Kādi būtu latvietim svinamie svētki?

Kādi tad tie būtu? Vai reliģiski, vai pagāniski? Padomju laikā radītie, vai no Rietumiem pēdējās desmitgadēs pārņemtie? Kādi rituāli un tradīcijas svētku sakarā būtu jāievēro? Kas tad ir latviski svētki, kas ir pareizi? Ko svinam?

Deisa (2014-02-24 10:52)  1 1 Pareizi ir svinēt to, ko gribas svinēt un ko ir ar ko kopā svinēt. Da i viss. Cik var par to latviešu pareizīgumu, nepareizīgumu? Ne jau pēc nacionalitātes svētku svinēšana vien būtu jānodala. Katram svētki ir tad, kad viņš jūtās kā svētkos - kam tas ir 14. februāris, kam 24. decembris. Es labprāt atbalstu visus svētkus, kad vien cilvēki ir priecīgi.

Digits (2014-02-24 13:31)  1 1 Vienīgie svētki, kurus vispār redzu kādu jēgu svinēt, ir Jaunais gads - pārējais viss ir no pirksta izzīsts un garlaicīgs

plikaaKAAJA (2014-02-24 13:57)  1 1 ja latvietis ir žīdu jauktenis- noteikti jācep macas! Ja krievu jauktenis- jāskrien uz pareizticīgo baznīcu ar buramsvecēm, savukārt, poļu jauktenim jānoskaidro izcelsmes vietas katoliskās tradīcijas, lietuviešu jauktenis var līdzīgi.
Ja latvietis sajaukts ar igauni- kas reti gadās, tad- lai nesvin neko- padomās un arī būs labi.

plikaaKAAJA (2014-02-24 14:02)  1 1 Ja jau tik gudri pieminēt pagāniskos svētkus- tad nosaukumu arī būtu jāzin- ziemas Saulgrieži un Lielā diena.
Žēl, ka mums te viss tā pa pusei zināms, daļēji sasaistīts, bez pamatojuma un seguma. Pagānu svētki ir vienīgie, kas kosmosā ir ar segumu- SAULGRIEŽI. Visi parējie - izdomāti, arī Jaunais gads.

WolfPlayer (2014-02-24 14:40)  1 1 Uz šodienu, kad visi svētki ir komercializēti, tirgonīšiem ir izdevīgi propogandēt jebkurus svētkus. Tajā pašā laikā cilvēkiem patīk, ka ir pēc iespējas vairāk brīvdienu un lieliska iespēja pārmērīgai alkoholisko dzērienu lietošanai. Tad nu sanāk, ka visu vēlmes iet roku rokā un nav vietas, kur nokrist strīdus ābolam. Es domāju, ka mums svētkus vajadzētu svinēt mūsus pašu nacionālos, bet ja kādam ir sajūta, ka viņš ir amerikānis vai žīds vai papuass, lai papildina savu kalendāru ar šādiem svētkiem un galu galā katru dienu tak var atrast ko svinēt, ka tik būtu vēlme, spēja un pietiekoši finansējuma. Savukārt latviešiem vajadzētu padomāt par sava kultūras mantojuma turpināšanu, kas tad vainas pagāniskajām dzīrēm, to ir mūsu senči darījuši un tas mums šūpulī ielikts.

p_p (2014-02-24 17:51)  1 1 Kādi BŪTU jāsvin - nezinu, nav viedokļa.
Varu pateikt, kādus svinu: Ziemassvētkus, Jauno gadu, Lieldienas, Jāņus, kā arī vārda un dzimšanas dienas + pāris tikai mūsu ģimenei svarīgas dienas.
Par komercializētajiem rietumnieku svētkiem, a la Valentīna diena vai Ķīniešu jaunais gads - ir sanācis pasvinēt arī šos svētkus, bet neieliekot pārāk daudz saturiskās nozīmes, vienkārši bil-bi povod.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu