Kāpēc ir tāds negatīvisms pret universālo pamatienākumu?

Šveicē jau bija referendums par universālo pamatienākumu, bija Eiropas parakstu vākšanas kampaņa un tagad britu leiboristu partija izskata iespēju universālo pamatienākumu iekļaut savas partijas programmā. Kāpēc tomēr ir tik daudz pretinieku šai idejai no vienkāršo cilvēku puses? Zinātnieku un attīstīto uzņēmēju aprindās drīzāk ir atbalsts šai idejai.

Pamatideja ir tāda, ka visus mokošos, bīstamos darbus izdarīs mašīnas un tehnoloģijas, vajag tikai atbilstošas investīcijas, kuru tagad trūks. Piem., tagad ir augsti sasniegumu robotu izmantošanā ķirurģijā, taču roboti tā arī nav ieviesti lopkautuvēs, jo tur tagad ir pieejams lētais darbaspēks. Ja būtu universālais pamatienākums, tad uzņēmēji būtu spiesti celt algas vai ieviest robotus.

Daudzi ienākumu pārdali uzskata par netaisnīgu, jo kāds ir spiests darīt sliktos darbus. Taču ja sliktos darbus dara tehnoloģijas (un nes kapitālam peļņu), tad kāpēc lai nepārdalītu ienākumus, kurus rada tehnoloģijas? Kāpēc lai tehnoloģiju radītos ienākumus nepārdalītu par labu visiem cilvēkiem?

Tas taču būtu humāni un tā būtu lielāka labdarība nekā ziedojums baznīcai vai slimiem bērniem.

kurmis (2016-11-21 11:00)  1   Un kur ierosini likt cilvēkus, kas tagad dara tos sliktos darbus?Ko?

fargo (2016-11-21 11:15)      10:35

"Vēlāk,kad planētas iedzīvotāji jutīsies kā saimnieki un atbildīgie par savu ieguldījumu kopējo mērķu sasniegšanai,nevis vergudvēseles un rausēji,kontroli varēs atmest,jo katrs godīgi paņems tik cik viņam nepieciešams,bet ne vairāk."
kādi kopējie mērķi var būt miljardiem cilvēku? tas nozīmētu viņiem atņemt viņu pašu mērķus, kaut kādu viedo vadītāju mērķu vārdā.
kāpēc cilvēkam drīkstētu paņemt no paša darba augļiem tikai tik, cik tam ir nepieciešams? pirmkārt, kas noteiks nepieciešamo? partija? otrkārt, nespēja brīvi rīkoties ar sava darba augļiem atņem iniciatīvu radīt šos augļus, izņemot atkal - piespiedu kārtā, bet tikai brīvais tirgus ir pierādījis sevi kā efektīvu ekonomiku.
cilvēka dzinulis ir dzīvot labāk un nodrosināt bērniem labāku nākotni. ja ir izveidoti mākslīgi griesti, ta tos pārkāpt tikai valdošās partijas funkcionāri.
tu vēlies planetāra apmēra totalitārismu? patīk ziemeļkorejas strādnieka ikdiena?

neviena utopija nav savietojama ar apziņas brīvību. ne ar vienu brīvību, patiesībā.

AivarsN (2016-11-21 11:49)    1 Ja cilvēks apzinātos to,ka viņa ieguldītais darbs,veicina kopējo labklājību,kā tas tagad ir normālās ģimenēs,viņam būtu nopetnāka motivācija strādāt,ne kā tagad par apkaunojoši zemu atalgojumu liekt muguru vergturu labā,apzinoties to,ka lielākā daļa viņa darba augļu nonāk citu cilvēku rokās,kuri patiesībā tos nemaz nav pelnījuši. Mēs vēl joprojām dzīvojam verdzības iekārtā,kura skaisti nodēvēta par demokrātiju,tikai ar brīvību tai nav pilnīgi nekāda sakara. Cilvēkiem pilnīgi pietiktu ar dažām stundām darba dienā,lai pilnībā nodrošinātu savu labklājību,bet paskaitiet,cik liekēžu jāuztur vienam strādājošajam? Cik milzīga resursu daļa tiek tērēta dažu neapmierināmajām kaprīzēm,nekam nevajadzīgiem zinātnes pētījumiem,bruņojumam utt.

bargaakundze (2016-11-21 12:25)      Tu pat iedomāties nespēj, cik liela daļa no kopējas tautas masas vispār nav spējīga domāt un lietot smadzenes. Tā arī pasaka darba intervijā - man nepatīk domāt! Un ko tādi var darīt? Tikai kaut primitīvu. Te pat nav runa par reāliem invalīdiem, vienkārši notiek kaut kāda masveida populācijas degradācija.
16. gadsimtā, lai uztaisītu putru ar speķīti bija jāuzar lauks, īstajā laikā jāiesēj graudi, pareizi jānovāc un jāuzglabā, ruksis jābaro un jānokauj un tikai tad vienkārša putra bija apēdama. Tagad - uzvara pelmeņus un cīsiņus, bet prasmju darba tirgu nav nekādu. Pilsoņi grib dzīvot Skumji.

fargo (2016-11-21 12:59)      11:49

tu raksti darba laikā pret pastāvošo sabiedrības sistēmu. un ar tevi nenotiek NEKAS.
tev ir ekonomiskā brīvība, tu vari pacelt cepuri un pateikt darba devējam, lai kas tas būtu, adios;
tev ir apziņas brīvība - tu vari domāt par vai pret, kritizēt un slavināt;
tev ir izpausmes brīvība - tu šobrīd to izmanto;
tev ir parvietošanās brīvība - tu vari palikt te, braukt tur, kur vēlies, neviens tev to nevar liegt kā pilsonim;
tu esi brīvs cilvēks, tev nav neviena vergu ierobežojoša likuma.
bet!
sistēma, kuru tu vēlies, visas! šīs brīvības atņemtu ne tikai tev, bet ikvienam. tu un tavi apkārtējie šajā gadījumā tiešām kļūtu par sistēmas vergiem.
jā, pastāv cilvēku grupa, kura nevilcinoties ne sekundi piekristu mainīt visas savas brīvības pret nodrošinātu kumosu(ne vairāk, kā vajag) un iespēju nestrādāt vispār. ir daļa cilvēces, kurai tā būtu paradīze - nedarīt neko, bet savus trīs banānus dienā saņemt.
bet ir cita un lieeela cilvēces daļa, kas liktu uz spēles dzīvību, lai šādā sistēmā nedzīvotu.

un es nopietni iesaku atvērt kādu izziņas avotu un izlasīt, kas ir verdzība praksē.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu