Kas vai kuri ir Latvijas sabiedriibas elite?

Jautaajums radaas, ietekmeejoties no kaada DG ieraksta par politiskaam partijaam, dzimushiem liideriem un liideriem no tautas. Taa veesi spriezhot, man pashlaik gruuti kaadu nosaukt. Var jau pieraut kaadu no t.s. sabiedriibas kreejuma, lai gan tur vairaak izraadiishanaas. Ir maakslinieciski radoshi, ir bagaati, ir augsti profesionaalji savaas jomaas, ir politiski darbiigi cilveeki. Kaut kaa man vairaak velk uz to maakslinieciski radosho un zinaatnieku pusi. Man patiik tas, ka vinji ir sameeraa briivi izteicienos, un briiviiba noteikti ir viena no galvenajaam sabiedriibas elites paarstaavju ieziimeem, es taa domaaju.

Ingaxx    1 ...jo nevienu nepazīstat no iepriekš minētajiem kandidātiem, tāpēc neviens tāds elites kārtai cienīgs nešķiet.

viecha11    1 Guntis Belēvičs,pat ljoti sakariigs kandidaats...tad veel Ivars Kalviņš gudrs peec velna.

_CatNap      elite- Lancmanis un Stradins.
Kalvins - jaa, gudrs, bet vai elite?
pozitivie un vel politiskie lideri? - neredzu.

Popandopulo  1   Es! Odnoznačno!

neko      Latvijas lielākā problēma ir elites neesamība. Elite - tā ir cilvēku grupa, kas spēj kontrolēt notiekošo valsti, savās un arī pārējas sabiedrības interesēs. Rūpējas par esošās situācijas stabilitāti un "paiekamību" (jo tas ir elites pozīciju garants).
Šobrīd es nespēju nosaukt nevienu, kas spētu kaut ko kontrolēt valsts līmenī ilgtermiņā. Tādi savu "mazdārziņu apsaimniekotāji´ vien ir.
Lai elite izveidotos parasti vajadzīgas 2-3 paaudzes (kurās veidojas faktiskās varas pozīciju pārmantojamība) - attiecīgi mums nav nekāda pamata savas dzīves laikā ko tādu sagaidīt.

Popandopulo  1   neko pārdzēries kafiju, zagnul konkretno akademicheski!

neko      Popandopulo: nevis akadēmiski, bet reālistiski.. visiem tiem intelektuāļu kungiem un kundzēm, kas kaut ko nopietnu ar var fonā tā pat ir kāda dzimta/ģimene (vai sponsors no malas)kas šamos sponsorē, kamēr viņi augstākās matērijās rokas:) Tas viss ir organiski saistīts kopā un viens bez otra neeksistē.

snamlet      JurisK ir labu jautājumu izvirzījis. Nepiekritīšu gan viedoklim, ka Latvijā nav gudru, izglītotu un tālāk par savu degunu neredzošu cilvēku, kuru vārdos, viedokļos neieklausās. Tikai šādu cilvēku Latvijā nav daudz un viņi nemēdz skaļi bazūnēt vai kāpt otram pāri, lai sasniegtu mērķi un viņu rokās nav naudas un varas, kas šodien valda visās jomās. Latvijas elite tika mērķtiecīgi iznīcināta un pareizi saka "neko", ka elite veidojas paaudzēs. Tikai elite nevis kontrolē valstī notiekošo, bet tai ir jāvirza tautas domāšana. Elite tā ir galvenokārt inteliģence un tādi ir ne tikai J. Stradiņš, I. Lancmanis, J. Streičs, Dž. Skulme, M. Tabaka, J. Ekmanis, A. Žīgure, bet arī daudzi citi. Tikai diemžēl ir ļoti maz cilvēku, kas viņiem seko. Agrāk tie bija skolotāji, mākslinieki, aktieri..var nosaukt daudzus, bet viņu vairs nav mūsu vidū. Neliktu pie elites ne politiķus, ne finansistus un šodien ir grūti, pat no ļoti pazīstamiem ekonomistiem, nosaukt kādu ar plašu redzesloku un harismu. Ekonomisti un finansisti ir spēcīgi ar savu naudu, varu, ietekmi, kura šodien ir, bet rīt var nebūt, un tie neveido tautas domāšanu. Neatkarības sākumā valsts aizgāja nepareizu ceļu, nedomāja un nedomā par savas inteliģences veidošanu...mums nav vidusslāņa, no kuras nākt sabiedrības elitei. Sabiedrības elites cilvēkam ir jābūt savam ES. Vai kāds zin, kā augstāknosauktie cilvēki veidoja sevi? Cik tādu šodien ir? Sabiedrības krējums nav elite. Kā tiek audzināta šodien jaunatne? Ļoti, ļoti reti jaunajos redzu spilgtas individualitātes, kas varētu būt nākamā elite un tas ir atkarīgs tikai no vecāku audzināšanas, tātad - no mums visiem. Skumji ir to apzināties, bet tā ir, atliek tikai cerēt...

snamlet  1   JuriK, es varu teikt tos pašus vārdus! Nu kak v tebja ņe vļubitsja! Dies pas, tagad lasīs šo atzīšanos visi...bet lai! Mēs to varam atļauties!
Neatkarības sākumā tautas domāšanu veidoja inteliģence, izcili skolotāji, rakstnieki, kuru vairs nav vai arī viņiem nav vairs tik daudz spēka. Neatkarību Latvijai izcīnīja tautas gars! Kāds šodien gars var būt, ja nepārtraukti lamājas, viss ir slikts un vainīgs ir kāds cits, nevis pats. Bet cerība man ir...jo vienā otrā jaunajā ir spīts un vēlēšanās ko labu darīt, neskriet pakaļ baram un to neatdarināt, bet to mēs piedzīvosim pēc gadiem 10-20...noteikti...

Adamsone    1 Mums ir ļoti plaša elite - visi godīgie un kārtīgie cilvēki, kas ne tikai domā par sevi, bet ir spējīgi atbilstoši savām iespējām kaut drusku darboties kopīgā labuma jeb demokrātiskās Latvijas valsts un sabiedrības interesēs.
Sliktas komunikācijas un informācijas trūkuma apstākļos notiks visādi brīnumi, ne tikai radīsies kādi "gaišie prāti"..:(
K-kur pavīdēja doma, ka pretendentiem uz elitāro satusu jāvar veidot pēctecība, ko viņi absolūtajā vairumā gadījumu nevar un negrib. Vēlēšanās spīdēt ir pat saprotama no cilvēciskās lepnības un mūža darba gandarījuma viedokļa, tak ja "zvaigzne" mērķtiecīgi no savas tuvākās vides izspiež jebkuru ar spējām un talantu apveltītu jaunāku cilvēku, tad neredzu iemeslu sajūsmai.
Tas par visu apjūsmoto pseidoaristokrātu...Vai dažiem citiem, kas jau gadiem to vien dara kā pozē, pozē un vēlreiz...

allldis      gravieris viedoklis

0 0 Revolūciju un juku laikos vienmēr sūdi uzpeld augšā.Tā nu augšā tie tikuši, nevienu citu tuvu silei nepielaiž.Tāpēc visas domas un cīniņi tiem ir tik ap un par sili.Kāda vēl te elite?Tie jau sen kapos.Apšauti,izsūtīti un paši pamukuši.
==================
Tikai nezinīši, kangari un kremļa vergi var izcilnieku paraugam minēt stradiņu, vvf, zālīti un pat super idiotiski arī kangarus godmani un jurkānu!Tie visi bija pret latviskumu un par okupantu masas prettiesiko naturalizaciju par ko nekad pat neīepīkstas ne vārda!
Tad jau drīzāk un daudz pamatotāk mūža kķūdu konsekventi labojot latviskas Latvija slabā Eduardu Berklavu, arī psrs okupantu bandas virsnieka dēlu Vladlenu Tolpežņikovu, kas bija izcils cīnītāks par latvisku Laviju,kād otra vairs no krievu tautības cilvēkiem vairs nav neviena!Bet neapšaubāmas gara un talanta izcilības mums bija un ir Andreja Eglitis, Anšlavs Eglītis, Jānis Jaunsudrabiņš,Veronika Srēlerte un vēl daudzi,daudzi citi, pērkamās kangaru kliķes "kautrīgi"noklusēti.
2022-04-05 14:06

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu