Karš

Vakar noskatījos jauno filmu par Tjūringu un Enigmas uzlaušanu "The Imitation Game". Tas, ka matemātiķim Tjūringam izdevās uzlauzt Enigmu, izglāba 14 miljonus dzīvību.
Šajā sakarā pacēlās jautājums: Vai tad bagātie paši, kas uzsāka 1. un 2. pasaules karu (faktiski, kaprīzes pēc), paši arī cieta un mira. Vai viņi bija starp tiem miljoniem nabagiem, kurus pārprasta patriotisma pēc sūtīja nāvē, vai vnk atsēdējās siltumā un drošībā, vērojot visu no malas? Vai vispār ir kaut viens iemesls, kāpēc būtu pieļaujams uzsākt karu un sūtīt kādu nāvē?

Samila (2015-04-16 22:24)      Nīčes "Tā runāja Zaratustra" - varas gribas un pārcilvēka koncepts. Cilvēks pats sev ir vislielākais posts. Apbrīnojama tieksme pēc pārcilvēcīgā un sevis iznīcināšanas vienlaikus.

„Varai nav vajadzīgs attaisnojums, tā pastāv sabiedrībā kopš tās pirmsākumiem. Vienīgais, kas tai ir nepieciešams, ir tiesiskums. Varas jautājums aktualizējas ikreiz, kad cilvēki sanāk kopā vai kopīgi rīkojas, un tā tiesiskums tiek atvasināts no sākotnējas kopā būšanas nevis no tai sekojošām darbībām. Likumība, kad tā tiek apšaubīta, balstās uz aicinājumu atgriezties pagātnē, kamēr attaisnojumi attiecas uz izvērtējumu, kas būs jāsniedz nākotnē. Vardarbība var būt attaisnojama, bet tā nekad nebūs likumīga. Ar laiku tās attaisnošanas mērķis zaudē jēgu. Neviens neapšauba spēka lietošanu pašaizsardzībai, ja draudi ir acīmredzami, un nepieciešamās darbības tūlītējas [..]” Hanna Ārente (Arendt H. On Violence. Orlando: Harvest Book, Harcourt Inc., 1970, p. 52.)

Pasaule pina pretrunu. No vienas puses mūs baro ar strīdu risināšanas nepieciešamību "miermīlīgiem līdzekļiem" atbilstoši ANO Statūtiem, no otras puses Drošības padome nav spējīga pieņemt nevienu sakarīgu lēmumu miera nodrošināšanai. Pa ausu galam dzirdēju (varbūt baumoju, piedošanu), ka igauņi pusi vai veselu sešciparu skaitli izcēluši pētījumam "Krievijas starptautiskās tiesības", vai ko līdzīgu...

Karš, acīmredzot, ir evolūcijas dabiska sastāvdaļa.

Mavs (2015-04-17 00:18)      Nu Otrais Pasaules karš patiesībā ir Pirmā Pasaules kara (un Versaļas līguma) rezultāts.
Jau Ferdinands Fošs apbrīnojami precīzi pareģoja, kādas tam būs sekas.

Var strīdēties par to, kas izraisīja Lielo Tēvijas karu - Staļins vai Hitlers, tomēr cilvēki, kas kaut minimāli pārzina vēsturi, zina starpību starp WWII un LTK - tā kā agresors abos gadījumos bija Vācija. Par ko arī abos gadījumos pamatīgi atrāvās.

Vai karā var tikt ierauta mūsu paaudze šeit un tagad ? Teorētiski tas ir iespējams, ja Latvijas valdība turpinās domāt ar pakaļu un "skriet pa priekšu lokomotīvei" (t.b. - ASV) - tad visādi var gadīties. Jo šobrīd pasaulē lielākais agresors ir tieši ASV, kuras militārais budžets un potenciāls gandrīz desmit reizes pārsniedz Krievijas militāro potenciālu. Turklāt ASV militārais potenciāls ir veidots tieši kā agresijas ierocis - nekam citam nav noderīgas 11 aviobāzes kuģu grupas (salīdzinājumam - Krievija nespēj izveidot pat vienu un Krievijas bruņotie spēki ir spējīgi darboties tikai Eirāzijas kontinenta robežās). Patiesībā brīnos par to, kā islāma teroristi vēl nav padzirdējuši par šo centīgo ASV pakalpiņu - Latviju ... :/

SoulOil (2015-04-17 00:50)      Patiesībā brīnos par to, kā islāma teroristi vēl nav padzirdējuši par šo centīgo ASV pakalpiņu - Latviju ... :/
>>>>>>>>>>>>
Noteikti ka ir dzirdeejushi un noteikti ka pat laanojushi un apspriedushi kaadu riiciibu, bet galu galaa arii tur tomeer veselais sapraats ir njeemis virsroku ! :) Lai cik stulbi fanaatiski un nezheeliigi mums neshkjistu tie nolaapiiti traki fanaatiskie islaamisti ni Islaam Valsts un citaam teroristiskaam organizaacijaam, bet tas ka vinji ir ko jeedziigu sasniegushi un ka pasaule par vinjiem runaa - tas vien noziimee ka tur pamataa apakshaa ir duiezgan gudra un sapraatiiga vadiiba kas ruupigi apdoma aun plaano savus soljus, ieskaitot visus PR gaajienus ar galvu cirshanaam u.t.t, lai maksimaali piesaistiitu sev uzmaniibu un taadejaadi veel sazvjotu sev fanaatiskos pakalpinjus.
Nekas shai pasaulee nav jauns, tas pats ´dzeeraaja´ kung-fu vien ir no senaas Kjiinas, kad izlikaas par apdzeerushos lohu kas meegjina plivinaaties un tadejaadi atslaabinaaja profinja uzmaniibu un koncentreeshanos , ka arezultaata profinjsh samaksaaja ar savu dziiviibu :)
Tas taa priekshveesture, bet kaada tam visam saistiiba ar Latviju ?! Luuk taada - kaa paraak mazi nieciigi un niozheelojami tomeer esam, un paarak maz pie musm ir dvieljagalvas un pat uz katru babajveidiigo kas pastaighaajs par Rigas ielaam ir pastiprinaata negribeeti instinktiiva uzmaniiba pieveersta no parastjiem renjgeedaajiem - un tas ir galvenais arguments kamdeelj te kaut ko nopietnu riikot ir ljoti ljoti riskanti un ljoti liels risks iz igaazties. Kameer visur Francijaa Vaacijaa UK kur pilns ar babajiem - tas mieriigi ietu cauri viss.
Nezuskaitiishu veel daudzus citus faktorus, bet kopumaa visu rezulteejot, pat muljkjim buut skaidrs, ka te kaut kaadu nopietnu akciju plaanot - tas neiekljaujas neekas logjikas raamjos, un tamdeelj to arii patlaban neriiko ! :)

SoulOil (2015-04-17 01:07)      Un veel viena literatuura -
--------------------------------
https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%97%D0%B2%D1%91%D0%B7%D0%B4%D0%BD%D1%8B%D0%B9_%D0%B4%D0%B5%D1%81%D0
%B0%D0%BD%D1%82
---------------------------------
(jaa links izskataas atbaidoshi ja tas ir krievu val, bet es paarbaudiiju , ka tas tomeer funkcionee, kad to paarkopee un iepeisto interneta paarluukaa, konkreeti man bija Firefox ...)

ar ko Torpeedai iepaziities un ta akaartiigi un dzilji pastudeet - jo tas bij ne tikai cilveeks un rakstnieks kas diezgan radikaalu iespaidu atstaaju uz visu amerikas sabiedriibu domu un filosofiju (peec daudzu autoritaashu noverteejuma - visvairaak un visradikaalak amerikaanu sabiedriibu iespaidojushais rakstnieks visaa pag. gadsimtaa kopumaa), bet arii konkreetu manu dziivi un manus leemumus un manu apzinju vinjsh mainiija krietni radikaali tai vecumaa kad cilveeks jau skjiet kruits un nobriedis un shkjeti ka visu vinjsh jau zina un paarzina un nav ko citiem vairs vinju ljechiit ! :)

Mavs (2015-04-17 08:47)      Nu Hainlains viennozīmīgi ir viens no maniem mīļākajiem autoriem un gan ar šo grāmatu, gan filmu esmu ļoti labi pazīstams. Un domas par demokrātijas "tupiku" man pašam ir ļoti tuvas. Ja analoģiski vēlēšanu principi būtu mūsdienu sabiedrībā - domāju, ka mēs būtu tikuši daudz tālāk :)

Samila (2015-04-17 09:41)      *Noteikti ka ir dzirdeejushi* par Latviju... bet nav kartē pamanījuši :)))

par ASV kara mašīnu un par to, ka tā nekad neapstāsies patika Olivera Stouna 1991.gadā uzņemtā filma "JFK", toreiz par karu Vjetnamā un plānoto agresiju Kubā. Arī pēc Nobela miera prēmija piešķiršanas jaunajam prezidentam nekas daudz nav mainījies ;) ASV - Irākā un Afganistānā (iebrukums pēc 11.sept.)ir zaudējusi vairāk karavīru nekā Otrā pasaules kara laikā.

Samila (2015-04-17 09:58)      dievinu Internetu, 5 min. atradu gan Hailanda grāmatu, gan filmu, sludinot fašismu un militārismu... interesanti, būs jāizlasa ;)

marselis (2015-04-17 11:12)      tie kuri pienem lemumus,
tie ari dala torti.....
ta vienmer ir bijis
un nekas nav mainijies!

cies apkartejie

runajot par 1..... 2PK.,tad var redzet, ka tika saglabatas strategiskas rupnicas , investori,banku sektors utl.
neskatoties, ka daudzi no viniem bija ebreji

selnija_ (2015-04-17 12:49)      Tāda iemesla nav vispār. Karš tā ir pataloģija, tur pat apspriest nav ko.

fargo (2015-04-17 17:22)      selnija_ (2015-04-17 12:49) viedoklis

bet karš ir bijis vienmēr. visur. visās malās, jebkurai tautai. ja tā ir pataloģija, tad iedzimta, bet ja iedzimta, tad kā var būt tik daudz cilvēku, kuru "dziļākā pārliecība" ir, ka cilvēki taču piedzimst labi vai vispār ir labi.
karš, sacensība par labāko, gardāko, iekārojamāko... un līdzekļiem nav nozīmes - viltus, karš, zādzība, slepkavība, nenovīdība. tas ir pavadījis cilvēci kopš tās šūpuļa, bet tu saki pataloģija. nē, dabisks cilvēces eksistences stāvoklis. nav neviena vienīga gada uz planētas, kad nenotiktu vismaz desmit karu.

av2 (2015-04-18 07:27)      NAV ! Un nekad nav bijis. Praatveederiem iesaku passiem iet pirmajas rindaas uz miinu lauka , nevis gudri d-st te.
Cita lieta ir taa,ka taisniiba pasaulee nekad nebuus, un nav bijusi. Taapeec nevajag uz to nemaz tiekties.Tas izraisa tikai konfliktus.

usinjsh (2015-05-04 08:52)      Man patīk Limonijas citāts "lai gan padomjlaikos skolojies, tad jau pareizu vēsturi nemācīja". Tad nu jautājums vai tagad māca pareizo vēsturi? Kas vispār ir vēsture, to groza pa savam kā tas izdevīgāk. Piemērus te varētu rakstīt daudz.
Bet par to zombēšanu- elementāri. Ja katru dienu avīzēs un ziņās rakstīs ka esi idiots, pēc kāda pus gada sāksi domāt ka patiešām esi idiots. Kaut vai kas patlaban notiek. Cik kvalitatīvas ziņas mums pasniedz. Vai esiet iegājuši TVnetā un palasījuši ka katru dienu mums krievs uzbrūk. Ja kāds tur ar piemēriem pierādīs ka tā nav taisnība, tad tā IP adrese tiks elementāri bloķēta. Interesanti cik tur sēž algoti troļi kas visu laiku naidu kurina.

jurks (2016-05-19 09:54)      Galvenais nosacījums, kad var teikt, ka briest kara draudi ir cilvēku daudzums! Un tad jau var piemeklēt atbilstošu iemeslu, kas aktuāls tam laikam!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu