Čekas maisi - atvērt vai nē???

..kārtējo reizi šodien atkal cepiens ap tiem, Maizītis domā, ka komisija nav kompetenta..utt
kā domājiet, ja tos beidzot atvērs kaut kas diži mainīsies?
personīgi uzskatu, ka vajag atvērt, lai mēs kā sabiedrība morāli paliktu spēcīgka, Jūsu domas???

valmierietis333 (2017-12-08 13:01)    4 To vajadzēja darīt deviņdesmitajos , tagad ir daudz par vēlu !

Nebūsim naivi - tur sen nekas vērtīgs nav palicis pāri !

Kā zinām , Latvija ir maza un pakaļa pakaļu mazgā !

AivarsN (2017-12-08 13:01)    8 Igauņi savējos atvēra jau sākumā un čekistus atstādināja no varas. Tāpēc viņu partijām ir lielāks tautas atbalsts un Igaunija ir mums tik tālu priekšā. No mūsu čekas maisiem svarīgākā informācija visticamāk ir jau izņemta,bet tur vēl var atrasties lietas par mūsu sabiedrībā ļoti cienījamiem cilvēkiem. Tāpēc atvēršana tiek kavēta. Arī čekistu darbošanos nevar vērtēt viennozīmīgi. Daļa no viņiem palika uzticīgi komunisma idejām un bija pret PSRS sagraušanu,bet pārējie,Gorbačova vadībā, pieņēma kapitālisma ideoloģiju un vareno impēriju sagrāva. Kuri no viņiem darbojušies Latvijas interesēs,bet kuri kaitējuši,diez vai pēc čekas maisu atvēršanas izdosies noskaidrot.

kokote (2017-12-08 13:14)  1 7 Mani tajā visā bik šokē (cik nu vispār mūsu Buratino zemē, kas var šokēt) Maižīša k-ga nostāja (kaut kā iz padomijas vai vēl Gogoļa laikiem). Viņš rada priekšstatu, ka viņam nav nojēgsmas, kas ir vēsturnieki un ar ko viņi nodarbojas, kas ir pētniecība u.tml. Tajā kontekstā jau nav runa par to, ka tūdaļ publicēs tos sarakstus, bet gan par to, lai stipri ierobežotam skaitam pētniekieku būtu piekļuve (pat padlatvijas laikā ar speciālām zīmēm, kur norādīja pētniecisko jomu, varēja tikt specfondod un arhīvā). Normālā sabiedrībā tie dokumenti glabātos arhīvā un katrs, kurš vēlētos varētu iet tos pētīt un ar tiem strādāt.
Mani pārsteidz, ka pat žurnālisti, kuriem būtu kas jāsaprot, tikai saskato šo ažiotāžo konkrēto personāliju problēmu nevis reālu apdraudējumu demokrātijai pēc būtības.
P.S. automātiski tā populistiski vēl uzprasās jautājums: jums Maizīša kungs ir iemesls par ko satraukties?

Piparkuka (2017-12-08 13:25)    3 Protams, ka- Jā!!!

kokote (2017-12-08 13:58)  1 5 P.S. vēlētos lūgt autores skaidrojumu, kā informācijas atslepenošana, palīdzētu "mums kā sabiedrībai morāli palikt spēcīgākai" (C)? Kā izlasīts vai publiski pieejams saraksts ko tādu varētu paveikt? Tiešām nesaprotu šo plakātisko domāšanu un frāžainumu, bet varbūt mainīšu savas domas gan par jautājuma uzdevēju, gan pašu problēmu, ja saņemšu skaidrojumu.

miers2 (2017-12-08 14:11)  1 2 šodienas dzīvē nekas nemainītos - tikai dažs labs varbūt justos nepatīkami aizskarts, ka viņa tēvs vai tēva brālis dzīvojis it kā normāls cilvēks, bet tagad sācis redzami smakot ar nejauku vēstures smārdiņu

marmorakaraliene (2017-12-08 14:35)  1 2 Ir izdarīts viss, lai tad, kad vajadzēja, šos maisus neatvērtu. Šobrīd tam nekādas jēgas vairs nav. Nu pakratīsim pirkstu kādas personas virzienā, un ar to viss beigsies. Nekādas nopietnas sankcijas vairs nesekos.

riebekle (2017-12-08 15:29)  2 4 >laukroze
Katrai rīcībai ir zināms noilgums, kad, laikam paejot, vairs neko mainīt nevar. Viss ir bijis, pagājis, ķidāts un pārķidāts, ko dos kārtējā linča tiesa? Vai tas kaut ko mainīs pagātnē? Domāju, ka nē. Vai nākotnē ko mainīs? Arī domāju, ka nē, jo šobrīd ir citi laiki, cita sistēma un galu galā - cilvēcīgās īpašības ir tādas, kādas ir, vienmēr būs kāds nodevējs, vienmēr būs kāds, kas rīkosies savās interesēs. Un neviens neizliekas, ka nekas nav bijis, tieši otrādi, par to ir runāts, runāts un runāts, pat vairāk kā varbūt nepieciešams. Mani drīzāk interesē, kuru jautājumu šobrīd "piesedz"tēma par čekas maisiem, no kā sabiedrības uzmanība tiek atbīdīta ar šo baisi "aktuālo" jautājumu.

JurisK (2017-12-08 16:36)  2 4 Tagad tos maisus vajaga izniicinaat. Atveert bija jeega liidz kaadam 2000-jam gadam, varbuut. Lai gan - es neticu, ka padomju chekisti un tagadeejie vinju peectechi bija un ir dumji. Tur, labaakajaa gadiijumaa, ir siiki garinji, neaktiivi vai pat safabriceeti zinjotaaji. Viss galvenais un daudz-maz aktiivo agjentu saraksts ir Maskavaa. Luuk, ja tiem Maskavas maisiem tiktu klaat, tad buutu kaut kaada jeega. Bet shaubos, ka muusu SABam ir duusha iefiltreet saveejo tur. Bet zini nu - leena cuuka dzilju sakni rok!

Saara (2017-12-08 16:40)    2 vajag vērt vaļā

kokote (2017-12-08 17:51)    2 14:54 》 diemžēl pat nesaprati, ko es jautāju-tur arī tā problēma, spriest klišejās, domāt plakātu saukļos un pat neiedomāties, ka pastāv kritiskā domāšana. Joprojām domāju, ka informācijai jābūt pieejamai analītiskajiem pērniekiem, pat, ja ņem vērā, ka vismaz 3 dienas ja ne nedēļu pirms "kantori" pārņēma, abu ēku papīra dedzināmās krāsnis esot darbinātas uz max jaudu.

Geisha (2017-12-08 18:36)  5 1 Sadedzināt neverot vaļā. Posts būs liels, ja tos atvērs. Dzīvi vēl ir kuri rakstīja un kuri bija pateicoties šiem rakstītājiem izsūtīti. Nedrīkst vērt vaļā.
Es biju dabūjusi izlasīt sava vectēva lietu par kuru viņš tika izsūtīts. Kaimiņi uzrakstīja papīru, jo zemi gribēja dabūt. Tēvs pirms nāves kaimiņam salika pa muti. Maz salika. Vairāk vajadzēja.

Čekā strādāja arī tulki, sētnieki, apsargi, apkopējas, mediķi.
Stukaču sarakstā var atklāties, ka ir arī Tavs tēvs, māte vai kāds cits radinieks. Ko tad?
Kāds labums no tā ka tiks nosaukti vārdi? Kāds?
Man bīties nav ko. Esmu tīra.

adamsone (2017-12-08 18:46)    3 Un tu, geiša, tiešām esi pārliecināta?? Naivumam nav robežu....
Darbiņš vnk jāizdara līdz galam. Lai beidzot pārstātu par to runāt. Vienmēr pagātnē ir lietas, ko neviens nekad nenoskaidros.

Drole (2017-12-08 18:58)    2 "..liela daļa operatīvās dokumentācijas un arhīvu materiālu tika aizvesti uz Krievijas Federāciju jau sākot ar 80. gadu beigām"

https://www.diena.lv/raksts/latvija/viedokli/vesturnieks-dala-vdk-dokumentu-aizvesti-uz-krieviju-un-
neviens-tiem-vairs-netiks-klat-14118161/comments

Piparkuka (2017-12-08 19:09)  2   Protams, ka vajag vērt vaļā, jo 1) par to tika teikts! 2) ne jau lai kādu tagad bārtu vai tiesātu (tā bija cita valsts utt.), vienkārši- jo tā ir pareizi šai, mūsdienu valstij! Tieši tā- lai augtu un attīrītos un vienkārši- lai būtu godīgi.

Torpedo (2017-12-08 19:21)  4 4 Interesanti, kurš tad no jums, kas tajos laikos dzīvoja, nesadarbojās ar padomju (okupācijas) varu? Kaut vai strādājot rūpnīcās un tā stiprinot tās eknomiku? Vai ejot uz vēlēšanām? Vai mācoties padomju skolās, augstskolās, stājoties oktobrēnos, pionieros, komjauniešos, dienot padomju armijā utt.? Morālā attīrīšanās .. :D

riebekle (2017-12-08 20:27)  2 2 >Piparkuka
Gribētos dzirdēt tavu definīcuju vau vīziju par šo tevis teikto "lai augtu un attīrītos". Kā būs augt un attīrīties ar to čekas maisu atvēršanu? Kā konkrēti tu to iedomājies? Kas augs un kādā veidā kas attīrīsies?

kuks10 (2017-12-09 08:04)    2 dīvaini mums tie pilsoņi,jo čekas maisus sen atvēra Polijā un pat mūsu kaimiņvalstīs..?!))Nesen bija brēciens,kad pazuda godmaņa lietas no čekas maisiem..?!)))Saprotami,ka tur ir iekšā pats maizītis un citi pidari,kas ir pie varas bijušie čekas ziņotāji ,komjaunieši.Visos laikos labi peld pa virsu,visādi ameriki un citi sūdi+lielie amati,kur apgrozās lieli cipari gāzes un elektrības lielajos monopolos..DDD

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu