Kārtējā locīšanās svešu kultūru un varu priekšā,

Jeb, kāpēc tik biezhi, klausoties masu mēdijus, var dzirdēt apzinati izmocītu angļu akcentu, lietojot latviešu valodu? tikko degunu pāris semestrus ārvalstu augstskolās apsildījuši, vai mazliet tālumā pastrādājuši, mezgjii mēli, kropļojot dzimto valodu. tikko pat fonā Krustpunktos kāda "fiffa"mocījās, lai angļu stilu ieturētu.

antans_dzenis    1 Nu gan atraduši par ko ņemties - cits runā ar augšzemnieku, cits ar liepājnieku akcentu, bet cits ar - britu vai amerikāņu. Mazliet smīdina tie valodas fašisti.

atljaujietman      Latvijas mazvērtības kompleksu nomākto pāķu sāpe, ka kāds cits vismaz akcentu ārzemēs apguvis :P

atljaujietman      domājiet viegli apgūt piemēram valoņu, flāmu vai norvēģu akcentu?

ketija_20      Diezgan labu laiku esmu nodzivojusi Vacija, tapec zinu, ka kadreiz vienkarshi tiri neapdomajot gadas pa vidu kads vaacu vaards runajot vai akcents. Ja dzivoju vide, kur latviski tikai rakstu, bet runaju tikai vaciski, tad vienkarshi ta izlogsne laika gaita vienkarshi veidojas. Pat to nepamanot, vecie pazinjas saka, ka paradijies valodas akcents, pats to nemaz nepamana, tapec liekas, ka to teelo. Ne vienmer. Ja es pusgadu nodzivoju, runajot un rakstot tikai vaciski, kur nekadu sakaru ar Latviju nebija, tad tiri normali, ka saakuma ir akcents. Nekas arkartejs tas nav.

Rozite1977      runāju četrās valodās bez akcenta. nu, dažreiz krievu valodā ar latviešu akcentu, a ko ta viņi paši.

Maaris_M  1   Ih bin latvees bauer , es dood sav seev papiussst baroon , for labaak genofond ....u.t/t

piparbecinja    1 ja speciāli cenšas izlikties par krutu, tad tas aiz mazvērtības kompleksiem. bet ir cilvēki, kam tā ārzemju mēle pielīp ātrāk kā citiem, un šķiet gluži dabiski iespraust runā pa svešam vārdiņam.

piparbecinja      atļaujietman, norvēģu pa sezonu var apgūt:D:)

jozolsen  1   Normāla dirsā līdēju tautavisā vēstutes garumā.Izdzīvošanas pamatprincips zemapziņas līmenī un būtība.Kādi tika nav bijuši-kārklu vācieši,8.marta svinētāji,Albetrti Petroviči un un utt.

riks086      Ir, ir tādi tipi, turklāt ne jau šodien parādījušies.... Pirms n-padsmit gadiem viens, tā arī augstāko akadēmisko izglitību neieguvis, cilvēks, kurš vienā nopietnā valsts nozarē jau toreiz bija un arī tagad ir ļoti augstā amatā, atgriezās no pailgākiem kursiem ārzemēs un, kādā sanāksmē runājot, ik pa brīdim it kā netīšām (tas bija pats smieklīgākais - acīm redzami, ka tīšuprāt) lietoja pa kādam angļu vārdam... protams, tūlīt sevi palaboja, bet skaidri bija redzams, ka grib izrādīties, cik daudz gudru terminu apguvis, cik ļabi apguvis svešvalodu... Droši vien tāpec, ka, kā man likās, viņš patiesībā dziļi kompleksoja par savu neizglītotību, par ko visi padotie (daudzi ar krietni labākām izglītībām), protams, bija labi informēti...
Skatoties uz viņu, bieži vien domāju ar to, ka zināšanas, ārēji labas manieres utt. jau var iegūt arī bez formālās izglītības, bet ar inteliģenci un veselīgu pašcieņu dažiem ir patiesi lielas grūtības...

JurisK      Nu ko lai te saka, dazhiem tieshaam sveshaas valodas pieliip ljoti aatri, jauniibsdraugs, iistenais laatavietis, atgriezaas no krieviem, gandriiz 4 gadus uz zemuudeneem pavadiijis, pa krieviski vien muldeeja, latviski ar gruutiibaam, vismaz kaadus 3 meeneshus!:) Bet publiskiem valodas kropljotaajiem dereetu reizi gadaa pieshkjirt kaut kaadu, teiksim - her Shvaukstee balvu!:) Par latvieshu tautas senumu - spriezhot peec pirmajaam rakstiitajaam zinjaam par Latvijas teritoriju, te jau dziivojushi leti, ar taadu kopiigu nosaukumu apziimeeti zemgalji, latgalji un seelji, runaajushi letu valodaa.

av2      nu nav tik traki. Vienkaarssi, kad ikdiena vissa ir tikai angliski, saac pat..... domaat angliski, un dazzi teksti pateikt angliski ir vienkaarssi vieglaak, elementaaraak, jo pati angllu valoda ir vienkaarssaka, kaa latviessu. Un akcents paraadaas ar gadiem GRIBOT, NEGRIBOT.
Man vienkaarssi jaasaak ssaubiities par cilveeka .....emocionaalo liidzsvaru, ja tas, kad sarunubiedram ir akcents, ir tiessaam PROBLEEMA. Tiessaam taa ir probleema muusdienas? Atvainojos par izteicienu, bet izlieniet no alas !

duriks      mojito (2013-03-21 14:53) viedoklis - ak tad saki, ka nācija jauna, vai ne? ... tikai nez no kurienes jaunajai nācijai ir tik turīga un plaša valoda, tik sarežģīta valoda (kaut kur lasīju par daudzajām darbības vārdu formām - slinkums avotu meklēt tagad), nācija, kuira saglabājusi brīnumainā kārtā tādu mutvārdu daiļradi, kultūru,kuru brauc skatīties no visas pasaules, simboliku, kuru lieto visā pasaulē un par kuras jēgu un lietošanu runā tieši latvieši, utt, utt ... . Piekrītu ka šī nācija un senatnē milzīgā(s) tauta(s) ir bradātas un nīcinātas taču mums ir saknes un dziļas un pamatīgas. un ne jau 100 - 130 gadus senā pagātnē :)
Ps - varbut varētu diskutēt konkrēti par mūsdienu Rīgas latviešu valodu un tās attīstību taču kopumā tad būtu jārunā par latgaļiem, leišiem un nesen dzirdēju prūšu vārdus un valodu un vielas pārdomām ir ļoti daudz ... :))

gravieris      sevišķi Depo reklāmās kropļo latviešu valodu....

garaamejoshais      nu taa ir ar tiem meeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeedijiem

pirs  1   Latvieshiem genetiski ielikta vergu domashana...

barss5  1   Nu, manuprāt, nekā jauna. Latviešu tauta neskaitāmu paaudžu laikā ir locījusies jebkuras ārējas ietekmes priekšā. Mums ir skaitījies traki modīgi līdzināties vāciešiem, poļiem, pat krieviem:) Tagad, arīdzan, it nekā jauna....paši, brīvprātīgi svinam helovīnus, valentīndienas, dzeram viskiju pārtijos un, loģiski, turpinam to darīt āfterpārtijos...strādājam ofisos par imidžmeikeriem, bērnus saucam par deividiem un keitijām. Nožēlojami, bet fakts.
P.S. Valodas ir jāmācās un jāzin, šaubu nav....tikai, varbūt to var darīt nezaudējot savu identitāti?

rabinovics      domaju, ka nav taisniba...cilveks vairakus gadus dzivojot prom no maajaam un dzimto valodu nelietojot, var valodu sakt kroplot...nu ne taadaa liimenii ,protams, kaa arzemees dzimusie un augusie, bet mazliet noteikti....un tas ko uzskati par fifas mociisanos ir iespejams meeginaat runaat loti pareizi 2018-08-02

allldis      mojito (2013-03-21 14:53) NaN duriks: Vispaariibaa, mee sesam sameeraa jauna naacija, nepilnus 100 gadus veca, un tas nav daudz! Arii muus rakstiiba liidz ~30. gadiem bija savaadaaka.
=====================================
Esi analfabéts, jeb kremla algotnis, jo jaukt oficialu valsts dibinasanu ar pasu senseno músu baltu tautu var tikai primáts jeb sveso nelietis,to melu propagandists! Tik trís IR -prúsu, leisu un latvju sentautas ar apm.4000 gadu senvésturi músu - baltu teritorijá.
2020-11-05 00:39

allldis      jozolsen (2013-03-21 21:03) NaN Normāla dirsā līdēju tautavisā vēstutes garumā.Izdzīvošanas pamatprincips zemapziņas līmenī un būtība.Kādi tika nav bijuši-kārklu vācieši,8.marta svinētāji,Albetrti Petroviči un un utt.
========================================
Tavi barbaru seska epiteti visvairak un precízák attiecas uz tavu milzígo krievvalodígo jaukteñu massu, jo tik zemiski un iztapígi kalpotáji tatáru -mongolu kungiem, nav vél pasaulé redzéti un ípasi viñus visvairák pazemojosie un aplauposie pasu kñaziñi - mongolu zábakus bucojosie bajariñi, kas izpauæas vel sodien daudzas jomas. Ipasi tas redzams no músu valstí iebrukuso okupantu -primátu un klaidonu puses. Vél trakáku tavéjo "dirsá lídéju" pieméru ir loti daudz. kaut Vlasova krievu fasistu pusotra miljona brivprátígie sitot sav®jos, kad vácu armija jau bija pie maskavas un arí pari 5oo ooo citu krievvalodigo- Donas kazaku armija sita savéjos, kaut krievu zemé pusvalsti jau bija okupéjis naidnieks! Ir vél "jauki"pieméri, ja kremla trolli vélies", tik palúdz pazemígi, ká jau barbaru- analfabétu péctecim pienákas, kad runá ar vienu no sís senás un skaistás valsts saimniekiem!
2020-11-05 01:00

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu