Vidusslānis

Man te izvērtās diskusija par vidusslāni.
Tad kā patiesībā ir - vai mūsu valstī ir vidusslānis? Un ja ir, tad kāds ir vidusslāņa ienākumu līmenis?

jadore    3 Nav gluži par tēmu, bet, domāju, ka kredīts nav tas sliktākais variants, sliktāk ir, ja nekas neinteresē un nespēj neko nopelnīt. Ja neesi mantojis dzīvokli vai māju, tā sanāk, ka jāņem hipotekārais kredīts, īpaši, ja šķiries un jāmeklē jauna mājvieta. Kaut kur taču jādzīvo un labāk dzīvot labos apstākļos ar kredītu, nekā sliktos bez.

fargo      demAgoģija. bet tas tā...
atbilde uz jautājumu bija.

"neprasīju vispārējo teoriju, kura sniedz pilnīgi nekādu atbildi, bet konkrētu jautājumu - kāds ienākumu līmenis ir "domājamam" Latvijas vidusslānim..... , ja tāds te ir
arvienvārdsakot - demogoģija plika"
sniedz gan. dod kontekstu. jo latvijas vidusšķiras ienākumi atšķirsies no tiem, kuri ir šveicē. tas ir konteksts. tālāk bija atbilde par manu novērtējumu, kādam ienākumu līmenim būtu jābūt.

Lewis    1 Chris - tas jau ir off-topic, jo termins "vidusslānis" tomēr raksturo materiālo stāvokli, nevis gara bagātību vai nabadzību. Tomēr man radās pretjautājums - kādu gara bagātību spēj iegūt cilvēks, kuram nav naudas ne grāmatu iegādei, ne teātra un operas apmeklējumam, ceļojumiem, jebkādu personīgo interešu realizēšanai?

mojito    1 Lai vieglaak saprastu, kas ir vidusslaanis, ir jaazin kas ir nabagie un kas ir bagaatie. Nabadziibas robezha ir skaidri saprotama - ja dziivo liidz ar vai zem iztikas minimuma uz vienu gjimenes(maajsaimnieciibas) locekli. Kas ir bagaatiiba - gruuti teikt, un ljoti stiepjams jeedziens.
Vidusslaanis arii ir stiepjams jeedziens, bet tas vareetu buut kaut kas, kas saakas videejaas neto algas apmeera ienakumos uz vienu gjimenes locekli(taatad, ap 500 -550 eiro meenesii uz cilveeku).Gjimenee no 4 cilveekiem ir jaapelna kopaa 2000 eiro un uz augshu, tas buutu vidusslaanis, manaa izpratnee.
Bagaati ir tie, kuri var atljauties visu ko var vidusslaanis, tikai no dargaaka gala - daargaakas mashiinas, daargaakus celjojumus, daargaakas dreebes, daargaaku paartiku, daargaaku med. apruupi, luxus lietas utt.

Chris1986    5 Lewis, no tevis uzskaitītā mani interesē tikai grāmatas. Nesaprotu, kāpēc tās ir japērk, ka ir bibliotēkas - lasi un dod citiem. Ceļojumos braukt, tas galīgi nav mans - kratīties 6 dienas karstumā uz kkādu Romu, vai garīgi augt lidojot uz kkādu Taizemi. Man pat slinkums pa Discovery skatīties filmiņas par citām zemēm, kur nu vēl pašam sevi mocīt tur braucot. Teātris gan šad un tad tiek apmeklēts, bet pamatā nelažu garām nevienu Teatris.zip pa LTV1. Un tieši persomisko interešu realizācijai (visādiem sportiem) man pietiek naudas. Bagāts ir nevis tas, kam ir daudz, bet gan tas kam pietiek

piladzoga    3 http://www.tvnet.lv/financenet/finansu_zinas/631288-latvija_zem_nabadzibas_riska_slieksna_606_000_ci
lveku

Drole      Vidusslaanja ienaakumu liimenim jaabuut 2/3 no videejaa ienaakumu cipara valstii.

Vidusslaanis kuust gandriiz visur - paldies globalizaacijai.

FT grafika ilustree, kaadaa tempaa tas notiek. https://www.ft.com/content/98ce14ee-99a6-11e5-95c7-d47aa298f769#axzz3uFSaiEnG

https://www.youtube.com/watch?v=aUnguEjTPDY

av2    2 labs vidusslaanis pat ASV vairs ir tikai miits. Kur nu Latvijaa veel.

kvarts  1 1 Normāls vidusslānis spēj ne tikai sevi ( savu ģimeni) uzturēt, bet ari vēl mīļāko uzturēt... tipiski oho izpratnē.

regina_dei_diamanti  1 2 Latvijā ar vidusslāni ir tāda nianse, ka dzīve Rīgā un dzīve citās vietās būtiski krasi atšķiras; ja Rīgā ar 1000 eiro mēnesī esi tuvu iztikas robežai, jo a) dzīvokļa īre vai kredīts ir vismaz 300-400 eiro, b) jāmaksā par sabiedrisko transportu vai auto stāvvietām, kas ir 2-3 eiro stundā, c) pie ārsta tiec vai nu 1-2 mēnešu garā rindā vai nu par savu naudu uzreiz, bet tie ir 30 eiro par vizīti, utt., utt., tad tikmēr laukos ar 1000 eiro esi reāli turīgs cilvēks, jo lauku īpašumi nemaksā daudz, nav jāmaksā par autostāvvietām, un galu galā, ja pašam slinkums līmēt tapetes, tad Rīgā tev to strādnieks izdarīs par 50 eiro dienā, bet laukos kaimiņš - pa 10...
Tātad kā Rīgā pāris dienu laikā vari atrast darbu, kur tev maksās 400-500 eiro uz rokas (ja vien neesi totāls lohs), kamēr ;aukos mēnešiem ilgi vari nedabūt darbu pat par minimālo algu.

magnija  1 5 manuprāt pie vidējā slāņa/vidusškiras var sevi skaitīt cilvēki ar ienākumiem no 1000-3000 eur... augstāk ir turīgie .....zemāk 500-1000 dzīvotāji(respektīvi - dzīvot var jo citi dzīvo vēl sliktāk) un no 500 uz leju izdzīvotāji (var būt visādi - galvenais nesaslimt...)

Tuftalogs  4 6 Ai kā gribas citus un sevi salikt pa plauktiņiem un skaisti ierāmēt.
Šovakar pastaigājot pa pilsētu ieraudzīju bomārīšveidīgu onku Crystal šampi malkojam. Nezinu kā pie tā ticis, bet stipri simpātiju vairāk izraisa par viduvējību slāni ar saviem paneļu dzīvokļiem un brīvdienu relaksiem pa Molu. Viduvējība nekad nebūs brīva. Lai ko no sevis iedomātos.

Snowagain  3 1 Vidusslānis, manā uzskatā, ir to iedzīvotāju (mājsaimniecību) kategorija, kuriem pēc visu obligāto rēķinu (kredīti, līzingi, komunālie, nodokļi, apdrošināšanas u.t.t.) nomaksas, paliek pāri vismaz 1500 EUR uz personu mēnesī. Kaut kā tā...

AivarsN  2 1 Naudas daudzums nepadara cilvēku par labāku vai sliktāku. Tās iegūšanas veids gan. Pēc tā tad arī vajadzētu šķirot,vai godīgs sava darba darītājs,vidējs krāpnieks,vai pilnīgs noziedznieks. Pie iepazīšanās,lai veidotu attiecības,tas ir daudz svarīgāk.

adamsone  1 1 Ar ko salīdzina vai nesalīdzina. Katrs var uzskatīt sevi par piederošu jebkuram slānim, izejot no saviem kritērijiem. Droši vien, ka Rietumu izpratnē mums vidusslānis ir tāds, ka to vispār nevar nosaukt par slāni, tās ir atsevišķas vienības.
Bet kāda tam ir nozīme. Galvenais, ka cilvēks ir apmierināts - skat. torpedoo. :D

rokons      Neidealizēsim Rietumus.
Ja Austrijā uz rokas saņem 2500 EUR, un nedzīvo Vīnē, esi nodrošināts cilvēks, bet tomer uz Grācas operu pērk biļetes 3 cenu grupā :)

Sallija2  1 4 Latvietis ir lepns, tāpēc pat tādi tipiņi kā Torpedo, kas izdzīvo ar iztikas minimumu 500eur mēnesī, sevi lepni sauc par vidusslāni un uzskata, ka var atļauties tērēt 100 eur mēnesī arī mašīnas līzingam. Man bez visiem līzingiemdegvielā vien aiziet ap 200 eur nēnesī un par komunālajiem arī grūti ierakstīties 100 eur robežās, par 3istabnieku komunālie vien ziemā ir ap 150-180 eur. Un tas vēl bez elektrības, interneta un mobilo telefonu rēķiniem. Ik pa laikam arī nekustamā īpašuma nodoklis jāmaksā, OCTA un auto ekspluatācijas nodoklis, apdrošināšana par dzīvokli utt. Un paēst ar 100 eur mēn? Nu tur tikai tām kompleksajām pusdienām par 3 eur dienā sanāk. A kur brokastis un vakariņas? Un vēl jau reizēm pie friziera jāaiziet, bet ja zobiņš iesāpas, tad tur jau arī nevienu plombi bez 50 eur neieliksi. Manuprāt 500 eur būtu jābūt ar nodokļiem neapliekamai summai, jo zem 500 eur vnk nav iespējams izdzīvot. Un arī 1000 eur ir tikai izdzīvošana. Vidusslānis ir starp 2000-6000 eur/ mēn.

Gunciitis  1 1 nav jau 5 gadus

Briiva  2   Svieki
Vidusslānis ir bijis un būs .Ekonomikas pamatpeincipi .....Tikai kāds tas ir....šobrīd ne visas pārāk liela atstarpe....

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu