Kāpēc Latvijā ir tik mazas algas?

Kāpēc, teiksim, Anglijā strādniekam maksā, teiksim, 10 eiro stundā, bet pie mums 5 eiro stundā? Saka tak, ka vecajās Eiropas valstīs uzņēmējam ir mazāks peļņas procents, nekā mūsu uzņēmējam (izmaksas dārgākas, konkurence lielāka utt.) . Tas pats par pašvaldības un valsts iestādēs nodarbinātajiem. Tad - Kāpēc Latvijā ir tik mazas algas? Tas ir objektīvi vai vnk mūsu uzņēmēji ir daudz negausīgāki uz peļņu?

neko      t.i peļņas procents

no_matter      Neko nezinu par Angliju, MAN AR MANU ALGU PIETIEK :)

rockers  2   Darba un peļņas iespējas Latvijā ir normālas...vajag tik rakt un būs o.k.

3teevadeels    1 Algu pa lielam nosaka piedāvājums un pieprasījums, t.i. kā tu spēj savu darbu pārdot. Un tiem, kas čiepst par darba ražīgumu, jāsaprot, ka alga (nauda) arī būtībā ir darba ražīgums, nevis kaut kāds mistisks preču/detaļu/A4 formāta lapu skaits stundā..

WYWH    4 par šo var gari un daudz runāt. ar to pašu darba ražīgumu nav tik vienkārši. visi saka, ka zems. bet piemēram, - frizieris UK vai Norge maksā 50 EUR, LV 15 EUR. darba dienā gan tur gan šeit apkalpo vienādu skaitu klientu. bet tur darba ražīgums skaitīsies 3x augstāks. RIMI vai Maximā LV kasieri nestrādā noteikti lenāk vai mazāk (drīzāk otrādi), bet saņem daudz mazāk un darba ražīgums skaitās mazāks. tāpēc ka tur kā jau te daži teica ir lielāks kapitāls un cilvēki var maksāt par to pašu vairāk.
otra puse - protams visāds automatizēta darba ražīgums LV ir zemāks. bet tas savā ziņā atkal atmetas pie tā paša uzkrātā kapitāla daudzuma un pieejamības. jaunu tehnoloģiju, automatizācijas ieviešana maksā plus mīnus to pašu vai te vai tur. tikai tur tas ir viegļāk pieejams un uz citu izmaksu fona neliekas tik dārgi.
tāds apburtais aplis - esam pārāk nabagi, lai varētu spēt celt savu darba ražīgumu...

av2    1 izdevumi vienmeer ir proporcionaali ienaakumiem. Jeb otraadi. Iisteniibaa es domaaju, ka EU robezzaas minimaalaa alga buutu jaauztaisa vienaada. Tas daudzko atrisinaatu.Un nav taa, ka aizbraukussi uz aarzemeem , letinni peekssnni saak ssanceet 3x raziigaak. Taa nav. Darba deveeji vienkaarssi arii pelna tuukstossus, var maksaat algaas tuukstossus. Latvijaa viss meeraas simtos - pelna simtus, algas maksaa simtos. Pa lielam +/- taa ir.
Taapeec tiessaam nesaprotu, kapeec Eiropaa vismaz minimaalaa alga nav vienaada uztaisiita. ASV arii ir milziigas darba algas atsskkiriibas Arizonaa, un Nnujorkaa, nu piemeeram. Bet Arizonaa laba maaja maksaa 100 sstukas, bet NY - 1 limons. Bet minimaalaa alga ir visa ASV vienaada, un tas daudzko noregulee pareizi.
Un veel, pareizi saka te, ka nevajag straadaat, ja alga neapmierina. Jaameklee labaaks, labaak apmaksaatas darbs.Praktiski, nedriikst apstaaties labaaka darba mekleejumos nekad. Vai nu jaataisa savs kantoris.

boony      Labs jautājums. Kāpēc valstīm ir tik dažāds algu līmenies. Piemēram tajā pašā Eiropā - Luksenburgā algas ir stipri lielākas kā Vācijā, Vācijā algas ir lielākas kā Latvijā, bet Latvijā algas ir lielākas kā Bulgārijā.

Cafe_Noir    1 starp citu, darba ražīgums ir diezgan precīzs rādītājs, vienīgi reti kuram ir skaidrs kā tas tiek rēķināts. tad nu lūk, saskaita visas uzņēmuma darbinieku strādātās stundas plus visas zilās lapas, plus visi atvaļinājumi, plus māmiņas un sadala uz sasummētajām ziņotajām darba stundām. kas ziņo? darba devēji no darba grafikiem ieņēmumu dienestam, tas tālāk eirostatam.

vai kāds ir paskatījies kā mums ir pieaudzis ilgstošo zilo lapu skaits un cilvēkstundas? tad nu lūk, tas arī summē to neproduktivitāti. kamēr būs tik viegli "slimot", tikmēr tie strādājošie, kas atrodas darbavietās un strādā apmaksās arī tos, kas sēž uz zilajām lapām, un tikmēr būs zemas algas. protams, arī visi citi iepriekšminētie faktori, ko minēja riks, LM un neko. tie ir normāli viedokļi, pārējie vīriešu viedokļi ir atbilstoši viņu intelektam

Deisa      Tāpēc, ka ir vēl, kas strādā par tām mazajām algām. Ja nestrādātu, nāktos paaugstināt. Taču ir cilvēki, kas nevar tā ņemt un aizbraukt, tāpēc samierinās ar to, kas ir, saprotot, ka labāk tā, nekā vispār bez darba un nodrošinājuma. Un ja vēl bērni ir, mājoklis... it kā jau pati arī domāju - tirgus situācija, arvien samazinās vietējā auditorija utml., bet kāpēc tad netaisa tās daudzās bodes ciet? Netaisa, jo pircēji ir. Paskatieties ikdienā pie Spices kaut vai - pilns ar autiņiem, un ne jau sagrabējušiem. Ir gana ļaužu, kas dzīvo labi un nesūdzās. Sūdzās tikai fiziskā darba veicēji, kam tiešām tikai melnā kapeika sanāk. Tieši fiziskā darba veicēji ir tie, kas vairumā pamet Latvietiju.

Geisha    1 Man bija radusies doma braukt peļņā uz Islandi, bet sāku rēķināt un nonācu pie slēdziena, ka nav jēga braukt. Minimāla alga tur ir 1200 eiro mīnus dzīvošana 500 eiro, mīnus ēdiens, mīnus ceļa izdevumi un kas pāri paliek? Šeit man tas pats sanāk. Tieši tas pats ir arī citās valstīs.

scheriff    4 Anglija 53 000 000 iedzīvotāji. Latvija knapi 2 000 000. Nav cilvēku blīvuma uz kura veidoties vienmērīgai naudas plūsmai. Nemaz nerunājot var Anglijas vēsturi, valsts vecumu, tradīcijām un pārējās pasaules uzveri pret to.

Sauleaciis    1 jā, ir ,kas strādā par minimālo algu. labi, ir tādi,kuri nevar (????) savādāk. Bet tādam ir jābūt minimumam. Pārējiem ir jāsaņemās , jādara savs darbs ar saimnieka apziņu(neluņojot, nezogot-laiku utt.) un tad,ja darba devējs nevēlas maksāt vairāk par to, ir jāmeklē citas iespējas. Un man neviens neiestāstīs, ka tas nav iespējams :))
Vai arī ,kā augstak teicu-uzņemieties paši pār sevi šefību. Pēc iespējas, ja iespējams, veiciet ārpakalpojumus un maksājiet nodokļus paši. Un būs jums labas algas.
Šeit var tik pat labi dzīvot kā ārzemēs, ir tikai jāpastrādā kārtīgi

Ronis26      Visu cieņu, Sauleaciis /..Pārējiem ir jāsaņemās , jādara savs darbs ar saimnieka apziņu../-->Loģisks secinājums .

Bet,nedaudz Iejautrināja,ka Daži joprojām dzīvo Pasaulē kur redz tikai šauru Joslu....un Domā -->Zinu un Redzu Visu apvārsni ! ;)

jadore      Pirms 20 gadiem ,jau sapratu, ka darbs jāmeklē tikai starptautiskās kompānijās, jo algas atšķīrās kardināli. Kvalifikācija bija jāceļ nepārtraukti.
Pēc krīzes situācija mainījās kardināli, braukt prom negribēju, tāpēc nācās pilnveidot prasmes un no darba ņēmējas kļūt par darba devēju. Tikai tagad gan vairs nav 8 stundu darba diena, jo nemitīgi domāju par savu biznesu, par biznesa attīstību, klientu piesaistīšanu. Klients var piezvanīt jebkurā brīdī un saņems sev nepieciešamo konsultāciju. Ir daudz interesantāka dzīve.

Par ierēdņu algām: birokrātija Latvijā ir daudz par lielu, līdz ar to ierēdņu skaits un visas ´´slimības´´, kuras attīstītajās valsīs nav bijušas vai sen ir izslimotas. Un diemžēl tie, kuri ir pie ´´sadales´´ redz tikai savu maku, nevis valsts attīstību...

miglainaa_plava    1 Par darba ražīgumu runājot... Piemēram, manā specialitātē pēdējos 10 gadus darba ražīgums ir cēlies apt. 5x, bet alga palikusi tāda pati vai pat mazāka dažiem. Tie, kas burbuļa gados bija izpelnījušies pat 2000 Ls uz rokas, tagad strādā par 700eur, kaut arī sliktāki nav kļuvuši un strādā prestižākās firmās. Darbā izdaru daudz vairāk, apjoms tātad ir lielāks, bet samaksa tāda pati un pat mazāka. Vajag strādāt vēl ātrāk, vēl vairāk... BET visam ir savas robežas, aiz kurām tiek sabeigta veselība, privātā dzīve un nākas dzert antidepresanti, jo nekas vairs īsti neinteresē.

Pieminētajā friziera profesijā ir ļoti liela algu un darba apjoma gradācija. Daži strādā daudz un saņem maz, bet citi maz un saņem ļooooti daudz. Painteresējos, ko tad tādu īpašu viņi dara? Izrādās neko, jo cilvēkiem, kas viņus apmeklē tomēr nevajag frizūras, kas šokē, bet pavisam normālas ikdienišķas frizūras. Taču viņi ir izsituši sev vārdu, slavu un pratuši uzsist cenu. Kur šeit paliek darba ražīgums?

debra1    1 taapeec, ka pie varas komunisti!

usinjsh    1 Bet no kurienes gan tā nauda radīsies ja mums ir likvidēta praktiski visa rūpniecība. Kas tad mums te Latvijā ir - viena vienīga apkalpojošā sfēra. Nezinu kā citur ES ar nodokļiem, bet mums tie ir diezgan drakoniski. Piemērs. Pieņemsim ka jums ir savs uzņēmums un esiet pa mēnesi nopelnījuši 1000 eiro. Tā ir tīrā peļņa, nejaukt ar apgrozījumu. Atskaitām telpu īri, elektrību, apkuri, grāmatvedību, darba instrumentu amortizāciju. Un tad no atlikušā sāciet maksāt algas. Automātiski no visa palikušā noņemam 21% PVN, no tā neizmukt un pēc tā visa vēl aptuveni 53% visādi sociālie un pārējie nodokļi. Un ja vēl tajā uzņēmumā strādājat divatā, tad vēl to daliet uz divi. Un skaties, minimālā alga pat neiznāk. Jā un vēl izmaksājot visu savu peļņu algās jums ir liels risks ka nākamais mēnesis nebūs tik labs kā šis, šis tas jāatstāj lai varētu paplašināties un visādiem ČP. Un arī VIDs visu laiku jums elpo pie auss, gan jau atnāks un uzliks sodu par kaut kādu neperakstītu papīru teiksim izbeigušos drošības instruktāžu vai ko citu.
Protams ka ekonomiski izdevīgāk būtu ja jūsu uzņēmumā strādātu vismaz kādi 30 cilvēki. Samazinātos visādas administratīvās izmaksas.
Dažreiz vienkārši es apbrīnoju no kurienes vispār latvijā rodas nauda. Viens otru apkalpojam, un tik samaksājam nodokļus.

usinjsh    1 Pēc tam mēs ejam uz veikalu un atkal maksājam tos 21% un maksājam akcīzi par degvielu, alkoholu, tabaku u.c lietām. Jautājums- cik tad reāli esam nopelnījuši :))
Secinājums viens, nebūs lielās ražotnes, nebūs algas. Teiksiet mums tak ir arī lielās ražotnes. Tad jautājums- kuras valsts pilsoņiem tās pieder un cik tās ir? Varbūt kādi nepini 10% esam te ražotāji, pārējie esam vienīgi patērētāji.
Jā mums vēl gaidāms vēl viens nodokļu slogs- obligātā medicīniskā apdrošināšana:))
Bet lai nu kā, nemaz jau te nav tik slikti. Paēduši esam un arī izpriecām naudiņas vēl pietiek. Kas būs nākotnē, laiks rādīs.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu