Vai vinji ir varonji?

DELFos fotoreportaazhaa redzeeju dazhus pieminekljus Liepaajas muzeja pagalmaa. Kaa jums shkjiet - vai taadi viiri kaa Imants Sudmalis, Otomaars Oshkalns un citi ciiniitaaji pret fashistiskaas Vaacijas okupaaciju Latvijaa ir varonji vai arii tie ir Latvijas tautas nodeveeji? Ja tie ir varonji, vai tad to piemineklju nojauceeji ir Latvijas patrioti?

snamlet      Sabiedrībā vienu laiku bija doma - savākt visus padomjlaika pieminekļus (gan ar māksliniecisko, gan bezvērtīgos) vienā vietā, lai tagadējās, gan nākamās paaudzes varētu tos apskatīt. I. Sudmali, O. Oškalnu un citu "varoņus" un "nodevējus" nepieskaitu ne pie vieniem, ne pie otriem. Tos vienkārši attiecīgā vara izvēlējās, izmantojot kādus viņu nenozīmīgus "varoņdarbus", lai tautai būtu kāds fetišs, kuram tā (kas bija palikusi pāri no 9 izsūtīšanas viļņiem Latvijā) varētu (vismaz ārēji) kalpot un tā garā audzināt jauno paaudzi. Lai iegūtu daudz maz reālu priekšstatu, kas notika 1940. g. un tālākos gados labāk palasīt abu pušu izdotos un tolaik arī nelegālos izdevumus un salikt kopā ar aculiecinieku stāstīto. Tikai pie tam nav jāaizmirst viens fakts: uz kāda attīstības līmeņa atradās austrumu un rietumu puses karā iesaistītie un kā viņi attiecīgi rīkojās gan šeit Latvijā, gan rietumu zemēs un pielikt klāt savu veselo saprātu.

DKW      Katram laikam savi varoņi!!!
Uz pieminekļiem ar ideoloģisku zemtekstu vienmēr ir jāraugās kompleksi - atceroties to kas un kādā brīdī tos ir uzlicis. Laiks ir tas objektīvākais izvērtētājs, bet, jebkurā gadījumā, tā ir vēstures liecība, kuru nevajadzētu vienkārši iznīcināt. Saprātīgāk ir nolikt tai atbilstošā vietā.
Man patīk somu attieksme pret Krievijas Impērijas vēstures liecībām Somijas teritorijā. Bez pielūgsmes, bet ar cieņu.

laukroze      faktu apraksti nav dokumenti!!! .. ja ļoti gribās, tad jāsēž arhīvos, jāpēta un jāsalīdzina konkrēto dokumentu autentiskums. Ir arī vēsturnieki, kas nopietni nodarbojas un analizē faktus, bet saprotams, ka tas nav vienas dienas darbs, ņemot vērā, ka padomju laikos, gan tika speciāli sagrozīti fakti, gan arī iznīcināti avoti..:(
JurimK varu piekrist tikai tajā apstāklī, ka 2.Pasaules karš vēl aizvien tiek izmantots politikas spēlītēm un, kā zināms, lai objektīvi varētu atskatīties uz kādu notikumu pagātnē jāpaiet vismaz 100 gadiem..;)

snamlet      Šodien ir pieejama tikai daļa no arhīvu dokumentiem , bet svarīgākai dokumentu daļai arvien ir slepenības zīmogs. Domāju, ka šeit negāja runa par zinātnisko darbu.

Vucis      Neesmu vēstures eksperts - tikai faktu interpretācija no manu vecvecāku skata leņķa. Vāciešus pēc piedzīvotā Baigā gada sagaidīja ar lielām cerībām. Ar cerībām, ka šausmas pēc huņņu uzlidojuma nekad vairs neatgriezīsies. Mani vecvecāki dzīvoja pie kādas mazpilsētas dzelzceļa stacijas, kuras tuvumā tika šķirtas izsūtīto ģimenes - vīri no sievām, bērni no vecākiem... Pēc piedzīvotām šausmām vairs dzīvot negribas, a jūs te - varoņi, varoņi...

Par tiem 700 verdzības gadiem. Hmmm. Tā ir padomijas interpretācija. Nekad neesam bijuši ne vergi, ne diži apspiesti. Drīzāk stūrgalvīgi dumpinieki. Visos laikos un pie visām varām.

atons      Jurim...Es ja godīgi gaidiju ka tu tūlīt noliegsi izsūtīšanas un čekas pagrabus. BET lasot tālāk es redzu citātus un domu graudus no padomju laika grāmatām, saprotams pie tās ideoloģijas tu esi audzis un tā tev ir tuva. Visi tavi apgalvojumi balstās uz emocionālu un subjektīvu viedokli,kas nav nostiprināti ne ar kādu vēsturisku vai dokumentālu faktu. Ja reiz pēc tava vācieši bij tik baisi un krievi 40 gadā tik jauki, tad ko pus latvija devās bēģļu gaitās tuvojoties sarkanajiem atbrīvotājiem kara beigās? Varbūt vienkārši negribēja vēlreiz piedzīvot 40 gada svētlaimi?

Moonlight_shadow      Taa ir veesture:) Pieminekļus noliek vienā parkā, tīri kā mākslas vērtību:) Tak interesanti:) Tagad izmest puuku - varonji vai nee, nav jeegas:)

daisy777      Lūk, šādi arī darbojas stereotipu aprobežota domāšana, kur smadzenes izskalojusi padomju propaganda - nevar taču atzīt, ka lielākā daļa mūža nodzīvota viltus ideālu ēnā. Iesaku vienīgi varbūt palasīt Grigoriju Kļimovu - krieviski taču proti lasīt.

Btw, poļi Latvijā bija ne tikai laukstrādnieki, manā dzimtas kokā ir arī pirmā sieviete-ārste Latvijā; bet ne jau man Tavās acīs jātaisnojas - līku sakārni vairs neiztaisnosi; manā atmiņā tāpat paliks un bērniem tiks nodotas pastrādātās zvērības, jo nevienu no saviem vectētiņiem es vairs dzīvu nesastapu.

/pieminot arī puikas, kuri tika sakropļoti vēl 80-os gados par padomjlatvijas karoga noraušanu, un tos, kuri nedrīkstēja svinēt savu dzimšanas dienu, jo bija iegadījies 18. novembrī piedzimt./

laukroze      izrādās, ka Jurisk ir skarbais vecis..nevajag manipulēt ar cilvēkiem, izraut dažus faktiņus no konteksta un pasniegt to vajadzīgā "mēŗcē," protams, ir māksla un lielā mērā ļaužiem galvu jaukšana. Tevis citētais padomju laiku sauklis vien jau vien liecina, ka pac kaut kur putrojies, varbūt tas arī domāts kādai ideālais cilvēku grupai, bet vēsturē tādu piemēru nav..darbojas Orvela likumi.

kuks10      vēsture sākās ģimenē pie galda .., tur jau seņči liek pirmos pamatus...))varu iedomāties kāda vēsture ir ,,atbrīvotājiem"..?!))Latviešu mentalitāte izvērtē no malas neitrāli nevis ar patosu uz priekšu vienā virzienā..?))Vairāk esam rietumu pasaules cilvēki un paskatoties diskavarī tur tiek izvērtēti vieni un otri..Pašlaik vēl klajāki meli kā 1990.g....paskatoties kā Urbainis sarakstījis vēsturi..?!))

Laimeskakis      bhkvjvjvkjv

Luusila      (C)"pirmskara izsuutiishanas un chekas slepkaviibas lielaakajai daljai Latvijas tautas nebija nekas iipashi slikts "

Cik dažādās pasaulēs, kā izrādās, mēs/mūsu senči esam dzīvojuši...

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu