Par sabiedrības infantilitāti

Dzīvojam it kā modernā sabiedrībā, un laiks būtu atmest akmens laikmeta cīņu metodes. Runa ir par totēmismu, ko vakar varēja redzēt uz AB dambja. Dedzināt simboliskus klučus, kas tikai piesārņoja ne bez tā netīros lv ūdeņus, sairst upi ar sveču degļiem un vaiņegiem, (pietrūka vēl bufetes un šašlika), viss sausais atlikums no cīņas ar oligarhu sevī. Jautājums ir, vai jūs tiešām atbalstat šādu protesta veidu, kas savā izpausmē ir infantila mutācija starp pagānisma atavismiem un patiku stihiski pulcēties, treknā liekulības mērcē?

riks (2011-06-09 13:28)      ir konstruktīvi priekšlikumi?

Polus (2011-06-09 13:31)      babyjag, Tev kā MBA grāda ieguvējai gan vajadzētu tomēr spēt analizēt procesus nedaudz plašāk. Tev šķiet, ka tie uzņēmumi, kuri ir trīs vareno kontrolē ir attīstījušies maksimāli efektīvi? Piemēram, Ventspils ostas attīstības dinamika ir spožāka kā Tallinai vai Klaipēdai? Vai varbūt ceļu būvē mēs esam kvalitatīvi un finansiāli pārāki ar tiem pašiem igauņiem? Latvijas Kuģniecība plaukst un zeļ (paskaties finanšu datus pēc izcilās privatizācijas)? Kā ar Kālija parku un Ventspils naftu? Ventspils Juice Terminal bankrotēja, pat nesākot strādāt. VentShoes – arī bankrotēja. Šķ. Lolotajā atkritumu saimniecībā esam soli priekšā kaimiņvalstīm? Galu galā paskaties, kāds mums ir akciju tirgus, salīdzinot ar igauņiem un lietuviešiem (cerams, ka man nav jāskaidro, kāpēc tas ir nozīmīgi).

Un kā Tev šķiet, kāpēc tas ir tā? Kāpēc Latvija tā stagnē? Varbūt tāpēc, ka kapitāls ir sakoncentrēts rokās, kuras to izmanto biznesa kanibālismam un parazītismam, nevis pievienotās vērtības radīšanai? Varbūt tāpēc, ka tāda sistēma neļauj realizēt idejas tiem, kuriem tās ir un kuriem ir arī attiecīgas spējas? Varbūt tāpēc, ka tāda sistēma neļauj izvirzīties labākajiem, bet gan tiem, kuri dziļāk ielien? Varbūt kādam tur ir silti un labi, bet prieks redzēt, ka ir cilvēki, kuriem turienes „labumi” ir nepieņemami. Par to arī žetons vakardienas akcijai.

binarycode (2011-06-09 13:35)      izya, a Tu vēsturi esi skolā mācījies vai tikai atsēdējis?:) Kaut vai PSRS rašanās iemesli.. Lai gan.... Lai gan, Tu esi "sūkātājs" pēc pārliecības jeb verga dvēsele,proti,kā teiks, tā darīšu...
Sēdēt un skatīties...kā ATKLĀTI ŅIRGĀJAS , piemēram tas pats Lembergs, Šlesers, Brigmanis...ir mazohistiski! Cik noprotu, tad neesmu es tāds vienīgais.... Tas vieno!

Pareizi saka...wolands! Vai Šķēle ir kaut vienu mazu ražotni izveidojis no nulles? Vai mazas pilsētas domes priekšsēdētājs var godīgi nopelnīt cik tur tos simtu miljonus?
Tas vēl ir jautājums, kurš tic tām pasakām?

wolands (2011-06-09 13:40)      Babyjag - dod mums vairāk laiku ;) Tauta mainās paaudzēs, ne dienās un tikai mācoties no kļūdām. Ar katru gadu kļūstam labāki - nedaudz. Zīgeristu vairs nevēlam. Uz PLL projektu vairs neuzrāvāmies. Nākamās vēlēšanas būs vēl labākas - par spīti vispārējam pesimismam es domāju, ka nākamajā saimā PLL vairs nebūs un ZZS tiks samazināta līdz pašreizējam PLL līmenim. Tad jau redzēsim, kam būs taisnība. Ar katru reizi mūsu latiņa paceļas augstāk. Nedaudz, bet tomēr augstāk. Prezidenta izvēle nebija mūsu un saeima par tiks sodīta. Ja vēl varētu iesaistīt krievu publiku sākt domār līdzi ...
BTW. Piečukus vēl arvien dodu, , bet tualetes papīrus un līmlapiņas no darba jau sen nezogu :D

hjuumans (2011-06-09 13:47)      Tur jau tā lieta, ka tie NAV biznesmeņi. Tie ir valsts nozadzēji. Viņi nerada vērtības, nerada papildus darba vietas, lai ko solītu. Pat noprihvatizētos biznesus NESPĒJ parvaldīt un tie bankrotē viens pēc otra(Šķēle). Vienīgais veids, kādā šie cilvēki spēj "biznesot", ir shēmošana, kuru panāk ar sev labvēlīgu likumdošanu, konkursiem, nevienlīdzīgu konkurenci.
Brīvā biznesa jūrā šo cilvēku shēmas nestrādā, viņi noiet pa burbuli kā izrūsējuši kluči.

Un korupcija nav iemesls ķiķināmajiem jociņiem. Korupcija ir galvenais iemesls neefektīvai pārvaldei - profesionāļu vietā pie amatiem tiek draugaļas, likumdošanai - shēmotājiem ir izdevīgs ēnu ekonomikas un "filed state" stāvoklis. Kad šīm lietām ķeras klāt tās kārtot, atskan brēcieni un kaukoņa par angažētību un rietumu imperiālistu "pirkstu".

dviiniite (2011-06-09 14:56)      Ar kaut ko ir jāsāk. Un man ir patiess prieks, ka tauta savu neapmierinātību ir sākusi izrādīt. Par laimi visiem nav vienalga kādā valstī viņi dzīvo.

lapsu_aacis (2011-06-09 15:06)      pogui, lai jau nabagiem tiek. neko taapat nepanaaks, dai negribees panaakt. tas vienC.

diU- beidziet mani smiidinaat arj to oligarhiju, valstelee, kurjas iedziivotaaju skaiC nesasnieC pat 2 ljimus unj valsC budzhec - 4 miljardus.. :DDD

triis - lasiit dereet iemaaciities unj saprast lasiito. to es parj latvijieshu unj patriotu nespeeju beidzot savu satversmi izlasiit :D

Spicis (2011-06-09 16:21)      izya , Tev vispār nav nekādu risinājumu! Nemāci citiem kas tiem jādara un viņi neteiks uz kurieni Tev jāiet!
Vai Jūs jau esat apjautuši, ka izrunājaties par valsti, kura sastāv no, aptuveni, 1/4 SanktPēternurgas iedzīvotāju skaita... Bet mums ir Prezidents ar veselu kanceleju un mītnēm, Saeima, Ministru kabinets, Ministrijas, Robežapsardze, gaisa spēki, jūras spēki, sauzemes spēki, štābi, Muita, 9 pilsētas un 109 novadi ar savu pārvaldi, drausmīgi ceļi, ap 47ooo izbraucēju gadā (kā Liepājas iedzīvotāji), padomes, aģentūras, nevalstiskās organizācijas... (par KNAB un SAB, tiesām utt. var i neieminēties) eh, var turpināt līdz bezjēgai. Ja būtu ceļi kā Vācijā, verētu 4h pārpūst pāri visai valstij. Un tas viss "nozagts" un te apgalvo, ka neko nekas nekad nekādi neuzlabos un neiespaidos... Jūs neko nedarīsiet, tas skaidrs, bet tad netraucējiet vai nebāžaties izmaiņu vēlošo un darbojošos personu aktivitātēs. Viens neko nepaveiks, bet apvienojoties ir cita lieta. Lielākā partija Latvijā ir ap 3000 biedru, mazākā ap 200, un tādi "pulciņi" sadalījuši visu "ietekmes sfērās", kam ekonomika, kultūra, satiksme... naudiņa... :) Gali ofšoros, "investīcijas" caur tiem un satraukums par intresi kas tur paslēpts.
Kā populāri pasaulē: neprasi ko Tev valsts dod, saki ko Tu dod valstij.
Priekā, ar jaunām norisēm! :)

edmunds (2011-06-09 16:24)      esmu PAR saadaam akcijaam jo ar kaut ko ir jaasaak. un siikumaini skatiities uz svecju galiem tad kad suudi smeljas mutee ir mazaakais smiekliigi.

Just_ (2011-06-09 16:31)      Spici, Liepājā ir nevis 47 tūkstoši, bet kādi 80 tūkstoši iedzīvotāju. Mde.. obidno kaut kā.

Spicis (2011-06-09 16:35)      Just_, lūdzu precīzi: LIEPĀJA 47725, pēc iedzīvotāju reģistra datiem.

hjuumans (2011-06-09 16:47)      Liepāja 85121 iedz.
http://web.cvk.lv/pub/public/29275.html
Liepāja 83 884 iedz.
http://lv.wikipedia.org/wiki/Liepāja
Liepāja 83 061 iedz.
http://www.liepaja.lv/upload/Ekonomika/Statistika/parskats/nodalas/iedzivotaji.pdf

Adamsone (2011-06-09 17:39)      edmunds - ar kaut ko ir JĀSĀK???? Oi mamočki, oi ņemogu... Cik jau nav sākts, daži duriki pat ziemu pie MK teltī nodzīvoja...
Turpiniet vien dedzināt lelles un dainot.
Tie, kuriem ir "oligarhs sevī", lai neuztiepjas citiem, nebūs nekāda kolektīvā vaina - kas ko ir sadarījis, tas par to lai atbild. Un kamēr šāda kārtība nebūs, šeit nekas nebūs....

orange (2011-06-09 17:53)      tie kuriem ir vēlēšanās kaut ko darīt ne tikai blēt ka visi ir āksti , welcome www.manabalss.lv

rādiet iniciatīvas meistarklasi, ja esat tik gudri.


painteresējos: ko Autore ir paveikusi kā pilsone?

Adamsone (2011-06-09 18:14)      mīļā orange, katram pilsonim ir jāpaveic tas, ka jādzīvo kā godīgam, kārtīgam un strādīgam cilvēkam, jāaudzina bērni, jāmaksā nodokļi un reizi noteiktā laika posmā, balstoties uz masu informācijas līdzekļu sniegtu profesionālu, kompetentu un objektīvu informāciju, jāizdara izvēle...
Tik vien.
Ja kādam gribas ko vairāk - paša izvēle un brīva griba, komunistu laikiem ar obligāto iesaistīšanos tā kā būtu jābeidzas.
Sist gribas tos pērkamos žurnaļugas. Un dažus citus masu izklaides darboņus.

babyjag (2011-06-09 18:37)      ai, nu Polus, es tachu tieshi par to ari runaju! es nesaprotu, ka var n-tajas paaudzes 9 no 10 cilvekiem but tik aprobezhoti! kalpu tauta un viss. ka tikai nozagt, ieriebt, un noriet tos, kuri tadi nav vai censas izrauties. vai otra galejiba - tas slimaas akcijas nepartraukti.
nav tachu nekadas mistiskaas visu varenaas sistemas, nav nekadas pakalja lishanas, nav nekas TADS, kas mus varetu atturet no efektivas un labas parvaldes - tas viss ir musu galvas! un kamer bus, tikmer mes te ari gaidisim savu rindu aiz baltkrievijas. es nesaprotu, ka var strategiskos planus buvet pieticigi, ka var but ta, ka tonna smilshu maksa 4x vairak, jo pa vidu ir kaudze slauceju, ka var but ta, ka izdevigak ir novest uznemumu lidz bankrotam, neka investet un izvilkt? mums ko, trukst smadzenu resursu? parak garsho kafija, ka ministrija tas ir svarigakais dienas pienakums? vienigais, ko varam, kramet kastes kopaa ar poljiem un ravet zemenes?

garaamejoshais (2011-06-09 18:51)      protams, ka debiilisms... :) kautvienam no tiem ljautiniem uzprasi ko tad "oligarhs" slitku ir izdarijis, bet konkreeti un kaa, nevis.... "izzadzis valsti, sadzasies, piekraapis" utt.

Polus (2011-06-09 18:55)      babyjag, nē, mēs runājam pilnīgos pretstatos, jo man Tava retorika par to, ka visiem "40-gadniekiem bija iespējas", "nepazīstu nevienu sliktu oligarhu", kā arī "pliks pr un aprobežotība" šķiet pilnīgi smieklīgi, ja vien tā nav smalka ironija.

Aprobežotība ir samest visus vienā katlā un pateikt, ka pilnīgi visi zog, ka nevienam nav pienācīgas morāles latiņas utt. Tas kaut kā atgādina paš-attaisnojošu retoriku; sak`, man roķeles tādas mazliet netīras, bet tas jau nekas, jo citiem tās ir vēl melnākas. Tā nebūt nav, un wolandam ir pilnīga taisnība par mūsu nācijas lēno, bet tomēr notiekošo evolūciju.

Turklāt te jau vistiešākā veidā parādās 3A simboliskā loma, jo visi zina, ka viņi zog, bet sodīts neviens netiek --> pilsonim vidējam rodas apziņa par to, ka tas ir pilnīgi ok. Lielām masām cieņā nav radīt ko jaunu, jo foršāk ir kādu apčakarēt vai eleganti pārdalīt jau esošos aktīvus. Mums cieņā nav reizināt, bet dalīt. Mums cieņā nav tas, kurš spēj samaksāt nodokļus un nopelnīt arī sev, bet gan tas, kurš izdomās, kā nodokļus apiet. Utt. Tā ir kompleksa mijiedarbība starp sapuvušo valsts pārvaldes, tiesisko, ekonomisko sistēmu un indivīda uztveri, kas degradējas, izvēloties morāli pielāgoties, nevis pretoties meinstrīmam. Tas, ka daži tomēr pretojas, ir apsveicami, nevis "skaudīgi" vai "nenovīdīgi". Ja kāds grib teikt, ka šī sistēma ir ilgtspējīga, tad var paskatīties, kur ir igauņi un kur esam mēs.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu