Latvieši dzīvo burbulī?

Šodien saņemot ziņu no viena lietotāja man radās jautājums - vai latvieši kādreiz tiks ārā no sava burbuļa un spēs pieņemt to, ka pasaulē cilvēki, to dzīvesveids/lietu uztvere ir dažāda (pie tam nekaitē pārējai sabiedrībai ar to) un adekvāti iemācīsies uz to reaģēt? To, ka cilvēki te mēdz būt rupji, bērnudārza līmenī - tas ir skaidrs, bet ja tā padomā - ko tādu es redzu arī citos LV portālos, ikdienā.
Kā piemērs citāts no saņemtās vēstules: [" Bērnu nav un nevēlos" ... hmm un kādam frīkam varētu interesēt attiecības ar tādu sievieti ... , bet ir draugs/draudzene tad jau arī frīks/zilais, vai lesbiete. ]
Lasot cilvēku savstarpējās sarunas ne-latvijas portālos es secinu, ka latvieši ir viena no indīgākajām un naidīgākajām nācijām internetā - un pie tam liels procents pat nav spējīgi uz diskusiju, bet gan pa taisno metas otra cilvēka rīklē ar personiskajiem apvainojumiem (kam ar tēmu pat nav sakara, nenozīmīgi). Kas notiek, tauta? Jā, latvietis latvietim gardākais ēdiens, bet man tas vairāk izskatās pēc kautkāda veida komunikācijas truluma un deģenerācijas (labāk nepaliek).

VECA_PIEPE (2014-08-21 20:19)      ...Rietumos katrs desmitais ir negatiiva, latvieshiem katrs desmitais ir pozitiivs. (C)

Neta komenti liecina par dzīves pieredzi.
Nevajag aizmirst arī to, ka ekonomiski mazak attīstītajās zemēs tehnoloģiskie masu komunikācijas līdzekļi, tai skaitā arī internets, ir bijis pieejams ar novēlošanos,...masveidā nu tas tiek izmantots arī Latvijā, par samērā zemu cenu tas ir pieejams jebkuram iedzīvotājam- gan izglītotajam, gan arī neizglītotajam. Katrs interneta lietotājs to izmanto pēc savām vajadzībām,...daļa no kuriem internetu izmanto tikai trollismam, nekam citam viņiem to lietot nav vajadzības.
Neta troļļi ir visur... un ticiet, ka letiņu neta trollis savos komentos ir tīrā dievgosniņa, salīdzinājumā ar pasaules mēroga ekonomiski attīstīto valstu neta troļļiem, kuru darbības nav tikai hobijs, bet arī darbs.

Drole (2014-08-21 20:49)      "viena no indīgākajām un naidīgākajām nācijām internetā"

Par naidiigumu tiesa, bet latvieshi nav pietiekami aspraatiigi, lai buutu indiigi. Toties vienaa jomaa videejais latvietis ir kaa minimums Eiropas chempions - vinjsh nekad nezheelos savu laiku, lai no sirds citus nokritizeetu un izstaastiitu, kas tiem jaadara :)

Nu_ko_nu (2014-08-21 20:50)      Pupu mizas.

hefny (2014-08-21 21:10)      hmmmm..bijis zināmam vēsturiskam personāžam teiciens, "ka nabadzība rada nabadzīgu domāšanu"-domāšanu nosaka esamība-realitāte/Ļeņins/. Mazliet paplašot tēmu,-kāda dzīve, tāda domāšana, jo mums , atšķitūbā no bagātajiem rietumiem bez komunistiskās triecienceltniecības bija vienmērīgs kapitālisms,kur uzkrāja mantu/mnaudu/3-5 paaudžu laikā, tur neizšāva saimniekus, domātājus-inteliģenci, neizkropļoja dzīvi arzināmu pagrabu šausmām,iznīcināšanu pat 10 gadus pēc kana nāves nometnēs,darba /katorgas/citumos,-toikai par to,ka pagadījies pa kājā, biji saimnieks,biji latvietis/žids,polis/ukrainis/tatārs. šis šausma atjaunojas. un te-cilvēki pateicoties kultivētam valdības genocīdam ir uzsēdināti uz nabadzības adatas,jo par 30-250 gadu darba par skolotāju,zinātnieku,pilotu,konstruktoru,zelta medaļu pelnītāju sportstu uttt.pensija ir tikpat liela vai pat mazāka kā dzērājam, slepkavniekam,kam par nx slepkavībām,izvarošanām ir darba cstāžs cituma darbiņos,vai nodzērušamies palīgstrādniekam. Kādu jauku,mierīgu attieksmi vari vēlēties,ja plātās ar pārākumu,ka paņemti kredīti un , nu,pena daudz vairāk pasaulē??Bet visi jau nevar pamest Latviju,jo te :vecāki,bērni,saimniecība utt....un vispār, latvieši ir viensētnieki,ja nav iesakņojušies krieviem somātajos guļamvagonos.....agresīvi? Priecājies,jo nav gļēvi ar fiksētu sivēna smaidu. Un no pasaules ,lai kā, sāpīgi saprot līdz kaulu smadzenēm daudz skaudrāk esamību, politisko vibrāciju biedus,ekonomiskos murgus,kur daži politiskās kompartijas postelite pie siles-miljonus 30-50-130 mijonus!!!nezkur sadabūjuši, bet zelta sportistiem,muziķiem,zinātiekiem,kuri atklājuši planētas un Latvijas vai Rīgas vārdā nosaukušas:nabagu maize,jālūdz pabalsti siltumam,elekrtībai,zobu salabošanai/un ušaks-maskavijas rokliža, rullē, jo bezmaksas transportu itkā dod,bet Rīga vienās peļķēs,bedrēs,izsaimniekota,jāpŗdod Lucavsala uttttt. Toties cietumniekiem-streiks, un--ir darbs,nauda,dakteri,sabalansēts ēdi

White`n`Naughty (2014-08-21 21:33)      Eleste- pozitīvie cilvēki šados portālos nesēž, viņi smejās kafejnīcās, jokojās veloizbraucienos, draudzīgi izzobo viens otru kopīgos pārgājienos, spriež par ´´lielajām´´ lietam pie nupat cepta šašlika un izaicina viens otru lokālās sporta spēlēs . Te sēž mūžīgie meklētāji, precētie, kuriem ´´gribās paspēlēties´´ kā arī tie, kuri ir darbā neefektīvi vai nepietiekami noslogoti, kas pieļauj sviesta rakstīšanu šeit.
Starp citu vēl kā naglai pa galvu bija barss5 komentārs par nogurušo, izdrāzto un nabadzīgo tautu. Daudzi šeit dzīvojošie neredz gaismu tuneļa galā.

Emma45 (2014-08-21 21:41)      Es tādus tekstus-visi, latvieši, sievietes, vīrieši u.c. uzskatu par fufeli. Ja ir pret kādu pretenzijas- nosauc vārdus, nikus.Citādi-tukša dirŠŠŠana.

Edgars37 (2014-08-21 21:42)      Nezinu, ko citu var vel sagaidit no tautas, kas nav parliecinata pat par savu ritdienu? Tapec ari ir sadas izpausmes individu uzvediba. Kaut vai paskaties dzivnieku pasaule - dzivnieks leka, tarksk un blarksk kad? - tad, kad nobijies un ir neparliecinats. Kad ir ar visu apmierinats - miermiligs un draudzigs.

jozolsen (2014-08-21 21:50)      Zemgaļi karoja pret kristietību-vāciešiem 106 gadus!!!Mums ir ar ko lepoties savā vēsturē..Tikai par to nav piedienīgi stāstīt..

fargo (2014-08-21 22:40)      planerdelta (2014-08-21 18:49) viedoklis

"Fargo, man ir beerns un gan jau buus veel, bet noraadiit kaadam, ka vinja izveele ir nenormaala ir aprobezjoti, neinteligjenti."

man liekas, ka tu varētu būt no cilvēkiem, kuri izmanto vārdus, neizprotot tos. lai arī tā ir diezgan izplatīta parādība, es nevēlos pārgremot jau reiz sacīto, turklāt tas varētu būt vienalga kā saruna ar sienu.

bziks (2014-08-21 22:41)      Autoram vajadzētu aizvērt visus portālus un iziet mazliet izvēdināt galvu lai nav tik seklu ūdeņu domas.

limonija (2014-08-21 23:21)      Mentalitātes īpatnības ir katrai tautai...Nez skoti ir tiešām tik skopi, kā par šamiem anekdotēs stāsta?:D Latvieši ir gadsimtiem bijuši izdzīvotāji, kuriem spiedušies virsū visi, kam nav slinkums. Turklāt vēl esam viensētnieku tauta - katrs savā sētā varēja saimniekot kā patīk un kritizēt kaimiņu dzīvesveidu, iztālēm noraugoties:) Nevajag to uzņemt tik sakāpināti. Atceros, kādu šoku man izraisīja Garlība Merķeļa slavenais opuss "Latvieši", kad studiju laikā to lasīju kā obligāto literatūru - briesmīgi tie mūsu sencīši bijuši, un ābols taču nekrīt tālu no zirga, vai ne?;):D

typhoo (2014-08-22 00:49)      Eleste - es nebuut sevi nepieskaitu pie tolerantajiem....
Neesmu rasists, bet cilveekam ir jaabuut baltam. Pedinjiem ir jaakopojaas ar liidziigiem un nav jaapieprasa sev iipashas priveleegjijas utt utml.
Neegjeris ir neegjeris un zhiids ir zhiids.

furnitura (2014-08-22 00:56)      Nav mums nekādas kopības sajūtas. To redz ikdienā. Ikviens cenšas pakāpties uz otra, un citus uzskata par konkurentiem. Ja sagrupējas, tad tikai no bailēm, un lai grupveidā uzkāptu visrū citiem. Pat ar draudzenēm nevar būt atklāta. Visām skaudība, nenovīdība, pat ja pašām iet labāk, vienalga citai nedrīkst nevienu brīdi paveikties. Mana resnā draudzene pārstāja ar mani kontakēties tikai tāpēc, ka ieturēju diētu un novājēju. Protams, mana apmierinātība bija redzama, taču tas nenozīmē, ka nevar draudzēties. Vislielākais prieks, ja kādam tautietim neveicas. Tā ir tāda bauda, ka tik nu. To, ka citi pazemosies tavā priekšā gaida visi, jo dziļākajā būtībā mēs uzskatam, ka citi ir vergi, mēsli un viņu sūtība ir paciest mūsu ņirgāšanos. Visas ietures no šīs latviskā normas (lūk, šī ri tā normalitāte), ir iegūtas smagā garīgā izaugsmē, smagā dzīves pieredzē, vai arī cilvēkam ir jauktas asinis.

dauzone (2014-08-22 01:11)      nu a kurš ta vēl pateiks taisnību acīs, ja ne pats tuvākais :)))

neko (2014-08-22 02:23)      a) nu visiem ir savs "burbulis", Latviešiem, Francūžiem, Vāciešiem utt... neredzu te problēmu.
Ir vēl kosmopolīti... bet tiem ar savējais "burbulis". Man tas vis vairāk izskatās pēc vēlmes pārvilkt "savā burbulī".
b) "Šodien saņemot ziņu no viena lietotāja" - un kā ar pērējiem? Viens (vai daži) vēl nav nekāds rādītājs. Palasi vēstules no citiem, kas neko tādu neraksta..:)

av2 (2014-08-22 08:35)      super neneormali ir tas, ka maates instinkta radiit bernus nava vairs geenos . Kas veel Tev nav skaidrs?????
Bet, protams, kaada man dalla gar tevi . Gribi, nomirsti vecuma viena, vientulla, nevienam nevajadziiga. Un taa arii buus, ja nesaaksi saprast, ka neesi pasaules naba tomeer.
Un mullkkibas galiigaas par to, ka latviessi ir visriebiigaakie. Maz , lloti maz paziisti gan aarzemniekus, gan latviessus, lai ko salidzinaatu. Negatiivaa attiekssme ir TIKAI PRET TEVI. Paskaties spogulii - varbuut tomeer vaina ir passaa, a? Nu kau mazliet ?

viilii (2014-08-22 08:38)      vienkaarshi nekomuniceeju ar taadiem.

p_p (2014-08-22 10:18)      barss5 (2014-08-21 17:18) viedoklis
Jā, nevaru Tev nepiekrist...esam indīgi, neiecietīgi, bieži rupji. Man ir viedoklis, kāpēc tā. Man dzīvē ļoti bieži sanāk novērot, kā mainās cilvēka uzvedība, kad viņš ir negulējis, neēdis, fiziski un garīgi pārguris....un kad viņš zin, ka tas tā būs ilgi. Tad lūk....mūsu tauta, ar dažiem izņēmumiem, ir tieši tāda....nogurusi, izdrāzta, nabadzīga. Cilvēki strādā trijos darbos, dienasgaismu neredz...un apzinās, ka gala tam neredz.
__________

pievienojos pa visiem 100%
(tas, protams, nav attaisnojums, bet gan izskaidrojums)

Realitātē tu diez vai satrauksies, ja viens nošņurcis personāžs tev tramvajā, rokām plātoties, mācīs dzīvot, pareizi? Tad kādēļ tu par to satraucies anonīmajā internetvidē?

Deisa (2014-08-22 14:18)      Piekrītu barsa un p_p viedoklim. Pati pavandījos mazliet riņķī un runājot ar draugiem, visiem kā vienam secinājums - atgriežoties Latvijā nevar nepamanīt to drūmumu, īgnumu. Tāpēc, ka apstākļi dzīvošanai ir kā ir. Cik daudz cilvēku te dzīvo tādos apstākļos, ko normāls ārzemnieks iedomāties nevarētu, uzskatot to par neiespējamu? Atbrauc no UK un brīnās - ka tajās bloku mājās normāli (vidusmēra) cilvēki dzīvo, viņiem pat sociāli piešķirtie ir krietni labāki, kuros nabagus izmitina.
Toties neta pieejamīga šeit ir gandrīz katram, citur pasaulē tik plaši netu nelieto, vismaz vecākā paaudze. Tur kompis ir pirmkārt kā darba instruments. Nu un līdz ar to daudzi ar dzīvi neapmierinātie bezģeļņiki izklīst pa neta ārēm (nevajag parspīlēt oho ievērību, kur it tikai pārdesmit pastāvīgo komentētāju).
Tie, kas te komentē un dzīvo (vai ilgāku laiku padzīvojušies) citās valstīs, kaut kā komentāros ir pozitīvāki, ne tik īgni, tas nu gan novērots.

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu