eiro ieviešana

Mani personīgi satrauc tā eiro ieviešana 2014.gadā...stabilitāte..garants...
Bet laikam jau Latvijas iedzīvotāju viedoklis netiks ņemts vērā,valdība paliks pie sava...gluži,kā izbadējies suns skrien pēc kaula.
Rubļi,repši,lati,...eiro.Kas zin,varbūt pēc 10 gadiem būs dolāri....

VamDam (2013-03-27 22:47)      Isi un populari - Mastrihta kriteriji nelauj valstij teret vairak naudas, neka ta iekase nodoklos.
Vienkarsak runajot ja valstij vajag 120 naudas, bet nodoklos iekase 100, tad bez tiem kriterijiem 20 naudas aiznemas. Ja tie kriteriji ir tatad aiznemties nedrikst, jadoma ka iztikt ar to 100 un ko darit ka iekaset 120. Treknajos gados Igauni valsts naudu lika rezerves, Latvijas oranzhie un zaliezemnieki notrieca varenos "projektos". Ko labrat atkartotu ari velreiz, tapec ari cel aziotazhu pret EUR ieveshanu. Tiri ekonomiski Latvijaa jau ir EUR, jo LVL un EUR kurss ir fiksets.

mojito (2013-03-27 22:56)      VamDam , aiznjmeties jau driiskt, tikai valsts paraads nedriskt paarsniegt , skjiet, 65% no IKP. LV pashlaik ir ap 45%, pirms kriizes bija ap 20%.
Bet tas,ka pashas eirozonas valstis neieveero tos kriteerijus ,ir jaus en skaidrs,un nekaada ssankcijas neseko. Es shoreiz nerunaaju par griekjiem, kas vispar iekljuva eirozonaa ar viltu, viltojot datus un dokumentus. Bet, teiksim belgjiem jau sen ,sen tie kriteeriji ir pari jumtam , 130% no IKP pashlaik, kautkur.
Ak jaa, un griekjus un kiprieshis dereetu izsleegt no eirozonas, labaak buut visiem, vinji vareetu drukaat savas naudinjas, kuras buutu deriiags tikai vieteejaa tirguu, un pashi vareetu risinaat savas finansu probleemas, nebuut paareejiem9 galvenkaart vaaciehsiem) jaastrebj to dienvidnieku sastraadaataa putra.

jozolsen (2013-03-27 23:14)      Nu negribu es naturālo saimniecību un perspektīvē rubļus.Pēc Kipras latu krievi var nopirkt,iznīcināt vienā dienā.Dāfrika++

moons (2013-03-27 23:51)      .. loģisks rezultāts, ko iesāka Napaleons...

fargo (2013-03-28 00:14)      ".. loģisks rezultāts, ko iesāka Napaleons..."
a? un ko tad Napoleons iesāka?
galvenais Napoleona vēsturiskais mantojums ārpus francijas ir eiropas tautu nacionālo valstu veidošanās, pārnacionālu "ancien regime" monarhiju(piem. hābsburgi) ietekmes kontinentā krasa samazināšanās un citu izzušana.

fargo_pa (2013-03-28 00:34)      jā un par tiem māstrihtas kritērijiem. eiro ir politiskas nepieciešamības ieviesta valūta, nevis ekonomiskas nepieciešamības rezultātā radusies valūta, atšķirībā no šeit minētajiem dālderiem u.c. LV teritorijā lietotajām valūtām.
tās primārais ieviešanas mērķis ir tālāka eiropas nacionālo valstu unifikācija vienotā eiropas valstī(vai to ir nolēmuši veidot federatīvu, konfederatīvu vai unitāru, zināms nav, vismaz eiropiešiem). un otrādi - šīs valūtas primāras mērķis nav iespējamo ekonomisko labumu gūšana eiropas mērogā. ja tāda tā būtu, tad visa eiro monetārā sistēma balstītos maksimālā valūtas efektivitātē. bet tas nav iespējams principiāli, jo valstu ekonomikas nav vienotas, lai arī ir cieši saistītas. lai valūta būtu efektīva, tad šai valūtai ir nepieciešama unitāra ekonomiski-politiskā telpa un vienīgā politiskā forma, kura šādu unifikāciju ir spējīga nodrošināt ir suverēna valsts. no tā izriet, ka eiro nespēj būt efektīvs(priekš visām dalībvalstīm kopumā, kas ir svarīga piebilde) bez šādas valsts.
valūta un valsts ir tik cieši savstarpēji saistītas lietas, ka atsevišķi nedarbojas(efektīvi) un darboties var tikai politiski motivēti.
ekonomiski vājako valstu ekonomikām šāda valūta nodara kaitējumu, jo tās nav konkurētspējīgas ar stiprākām ekonomikām, kas nozīmē, ka vājākās valstis zaudē ekonomiskos resursus(turklāt visus, protams pamazām). šo valstu ekonomiskās nozares stagnē vai vienkārši izzūd(ja netiek subsidētas).
a tas, ka kādam ērtāk bulkas pirk eiro... es jau teicu, ja vairumam nav vajadzīga sava valsts, tad to bodi var slēgt ciet. nacioālu valstu pastāvēšanas priekšnoteikums ir to pilsoņu nacionālā pašapziņa, neatkarīga ekonomiskā un kultūra telpa. ja kāds no šiem priekšnoteikumiem zūd, tad drīz zūd pati valsts(runa ir par nacionālām valstīm).

SoulDigger (2013-03-28 01:43)      Ha - nu tad luudzu tagad visi EIRO ievieshanas kritizeetaaji - panaciet ka priekshaa un pasakiet - ka abalsojas referendumaa par iestaashanos ES ?! Jo es skaidri un gaishi atceros ka tiak vairraakaartiig skaidri pateikts ka musm nav izveels un pievienojoties ES mums busu arii obligaati jaapievienojas EURO, kad mees buusim speejiigi izpildiit attieciigos kriteerijus ...
Tagad mees esam taupiijushi , upureejushi savu albklaajiibu , urpureejushi jau esosho cilveku dziiviibas un nedzimusho civlekeu dziiviibas deelj drastsiskas jostu savilskshanas - un shai jostu savilskhas periodaa tbalstijsuhi un atkal paarveeleeushi musu trekni pashpaarliecinaato bezbeernu ´laaciiti´, kas pat tk uzpuutiigi kruts palicis ka izdevis vispasaules bestselleeru - kaa izvest valsti no kriizes pareizi ! :D
Tad luuk - peec taa visa tagad deelj dazhiem nebuutiskiem truukumiem un provinciaalisma atteitkies no EIRO - tas buutru patiesi gana stulbi un nozheelojami !
Tas butu kaa sievietei nogjeerbties plikai un ielikties gultaa uz draati - un taad saakt tieleeties un izdoaamt iemeslos ka kraans ir vot liiks un vai vele kas nav taads un pisha iisti nevar tomeer sanaakt :D
Agraak vajadzeeja domaat - pirms izgjeerbites un gultaa lekt :)))

Postremo (2013-03-28 06:29)      es par.

Loriiina (2013-03-28 08:20)      Man nospļauties par valstiskumu, patriotismu, neatkarības kā valsts zaudēšanu- tas jau sen ir noticis, ja vēl neesat pamanijuši!
Mani interesē tikai viens, kāds būs noteiktais kurss, pēc kura pārrēķinās LS uz EUR..... DODU 100 PUNKTI, KA PĀRSTEIGUMI NEIZPALIKS UN TAGAD PAR TO TIEK KLUSĒTS!

Polus (2013-03-28 08:21)      Visā lielajā bildē eiro ir tikai viens mazs gabaliņš. Svarīgākais ir tas, ka pati ekonomikas sistēma, kurā dzīvojam, tuvojas tam, lai sevi pilnībā izsmeltu. Ja senāk tā bija valsts, kas ar fiskālajiem instrumentiem varēja koriģēt naudas apjomu ekonomikā, īstenojot reālu ietekmi, tad šodien valsts var pastāvēt pie ratiem, jo ir pavisam cits smaguma centrs - bankas. Jo kas gan ir valsts ar savu budžetu (1/3 - 1/2 no IKP) pret bankām, kuru aktīvi eirozonā vidēji ir 350% no IKP? 3,5 x viss tas, ko valsts saražo gada laikā. Ja "centram" kaut kas neiepatīkas, ekonomikā apstājas naudas "asinsrite". Ja kāds no "centriem" visu sačakarējis par daudz, tad tas tiek glābts par nodokļu maksātāju naudu, jo citādi apstāšoties "asinsrite". Lai cilvēki savu naudu turētu "centros", valsts uz zelta paplātes pasniedz depozītu garantijas. Ieviešot eiro, "centrs" būs priecīgs, jo skaidrs, ka, atgūstot visus valūtā izsniegtos aizdevumus, Centrālās Bankas rezerves nevarēs tikt izsmeltas - devalvācijas nebūs. Tas, kā goji sagrabinās 130% no IKP (LV gadījumā), nevienam, atvainojiet, nekrata.

(Ak, jā, vēl viena forša nianse - bankrotējot "centram", depozīti tiek atmaksāti 100´000 EUR apmērā, bet kredīti... saglabājas pilnā apmērā! :) Maza asimetrija? Goji pat nejautā, kāpēc tā - tas tiek pasniegts kā norma)

Eiro ir viens solis, kurš mums (un "centriem") mazinās riskus. Īstais jautājums gan ir par to, kā vispār tādi riski radāsc un kā tos eliminēt, nevis aizlāpīt.

moons (2013-03-28 08:24)      Napaleons piemeta raugu vārdam eiropa, ko arī daudzi ir pēc tam darījuši.. bet lats asociējas ar valstiskumu, jo ir pieņemta nauda kā maksāšanas līdzeklis un katrs tur godā to naudu kas viņam ir.. ja pazūd maksāšanas līdzeklis, visi zina kas notiek...visus pārējos štruntus kur kaut kas kaut kam kaut kur kaut kāda sapulcē, kur kāds no visiem tiem viendienīšiem ir kaut ko klepojis, ja kādam ir tik liela galva, var to bāzt iekšā... lielie norēķinās elektroniski, un viņiem ir pie kājas, bet mammiņa tāpat savu kapeiciņu turēs cieņā...

Jason (2013-03-28 08:36)      Es gan esmu par eiro.
Lats šobrīd ir stabils tikai pateicoties tam, ka ir piesaistīts eiro.
Ja Latvija atteiksies ieviest eiro, piesaiste tiks likvidēta un lats visai ātri nogrims... vai jūs to vēlaties, eiro pretinieki?

bosmens (2013-03-28 09:40)      pilnīgi pajāt, ir lietas kuras spēju izmainīt un virzīt sev vajadzīgajā virzienā, tad ar tām arī nodarbojos

daisy777 (2013-03-28 09:54)      Polus, protams, jau visu izmeļoši pateica :)

Šie lati taču nav nedz sudraba dālderi, nedz pat 20. gadu sudraba lati - tā ir tā saucamā "fiat" nauda, bez jebkāda reāla seguma, kuru pirmais izdomāja viens no Ķīnas imperatoriem, izdalot saviem pavalstniekiem melnus papīrīšus ar zīmogu, un paziņojot ka tā ir nauda :))) Tātad pilnīgi vienalga, kā mēs to saucam, jo reālas vērtības tai nav.

Bet vai autore varētu tagad, uz sitiena noskaitīt kaut 10 tautasdziesmas no galvas un izsmeļoši izskaidrot, kas ir Rūsiņš? Kultūras sargātāji, he-he :)

Bazhix (2013-03-28 10:03)      Polus visu izsmeļoši pateica? :D
Ar fiskālo politiku nav pareizi regulēt naudas daudzumu ekonomikā. To var darīt, taču tas ir aplami.
Diemžēl monetārie aparāti, ar ko tas būtu jādara, Latvijā nav darbināti. Un neliekas, ka arī kādreiz tiks, tādēļ vienīgais reālais iemesls, kādēļ nevajadzētu eiro, kļūst bezjēdzīgs.
P.S. Vienīgie zaudētāji būs tie, kas ražo no Latvijas izejvielām un pārdod Latvijā. Pārējiem būs vairāk ieguvumu nekā zaudējumu.

Deisa (2013-03-28 10:52)      Nu ja nav mums valdība, kas būtu gana spēcīga, lai pārvaldītu valsti tā, ka Eiropas atbalsts mums nav nepieciešams, tad nav - tad varas groži dižās gudrās Jevropas rokās. Tā kā šī vara Eiropas diženo rokās ir nodota, tad tiešām muļķīgi tagad būtu iebilst. Fakts, ka pievienojamies ES ir bijis un līdz ar to viss izrietošais. Tiesa, Lielbritānija gan turās pie savas valūtas un negrasās uz eiro pāriet, bet tā valsts ir drusciņ lielāka un spēcīgāka laikam. :)

zibspuldze (2013-03-28 12:29)      es nesaskatu nekādas vērā ņemamas problēmas, kuras varētu rasties no eiro ieviešanas

symbio (2013-03-28 14:20)      mojito,
Kāpēc esi tik pārliecināts, ka visi balsoja par iestāšanos! Man lielākā daļā pazīstamo balsoja pret. Smieklīgi, no vienas savienības otrā. Abas diktēja noteikumus. Tik vienā visiem bija darbs un iztikas līdzekļi, bet otrā tā ir kā ir. Un arī visiem pietika darba vietas. Ja viss ir veikalos, tas nenozīmē ka viss ir labi. Ne jau manta bagātina cilvēku. Vai tagad ar tiem visiem telefoniem un datoriem un planšetēm cilvēks jūtas laimīgāks?

Spicis (2013-03-28 14:42)      Tā īsti nesapratu, kāpēc € ir slikts? Ar ko lats labāks par taņga? Latu emitējusi dižvalsts ar 1/4 Sankt.Pēterburgas iedzīvotāju skaitu, tas balstās uz starptautiskiem aizņēmumiem (pārsvarā $ - 2012 gadā 2,3 miljardi USD vien), imports pārsniedz eksportu, maza bauma un naktis dirn pie bankomāta lai īzņemtu LVL un bankā tos ieguldītu € kontā... tad kautrīgi ņem ārā pa druskai jo ikdienai nepieciešami LVL. Tādām acīm redzamām lietām neatliek laika un saprāta, bet dod tik balsot referendumos, izteikt ... jā, kā domas (???) ja pašiem tādu nav. :)

erucanob (2013-03-28 14:58)      Kas te ko uztraukties.Tāpat Latvijas ekonomika turas uz aizbraucēju naudas,kuri to sūta radiem,izmanto pakalpojumus,maksā NI nodokļus,studijas apmaksā,atmaksā pārgalvīgi paņemtos kredītus un tie galvenokārt ir €.Latvija taču neko neražo,visu nopostīja-cukurfabrikas,vagonrūpnīcu,VEFu,visu pa tīro.Bankas un Metalurgu,valūtas maiņu atdeva ebrejiem vai ārzemniekiem.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu