Vai krievi atbild ar pretīmnākšanu?

Šis ir turpinājums manai pirms vairākām dienām pieteiktajai diskusijai par to, ka krievvalodīgie nesaprotamu iemeslu dēļ atļaujas Latvijā latviešus uz ielas uzrunāt krieviski, it kā te būtu kaut kāda Krievijas guberņa. No daudziem ļaudīm saņēmu atbalstu, no daudziem krievu aizstāvjiem kritiku un gānīšanos. Daļa diskusijas dalībnieku dalījās savā pieredzē, kā viņi izdabā krievvalodīgajiem,par katru cenu atbildot viņiem krieviski, lai tikai ielīstu viņiem vienā vietā, lai tikai viņi justos labi. Bet vēlos jautāt - kā, jūsuprāt, krievvalodīgie jums, tiem izdabātājaiem, atbild? Vai viņi arī lien vai no ādas ārā, lai tikai parunātu latviski? Nē, viņi konsekventi turpina runāt KRIEVISKI! Tāda ir tā letiņu un puslatviešu, puskrievu vergu daba -- ka tikai izdabā, lai gan krievs turpina konsekventi runāt savā valodā un necenšas pielāgoties. Piemērs tam - mans dēls agrāk strādā kādā no lielveikaliem. Krievi viņu vairākkārt pat rupji izlamāja un rakstīja sūdzības par to, ka viņš SAVĀ DZIMTENĒ atļaujas runāt LATVISKI un neprot runāt krieviski. Viņš šiem krieviem piedāvāja sarunāties angliski, bet nē - šo valodu viņi neprot. Labi, ka veikala vadība dēlu saprata un atbalstīja. Tāda ir ši nācija - krievi!

Murkjelis (2014-06-03 14:34)      Jā, krievi atbild ar pretīmnākšanu uz pretīmnākšanu. Papildinot Deisu - izturies ar cieņu un to arī dabūsi pretī. Loģiski ir izņēmumi. Cilvēki mēdz būt vienkārši nekaunīgi, pilnmēness apsēsti vai ...nu, ne pārāk gudri. Bet tādi ir visās tautās. Un katrs no mums var kā tāds piepeši izpildīties. Ir visai stulbi piepeši izlikties, ka nezini krievu valodu, ja esi dzimis pirms pagājušā gadsimta 90-tajiem gadiem un principā neiet pretī un nestāstīt krievu valodā cilvēkam, piemēram, ceļu uz staciju, ja redzi, ka viņš pilnībā tevi nesaprot latviski. Un vēl interesanti šie karodziņu "runāju tikai latviski!" vicinātāji pircējam, garāmgājējam u.c. prasa uzreiz izziņu no iedzīvotāju reģistra, cik ilgi persona ir Latvijā, lai piepeši atgrieztos vai pazustu krievu valodas zināšanas?

Beness_Aijo (2014-06-03 14:40)      Draboss? Kops kura laika Latviesi ir savas valsts "kopiena"? Te var lieliski redzet propogandas upurus, kuriem pasiem savu smadzenu nav un nebus, mak tikai malt prese izlasito un dzirdeto. Latviesi nevar but "kopiena", jo ir pamatnacija sava valsti.

Deisa (2014-06-03 14:42)      Pieslienos av2 - kad padomju onkuļi un tantas apmirīs, tad vairs nebūs kamā to naidu tik ļoti sasēt. Par laimi strādāju jaunu cilvēku kolektīvā, kur ir gan krievi, gan latvieši. Visi krievi latviski runā, nav problēmu. Arī tie, kas tik pāris gadus uz Latviju atbraukuši. A, ja gribās ar iesīkstējušiem mūjābeļiem karot, tas nozīmē, ka gribi mūjābeļus sev līdzās. Jo nevar jau mūjābeli apkarot, ja mūjābelis pretī nestāv.

LaskovijMerzavec (2014-06-03 14:46)      Piezīme... ja cilvēkus sauksi 20 gadus par nepilsoņiem, okupantiem utt... tad viņi arī beigās sāks arī tā uzvesties....

Viena no lielākajām Latvijas klūdam bija ieviest nepilsoņu statusu.... lai ar "latviešu" pasem varētu netraucēti palaupīt....

draboss (2014-06-03 14:48)      Es nevienā vietā nesaku ka latvieši nav pamatnācija, Benes Kātevitur. Izskatās ka pats esi pamatīgi "sapropogandēts"

JurisK (2014-06-03 15:11)      Tev, LM, smiekli nenāk par savu repliku - 20 gadus sauc par nepilsoņiem? Ka tad lai vinus sauc - par muļķīsiem, kas nevar nolikt eksāmenu? 70-gadigiem tantukiem un onkuliniem 90-tajā bija ap 45 gadi - tāds nesaprot, kas notiek un nespēj izdarīt izvēli? Varbūt viņi ir Latvija valsts ienaidnieku(jā, Tessa, Latvijas valsts ienaidnieku) sadullināti, bet tas man nekādi nevar piespiest viņus cienīt. Atbildēt krieviski, ceļu parādīt, vel ko - laipni lūgtum, kaut vai ķiniski(ja prastu), bet cienit nu nekādi nevaru! Piekrītu tam, ka jaunie ir savadaki un, šķiet, lojālāki Latvijai, gan tikai izglītotie. Krievvalodigie - viņiem kauns nav, ka tā viņus dēvē? Laikam jau nē, jo paši sevi tā veļičajet:)

riks086 (2014-06-03 15:12)      -> LaskovijMerzavec 2014-06-03 14:46 viedoklis "ja cilvēkus sauksi 20 gadus par nepilsoņiem, okupantiem utt... tad viņi arī beigās sāks arī tā uzvesties...."
Viņi tā uzvedās jau pirms tam, ja neatceries... bet latvieši tolaok vnk nedrīkstēja saukt lietas īstajos vārdos.

Lucy (2014-06-03 15:19)    1 labs viedoklis(c)JurisK (2014-06-03 14:23) viedoklis++++
LaskovijMerzavec krievi Latviešus par ganciem saukā un ka tik vēl ne, par fašistiem,tad,kā mums Latviešiem pret viņiem? viņu vaina,nepatīk sakrāmē koferi un dodies uz plašo krieviju,tak putins piesolija tiem kuri grib pārvākties naudiņas,tip ceļa nauda,cik jauks žests:))
Es daudzus gadus arī dzīvoju zobus sakodusi,runāju,rakstiju krievu melē,visus kursus nācas apmeklēt krievu mēlē un domā man tas bija patīkami,nē,mani ir tikai naids!!
Malt protams te vienu un to pašu nav vajadzīgs,tāpat zināms,ka,ka mēs viens otru vnk ciest nevaram!
Tas,ka jaunatne tagad neprot krievu valodu,nav jau tas lepnums,bet sarunas valoda ir pārsvarā angļu un arī ar krieviem brīvi var angļu mēlē sarunāties,tas tikai te LV problēmas lai tiktu saprasts,krievijā aizbraucot ar to tur broblēmas nav.Īstie krievi ir pavisam citādi,nevis tie krievvalodīgi abiženija kuri te aizvainoti kauc,līdz riebumam reizēm.

veejpuuta (2014-06-03 15:19)      Av un pārējiem,kas uz LV atbrauc tikai ciemos,manuprāt,vispār par šo tēmu nevajadzētu izteikties.Šis nu nav tas gadījums,kad no malas labāk redzams.

Lost (2014-06-03 15:37)      Respect veikala vadībai! Manējie laikam LV nestrādās, ko nezin pa krieviskam. NL, kur kādu laiku mitinos, iezemieši ļoti laipni runājas angliski, no problem. Bet par normālu darbavietu bez valsts valodas i nesapņo, visas iestādes, dokumentācija TIKAI valsts valodā. Ja vajag, ņem tulku un maksā. Tā lūk.

Lost (2014-06-03 15:44)      Lielām nācijām ir šāda tendence, un kapēc gan ne, ja paši ļaujam? Kapēc gan nesarunāties krieviski ikdienā, ja protam, bet diskriminēt jaunatni darba tirgū ir nežēlīgi. Ne jau katrā smilškastē pa krievam bija.

Laskovij (2014-06-03 15:56)      Lucy,JurisK,riiks.... Jūs esat aizmirstat, ka tajā laikā tāda bija VISAS PSRS politika. Krievu valoda bija visur, kā galvenā valoda. Un tad vienu dienu Latvija atdalās no PSRS, kopā ar iedzīvotājiem, kuri bija diezgan lojāli un nemaz neprotestēja pret atdalīšanos, jo visiem tā PSRS bija apnikusi.

Un ko letiņi izdara.... pasludina ievērojamu daļu iedzīvotājus par nepilsoņiem un okupantiem. Lai gan liela daļa no viņiem šeit jau bija dzimuši. Un davai tagad cienat mūs, runājiet ar mums tikai mūsu valodā.
Tai pašā laikā latviešu partiju galvenais trumpis - krievi nāk, krievi nāk...kamēr paši mierīgi visu vai nu sabāž savās kabatās vai izsaimnieko....

Neaizstāvu krievus, bet arī reāli saprotu, kāpēc daudziem ir aizvainojums uz šo valsti.... pasi vien esam vainīgi. Ar varu nevienu nepiespiedīsi sevi cienit.... kā krievi PSRS laikos nepiespieda latviešus cienīt sevi, ta latvieši nepiespieda cienīt sevi, šajos gados...

DAfrika (2014-06-03 16:04)      Ja man darbā vajag perfekti izpildītu darbu no pakļautībā esošiem, tad darba plānu pa punktiem uzrakstīšu kaut mandarīnu valodā (google palīdzēs, jau pajautāju). Ir brīži, kad principialitāte ir stipri lieka un pat muļķīga. Bet ikdienā uz ielas es vienkārši jautāju un atbildu latviski, izņemot pavisam vecās tantes un onkuļus, pārējie visi smuki vai ne tik smuki atbild latviski, bet vecajiem penčiem man arī nav nekā jautājama.

DAfrika (2014-06-03 16:09)      Un vēl oponēšu tiem, kuri te apsaukā jaunatni, kuri neprot krievu valodu. Mans dēls arī neprot krievu valodu, toties prot bez latviešu valodas vēl divas citas valodas. Tas viņam netraucē ar vienaudžiem kursa biedriem krieviem brīvi kontaktēties, sarunājoties latviski un angliski. Jaunatnei gan nav šo smieklīgo komunikāciju problēmu. Problēmu ir mūsu paaudzei - viss ir slikti, visi kretīni, visi spekulanti...

nickie (2014-06-03 16:11)      mm, kopš bērnībā man vienreiz uz ielas pajautāja ceļu krieviski un es kā nozombēta latviete nikni paskatījos un skaidrā latviešu valodā atbildēju.. un izrādījās, ka tie vienkārši ir tūristi no Maskavas..
man nav problēmu kontaktēties ar cilvēkiem viņu valodā (krievu, angļu, spāņu valodā) un, manuprāt, tas pat ir normāli. gribētos vēl vairāk valodās sazināties. un man gan nekad nav ienācis prātā pajautāt ceļu vai kko veikalā pirkt latviešu valodā, atrodoties ārzemēs.
autorei iesaku tvert visu vieglāk, dzīve ir īsa un vajag priecāties. ka ir dēls, ka dēlam ir darbs, ka viņš zina angļu valodu, iemeslus priekam var atrast uz katra stūra :)

sieviete_dieviete_ (2014-06-03 16:41)      super Dafrika un nickie:)Pilniigi piekriitu.

kuks10 (2014-06-03 17:01)      ..nezin kāpēc leišos un estos nav tādas problēmas..?!)))cieniet sevi..!

Polus (2014-06-03 17:18)      Laskovij,

par lojālajiem krieviem 90-to sākumā. Intervija ar E.Šnori:

– Ar integrāciju saistās arī jūsu pētījums ”Latvijas teritorijā esošo PSRS kolonistu loma valsts neatkarības atjaunošanā 1989. – 1991. gads. Mīti un realitāte”, kas publicēts žurnāla ”Latvijas Vēsture. Jaunie un Jaunākie Laiki” jaunākajā numurā.

– Tas bija darbs studiju kursa ietvaros. Ķēros pie tā tādēļ, ka, manuprāt, integrācijas politikas neveiksmes pamatā ir tās būvēšana uz kļūdainas tēzes. Proti, ka visi Latvijā dzīvojošie ļaudis atbalstīja un atbalsta valsts neatkarību, ciena valsts valodu un vēlas tajā runāt. Šo tēzi ielika integrācijas politikas pamatā pirms 20 gadiem. Bet tā neatbilst patiesībai. 1991. gada 3. marta aptaujā par Latvijas neatkarību ”par” nobalsoja labi ja 20% no Latvijā dzīvojošo krievvalodīgo kolonistu skaita. 1991. gada 3. marta aptaujas un 17. marta referenduma par PSRS saglabāšanu rezultāti liecina, ka vairāk nekā 400 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju balsoja pret Latvijas neatkarību. 1991. gada 4. maijā, pieņemot Neatkarības deklarāciju, ”par” balsojušo AP deputātu vidū krievu īpatsvars bija tikai 1,4% jeb divi deputāti no 138. Tas ir neproporcionāli maz, ja salīdzina, ka krievu īpatsvars Latvijā 1989. gadā bija 34%.

Retorisks jautājums: kāds būtu vēlēšanu rezultāts, ja šiem 400 tūkstošiem nebūtu nekādu balsošanas ierobežojumu?

verso (2014-06-03 17:27)      Es cienu sevi, tāpēc nestrīdos ar idiotiem, jūtos pārāka, ja zinu vairāk valodas kā tas, kurš zin tikai savu mātes valodu un gudrs cilvēks sajutīs to un cienīs arī mani, ja atbildēšu viņa valodā, nevis sākšu mācīt viņu dzīvot. Man apkārt gadās tikai ļoti sakarīgi krievu tautības cilvēki ar retiem izņēmumiem un, kā zināms, katrā barā ir pa idiotam un tam nav nekāda sakara ar tautību. Mans mērķis nav sasniegt viņu līmeni. Cūka dubļus tāpat atradīs un, ja ļausies, tad viņa ar savu pieredzi paraus Tevi sev līdz. Man to nevajag, tāpēc cienu citus un arī mani ciena.

Laskovij (2014-06-03 18:49)      Polus - uz retorisku jautājumu atbilde vienkārša, ja Latvijā uz 1989 gadu bija 2,6 milj. iedzīvotāji, tad 400 000 ir tikai 15%. 85% bija par vai neitrali.

Un tagad paskaties uz 2011g.
2milj iedzīvotāju. Nepilsoņu skaits 290660 - apmēram tie paši 15%. Plus vel par SC nobalso 28% pilsonu, kas ir apmēram 257 000 (60% aktivitate). Kopā jau vien sanāk 0,5 miljons, plus vēl dala no tiem, kas nebalsoja.

Jautājums retorisks, ko Latvieši ir labu izdarījusi, lai saliedētu savu sabiedrību???

Baidīja no krieviem, baidija... un izskatās, ka galu galā arī piesauca...nevis integrēja, bet uztaisīja diezgan saliedetu kopienu :)

P.S. ja paskatās iedzīvotaju skaita dinamiku, tad Latvija ir no 1989 gada zaudējusi 600 000 iedzīvotājus..23%...

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu