Ko jūs domajat par cilvēka radītu globalo sasilšanu?

Mani tas interesē, jo turpmāko gadu laikā būs jātērē milzu līdzekļi, lai samazinātu katra cilvēka atstāto CO2 pēdu. Un ja nu tas viss a velti? Lai gan dažiem tas kolosāls ieākums. Es neesmu pret zaļu dzīvesveidu, tieši otrādi.

andrisz  2 2 @Drole Jums ir interesanta domāšana, bet es esmu iestatīts tā, ka es nespēju ilgāk pa dažām minūtēm lasīt avīžu rakstus vai skatīties youtube ziņas. Tā nopieteni es varu koncentrēties tikai uz peer-review pētījumiem, kas ir publicēti vismaz Thomson/Clariavriate SCI-Expanded indeksētos žurnālos vai krājumos. Varbūt Jūs varat atrast atsauces tur, lai es beidzot varu kaut ko izlasīt no tā, kas veido Jūsu domāšanu? Pašlaik tā ir ļoti neorganizēta. 2020-01-26 20:19

miers2  1 4 Cilvēks navar radīt globālo sasilšanu!!! tas viss ir meli un krāpšana! Zeme tāpat periodiski sasilst un atdziest - to skolās māca. Mēs te varam tikai nedaudz veicināt sasilšanu vai neveicināt - bet ietekmēt nevaram pilnīgi neko!!! Brīnos par idiotiem - tad jau arī vasaru var ietekmēt, lai nenāk vairs :) Nu kā āksti, patiešām :( 2020-01-26 21:03

Geisha    5 Vācijā visos veikalos cilvēki nodod tukšās pudeles. 25 centi gabalā. Tā jau ir nauda. Tālāk visi šķiro atkritumus - papīrs zilā konteinerī, plastmasa dzeltenā, pārtika brūnā, viss pārējais melnā. Šķiro visi, jo ja nešķiro tad maksā dārgāk. Vecie apģērbi un apavi tiek samesti atsevišķos konteineros (uz ielas, pagalmos) kurus atkal šķiro, un kas nu kur aiziet (second hand, pārstrāde).
Visi iepērkas ar līdzi paņemtiem maisiņiem vai speciālās iepirkumu somas. Ir pieņemts, ka kad ej pirkt sveramus produktus tad daudzi ņem no mājām līdzi plastmasas konteinerīšus, kurus pēc izmantošanas atkal lieto. Tā ir ikdiena un tā dara visi. Cigarešu izsmēķus gan met zemē.
Diemžēl Latvijā cilvēki savus atkritumus samet mežā vai pa logu plastmasas pudeles lidina no braucoša autiņa grāvī. Žēl.
Taču, ja salīdzina ielu tīrību Rīgā un Vācu pilsētā tad Rīga ir krietni tīrāka.
2020-01-26 21:52

Drole  1 2 "CO2, which is also involved in photosynthesis, is also essential for plant growth but there is a threshold of how much your garden will use. Ambient levels of CO2 hover around 400-500 ppm. When you increase that level to around 1,000-1,500 ppm, you will see an increase in your yields and your plants will be much healthier.
If you encounter high temperatures, CO2 will help your plants tolerate the high heat. In some instances, it may be what saves your garden from disaster." (C)

Taa ka tie, kas peerk lielveikalu gurkjus un salaatus, ir vainiigi, ka dazhas juuteliigas personas ciesh baisas saapes no katastrofaalaas t paaugstinaashanaas par +0.001 graadu C° un zemaakaam lauksaimnieciibas produktu cenaam. Taisni jaabriinaas, kaa trauslo buutnju vecvecvecvec---vecmaaminjas speeja izdziivot laikos, kad tagadeejo LV teritoriju klaaja tropu mezhi un CO2 bija 900 ppm...

Panikologi grib panaakt zem 300 ppm, kas noziimee aptureet fotosinteezi un ieviest ledus (aka Pleistoceena ar 180 ppm) laikmetu. Taa ka histeeriskas kundziites karstumi turpmaak vairs nemociis.

https://youtu.be/iA788usYNWA


P.S. Sarkano iznireli var paziit pa gabalu - izmisiigi censhas demonstreet savu iedomaato elitaarismu, kaut gan veel nav speejiigs iemaaciities pareizi uzklabinaat "Clarivate Analytics" . :D
2020-01-26 22:51

CoCoSan      Kungi, jums bairīti piedāvāt? 🤣 2020-01-26 23:03

rinkulis  1 5 Es toč zinu, ka pie 2000 ppm CO2 cilvēks vēl nerubās ārā. Headrooms vēl ir...

Andrīt - iesmērēt pēcpusē savus peer-review žurnālus vari. Zinātne ir nolaista līdz kliņķim, kur vienīgais rādītājs ir kaut kāda sūda sacepšana projekta ietvaros, ar daudz būtiskāku satura sastāvdaļu - atsauci uz projektu, kā paša raksta būtību. Ja esi no "zinātnieku" aprindām, tu pats to ļoti labi zini ;).
2020-01-27 02:15

mieru_tikai_mieru    7 Ir fakti. Sasilšana reāli notiek, un tā ir globāla. Cilvēks ir reāls sivēns, piecūkojis planētu - tas arī ir fakts. Tomēr apgalvot, ka klimata izmaiņas ir cilvēka radītas ir pārāk iedomīgi. Nav cilvēkam tādas varas. Tāpat kā tagad to visu apturēt. 2020-01-27 06:14

vilx  1 4 Rīga pirms iedzīvotājiem lika šķirot atkritumus, tas maksāja apm. 1,9 EUR no cilvēka, tagad, kad šķirojam jau 4,6 EUR no cilvēka. Nu nesanāk tā šķirošana lētāk.

Un padomājiet kas tad reāli šķiro atkritumus? Tikai un vienīgi kompānijas, kas darbojas atkritumu biznesā. Mūsu šķirošana tikai var nedaudz atvieglot kompānijas darbu, un viss, principā iedzīvotāju ietekme ir nulle, tāpat viss sašķirotais jāliek uz lentas, mainās tikai cilvēku skaits pie lentas. Varētu iedziļināties attiecībā uz makulatūru, tas gan.

Atkritumi rodas brīdi, kad nometam tos zemē, upē, okeānā, utt. Nākošais ir tirgoņi - vadājam preces pa visu pasauli, veicinām eksportu, importu, kas patiesībā ir veiksmīgas valsts programmas ārvalstu investīciju piesaistīšanā rezultāts. Tātad, jo labāk pildās valsts atbalsta programmas, jo vairāk mašinas piesārņo gaisu.

Nespēju šajā sistēmā saskatīt sevi, un ko varētu darīt. Nemest zemē- tāpat nekad to neesmu darījis, vismaz ne kā sistēmu, to man mamma iemācījusi. Šķirošanu ietekmēt nevaru, tikai atvieglot, tātad no manis tas nav atkarīgs. Pret darba devēju arī neiešu. Uz darbu arī kaut kā jātiek, bet bērnus izvadāt bez auto jau defaultā nevar.
2020-01-27 10:25

Letija  4 2 Man patīk Grēta Tūnberga! To gribēju pateikt.

Daudzi komentāros ļoti gudri spriež, ka nav cilvēks ne pie kā vainīgs, bet paskatieties to, kā šis pats cilvēks visu visapkārt sev ir piedrazojis.
Tās ir vienkārši ārprātīgas šausmas, un es neticu un nekad neticēšu, ka tas viss murgs neatstāj dabā savu nospiedumu!
Lidmašīnu tūkstoši debesīs katru dienu!
Pamperu kalni, jo jaunās māmiņas nemaz citādāk vairs dzīvot nemāk.
Utt., utt., utt.
Drausmīga izšķērdība vispār - visur. Negausība it visā, protams, arī ēšanā.
Jābūt aklam, lai to neredzētu.
Un pilnīgi nejūtīgam un stulbam, lai tas neuztrauktu vai, lai moralizētu - ko nu cilvēks, viņš jau neko, nekas no tā visa neko neietekmē.
2020-01-27 15:23

Drole  1 1 "bet paskatieties to, kā šis pats cilvēks visu visapkārt sev ir piedrazojis" :

https://youtu.be/r8SyoRwV_To?t=22
2020-01-27 15:37

fargo  2 2 "Daudzi komentāros ļoti gudri spriež, ka nav cilvēks ne pie kā vainīgs, bet paskatieties to, kā šis pats cilvēks visu visapkārt sev ir piedrazojis."
man apkārt nav piedrazots NEKAS! varbūt sakārto savu apkārti, tā vietā lai šauminātos?
2020-01-27 18:07

Letija  2 2 Fargo....nu, bet, protams....
Ko gan citu "gudru" varētu sagaidīt no tāda spriedelētāja.
2020-01-27 18:42

fargo    2 18:42

letij, beztolks man mēģinat braukt virsū šai jautājumā. tas ir par to, ko juris saka - mēs gribas ja ne vienu un to pašu, tad kaut ko ļoti līdzīgu. es nevēlos dzīvot nekādā ekoloģiskā apolkalipsē. kāpēc lai? tas būtu neprāts!
bet!
varbūt pati premise ir ačgārna? varbūt nekāda apokalipse nav deguna galā? es saprotu, informācijas vide ir tāda, ka cilvekam ir grūti izvairīties no apziņas, ka nu tūliņ, tūliņ gals klāt visam un sjo da pagalam.
un co2 vai celofāna maisiņa nav problēma vispār!
bet ir izmeši, kas IR problēma. sēra savienojumi, smagie metāli, smogs.
saki, lūdzu, letij. kādā veidā celofāna iepirkumu maisiņi izraisa šīs reālās ekoloģijas problēmas? nekādā veidā! gan co2 - dzīvības pamats, ogleklis, gan plastikāti - nekaitīgākais no cilvēka veidotiem materiāliem nav problēma vsipar. bet kāpēc ar to tad tik ļoti cītīties? labs jautājums! kāpēc gan? tieši tāpēc, ka tas nav par ekoloģiju, bet kaut ko pavisam citu.
kad tu pēdējo reizi esi dzirdējusi par sēra dioksīda izmešu samazināšanu un ar to saisītām problēmam?
es neesmu dzirdējis vispār?
atkal - bet kāpēc? tāpēc, ka tas notiek indija un ķīnā un tas ir bizness, kurā ir iesaistīti tieši tie paši erceni, kas veido iluzoro cīnu par ekoloģiju, pasludinot bezkaitīgo co2, vai cīņu ar kokteiļu salmiņiem par ekoloģijas cīņas stūrakmeni. ka fokusu meistars novirza skatītāja uzmanību, kamēr pats izdara triku.
tas ir tik garš temats. man ir jābeidz. jo tad man atkal pārmetīsi "spriedelēšanu". mēs neesam ienaidnieki ekoloģijas jautājumā. saproti to.
2020-01-27 22:41

av2    3 Tas , cik koki jaagnogaazz lai izrazzotu tos "ekaloggiskos" VIENREIZEEJOS papiira maisinnus , tas nevienu neintrsee? Galvenais, ka papiira, right. Celofaana maissinni ir lietojami, ga kaut 10x, un dabai kopumaa nodara llaunumu 10x mazaak. Jaa,finaalaa jaapaarstraada. Kur probleema paarstraadaat tos atkal jaunos...maisinnos? Es jau gadus 10 izmantoju iepirkumiem daudzkaartizmantojamos maisinnus, kas 100% razzoti no...celofaana vecajiem maisinniem. Taa nav problema vispar. Taa ir probleema zviedru bernudaarzaa, tas jau nu gan , kaa ir taisniiba iisteniiba nevienu neintresee.
Reaala probleema ir tas, ka rietumu pasaule grib leetas preces, kuras razzo ssodien 99% valstiits, kam juusu eko idejas vispaar neintresee, varat iesaalit taas.
Atmosfeera muusu planeetai ir vien - kopiiga. Ja kkiiniessi katru nedeelu atver vienu jaunu termoelektrostaciju, kas kuup sadedzinot akmennogles, un kkiiniessu pilseetaas jau vairs nav ko elpot, TAS NEKAS, galvensi ka TAVS telvizors nemaksaa 5000, bet 500.
Jaa, uz sobriidi reaali ir globaalaa sasilssana. Es teiktu, planeetas veesturee taadas notiek ik pa laikam, tad atkal atdziest. Bet es arii piekriitu, ka uz sobridi, ja mees neparstaasim melot sev, un neredzeesim (teelosim, ka neredzam ) no kuries iisti rodas taa sasilssana, tuudi buus, un pamatiigi. Muusu beerniem. Un tas man nav vienalga.
2020-01-28 08:28

Letija  1 1 Es, starp citu, neesmu par papīra maisiņiem, bet gan par daudzkārt izmantojamu iepirkumu maisiņu, ar ko arī vienmēr dodos iepirkties.
Protams, ka šis ir temats, kur īsos teikumos neko pateikt nevar, un skaidrs arī ir par rūpnieciskās industrijas milzīgo negatīvo lomu.
Jā, bet ko nu?
To, ko nevaram ietekmēt, to nevaram - jāgaida kaut kāds kritiskais punkts (kurš vai tad nav jau tuvu?), kad valstiskos līmeņos tiks kaut kas iekustināts. Nezinu, kam jānotiek....
Bet, es par to, ka tomēr arī katrs var kaut ko darīt, vismaz lai nepatērētu vairāk kā nepieciešams, lai neattiecas pavirši vai ironiski pret atkritumu šķirošanu, piemēram, lai domā par to, vai ir vajadzīgs kārtējais iepakojums kaut kam, lai to tūliņ izsviestu utt.
Ir runa par piesārņojumu vispār!
Par putniem un dzīvniekiem, kuri apēd plastmasu, sapinās tajā, iet bojā.
Nu, un par precēm, kuras varam nepirkt tādos daudzumos (apģērbu, piem.), neveicinot šo bezjēdzīgo ražošanas apjomu.
Nu, tā - vispār, visur domāt, ko dari.
Man tas ir svarīgi un tā mācījusi esmu arī savus bērnus.
2020-01-28 22:38

fargo    3 "bezjēdzīgais" ražošanas apjoms ir padarījis plaši pieejamus datorus, telefonus, internetu, pārtiku, medicīnu.
no kuras tieši pakalpojumu vai preču nozares tu velies, lai tavi bērni atteiktos, letij?

vai tu sarpoti, ka jo vairāk ražo, jo tas kļūst lētāks. ja telefonus neražo masveidā, to cena būs astronomiska. tas pats ar sakaru ierīcēm, kas nodrošina internetu. tu vēlies, lai taviem bērniem nebūtu pieejami mūsdienīgi sakari? varbūt tu velies, lai viņiem nebūtu pieejama tik bieži lamātā farmācija. kurš tieši cilvēces un biznesa darbības veids ir tas, kura "ir par daudz", letij? kas tieš ir par lētu? es ceru uz nopietnu atbildi.
2020-01-28 23:01

fargo  1 6 man te bija saruna ar vegānieti no zviedrijas. visumā, čiksa normāla. vizuāli. galvā... labi, bet viņa uzstāj, ka visam ir jābūt dabiskam un masu lauksaimnieciska ražošana nogalina planētu un vispār visu.
viņa saka, ka cilvēks var partikt no riekstiem un citrusiem.
jautājums, kā likvidējot masu transportsistēmu starp kontinentiem citrusi un rieksi nonāks zviedrijā viņu iedzen slazdā. un es viņu par to nevainoju. jo tas ir jautājums, kuram es nezinu kā tikt pāri priekš vegāna. vai kā tikt pāri jautājumam, kur vegāni ņems pārtikas piedevas, kuras viņiem ir vitāli vajadzīgas lai elementāri eksistētu, ja tiks slēgta pārtikas un farmācijas rūpniecība?
un... tu saproti. tā jaunā sieviete katru dienu brauc mašīnā. savā personiskā mašīnā. un tas nav elektromobilis. un darbs ir 60km attālumā.
un tie ir reālas dzīves jautājumi.
un par iepirkumu maisiņiem. bet kāpēc visur citur plasmasu, acīmredzot, izmantot ir ok, bet iepirkumu maisiņiem ne? sākot no tava auto stūres vai austiņām. sākot no suņa bļodiņas vai ekelktroinstalācijām, beidzot ar siltumizolāciju vai nemetāla detaļām ganrīz visās tehniskās ierīcēs, sākot no kanalizācijas, beidzot ar kosmosa pavadoņiem. visur! izņēmumu nav.

jo jautājums ir vienkāršs - kā maisiņu nelietošana ietekmēs plastmasas nelietošanu, ja tā ir iznīcinoši nebūtiska procentuāli pret plastmasas patēriņu pasaulē? kādā veidā maisiņa nelietošana maina vispar jebko? kā tieši tas notiek?
2020-01-28 23:13

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu