Latvenergo jaunie tarifi - kur loģika?

Manuprāt, elektroenerģija - ko mēs patērējam, pēc būtības ir prece, jo par to tiek maksāts. Tāpat kā par sviestu vai degvielu. Tirdzniecībā izsenis valda princips - ja pircējs kaut ko iepērk lielos daudzumos, viņam tiek piešķirtas atlaides. Bet ar elektrību tagad sanāks otrādi - tiem, kas daudz patērē - būs jāmaksā dārgāk. Tāda pieeja būtu normāla, ja Latvenergo, vai valsts būtu pasludinājusi - mīlīši, taupīsim enerģiju, bet nekas tāds nav dzirdēts...

voshelis (2011-03-11 19:36)      tak nesmuki ir atņemt pensionāriem naudiņu,ir citi varianti...!

hei (2011-03-11 20:12)      Pēc ES direktīvām mums tagad būtu jāizmanto iespēja iegādāt elektrību no igauņiem, leišiem, dāņiem... vai dabā šāda iespēja pastāv? Nē!? Kur ir kāds vieds pilsonis, kas zin, kur un kā par šo stāvokli sūdzēties?

Ezjule (2011-03-11 20:19)      Interesanti tiešām.G;azes cenas patēriņu palielinot samazinās, bet elektrības pieaug?
Vai kāds vispār pazīst kādu ģimeni ( vientuļie neskaitās) , kuru elektrības patēriņš mēnesī nepārsniedz 100kwh . Goda vārds -es nezinu nevienu!

Putrija (2011-03-11 21:48)      Kādam miljoni sāka sarukt, kādam Latvijā tautsaimniecība vēl nav iznīdēta. Vēl ir iespējas paspīdzināt palikušos.

nenopietninopietna2 (2011-03-12 00:25)      Domu gājiens skaidrs. Ne jau no nabagiem var noplēst, kas taupa katru santīmu, bet gan no tiem, kas attīstās un iet uz augšu - no tiem, kam ir nauda.
Es domāju tas nav īpaši gudri, jo nestimulē vietējos taisīt biznesu Latvijā. Ražotājs aizies tur, kur pašizmaksas būs viszemākās! Biznesa pasulē patriotismu var uzkārt uz nagliņas...

Polus (2011-03-12 07:02)      Nu tas ir izcili specigs apgalvojums- "darbojas visa pasaule"-. jo, piemeram, ASV majsaimniecibam darbojas analogisks progresivais tarifs - vairak tere, vairak maksa. Feks, varbut vari iedot saites par valstim, kur pastav Tevis raksturota "godiga sistema"? No racionala viedokla tas gan ir pilnigi aplami, jo iznicina jebkadu stimulu taupit. Pasaki vienu ekonomiski pamatotu iemeslu, kapec butu nepieciesams subsidet resursa (elektriba de facto ir resurss) paterinu tiem ekonomikas parstavjiem, kuri to neizmanto razosana, tas ir, radot lielaku vertibu?

Polus (2011-03-12 18:11)      Nuu, Tu uzskati, ka nafta arī ir tāda pati prece kā "saldējums vai zābaki"? Izsmeļot lētos naftas laukus, nākas urbt dziļāk, kas palielina izmaksas. Ar elektrību ir tieši tas pats - strauji pieaugot patēriņam, nākas pieslēgt jaudas, kuru izmantošana ir dārgāka (marginālās izmaksas pieaug). Padarīt lētāku lielāku patēriņu NAV pilnīgi nekāda pamata, jo izmaksas uz vienu vienību (atšķirībā no saldējuma un zābakiem), visticamāk, nesamazināsies.

Otrs, Latvenergo ir ieinteresēts maksimizēt peļņu, nevis vairāk pārdot, un tas nudien nav viens un tas pats. Ja rakstīji šo jautājumu, tad droši vien papētīji, ka LE ir spējis strauji palielināt peļņu pat pie ievērojama elektroenerģijas patēriņa krituma. Te jautājums ir par tirgus cenu + palu apjomu un HES-os saražoto. "Pārdot vairāk" nedarbojas, jo pārvades sistēmas un ražošanas jaudas ir ierobežotas. Par izmaksu faktoru jau esmu rakstījis.

Trešais, tad Tev ir kādi piemēri par valstīm, kur lielāks enerģijas patēriņš tiek faktiski subsidēts, piedāvājot zemāku tarifu (ņemot vērā iepriekš minēto, zemāks tarifs faktiski būtu subsīdija)? Citādi "visā pasaulē" izklausās diezgan nekorekti.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu