Vai oHo ir iespējams satikt arī kādu etnisko latgali (čiuli) ?

E smu cēlies no ļoti senas latgaļu dzimtas. Mani divi radinieki,brāļi,pat pirmās Krievu okupācijas laikā,bija spiesti dienēt 25 gadus cara armijā un piedalījās Krievu -Turku karā un.... izdzīvoja. Mūsu dzimtas apdzīvoja visu Malēniju,Slātavu ,Abreni un arī aiz tās robežām,arī nelielu teritoriju tagadējās Baltkrievijas teritorijā. Pirmās Krievu cara rusifikācijas periodā,tagadējās Krievijas teritorijā dzīvojošie radi bija pat spiesti pāriet no Luterāņu ticības ,Pareizticībā.
Manī rada neizpratni par latgales teritorijā notiekošdajiem procesiem,kur ex emigranti uzdodas manas cilts vārdā,izmanto mūsu novadu svastiku un atribūtiku un tagad mēs ,etniskie latgaļi esam palikuši bez savas zemes un tautas,jo visur skaļi bļaustās svešā mēlē runājoši latgalieši !!!! Kur ir palikuši īstie latgaļi?

hjuumans (2018-09-08 18:14)      nepietika vietas...>

https://lv.wikipedia.org/wiki/Tālava
atver saiti. tur pa labi ir ieliktne ar apkopotiem datiem, paskaties sadaļu "vēsture", pievērs uzmanību tekstam pretim "pirms 10 gadsimta".

par lietām, kuras man ļoti interesē, es zinu, ko runāju. tas nav par "viedokli".

hjuumans (2018-09-08 19:16)      "Jo neatkarību bija saglabājuši tikai vairs prūši un kurši. 200 gadus tika iznīcināts viss nacionālais kultūras un vēstures fonds."
a. minētajā laikā(13.gs) prūši jau bija pakļauti. 1230. gadā, nodibinoties teitoņu ordeņa valstij, prūšu zemes tika sadalītas starp polijas karali un ordeni.
b. par kādu vēstures fondu tu runā? latgaļiem nebija kaut kādu māla ķīļraksta bibliotēku. ciltis dzīvoja militārās aristokrātijas iekārtā. par kāda "visa kultūras un vēstures fonda iznīcināšanu" var būt runa tautai, kurai ir ūberbagāta nacionālā kultūra? bet ja te ir, tad varbūt tomēr nav nekad "pilnība iznīcāts" nekad?

"Pēc Tava teiktā izriet,ka dzžas lībiešu apmetnes spēja karot ar latgaļu armiju???? Neticu."
un kā tavuprāt šie kari notika? 10000 vīru vienā pusē un otrā? nu, ne tak! tā karošana vistuvāk ir sirošanai. vandālisms un slepkavības. ārkārtīgs retums bija atklātas kaujas. somugri pamazam tika izspiesti no savām zemēm, arvien tālāk uz ziemeļiem. līdz viņiem piederēja tikai nomales. tā notika visur. un vienmēr. vājākie zaudē zemi. ko tur ticēt vai neticēt...

"Un kā tad paliek ar tiem arheoloģiskajiem atradumiem,kuri apliecina ,ka Latvijas teritoriju apdzīvija Balti jau 10 000 gadus atpakaļ?"
pati protoindoeiropiešu valoda(kopējā valoda no kuras celušās gan baltu, vācu, angļu, hindustāņu utt valodas un grupas) domā ir ne senāka par 4500 gadiem. pieņem, ka baltu valodas varētu būt atdalījušās vai uzreiz no pamatvalodas vai ap mūsu ēras sākumu.
tāpēc jebkāda runa par BALTU apmetnēm 10 000 gadus atpakaļ ir fantāzijas.
tomēr, arheoloģiski senākie atradumi pieder ķemmes-bedrīšu kultūrai un to saista ar somugriem.(kā iepriekš minēju, somugri apdzīvoja gandrīz visu latvijas teritoriju)

Gojko (2018-09-08 20:22)    2 oHo var satikt dajebko, princeses, fejas, raganas, pleibojus, mačo, pat Holivudas aktierus.

fargo (2018-09-08 21:33)      "nezinu tādu protoindoeiropiešu valodu"
tā ir viena no pimvalodām. skaidroju. cilvēces valodas tiek iedalītas lielajās valodu saimēs. piemērām:
indoeiropiešu(romāņu, ģermāņu, slāvu, indoirāņu, ķeltu, baltu u.c.);
urālu(ungāru, somu, igauņu, samojedu u.c.);
paleosibīriešu(čukču, ainu, korejiešu u.c.);
ķīniešu-tibetiešu(ķīniešu, birmiešu, tibetiešu u.c.);
šīs ir lielās valodu saimes, kurām ir attiecīgās apakšgrupas. kā lielā saime latviešu valodai ir:
indoeriopiešu>baltu-slāvu apakšsaime>baltu valdoas>latviešu. tāda ir klasifikācija.
lielajām valodu saimēm ir aizvēsturiskās pirmvalodas. viena no visizpētītākām ir indoeiropiešu valodu saimes protovaloda. laikam ejot, no tās nodalījās visas apakšgrupas utt. kā šūnas dalas.

tā ir fantastiksi interesanta viela.

sanskrits ir indoirānas apakšsaimes valodu grupā, kopā ar hindi, dardu, puštu u.c.

te ir pamats>
http://www.columbia.edu/itc/mealac/pritchett/00maplinks/overview/indoeuropean/indoeuropean.html

brīnišķīgs video par indoeiropiešu valodu izplatību vēstures gaitā>
https://www.youtube.com/watch?v=KdQwalCPNAs

un hjuumans ir mans alts.

Pilskungs (2018-09-08 23:20)  2 4 Vēl nekad nebiju tādu prāta aptumsumu redzējis ...

runcs51 (2018-09-09 19:34)    1 Kas te latgalīšus ar čiuļim mieginoj jaukt?Autors voi nu galeigi glups,voi nu mieneša nūzavielīs....

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu