eiro ieviešana

Mani personīgi satrauc tā eiro ieviešana 2014.gadā...stabilitāte..garants...
Bet laikam jau Latvijas iedzīvotāju viedoklis netiks ņemts vērā,valdība paliks pie sava...gluži,kā izbadējies suns skrien pēc kaula.
Rubļi,repši,lati,...eiro.Kas zin,varbūt pēc 10 gadiem būs dolāri....

fargo (2013-03-28 14:58)      "Tā īsti nesapratu, kāpēc € ir slikts? "
līdzīgi, kā citi eirooptimistiem, nav uzdots pareizais jautājums.
pareizais jautājums ir - ko iegūst Latvijas valsts, zaudējot suverenitāti pār savu monetāro sistēmu?
tapēc, lūdzu - atbilde uz šo jautājumu(un tieši uz šo, nevis par ceļojumos vienkāršaku valūtas maiņu vai bulku praisingu bodē) ir būtiskā VISIEM, nevis pretiniekiem vai atbalstītājiem.

erucanob (2013-03-28 15:01)      Kurss būs ka parasti 200Ls pret 1 €.Tā ka iepērciet nekustamo un kustamo īpašumu,tas pēc paris gadiem būs kā klēpī iekritis.

ruterfords (2013-03-28 15:30)      Fargo, tu tāds it kā gudrs cilvēks. Ja reiz lats kaut cik nodrošina kaut kādu tur valstisku neatkarību, tad vari pateikt: sabrūkot eiro zonas ekonomikai (pieņemsim, ka tā notiek), ar ko Latvijas valsts norēķināsies par importu (piem. energoresursiem, izejvielām) ? Ar smukajiem latiņiem ? Vari nosaukt kādu valsti, kam šie skaistie papīrīši un bleķīši būs ļoti vajadzīgi ?

Ekonomisko neatkarību nevar nedz atgūt, nedz iegūt, nedz nosargāt ar pašu izdomātu maksāšanas līdzekli, ja nevaram arī paši sevi nodrošināt ar saviem energoresursiem un ražošanai nepieciešamajām izejvielām.

selnija_ (2013-03-28 15:41)      Ieguvēji nebījām, neesm un nebūsim nekad un nekur. Sen jau bija laiks to saprast. Kas pie varas, naudas, kas valda pār pasauli , tas arī ieguvējs, pārējie strādā ieguvējam, modernā vergturība tā teikt.

fargo (2013-03-28 16:03)      "Ja reiz lats kaut cik nodrošina kaut kādu tur valstisku neatkarību, tad vari pateikt: sabrūkot eiro zonas ekonomikai (pieņemsim, ka tā notiek), ar ko Latvijas valsts norēķināsies par importu (piem. energoresursiem, izejvielām) ?"
sabrūkot eirozonas ekonomikai(bet tev ir jāņem vērā, ka jautājums pats par sevi ir tik hipotētisks, ka precīza atbilde ir neiespējama), sabrūk nevis ekonomika, bet maksāšanas līdzeklis - eiro. vācijā pastāv pilnīgi reāli un megaātros tempos realizejami plāni, kā atbrīvoties no dzirnakmeņa "eiro" stundā x. vācieši ar to ir rēķinājušies vienmēr, domāju, ka citas z-eiropas eksportējošās ekonomikas arī. viņiem ir plāns x. latvijai nav.
tālāk.
mīts. valstis bankrotē. nē, valstis nevar bankrotēt. līdzīgi kā nevar bankrotēt upe. var bankrotēt upes ūdens vai zivju tirgotājs, tas taisnība, bet upe nebankrotē. lai šeit iedziļinātos par to, vietas var nepietikt.
vajag arī izprast, kas patiesībā ir nauda mūsdienās(to tēmu skāra gudrāka par mani - deizija), mūsdienu nauda ir obligācijas, patiesībā. solījums, ka ar zīmodziņu(ūdenszīmi) zīmogotais papīriņš priekš konkrētās ekonomiskās sistēmas ir vērts tik un tik. ir dazādi garantijas mehānismi. kam tie pieder, cik tie ir evektīvi utt, tas atkal ir plaša diskusija.

par energoresursiem. vairumam pasaules valstu un tautu nav visu nepieciešamo energoresursu(un arī citu, ja kas). vairumam valstu ir cits un visbūtiskākais resurss - cilvēki. zaudejot cilvēkus, zūd valsts pastāvēšanas pamats.

neko (2013-03-28 16:14)      Kāds būs kurs? Tas jau ir konstants kopš 2005. gada 1. janvāra un nemainīgi ir 1 EUR = Ls 0.702804 (kas ir viens no eiro ieviešanas nosacījumiem un nemainīsies).

fagro: "pareizais jautājums ir - ko iegūst Latvijas valsts, zaudējot suverenitāti pār savu monetāro sistēmu?"
LV jau sen to ir zaudējusi ar brīdī kad Lats tika piesiets eiro ar konstantu likmi. Un kad valsts budžetu sāka apstiprināt Briseles noteikto rāmju ietvaros.
Visa šī kņada nu jau ir vairs tikai "post factum" - viss jau ir noticis. Monetārā politika ir pakārtota Eiropas centrālas bankas nosacījumiem un valsts budžets Briseles nosacījumiem.
Tāds nu ir reālais lietu stāvoklis nu jau ne pirmo gadu, tik daži nez kāpēc to ir pamanījuši tikai tagad.

fargo_pa (2013-03-28 16:21)      "LV jau sen to ir zaudējusi ar brīdī kad Lats tika piesiets eiro ar konstantu likmi. "
nē, tā nav. de jure - latvijai ir neatkarīga ekonomika. de facto? pasaule ir cieši saistīta. runa ir par pilnīgu jurisdikcijas zaudēšanu pār savu! maku.
es to nespēju iedomāties ne personiskā dzīvē, ne ekstrapolējot to uz manu valsti kopumā.
priekš manis tadas lietas kā ekonomiskā atkarība nav savietojamas ar personisko(politisko) neatkarību.
tā arī ir jautājuma būtība.

neko (2013-03-28 16:35)      fargo: bet es ta par ko...? Par to, ka noteikšana pār "savu maku" nav nekāda un jau ne pirmo gadu. Tā vienkāršojot varētu teikt, ka viss notiek pēc principa; "sieva Briselē" tev izsniedz 10Ls un tev ir brīva izvēle tos 10 ls nodzert vai tomēr paēst pusdienas. Bet jau sen tev nav nekādas teikšanas par to cik tad tu saņemsi dienas naudā. Kaut ar nauda tiek izsniegta no tavas algas. Bet tu jau sen nerīkojies pats ar savu naudu... tik vien ka izvēlies ko darīt ar tam nelielajām summām ko tev regulāri izsniedz pusdienām benzīnam utt.

Loriiina (2013-03-28 16:52)      neko (2013-03-28 16:14) viedoklis
Kāds būs kurs? Tas jau ir konstants kopš 2005. gada 1. janvāra un nemainīgi ir 1 EUR = Ls 0.702804 (kas ir viens no eiro ieviešanas nosacījumiem un nemainīsies).

_____________

AK NAIVĀ SIRDS!!!!!!!!

Jau tagad pērkot un pārdodot kurss nav identisks 0.702804!!!!! Ar katru nedēļu jau tagad jau kādu laiku bankās, mainot LS pret EUR, dabonam arvien mazāk un mazāk EUR par tiem pašiem latiem, ta ka bail pat domāt, kādās robežās svārstīsies kurss no 01.janvāra!!!! Bankas pat minēja, ka 30% robežās varot svārstīties.

Loriiina (2013-03-28 17:03)      Piemēram.
1000Ls= 1422.87EUR (kurss 0.702804) Tik mums vajadzētu dabūt!

Un aizej uz banku tagad ar saviem 1000Ls- dabūsi 1414.03 (kurss ir 0.7072).
Pirms pāris nedēļām vēl varēja dabūt 1417.23 EUR... Turklāt, skaidrā naudā vēl sliktāks EUR pirkšanas kurss...
iR KO AIZDOMĀTIES, NE? Matemātika vienkārša. SECINĀJUMI ARĪ!

Deisa (2013-03-28 17:04)      Es te iespējams tagad muļķības sarunāšu, par ko man lielas nojēgas nav, bet patīk patarkšķēt - tātad - manuprāt, kamēr vēl ir lati, ir salīdzinoši vieglāk būt skaidrās naudas valstij, turklāt, ēnu ekonomika vēl diezgan liela. Ieviešot eiro - iespējams kontrolēt mūsu monetāro plūsmu būs tomēr vieglāk. A kāpēc apkarot ēnu ekonomiku? Lai valstij vairāk naudas būtu? Lai Eiropai vairāk naudas būtu? Mūsu finanses tāpat nekas liels nav. Taču spējot izsekot katru indivīdu, būt lietas kursā par viņa pārvietošanos, pirkumiem, naudas stāvokli - var būt visai vilinoši. Jo mazāka ēnu ekonomika, jo vieglāk kontrolējami cilvēki, kam algas, peļņas smuki jo smuki banku konti atspoguļo. Tam vēl klāt pievieno sasaisti ar e-pastiem, lietotajām IP adresēm un ir gana viegli izveidojams cilvēciņa portrets. Tad šos cilvēciņus attiecīgi var šķirot, datus par viņiem tirgot utt. utjp.

hjuumans (2013-03-28 17:49)      deisa, netaisnojies, centies netaisnoties - tu gribi saprast. par vai pret, bez nozīmes. tā tam būtu jābūt. tā pat ir ar visu diskusiju par eiro. bet kas notiek realitātē? kaut kādas normālas sarunas tiek marģinalizētas, kā šajā oho tēmā, tās ir iespējamas ārpus meinstrīma, bet iesaistītās puses demonizētas vai izsmietas.
palasiet eiro.lv. eiroskeptiķi NAV muļķi ar prievītēm uzacskropstu vietā. ja runājam par komunikāciju, tad eiro ieviesēji no valstiskā līmeņa vizpār no tā izvairās. ir piešķirti līdzekļi eiro idejas popularizešanai no valsts kases, bet vai ir arī otrādi?
zem hjūmans ir fargo, ja kas.

mojito (2013-03-28 17:50)      symbio, es faktiski neteicu,ka visi balsoja par iestaashanos ES, bet kad cilvekei gaaja balsot, visiem bija jaazin, ka tas automaatiski noziimee arii ieviest eiro, kad var. Ja kaads nezinaaja, taa ir vinja/s probleema. Tie liigumi tika publiceeti Latvijas Veestnesii , vai taml. ofic. kanaalaa. Jebkursh interesents vareeja iepaziities. Paer pievienoshanos ES tioreiz nobalsoja laikam 65 % ,35% bija pret...no tiem ,kam vispaar tas jautaajusm bija svariigs un vinji aizgaaja izteikt savu viedokli.
Bet rumaajot vispaar par monetaaro sisteemu pasaulee, visi zelta standarti naaktu tikai par sliktu, jo nevareetu emiteet papildus naudu, jo taa buut tikai tik ,cik centraalabnai ir zelta, ja valsts nespeetu atljauties nopirkt papildus zeltu, nedriiskteetu emiteet vairaak naudas, lidz ar to tas baisi bremzeetu attiistiibu un nauda ljoti strauji nonaaktu shauraa lokaa.
Jaa, un paarejot uz eiro, kurss buus tadskaa tagad, jo LB jau pateica,ja ka tiks piedaavaats neizdeviigaaks kurss-atteiksimies.
Lidz shim visaam valstiim nekaadas izmainajs kursaa nebija, nezinu-kapeec dazhi domaa,ka LV buus iznjeemums un muus baisi uzmetiis ? Igaunjiem pat kurss paarejot tika piekorigjeets par labu vinjiem par 0,5 %.

hjuumans (2013-03-28 18:49)      mojito. ja nu tās analoģijas pa prasto...lūdzu neuztver mani kā naidnieku, bet tu saki - parakstījām to un tā un to un tāpēc, bet manijās apstākļi, krasi. tu esi saderinājies ar jaunavu, bet precēt tev liek divu bērnu māti, kura ir krāpusi vīru un mainīties īsti negrib. tev ir saistības joprojām? kādas? var uzzināt?

Polus (2013-03-28 20:28)      Bazhix,

ja valsts palielina tēriņus, tad ekonomikā ieplūst papildus nauda, kas nozīmē, ka naudas masa palielinās. Savukārt naudas masas pieaugums = inflācija. Tāpēc jau savulaik iebraucām grāvī, ka, bankām iepludinot abnormālus naudas resursus, arī valdība ar Spurdziņu, Kalvīti, Šleseru un Lembergu priekšgalā gāzēja grīdā, palielinot izdevumus un naudas masu ekonomikā.

Kāpēc keinisms ir aplams? Paskaidro, lūdzu. Pārstāvi austriešu skolu? /nevēlos kritizēt, vairāk izzināt viedokli, tad varētu runāt tālāk/

mojito, kas vispār ir attīstība? Naudas apjoma pieaugums jeb inflācija? Tieši inflācija ir efektīvākais veids, kā nodrošināt, lai nauda nonāktu šaura loka rokās. Inflācija ir izcilākais nabago nodoklis, jo tiem, kuriem ir aktīvi, to vērtība pieaug, savukārt tiem, kuru to nav, pieaug izmaksas un attiecīgi arī slīgšana nabadzībā. Ja netici, papēti ASV pēdējos 40 gadus. Man pat bija DG ieraksts ar datiem, laikam izdzēsu.

raima (2013-03-28 21:01)      Cik cilvēku, tik viedokļu. Janvārī biju Pērnavā, mūzikas skolas pedagogi u.c. no tā loka izteica nožēlu par eiro ieviešanu, pirktspēja esot krietni mazinājusies.

Kā ir ar Latvijas naudas nodrošinājumu ar zeltu? Kāds segums ir eiro papīrīšiem?

ruterfords (2013-03-28 23:08)      Fargo, ja naudas nosaukumam ir tik liela nozīme ´´X´´ stundā, tad jau lieta pavisam vienkārša: pēc eiro ieviešanas smukos papīrīšus ar nosaukumu "lats" neizmetam, bet paglabājam izniegšanai valsts iedzīvotājiem kā savulaik privatizācijas sertifikātus, iestājoties pieminētajai stundai. :)

Raima pareizi ieminējās par naudas patieso vērtību - tās segumu.

Un lata aizstāvji var nosaukt skaitļus par zaudējumu apmēriem, mainot eiro uz latu un otrādi pašlaik, pie ārējās tirdzniecības ? Jums ko, rūp banku peļņa šajā biznesā ?

fargo (2013-03-28 23:24)      lietas notiek neatkarīgi no manas vai tavas gribas, tas pats ir ar argumentiem - tie nav domāti, lai ietekmētu neietekmējamo.
visas valstis pieņems zvēru, tam nav nozīmes ko kurš te runās. kas par ko pasmiesies un kas nepasmiesies. tas ir pateikts. ar to diezgan.

andzipa (2013-03-28 23:58)      Pupu mizas ar kādiem papīrīšiem maizi pērku:) Kāds tur patriotisms???Tā kā man gadās braukt pāri robežām, tad man ir ērti, ka nav jāņem līdz maiss ar visādām naudiņām katrai valstij, bet pietiek ar EUR. Kredītu ar uzspieda EUR- zaudēju uz konvertāciju. Te jau viens pateica galveno- ne jau papīrīšu dizains ir galvenais, bet- kāpēc neprasīja referendumu kad cukurbietes, VEF, RVR, Radiotehniku utt. likvidēja, kāpēc par Zatlera dzīvokli neejam uz referendumu???

Spicis (2013-03-30 08:05)      Jaunākie LB valūtu kursi LVL:
Valūtu kursi 28.03.2013
Valūta Vērtība
EUR 0.702804
USD 0.547000
GBP 0.829000
RUB 0.017700

Pievērsiet uzmanību naudas funkcijai, tai nav patiesas bāzes vērtības, ir tikai salīdzinoša savstarpēja attiecība, kā goda vārdam starp valstīm. Turot rokā euro, pateiksiet, ka tādu pašu naudu izmanto daudzās valstīs un to atpazīst visā pasaulē, labprāt pieņem, maina uz vietējo. Bet cukurbietes, VEF, RVR, Radiotehniku utt. likvidēja objektīvi, neaizmirstiet kam kalpoja lielie PSRS flagmaņi, no kurienes ņēma komplektējošās komponentes un kur bija noieta tirgi. Atsevišķs stāsts par cukuru. Te jāapzinās, ka cukura saturs bietēs (par to šūmējaties) strauji samazinās pēc to novākšanas. Tās jāpārstrādā skaitītu mēnešu laikā. Pārējā laikā bija jāpārstrādā ievestais jēlcukurs vai jāfasē citur iepirktais. ES cukurs pietiek, pārstrādes uzņēmumi piederēja vieniem, bietes audzēja citi, kompensācija bija liela un bez pūlēm - lūk vienkāršota notikušā shēma. Vēl. Cukurniedres ir daudzgadīgs augs - spēj tik "pļaut".
Vēl būtiski: daudzi jauc lielvalstu (Vācijas, Francijas, ASV, UK) stāvokli un norises tās atiecinot terminam VALSTS - automātiski pārnesot uz valsti LR, bet mūs te mazāk par 2 milj., 600 000 pensionāru ... utt. utjp :)

kreisais12 (2013-04-02 20:37)      www.manabalss.lv vāc parakstus pret eiro ieviešanu. Ar cukurfabrikām nav tik vienkārši, Kad bija vietējās fabrikas cukurs maksāja ap 0,30ls Igaunijā eiropas cukurs maksāja zem 0,20ls . Un cik tagad maksā eiropas cukurs? Eiropai mēs esam vajadzīgi kā tirgus nevis kā ražotāji. Dot dievs lai mēs vēl kādreiz sasniegtu padomju laiku ražošanas apjomus.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu