Latvenergo jaunie tarifi - kur loģika?

Manuprāt, elektroenerģija - ko mēs patērējam, pēc būtības ir prece, jo par to tiek maksāts. Tāpat kā par sviestu vai degvielu. Tirdzniecībā izsenis valda princips - ja pircējs kaut ko iepērk lielos daudzumos, viņam tiek piešķirtas atlaides. Bet ar elektrību tagad sanāks otrādi - tiem, kas daudz patērē - būs jāmaksā dārgāk. Tāda pieeja būtu normāla, ja Latvenergo, vai valsts būtu pasludinājusi - mīlīši, taupīsim enerģiju, bet nekas tāds nav dzirdēts...

cilvex (2011-03-11 10:36)      Ja šā gada peļņa LE tiek prognozēta uz 50 miljonu latu līmeni, tad ieskaitot šo peļņu budžetā, varētu nemuldēt par konsolidācijām.

KraaKraa (2011-03-11 10:40)      Cilvex. A kā Tev šķiet tie 50 milj jau nav ierēķināti iekš tiem peļnas pasākumiem un arī tad vēl pietrūkst to 50 milj?
Nu padomājam takš vismaz 3 min pirms sākam runāt.

irgo (2011-03-11 10:54)      Latvenergo jaunie tarifi - kur loģika?
...kā rakstīja Neo - Latvenergo 125 darbiniekiem alga ir virs 3000 Ls ...es ceru ka Tev tagad loģika ir skaidra........

JurisK (2011-03-11 11:01)      Nu redzi irgo, vajadzeeja maaciities par elektrikji! Tehniskaa augstskola gaidiit gaida, kad kaads saaks studeet elektriibas lietas, katru gadu vajadziigi vairaaki desmiti speciaalistu, ko nomainiit vecos kadrus, nee, labaak seenes lauzt!

daisy777 (2011-03-11 11:26)      JurisK, tas vēl no padomju laikiem un nesenās pagātnes velkas, kad bufetnieces, traktoristi un celtnieki spļāva no piektā stāva uz inženieriem (padomju nabagiem), bet 90. gados ļaudis pameta skolas, lai "taisītu biznesu" un strādātu celtniecībā. Tagad sēž pie sasistas siles, tikām kuģniecībai autoruzraugi no Rumānijas jāieved, un arī manu 70-gadīgo māmuķīti laboratorijā nav kas nomainītu...

irgo (2011-03-11 11:36)      Latvijas valdības loģika - Dakotas indiāņu gudrība vēsta: "Ja tu atklāj, ka jāj uz beigta zirga, kāp nost."
Taču Latvijas valdība šādā situācijā izvēlas citas stratēģijas:
- Mēs iegādājamies pātagu;
- Mēs mainām jātnieku;
- Mēs sakām: "Šādi mēs ar zirgu esam jājuši vienmēr";
- Mēs izveidojam darba grupu, lai analizētu zirgu;
- Mēs braucam komandējumos uz citām valstīm, lai analizētu, kā tur jāj ar beigtiem zirgiem;
- Mēs izveidojam īpašu uzdevumu vienību, lai beigto zirgu atdzīvinātu;
- Mēs pievienojam treniņvienību, lai mācītos labāk jāt;
- Mēs mainām kritērijus, kas nosaka, vai zirgs ir beigts;
- Mēs apvienojam vairākus beigtus zirgus, lai tie kļūtu ātrāki;
- Mēs izveidojam kvalitātes darba grupu, lai atrastu izmantojumu beigtiem zirgiem;
- Mēs paaugstinām beigtu zirgu jāšanas kvalitātes standartus;
- Mēs salīdzinām dažādi beigtus zirgus;
- Mēs meklējam cilvēkus ārpusē, lai viņi jātu;
- Mēs paziņojam: "Neviens zirgs nevar būt tik beigts, ka ar to vairs nevarētu jāt";
- Mēs piešķiram papildu līdzekļus zirga jaudas palielināšanai;
- Mēs veicam pētījumu, lai redzētu, vai ir pieejami lētāki konsultanti;
- Mēs iepērkam kaut ko, kas liek beigtiem zirgiem skriet ātrāk;
- Mēs paziņojam, ka mūsu zirgs ir "labāk, ātrāk un lētāk" beigts;
- Mēs ierīkojam neatkarīgu izmaksu posteni beigtiem zirgiem

voshelis (2011-03-11 12:14)      vienkārši-valsts meklē iespēju kā atdot parādus un viss!

walmets (2011-03-11 13:16)      Vnk kaut kam ir pamaz kāposta, šis ir variants kā var lieki nokāst piķi, bet šaubos vai tas ies valsts labumā. Nu ko jātaupa kā mākam, pirksim ekonomiskās spūldzes un sekosim līdzā, lai nepatērē elektrību liekais.
Bet no otras puse, tas viss ir, lai neradītu tik lielu siltuma efektu pasaulē, vnk to grūti saprast bet tomēr šis ir risinājums.

Elektrods (2011-03-11 13:36)      Viennozīmīgi - ja visu peļņu ieskaita budžeta caurumu lāpīšanai, nevis infrastruktūras uzlabošanai, tas vienkārši ir jauns nodoklis.
Jo mūsu pārgudrie tikai to vien māk, kā atņemt no tiem, kam visvieglāk atņemt. Tā vietā, lai nopietni apkarotu konrabandu un korupciju.

princiitis (2011-03-11 14:45)      nesaprotu vienu,kompanija ir peljnjaa,un paaugstina tarifus ,kur logjika???

JurisK (2011-03-11 16:01)      Kaut arī neesmu grāmatvedis - bet vai tad uzņēmuma peļņa domāta notērēšanai? Vai Latvenergo gadījumā - budžeta caurumu aizlāpīšanai? ja neieguldīs attīstībā lielāko daļu, pēc dažiem gadiem konkurenti noēdīs, tas taču tik elementāri! Dibiniet uzņēmumus, ražojiet vajadzīgas lietas, piedalieties konkursos un arī jums tiks gabals no Latvenergo pīrāga.

vilks28 (2011-03-11 16:13)      irgo,ja saimniekam nosprākst zirks,tad viņš pērk citu vai pats audzina kumeļu. Izaudzināt kumeļu ir ilgs laiks,bet nopirkt citu zirgu ir ātrāk,ja ir nauda,nesapratu tavu domu,tas ka naudu putinam vējā un neprotam vadīt valsti,tas jau tāpat ir zināms fakts!

Polus (2011-03-11 16:15)      Elektrods, kā jau Tu droši vien labi to zini, tad peļņas aprēķinos tiek ņemti vērā arī kapitālieguldījumu apjomi.

walmets, Latvijas nomocītā, brīvdabas muzeja cienīgā ekonomika jau tā rada pietiekami maz siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izmešu, lai mēs šajā situācijā vēl sāktu uztraukties par globālo sasilšanu. Ķīna katru nedēļu atver pa jaunai ogļu stacijai, viņi arī sauli Pekinā īsti vairs nevar saskatīt - lai tad šie arī domā.

Lūk, izziņai par to, kāda ir LE versija par tarifu kāpuma komponentēm (tiesa, diezgan bezzobaina): http://www.latvenergo.lv/portal/page?_pageid=73,56679&_dad=portal&_schema=PORTAL&a=view&id=3665

Lūk, šis tad ir tas dokuments, kas būtu jāķidā, lai saprastu, kāpēc tika celti tarifi. Formāli - Sadales tīkls strādā ar zaudējumiem, nevar sagrabināt naudu investīcijām. Sekas: elektrības tarifs ceļas par 11%. Tur pat pavirši raugoties ir virkne interesantu lietu - neprecizētas izmaksas 3 mlj, 33 mlj algu fonds uz 2835 darbiniekiem, iekārtu iznomāšana - 44 mlj Ls gadā utt. Rociet, tautieši, rociet!
http://www.latvenergo.lv/pls/portal/docs/PAGE/LATVIAN/ST/ST_2009_gada_parskats.pdf

KraaKraa (2011-03-11 16:29)      irgo. Kritizēt ir skaisti un vienmēr atradīsies muļķu varza, kas pavilksies un kliegs vienotā kopkorī līdz.
Ja esi tik gudrs un saprātīgs un zini risinājumus, kāpēc vēl joprojām sēdi tur kur sēdi, nevis valsts priekšgalā? Vāc kopā domubiedrus, dibini partiju izstrādā perfektu programmu, kas Latviju izvedīs pirmrindniekos pasaules mērogā. Tieši trīs gadi laika tagad, parādi savu spēku. Demokrātijā takš dzīvojam.
A spert pakritušajam, nav īpaši pieklājīgi ;)

cilveex (2011-03-11 16:35)      "A kā Tev šķiet tie 50 milj jau nav ierēķināti iekš tiem peļnas pasākumiem un arī tad vēl pietrūkst to 50 milj?"
Vai tad jau ir? Cik varu spriest, pagaidām ir ieskaitīta tikai 2009. gada peļņa. Ja tev ir citas ziņas, rādi redzēt.

agis (2011-03-11 16:45)      Precizešu-japild budžets.Kas kam nav skaidrs.

KraaKraa (2011-03-11 17:03)      Cilveex.
Tev šķiet ka valsts tos latvenergo un lattelecom peļņas milijonus atstāj tā nebaltām dienām ja nu savajagas? :D Tie takš budžetu plānojot jau seni ir sadalīti un izplānoti kā tērēt. ;)

lietotajC (2011-03-11 17:08)      Latvenergo jaunie tarifi - kur loģika? foto Valstij vajag pikji. Valsts sho pikji ieguus shaa vai taa vai veelkautkaa, jebshu arii bankrotees. Protams, no vienas puses bankrots ir lielisks attiiriishanaas veids, bet shaa kaa taa piedziivot kaut kaa to negribaas... Bet iespeejams naaksies.

crossing (2011-03-11 19:05)      hallo, hallo, a ko te nesaprast?? :))

varbūt vēlies arī lidmašīnā paņemt 3 ceļojuma koferus par to pašu cenu, ko studens par vienu datorsomu?

Latvenergo ir jānodrošina enerģija neatkarīgi no tā vai vajag vai nē konkrētajā brīdī. Ja enerģiju neviens neizmanto, tad vadu "sildīšanā" aizziet zudumi.
Kam par šo "servisu" jāmaksā?
ja vajag lielākas jaudas, lielākas iekārtas, lielākas prasības, lielāki enerģijas zudumi utt.

lapsu_aacis (2011-03-11 19:25)      daisy777 (2011-03-11 11:26) viedoklis
BINGO! :)))
hav ai told juu leitlii, miss maargriteiina, zet ai lov juu?

/smuki pieslienas jurka unj maargirietas viedoklim unj pasmiin uusaas/

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu