Kas vai kuri ir Latvijas sabiedriibas elite?

Jautaajums radaas, ietekmeejoties no kaada DG ieraksta par politiskaam partijaam, dzimushiem liideriem un liideriem no tautas. Taa veesi spriezhot, man pashlaik gruuti kaadu nosaukt. Var jau pieraut kaadu no t.s. sabiedriibas kreejuma, lai gan tur vairaak izraadiishanaas. Ir maakslinieciski radoshi, ir bagaati, ir augsti profesionaalji savaas jomaas, ir politiski darbiigi cilveeki. Kaut kaa man vairaak velk uz to maakslinieciski radosho un zinaatnieku pusi. Man patiik tas, ka vinji ir sameeraa briivi izteicienos, un briiviiba noteikti ir viena no galvenajaam sabiedriibas elites paarstaavju ieziimeem, es taa domaaju.

Visvaris1952    1 ....Volf, - putas un sūdi peld pa virsu! Ja kāds ir sevi nolēmējis, tad tā ir viņa problēma un nevajag vispārināt, jo esam pārlaiduši arī mēra laikus. Gaišajos prātos der vismaz ieklausīties un tur jau ar zināma saprašana ir vajadzīga.

Just_    1 Nu tak visi tie, kuri dzīvo mājiņās jūras krastā un ar pompu apmeklē "Jauno vilni", kā arī pats MR, kurš lasa Duveržē grāmatas par politiskajām sistēmām un 20 vārdu teikumā ieliek 14 svešvārdus. Ja nopietni, tad pirmā asociācija, dzirdot vārdus "sabiedrība elite", man ir nu jau mūžībā aizgājušais profesors Jānis Mencis.

leone    1 Pie jau nosauktajiem es minētu arī O.Kroderu.
Viena liela nelaime-visi viņi ir seniori.Nav vidējās un jaunākās paaudzes pārstāvju.
Un,ja elitei piederīgus ļaudis noteikti var atrast,tad līderu mums nav.Bet,vai,kā vajag...

art_deco  1   Elite ir tiem, kam ir nauda un kurus pazīst vienkāršie cilvēki un vispār daudz cilvēki viņus pazīst.

Edviins    1 art_deco, tu esi ļoti vienkārša!:)

wolands      Tādai "vispārcilvēciskai" elitei varētu piekrist par Stradiņu, VVF, Zālīti un vēl dažiem mākslas un zinātnes cilvēkiem.
Bet pēdējā laikā mums ir radusies arī politiskā elite: Pavļuts, Ķīlis, Dombrovskis (es teiktu arī tādā secībā). Visu cieņu ...
Viss IMHO, protams.

sagan  1   smieklīgi...mēs visi esam tikai mazas mazas skudriņas

rudmiese    2 Katrā ziņā, neviens no tiem, kas ieņem vietu augstos plauktos, bet savā būtībā ir prasts kā zābaks. No politiķiem gribētos kādu nosaukt, bet, tā kā katrs(-a) ir kaut kā sevi sakompromitējis(-usi), lai nu paliek. [Karinkai: un kas īpaši daudz kladzināja par iestāšanos ES, cik tas mums vitāli svarīgi?] Vairāku pieminētais I.Lancmanis, liekas, ir cilvēks ar visām iespējamām inteliģencēm, kādu politikā diemžēl nav (un varbūt arī nevar būt).

Plaanpraatinjsh  1   Tepat jau esmu.Ko gribēji?:)

fargo  1 1 Lai izlīstu no dubļiem, ar līderiem vien būs par īsu. Jā, bet tas ir pirmais priekšnoteikums - saprātīgi vadītāji. Ja man jautā, kurš no esošajiem/bijušajiem ir lietaskoks, Freiberga noteikti. Bet... tas vilciens ir aizgājis. Repše noteikti ir cilvēks, kurš "var darīt". Tikai... arī tas vilciens ir aizgājis, iespēja bija, iespēja palaista garām, domāju, ka tas "balons" ir sašļucis un otru reizi būs tikai parodija par jau pirmo reizi, kura arī finālā bija nekāda.
Braucu pa laukiem, mājas, trīsstāvenes, piecstāvenes... apkārt pļavas un tālāk mežs. Kāds veikals ar "coca-cola" plakātu un nošķurkusi autobusa pietura. Nav labs skats. Visu so cilvēku eksistence konkrētajā teritorija ir ekonomiski nepamatota. Un kad brauc tālāk un domā par to, tad saproti, ka pati valsts ir ekonomiski nepamatota. Tikai iepriekš uzkrātie resursi ir tie, kuri tiek patērēti. Un tie ir beigušies. Starptautiskajā "darba dalīšanā" Latvijas ekonomika ir deviācija. Tas ir galvenais, par ko rosīties. Latvija ir bezdarbnieks. Tāds kā diegabiksis. Ir jāatrod jau minētais ekonomiskais pamatojums šīs sabiedrības eksistencei. Ar veikalu un autobusa pieturu ir par maz, lai varētu turpināt pastāvēt.

gravieris    1 Revolūciju un juku laikos vienmēr sūdi uzpeld augšā.Tā nu augšā tie tikuši, nevienu citu tuvu silei nepielaiž.Tāpēc visas domas un cīniņi tiem ir tik ap un par sili.Kāda vēl te elite?Tie jau sen kapos.Apšauti,izsūtīti un paši pamukuši.

p_p  2   Mandomāt, mums politikā nav elite, bet gan riktīgs purvs.
Mandomāt sabiedrības elite ir jau pieminētie Stradiņš, Zālīte, Lancmanis, Streičs...

hefny    1 piekrītu juris K.
tie ,kas te eliti pietēlo--tie ir tie paši-no tautas,-tikai zaglīgāki,un tādi,kam pamatā ir neidevušies kalpi,kas sastādīja kaut kād kādus sarakstu,kas pretendēja un to mantu-tās pārdalīšanu-soc.dem.pirmsākumos,jo pat rainis,to saprazdams,tā īsti nepieslējās trakajiem mantas atņēmējiem/par to nodevēju-soc.dem.pamatu filosofijas dēl-denunciacija uc/pasēdēja cietumos....nu bija jautri un ir jautri.....mūsu miljonāri unnpolit elite-pārsvarā ir valts izlaupītāji,uz grunti nolaidēji,mūsu pensijas pievācēji/sev izveidojot 400ls penžu mēnesī!/,likumus sev saveidotāji utt.....
mīlu Latviju......bet......
tagad pat jaunieši,juzdaiet it kā vainīgi,ka it kā krievi esot napadziņi kaut kā apspiesti/jo ienākot ar armiju-paliekot ar armiju--visu sev krieviski izveidoja!/,-=tagad napadziņiem jārunā Valts valodā,-tās valts valodā,ko ieņēma-okupējot un cilvēkus iznīcinot tikai par to:ka latvietis,ka esi reāli satrādājis darbā-sev kādu mantu......tagad pat TV3krievu filmas vien,sWH-leligi murkš krieviski,-nesaprotu,k´pēc ne franciski demonstrējot elitāras valodas zināšanas,ne angliski vai vāciski,kaut somiski......jā,lamāties"pa matušķi´te visi jaunie latvieši samācījušies,-cik žēli tiem no tā tagad šķirties...pat domās paši to nepieļauj......hi hi
jautrīši-mums pavasaris...
jārok dārzs...

Lucy  1   Pārāk jau daudz tās elites ir saradies,ir laiks pašķirot,va nu izšaut vai izsūtīt uz kādu nomaļāku vietu lai krāvjkus patīra,zemi uzrok ar karotēm:))
vienvārdsakot lai uzrok lielu ezeru,apmēram,kā Peipusu:))

Torpedo    1 Ko te JurisK un citi sauc par "gaisajiem pratiem" un piemin Zaliti, Vairu utt. - tas ir vnk smuiekiigi! :D Ja jau vini zinaatu, kas ir jaadara, par ko jabalso, kuraa briidii Saeima jaatlaiz utt., tad jau sen to buutu pateikusi. Vini bakstaas uz dullo tiesi tapataas kaa visi pareejie cilveeki, tikia cilveekiem vajqadziigi varoni, tapeec megina sasktiti vinos to, kaa tur nemaz nav :D Varbut, tad "gaisais prats" , kas tiesaam zina, kas buutu jaadara, kas nebuut, par ko jaabalso, un kuram beigaas izradiitos patiesiiba, ir lauku skotaajs no dzilas Latgalaes meza, tikai vinaa neviens nekad neieklausies un par pilnu neturees. Jo mums tik ir savi jau par taadiem oficiaali atziiti "stata gaisie praati" :D
A vispaar jau katra tauta dabuun TIESI TAADU valdibu, politikus, eliti, dzives limeni utt. kaadu pati ir pelniijusi. Visvairaak jau velesanaas, kas pa 3-4 gadi notiek - cilveeki vienmeer nobalso, ka viniem patiik taada dziive kaa lidz sim. Tad jau viss ok

neratni_stasti      Tas, ka elite ir cilvēki ar pieredzi, tas Latvijas situācijā ir normāli. Manas versijas: kultūras vidē - Lancmanis, Miervaldis Polis, Ziedonis; politikā - Roberts Zīle, Vaira jau arī, lai kā man negribētos viņu nosaukt; biznesā - Binde, Biķis u.c. lielu uzņēmumu vadītāji, nav obligāti, ka viņiem ir jārēgojas medijos.

nakc      Labi un gudri cilvēki sevi nepieskaita pie "elites", "krējuma" vai vēl nez kā cita. Viņi vienkārši ir un viss.

stagis    1 Otrā kara laikā pamatā visu eliti iznīcināja,vai paši ailaidās emigrācijā,pēc tam krievs modri uzmanīja,lai nekas jēdzigs nerastos.Pēc visa šitā,lai cik tas neliktos skumji,mums kāda paaudze jāpagaida līdz elitei.
Emigrācija arī neataisnoja cerības/Vīķes pulksteņi/.........

pianissima    1 Nu, nu, torpedo - un kas tad bija tie, par kuriem pats balsoji un par ko tātad bija jābalso? (apsēžas gaidīt atbildi)

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu