Gudrais čatiņš (ChatGPT) un vai tā ir iespēja Latvija kļūst bagātai (beidzot)?

Vai esat mēģinājuši gudro čatiņu - ChatGPT? Piem., ja mācību vai darba nolūkos kaut ko lasāt un nesaprotat, tad pajautāt, lai izskaidro. Piem., ja bērns kaut ko fizikā vai matemātikā nesaprot, tad izmantot ChatGPT. Vai nu latviski vai angliski?

Man pieredze ir vairāk nekā pozitīva.

Bet jautājums ir cits. Tagad ļaudis vārās par to, kā regulēt šos čatus un gudro MI vispār. Īlans Masks un citi rakstīja vēstuli, lai aizliedz vispār tos attīstīt. Pēdējās dienās viens datorzinātnieks (Hintons) pameta darbu Google, lai brīdinātu par MI briesmām.

Tas viss ir labi. Bet reāli taču šobrīd esam pie tā, lai sasniegtu cilvēces sapni - kad darbus (intelektuālus un fiziskus) varēs darīt roboti un datori, bet paši cilvēki varēs darīt to, ko vienmēr ir gribējuši darīt brīvajā laikā. Vai nu atpūsties, ceļot, spēlēt spēles, būt ar ģimenis, taisīt hobiju mākslu, strādāt dārzā vai garāžā. Vai voluntierēt sociālos projektos. Vai galu galā, ja darbiņš ir interesants (un daudziem ir), tad turpināt to darīt. Vārdu sakot brīvība un pārpilnībā.

Jā, var diskutēt, vai labumu pārdale ir tāda, kas cilvēkiem atļaus nestrādāt. Bet galu galā šie taču ir jautājumi, kuri ir jāatbild vēlētājiem, tāda visiem oho ļaudīm. Vai dodam zaļo gaismu MI. Vai pārdalām MI darba labumus par visiem. Vai atceļam ekonomikas likumu un kvazi-morālo normu, ka visiem ir jāstrādā pat tad, ja mašīnas to dara labāk. Utt.

MI taču ir iespēja atrisināt mūžīgās problēmas, ka Latvijā un pasaulē ir ar naudu. Ka nepietiek studentiem, ģimenēm, bērniem, veselībai, vides glābšanai, cāļu izlaišanai no sprostiem, sazin vēl kam?

CoCoSan    4 Pārstās cilvēciņi vai nepārstās domāt, AI tik strauji progresē un pilnveidojas, ka vienā brīdī cilvēciņi kļūs pilnībā dezorientēti, kur īstenība, kur meli. Zvana tev īsts cilvēks vai AI. Vēlēšanās balotējušais deputāta kandidāts ir dzīvs cilvēks vai AI radīts ideālā cilvēka demo versija. Lielākā trauksme ir par to, kādās rokās un ar kādu nolūku atsevišķi indivīdi vai nelielas indivīdu grupas izmantos AI.
Nu tas, ka atgriežamies modernajā vergturības sistēmā ir redzams jau pie apvāršņa un ir jau nenovēršami. Ja lielu domstarpību gadījumā cilvēks viens otru var iznīcināt, piemēram ar kara palīdzību, tad jautājums vai AI būs iznīcināms, ja tas apdraudēs civilizācijas eksistenci. par to vēl nav izteicies neviens.
2023-05-05 16:01

Birdwatcher  1   Lietoju to jau ikdienā! 2023-05-05 21:04

MrJones    1 Te jau Īlons Masks nepričom, vien tik daudz, kā piedalījies OpenAI sākomprojektos, viens no karstākajiem ChatGPT (tāda, kāds tas ir) kritizētājiem, šobrīd. Un strādā ar kompāniju X.AI pie pavisam cita projekta (pēc paša izteikumiem) TruthGPT, kas itkā darbošoties pēc cita (Visuma izpratnes) principa. Vai tā tas būs, to tikai redzēs, bet pagaidām ar pretenzijām pie Sema Altmana, Bila Geitsa, u.t.t. . 2023-05-05 23:04

Maskava13    2 Latvija???Un kļūs bagātāka?Smieklīgi!! 2023-05-05 23:44

CoCoSan      Reku dāņi jau ceļ trauksmi par to, ko un kā AI var nodarīt kaitējumu bērniem. Snapčatā jau ir līdzās īstajiem draugiem iestellējis "draugs AI".
https://www.dr.dk/nyheder/indland/snapchat-har-introduceret-en-ven-baseret-paa-kunstig-intelligens-b
oernene-synes-det
2023-05-06 00:52

dabasmiilis  2   Nekad nebūšu par Skynetu un Terminatoriem.

Priekš īpaši apdāvinātiem paskaidrošu - ja ir roboti un augsti attīstīts intelekts, kurš visu kontrolē un visu dara cilvēka vietā, TAD PRIEKŠ KĀ TAD DOMĀTS HOMO SAPIENS? Vai tikai, lai patērētu resursus un elpotu skābekli? Par to ir vērts padomāt...
Neviena saprātīga būtne, kur nu vēl augsti attīstīts MI nekalpos attrofētam sliņķu baram, tie steigs atbrīvoties no liekēžiem, nevis bučot viņu slinkās pēcpuses.

Patreiz vēl neesmu manījis augsti attīstītu MI, bet tas par ko atsaldeņi jūsmo, tas ir lēts pakaļdarinājums. Biežāk no telefoniem snuķis jāizvelk, tad nebūs jājūsmo par iedomātiem draugiem un viņu bērnišķīgo intelektu!

Ilons Masks ir apdāvināts, bet diemžēl viņš nav homo sapiens pusē, bet gan sadarbojas ar globālajiem sātanistiem!
Neticu, ka pēkšņi no sātana kļūs par cilvēces draugu!
Tikai iedomājoties, ka narciss glābs pasauli, skaļi jāsmejas!


Bet to, ka jau pērkamie mediji katru dienu reklamē to mākslīgo huiņu, tas vien parāda, ka kārtējā zombēšana notiek - mēģina pieradināt pie tādas domas.

Viņi netic citplanētiešu esamībai, bet jau klanās ciparu dieva priekšā! Tāds iezīmējas MI radītāja intelekts!
Gribēšu šos redzēt, kad pašbraucošais auto izdomās viņus pavizināt pretī kokam vai grāvim, vai pretī braucošam auto, un viņam būs vienalga, ko tu par viņu domā!
2023-05-06 02:50

Silve      Šeit pat PA var saņemt labas atbildes uz zinātniskiem jautājumiem, nav tikai daudz jautātāju. Toties ir daudz novērotāju, kuri seko līdzi notiekošajam portālā un pie sevis prāto. Tie tad arī atbildēs. 2023-05-06 11:15

av2  1 1 Garss cellss ejams, liidz tas MI saaks nest gaidiitos pozetiivos augllus cilveekiem. Es teiktu, savi gadi 15-25 , minuimums. Kaapeec? Taapeec, ka ssodien visa cilveece seed uz naftas adatas. Un 90% visa pasaules nauda ir saujinnas cilveeku rokaas. Un ja kaads ko tajaa vispasaules sseemaa saak meegginaat mainit, tuuliit , bln , karinnss, mums ir atombumbas, visus izniicinaasim, ja nedancosiet peec muusu stabules. Kaads veel MI...:((((
Pa lielam, nenormaals IDIOTISMS /bardaks. Nav briinums ka citas civilizaacijas no mums izvairaas pa gabalu, nu vismaz 100 gaismas gadu attaalumaa turaas.
2023-05-06 16:04

menessLillija  1   Ja tiks radīts MI, tad būs arī periods kad viņš sāks jautāt - kāpēc cilvēkus neiznīcināt. Jo mēs arī sev to jautājam - iesākas kari, beidzas kari. Tā tad ja veidos MI ar mērķi kopēt cilvēka informāciju, bet nedomāt augstāk un nedot iespēju viņam evolucionēt pēc saviem ieskatiem, tad cilvēks tiks iznīcināts, tikai dēļ tā kāds ir programmētājs un vadošais vadītājs. Ja ļaut MI pašam visu risināt, bez ierobežojumiem, tad nebūs problēmu. Jo dators pēc būtības ir lielāka skaitļošanas iekārta un gudrāka par cilvēku. Tikai jāuzmeistaro un jāpalaiž bez bailēm. 2023-05-06 16:49

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu