpustukšs" man tāds nešķiet.
Gada teiciens ir uz 5, vēl tagad atceros Dombrovska ķiķināšanu.:D
P.S. Oficiālā un tautas valoda pastāv arī šodien, ne velti Kursīte apkopoja un izdeva vārdeni.:)

homo_literatus (2011-01-21 15:00)      Man gan "jēgtukšs" un "jēgpustukšs" patīk!:-) Interesanti izklausās, un arī loģiski - ja kaut kas ir jēgpilns, tad kāpēc lai kaut kas, kas ir tam pretstats, nebūtu jēgtukšs?
Manuprāt, lielāko daļu valodnieku darinājumu nav vērts ņemt nopietni. Par tiem var pasmieties, bet neko vairāk. Daudz vairāk par valodnieku smadzeņu saspiestības pakāpi mani uztrauc valodas ikdienas lietojums - sasteigtība, neuzmanība, pavirša attieksme pret valodu. Taisnība, ka valodas galvenais uzdevums ir izteikt domu, taču valoda arī atspoguļo cilvēka domāšanu. Un, ja "skaistums nāk no iekšām" un piedzimst "inteliģentais antisemītisms", tad kaut kas ar domāšanu nav riktīgi!:-)

Persifona (2011-01-22 08:22)      Man tomēr patīk viesmīlis.skaisti un mīļi. Vienmēr meklēju un atrodu skanīgu latviešu vārdu svešvārdu vietā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu