18. novembris.

Zīmīgs Latvijas valstij datums.
Kā tad īsti ir ,ar Mums OHOjiešiem? Swinam šo Dienu ,vai tik "Atzīmējam" ,vai arī īpaši nepamanām? ( t.s. Patriotisks Lepnums, vai Rutīna, vai tagadējā laikaposma Parasta sastāvdaļa ? )

Samila (2015-11-20 13:55)  1   To gan nevajadzētu jaukt. Valsts politiskie režīmi var būt demokrātiski un nedemokrātiski. Tie pastāv kā sabiedrības pārvaldīšanas īstenošanas kārtība, ko raksturo valsts varas un pilsoņu savstarpējās attiecības. Atkarībā no tā, kurš kuru kontrolē, izšķir politisko režīmu trīs pamattipus: demokrātiskais režīms (demokrātija), autoritārais režīms (autoritārisms) un totalitārais režīms (totalitārisms). Latvija ir piedzīvojusi visus šo režīmus.

No vestures.eu:
"Ulmaņa laikā tika nodibināts autoritārais režīms - apturēta Satversme, atlaista Saeima un likumdošanas funkcijas (Satversmes 81. panta kartībā, kurš tagad no Satversmes izslēgts!) uzņēmās Ministru kabinets. Atcēla vārda un pulcēšanās brīvības, aizliedza visas 103 politiskās partijas (Saeimā bija pārstāvēta 21 partija) un izformēja pašvaldības (pašvaldību amatpersonas aizstāja ar iekšlietu ministra ieceltiem ierēdņiem). Īslaicīgi arestēja sociāldemokrātu u.c. partiju redzamākos pārstāvjus. Partejiskās piederības dēļ darbu zaudēja daudzi valsts ierēdņi, pašvaldību darbinieki, skolotāji. Slēdza arodbiedrības un likvidēja lielāko daļu biedrību un apvienību, likvidēja virkni sabiedrisko organizāciju, preses izdevumu, kā arī nevalstiskās izglītības iestādes.Tika ierobežota individuālā uzņēmējdarbība - pamatā baltvācu, krievu un ebreju rūpnieku un tirgotāju, - valsts vara piespiedu kārtā (izmantojot tiešus draudus, administratīvu un politisku spiedienu) nacionalizēja daudzas privātās bankas, eksporta un importa aģentūras, pārveidojot tos par valsts uzņēmumiem. Arī atlikušos privātuzņēmumus stingri kontroleja atbilstošās kameras, valsts varai nosakot, ko un cik jāražo, un kā to labāk darīt. Ieviesa valsts uzraudzību un kontroli praktiski visās dzīves jomās. Politiskās propagandas līmenī tika kultivēti nacionālisms un izteikts "vadoņa" kults, savos Ulmaņa slavinājumos nonākot līdz farsam. Lielā mērā tieši šī režīma iejaukšanās pilsoņu dzīvē radīja to pretnostāšanos rež

Samila (2015-11-20 13:56)  1 1 Lielā mērā tieši šī režīma iejaukšanās pilsoņu dzīvē radīja to pretnostāšanos režīmam, sabiedrībai sašķeļoties, un to visai plašo opozīciju, kas ar cerībām sveica 1940. gada pārmaiņas, kuras izvērtās par valsts okupāciju.

Pēc 1934. gada 15. maija apvērsuma norisinājās plašas represijas, kuru rezultātā, balstoties uz politiskiem apsvērumiem, tika apcietinātas vismaz 1080 personas. Lielākā daļa no potenciālajiem politiskajiem opozicionāriem nonāca apcietinājumā Liepājas koncentrācijas nometnē bez apsūdzības uzrādīšanas un tikai salīdzinoši nelielu daļu apcietināja par kādu nodarījumu."

Varbūt vēl kāds bez manis saskata līdzības ar citiem tā laika Eiropas vadoņiem-varoņiem, tautas labklājības cēlājiem. Viens no Hitlera uzstādījumiem bija - nodrošinātas un pārtikušas vācu ģimenes ar izteiktām rūpēm par bērniem un viņu nākotni, kā arī citu sociālo jautājumu risināšana - katram vācietim sava māja un savs auto. Daži vēl tagad viņu slavina kā "tautas tēvu", līdzīgi kā padomju tauta raudāja Staļina bērēs un līdzīgi kā latviešu tauta piemin un slavina vadoni Ulmani!

fargo (2015-11-20 14:32)    2 Deisa (2015-11-20 12:02) viedoklis

demokrātijas un vārda brīvības likvidācija, tas jā. bet mani interesēja... izsūtīšana.
labi, paldies par atbildi.
vai ulmaņa apvēsums nesa vairāk laba vai slikta, to pagaidām nolikšu malā. bet vai kāds tika nogalināts? daudz nāvessodu "režīma" pretiniekiem? kāda bija aina ar demokrātiju un nāvessodiem tikai 400km uz austrumiem? un 500km uz rietumiem? un ja ņem vērā konekstu, ka prakstiski visas pēc ww1 izveidotās valstis kļuva autoritāras gandrīz vienlaicīgi, apvērsumu var vērtēt kā laika zīmi, tādu kā politisko trendu. bet arī ar stabilām demokrātijām nebija daudz labāk. britu karaļnama pārstāvji atklāti simpatizeja nacionālsociālistiem un pat dažreiz izmantoja "heil" sveicienus. francija? tā bija pārpludināta ar komunistiem. un tas pats bija skandināvijā. spānijā, itālijā, grieķijā, bulgārijā, rumānijā, lietuvā, igaunijā notika apvērsumi, tāpat kā latvijā.
kapēc tautām dotā demokrātija cieta tik ātru fiasko? kāpēc gandrīz visus apvērsumus veica jau tā tautas ievēlētie politiskie spēki? grāmatas cienīgi jautājumi.
es tikai gribu teikt, ka salīdzinot ar daudziem saviem laikabiedriem, ulmanis nebija asinskārs diktators. drīzāk tāds tālaika, mierīgs baltkrievijas batjka.

pizastornis (2015-11-20 22:43)    3 Nav labākas zemes par Latviju, esmu laimīgs šeit dzīvojot! Esmu Latvijas patriots.

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu