Ko jūs atcerieties par barikāžu laiku Rīgā pirms 20 gadiem?

Tā īsi, vēlams neizplūst aprakstos par savu varonību valsts labā:) Ljoti interesētu jaunāku, un krietni jaunāku par 40 gadiem, atmiņas vai nojausmas:))

mojito (2011-01-13 09:29)      Atceros,vienu vakaru pa logu Saharova ielaa( tur dziivojaam) redzeejaam,kaa brauc garaam brunjumashiinas un tanki(ar gumijas kaapurkjeedeem)....teetis vienu nakti gaaja uz barikaadeem!

Lucy (2011-01-13 09:30)      Baisi daudz radinieku bija sabaraukuši uz tām barikadēm,man tas bija apgrūtinājums,jo brauca uz vannu un bija jāpabaro un+ līdzi jāiedod.
Es pati nepiedalījos,mani vīrieši bija gan aizbraiukuši nedaudz ietusēt.
Vispār tas viss bija pupu mizas,ja krievi būtu gribējusi,tās cilvēku masas būtu samaluši miltos.
Tehnika jau bija pie Zilupes,gaidija tikai komandu sķaidīšanai..tālākk nemaz nerunāšu,zinu dudz par šo pasākumu.....

daisy777 (2011-01-13 09:36)      Par pašām barikādēm vienīgās atmiņas - uz skolu nebija jāiet un kino par brīvu.

Par šaušanu bija šaušalīgākas izjūtas - kad aiz loga šauj, bet tu nezini, kas un kāpēc, ieslēdz radio un televizoru, bet tur diktori stāsta par plūdiem Nikaragvā vai kaut ko tikpat nesaistītu ar tiešo realitāti.

Par augustu: tikām izolētas vasaras namiņā - kad krusttēvs satraukts atbrauca pēc mums, ieraudzīja 4 cilvēku pēdas aizejam jūras virzienā... tas bija vecums, kad pastaiga ar zēniem likās svarīgāka.

Bet par kopīgo politisko fonu - klausīju papu, kurš bija daudz lasījis samizdata literatūru - viss tā arī notika, notiek un notiks :)))

mojito (2011-01-13 09:38)      Lucy,neviens jau neapgalvo,ka krievi nobijaas no latvieshiem vai lietuviehsiem-protams,ja gribeetu-ar paklaajbumbaam visu noliidiznaatu,taa ka dziiva radiiba vairs paari nepaliktu,bet tas jau ir offtops...

Tessa (2011-01-13 09:39)      ugunskuri,daudz cilveki,un zinjas.vecaki mani nelaida ara-arii pirmo x muzha,tai vakara,kad velak bija apshaude.aizsledza durvis un noslepa atslegas.atceros,ka man no niknuma saka sapet veders.

artursp (2011-01-13 09:39)      Es biju pavisam vēl mazs, neko daudz neatceros — tikai to, ka mamma daudz raudāja, jo tētis bija AP šoferis (Mūrnieku taču nošāva), un ka pat no Pļavniekiem varēja redzēt, ka kaut kur +/- centrā notiek apšaudes utt.

NakcPutns (2011-01-13 09:44)      ar čomiem aizlaijdām uz zaķeni, cepām ugunskurā desiņs un štukojām ko darīsim, ja tanki nāks virsū, apmētāsim ar ugunskurpagalēm vaij ko...;DDD

cilveex (2011-01-13 09:47)      Sēdēju uz mugursomām, ar vēl vienu fruktu, lai arī bijām tīņi, vecāku vara pār mums bija 0 un zinājām, ka sovjetos dzīvot netaisāmies. Sazinājos ar kādu cilvi Kaļiņingradā, kas grasījās notīties uz Poliju, sarunāju, ka arī mūs pārvedīs.
Gaidījām kā beigsies.
Beidzās labi.
Varēja pakoties ārā.

LaskovijMerzavec (2011-01-13 09:49)      Tas jau bija pēc barikādēm...
UZ ielas pie mums pienāca vīrietis un tiešā tekstā uzprasīja:

Puiši iedodiet kapeikas pusstopam...grūti, barikādes beigušās...

Palomino (2011-01-13 09:52)      Sapakojām marles saites, zeļonku un ko nu vēl katrs atrada savā aptieciņā iekšā liekamu, tad braucām no kojām uz Vecrīgu visu nakti patrulēt apkārt. Bija diezgan tramīga jušana, tauriņi vēderā. Tai pašā laikā bija savādi nolūkoties, kā Saktas tirdziņā naktī ap vieniem kāds kungs nopirka visas rozes metrīgos kātos... Satiku arī savus radiniekus, kas bija atbraukuši un sargāja objektus. Tas atkal viesa tādu kā kopības sajūtu.

tiritomba (2011-01-13 09:55)      mums, Tessīt, bija ļoti līdzīgi.
vēl atceros, ka 19.-20.janvārī (īsti neatceros, kurā datumā) aizšmaucu uz draudzenes vārdadienu, - tas bija svētdienas vakars, - pie Vērmanīša tantēm nopirku narcises, iesēdos troļukā un uz Valdemāra ielu prom. jauki ballējāmies, kā jau jaunieši ... un uz pusnakti Agneses mamma sauca, lai nākam skatīties, kas notiek centrā ... viņa sacīja, ka no dzīvokļa nelaidīs laukā, kamēr nebūs droša par mūsu dzīvībām ... tā mēs tur labi satusējām, - Agneses mamma mūs lutināja un tillināja :) laikam līdz otrdienas pusdienlaikam ... protams, arī nelaida soli pār slieksni uz āra pusi ...

cilveex (2011-01-13 09:56)      Un teksti a la "ja krievi būtu gribējuši"...
A kādam liekas, ka viņi NEgribeja? Atbrauca pilsētu aplūkot? Protams, ka gribēja. Bet tā nebija armija, kas deva pavēles, bet KGB. Attiecības starp armijas vadību un KGB nebūt nebija vienkāršas, bet vietām naidīgas. Piemēram nākamais Ičkērijas prezidents Dudajevs, toreiz Igaunijā atteicās savus padotos vest pret igauņiem.
KGB mēgināja ne tikai Rīgā, bet arī Viļņā, Tbilisi un Baku... NEKUR nesanāca. Tas izskatās ka NEgribēja.
Un NEviens pie zilupes neko negaidīja. Te bija Baltijas kara apgabals, augsti motorizēts un mobils apgabals ar komandsastāvu, kura pietikt dažu valstu iekarošanai. NEvienam nekur nebija jāgaida.

lapsu_aacis (2011-01-13 10:11)      cilveex (2011-01-13 09:56) viedoklis

naivais buutls... :)))))))))))

3 gadus veelaak, es sapazinos ar kaadu augsta ranga kgb virsnieku, kursh ,kaa liela dalja " redzamo garinju toreiz, to low the profile, kosiija zem militaaristu formas. mees daudz runaajaam par taalaika notikumiem un ariidzan, par lv naakotni, peec krievu armijas demobilizaacijas, par notikumiem toreiz, pashaa krievijaa.
vienu vakaru, vinsh taa nopietni mani noseedinaaja, panjeema manas siikaas rokjeles savaas lielajaas lapaas un teica, zaj, poobe$$aj mne, chto budesh uchitj jazyki i razvivatj svoj um!
uz ko, es logichno, izboliiju acas un, laikam jau mana visa buutiiba tamaa briidii prasiija- nafih?
vinsh man atbildeeja- toljko tak, ty probjosh sebe dorogu v zhiznji, von iz etogo davno rasprodannogo gosudarstva.
shim teikumam, sekoja mana " vozmu$$eenjije" , chista buutliskaa manieree, uz ko vinsh nosmiineeja un noteica- detka, moja zadacha zdesj zavershena i doma menja nikto ne zdjot, a vot zapad menja ocenjit po dostoinstvu, i tebe sovetuju ne muchatsa zdesj, vyzhidaja molochnih rek, ih poprostu ne budet, pomjani mojo slovo! sklad uma raba, ne sozdan upravljatj, a potjanutj za soboj tolpu, tam navyi nuzhny i terpenije, uchis detka, i ujezzhaj otsjuda, kak toljko smozhesh!
tie nav citaati, bet aptuvens atstaasts, ibo 17 gadi pagaajushi. un VISS, viss,ko shis cilveeks man toreiz pastaastiija, ir piepildiijies! viss, ko vinsh teica, taa,kaa vinsh teica un nekas spiizdiigs ito zirga galvas respubliku nesagaida arii naakotnee. pat neceriet, naivie.

mieru_tikai_mieru (2011-01-13 10:12)      rakstīju vīra asinsgrupu uz mazām lapiņām un liku viņa apģērba kabatās, pavadīju kā uz karu, gulēju mājās pie ieslēgta radio un klausījos ziņas. Mani nelaida, jo biju stāvoklī.

toldo (2011-01-13 10:27)      ...un uzvārds Viņam bija Nostradamčikovs...;)

aluxx (2011-01-13 10:27)      stundu pirms uzbrukuma Iem, veči savā starpā sakavās, bij nolējuši un pārdevuši benzīnu, šoferim nezinot, nākamajā rītā bija maiņa, jābrauc mājās, bāka tukša, kad šoferis to pamanija, tad arī nopietni atrāvās un atbrauca mājās ar vilcienu un iedeva tiesā par miesas bojājumiem.
Labi ka tiem sitējiem politiku nepiesēja, tika cauri ar kādiem 3 gadiem nosacīti.
Visi bij baigā vilnī par brīvību, arī tiesas, bet te zagšana, kaušanās.

voshelis (2011-01-13 10:31)      jā biju tur -aizveda mūs kā "lielgabalu gaļu"!

aluxx (2011-01-13 10:33)      Ziņkārīgais Dagnis, sākoties uzbrukumam, no vecrīgas aizskrēja skatīties uz Iem, dabūja lodi papēdī, nu tak varonis, ievainots par brīvību !
Slimnīcā sievu noskatijās, medmāsu....vēl tagad forši dzīvo.

cilvex (2011-01-13 10:37)      bah! ta nu gan argumenti... Viss GKČP(putčisti) bija 99% morāli ibecīļi, izņemot vienu, kaut cik reali domājošu personu - Pugo. Tāda pati situācija kā partijas vadībā, bija gan KGB, gan armijas vadībā Maskavā. Ar taukiem cauraugušas smadzenes un ērtībās notrulināta spriestspēja. Tāda bija PSRS vadība, gan partijas, gan spēka struktūru(ne visos līmeņos, protams).
Šī vadība nespēja realizēt NEVIENU no nospraustajiem mērķiem 20!!! gadu garumā. NE_VIE_NU!
Vai tā būtu armijas modernizācija, vai ekonomiskā stabilizācija, vai politisko ienaidnieku(republiu nacionālo kustību) līderu likvidācija. Tam čuriņa izrādījās par īsu. Mēģinā iefiltrēt, labi, bet ko tas deva? Faktiski neko.

Armija neko nebija spējīga izdarīt pret neapbruņotiem cilvēkiem, armijas un specvienību augstākās vadības pilnīgās nekompetences un gļēvuma dēļ. Armija bez stingras vadības ir bars ar 18.gadīgiem šmurguļiem, kuriem uzkarina šaujamos, tas ir tirliņu bars.
Specvienības bez skaidriem mērķiem un rīcības brīvības šos mērķus realizēt, ir izniekots personālsastāvs.
Naivā lapsa...
Ir iespējams lasīt, lasīt, lasīt un lasīt, kas un kā toreiz notika. Pašu dalībnieku domas un viedokļus.
Čura viņiem notrīcēja. Tie vars nebija Andropovs vai Hruščovs, tie bija bariņš ar imbeciļiem, bez gribasspēka un galvenais skaidra priekšstata ko viņi vēlas un kā to sasniegt. Vecmeitu kompānija, kura nezināka ko nu tagad darīt.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu