Vienota Eiropas minimālā alga

Šovakar ievēlētā sociāldemokrātiski orientētā vāciete fon der Leiena savā programmā runā par nepieciešamību tuvākā laikā ieviest vienotu Eiropas minimālā alga. Skaidrs, ka tādā gadījumā mēs, darba ņēmēji, Latvijā būsim megaieguvēji, jo pie mums 90% strādājošo saņem tieši minimālo algu (pirms nodokļu nomaksas 430 EUR :D). Igaunijā tā ir 540 EIR, Lietuvā, laikam 555 EUR, Īrijām Vācijā, Holandē, Beļģijā, Anglijā - visās ap 1500 EUR.
Kāda tad varētu būt vienotā ES Minimālā alga? Tie 1500 EUR? Nedomāju, ka uzskaitītās valstis ar šādu algu būs uz mieru pazemināt savās valstīs to 1500 uz zemāku ciparu ..

rokons    1 Varbūt vienkārši jāsamazina minimālās algas citviet ES? Tad viss būs godīgi un kārtīgi.
Iespējams, imigrācijas problēmas arī pašas no sevis atrisinātos

Geisha    3 Domā tagad Dānija, Norvēģija, Islandē samazinās algas, lai pielīdzinātos Rumānijai, Bulgārijai? Nebūsim naivi.

neko      Geisha: Nevienā no Skandināvijas valstīm tāda minimāla alga vispār nav. Viņiem nav ko samazināt.

Drole    1 Pirms-peec : FR net 1136 € = 1480 € brut

P.S. Vaacu armija atkorkjee shampanieti - tikushi valjaa no zoss un korumpantes.

av2  1 5 Hmmm...ASV taa nav vienaada , bet apmeeram vienaada . (no 7-11$ stndaa)
Bet +/- tai ir jaabuut vienaadai EU iekssienee. Arii valsts pabalstiem jaabuut apmeeram vienaadiem utt. Daudzas lietas sakaartotos momentaa tajaa EU.

Geisha  2 1 Vācijā medmāsa saņem 16 eiro stundā
Latvijā medmāsai alga ir 450 eiro mēnesī. 450 eiro dalam ar 160 stundām = 2,81 stundā.
Vācu klīnikā rezidents mēnesī saņem 6 tūkstoši eiro.
Austrumu klīnika pirms pāris gadiem bija likusi sludinājumu, ka ir vakance neiroķirurgam ar pieredzi vismaz 5 gadi un algā saņems 450 eiro mēnesī.
Domā, ka Latvija var pacelt mediķu algas?

tracums82    1 Un te der vienmēr atcerēties Eināru- Kā var nesolīt? Politiķi ir zīmuļi, viņu solījumi kāķim zem astes. Nesaprotu ļaudis, kuri uz to pavelkās, bet tāds jau laikam ir populisma mērķis.

Luusila    3 Chris1986, lai Latvijas biznesmenis samaksātu tev kaut vai tos nabaga 700 eirikus uz rokas, viņam tas izmaksā 1220 eirikus, kuri no gaisa nenokrīt, tie ir jānopelna. Jāatpelna iepriekš ieguldītais, jānopelna no jauna ieguldāmais un tad tikai tu vari sākt kārstīt zobus. Nu tas tā ļoti vienkāršoti.

Spicis  1 1 neko, aplam: Dānijā ir nozaru arodbiedrības un noslēgti līgumi starp darba devējiem un arodbiedrībām kā darba ņēmējiem. Ja arodbiedrība neatdzīst atalgojumu par pietiekamu - darba līgums netiek parakstīts. Tas strādā parfekti, valstij šjās lietās nav jāiejaucas un nekāda ES kopējā minimālā alga te nedraud.

Spicis    1 Luusila, ne tikai tas - arī smuka mājiņa, jauns autiņš, lai sieviņa sevi koptu, nestrādātu, ikgadējie sezonālie atpūtas braucieni, iekrāts spilventiņš nedienām... un tas viss brīdī kad cilvēki pazūd no valsts, populisti runā par atalgojuma celšanu strādājošiem, bet investoriem (labs termins onkuliņiem kuri pat ne savu naudu kaut kur iegulda lai smuki nopelnītu) bojājoties apstākļi.

neko      neko, aplam: Dānijā ir nozaru arodbiedrības un noslēgti līgumi
---
Bet es jau par to pašu, ka nav nekādas vasts noteiktās algas. Nozares līgumi tomēr ir kas pavisam cits un galvenais ka tam nav nekāda sakara ar ierēdņiem, kas par doto nozari un viņas specifiku maz ko jēdz.

Luusila  1 6 Chris, rietumeiropā ir tāda lieta, ka cilvēkam ļauj attīstīt savu biznesu, pirms no viņa mauc ādu. Īrijā padsmit gadus atpakaļ redzēju, ka veikaliņa saimniekam 2 gadus nav jāmaksā nodokļi- ļauj atsperties, iestrādāties (pēc diviem gadiem gan jamējais pārrakstīja biznesu māsai, kam cits uzvārds, un atkal 2 gadi nodokļu brīvdienas, bet nu tas tā). Pamēģini kaut ko sākt Latvijā, un tev nedēļas laikā būs pārpadsmit pārbaudes, kurās izrādīsies, ka tu esi noziedznieks Nr.1, apkraujams ar sodiem, par ko tev nav bijušas ne nojausmas. Ja rados kāds jurists, kas palīdz ieskaidrot VIDam, ka šitas pants uz konkrēto uzņēmumu nav attiecināms, tad labi, bet jau nākošajā nedēļā tev VIDs piestādīs jaunu draudu vēstuli par sodiem ar citiem pantiem pamatojumā, ikurāt tāpat uz tevi loģiski nekā neattiecošamies.

Bet jautājums: ja jau uzņēmējam te tik labi ejot, ka pirksti vēdeklī vien plešas, kādēļ ņaudēt par grūto dzīvi? Tak visi ceļi vaļā: atver savu biznesu,- dzīvosi zaļi, hehehe.

uzplanaledus  1 3 Bet, kad paskatās apkārt, Latvijā cilvēki labi dzīvo. Pirms gadiem 30 manos laukos bija tikai 3 mājas, tagad, neesmu skaitījusi, bet ir māja pie mājas.

uzplanaledus  2 2 Par biznesu Luusilai piekrītu, nodokļi ir lieli, ja neproti krāpties, labāk binesu nesākt, ienākumi būs mazi, darba daudz. Nostrādāsies melnu muti dienu un nakti, bet lielas jēgas nebūs.

nazis    2 11:08 Laukos labi dzīvo? Jā, daži! Pirms gadiem 30 manos laukos bija 20 mājas, tagad tikai 3, un tie 3 labi dzīvo. Kur palika pārējie? Neceru, ka pārcēlušies uz taviem laukiem :)))

Vilksatkal    3 Janis b ..
》》 》 kas tu pats par pimpi esi, ka vari tos cilvēkus kas strādā veikalos pielīdzināt mērkaķiem ? !

anis  4 1 Izskatās,ka radusies vēlme pēc"kārtības" ieviešanas? Bērnībā iepatikās jēdziens-kara komunisms. Staļins gandrīz iedibināja-nepaspēja. Visiem ,visur,visu vienādi? Izskatās,ka pārāk labi dzīvojas,ja tādi murgi nāk prātā! Būs jāaizsūta pieredzes apmaiņā uz bēgļu dzimteni...lai gan tie arī Eiropā ātri aklimatizējas.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu