Kā tad īsti ir ar tiem globusiem ? Kā tad jābūt būtu ?

Ja arī atmet senāku vēsturi, kad Krima piederēja Krievijai, vai kādai citai zemei, vai tamdēļ var atmest reāli notikušus faktus, kad tagad tā ir Krievijas sastāvdaļa, kurā preces ir rubļos, norēķini viesnīcās tajos pašos krievu rubļos, kur arī tiek ievēroti Krievijas likumi. Tad nu rodas jautājums, kāpēc bērniem skolās būtu jāmelo pretējais, apgalvojot, ka Krima ir Ukrainas sastāvdaļa, ka tur valsts valoda ir tikai un vienīgi ukraiņu, ja fakti ir tādi, kādi tie ir ?

riks086 (2015-08-25 23:08)    4 Ir tāda lieta kā starptautiskās tiesības. Krimas aneksija bija starptautisko normatīvo aktu (konkrēti - Budapeštas memoranda garantiju) pārkāpums. Līdz ar to pārkāpuma rezultātā radušās sekas (Krimas iekļaušana Krievijā) nevar tikt atzītas par likumīgām.
Ja Tev uz ielas pielika stobru pie galvas un atņēma naudu, tas nenozīmē, ka nauda tagad pieder aplaupītājam - tā bija, ir un būs Tava nauda.

janisb (2015-08-25 23:24)      Krima ir lielisks iemesls lai ieviestu tehnoloģiju embargo uz krieviju. Krieviem ar savu caru jādzīvo ar to, ko spēj paši uzražot - tas ir šņabi :D

Samila (2015-08-25 23:31)  2 2 Beidziet blēņoties, kungi ;)

Visa pasaule zina, ka Putins okupēja Krimu. Un kas no tā tagad būtu izmainījies? Nav tādu līgumu, kurus Maskava nebūtu gatava lauzt. Rietumi neko tur nevar darīt, tikai vaimanāt. Un ja Ukraina ar Rietumu čemberleniem (ne mans, bet Piontkovska izdomājums!) + Jeļcinu to Budapešatas līgumu (1994) nebūtu parakstījuši, iespējams Kobzons vēl tagad pa Jūrmalu dancotu.

Biezpiens7 (2015-08-25 23:38)    2 ´´Krima ir iekļauta Krievijas sastāvā´´ ir fakts,kurš ir daļa no lielāka fakta,kurš vēsta,ka tas ir izdarīts nelikumīgi.Tātad tam kaut kā vajadzētu atspoguļoties arī globusā.

Deisa (2015-08-25 23:57)    1 Nuu oficiāli tagad, jā, Ukraina Krievijas sastāvā. Kartes ir nežēlīgas un faktus par okupāciju noklusē. Tā tas ir bijis jau sākot ar visām lielajām impērijām (Romas, Ķīnas, Osmaņu utt.) un , tuvākos laikos ar UK, ar USSR, tik nez, kāpēc vēl EU nav vienā krāsā. :)))

fargo (2015-08-26 00:10)    4 "Kā tad īsti ir ar tiem globusiem ? Kā tad jābūt būtu ?"

stāstu. ir tā - strīdus teritorijas, politiskajās kartēs tiek attēlotas saskaņā ar šo teritoriju starptautisko tiesību statusu. piemeram, rietumsahāra, lai arī faktiski bija marokas sastāvā desmitiem gadu, tika attēlota kā atsevišķa teritorija ar piepildēm t.s. kartes leģendā par tās statusu.
nu, lūk. un krima, pēc pilnīgi jebkuriem starptautiskajiem līgumiem, juridiski, joprojām ir ukrainas sastavdaļa.
politiskās kartes neveido/nepārveido pēc kādu valstu militārām kampaņām, kamēr jaunās robežas netiek starptautiski atzītas.
vēl kaut kas nesaprotams? vēl kādi jautājumi?

"Tad nu rodas jautājums, kāpēc bērniem skolās būtu jāmelo pretējais, apgalvojot, ka Krima ir Ukrainas sastāvdaļa, ka tur valsts valoda ir tikai un vienīgi ukraiņu, ja fakti ir tādi, kādi tie ir ?"
neko tādu nemāca. kāpēc tu uzskati par vajadzīgu melot pats?

Samila (2015-08-26 08:59)  1 1 *stāstu. ir tā...* nav tā.
"politiskās kartes neveido/nepārveido pēc kādu valstu militārām kampaņām, kamēr jaunās robežas netiek starptautiski atzītas"

Nekāda valstu robežu starptautiska atzīšana nenotiek. Starptautiskajās tiesībās nefigurē atsevišķs tiesību subjekts “valsts robeža”. Valsts robeža tiek apskatīta kā starptautiskā subjekta – valsts suverenitātes nepieciešamā elementa – teritorijas, norobežojošā daļa. Tātad, ar valsts teritoriju ir jāsaprot tā zemeslodes daļa, kas atrodas noteiktas valsts suverenitātē, teritoriālajā virsvadībā un jurisdikcijā. Tātad, teritorija ir viena no neatkarīgas suverēnas valsts pazīmēm, uz kuru izplatās attiecīgas valsts jurisdikcija. Valsts teritorijas robežas parasti tiek noteiktas, savstarpēji vienojoties kaimiņvalstīm un citām ieinteresētām valstīm, – tātad noslēdzot starptautisko līgumu. (dr. iur. A. Gaveika) Ja valstis nevar vienoties, tad strīdu skata kāds kompetents orgāns - vai nu deliģētie starpnieki, vai Starptautiskā tiesa, vai cita ad hoc tiesa, ja puses ir labprātīgi piekritušas tās kompetencei. Ja nevar vienoties, strīds joprojām pastāv un kartes zīmē kā katrs grib.

Kopā ņemot, uz visas Zemeslodes apmēram 50 valstīm ir dažāda mēroga teritoriālas pretenzijas pret citām valstīm. Pēc amerikāņu pētnieka Deniela Paipsa aprēķiniem Āfrikā ir ap 20 teritoriālas pretenzijas, Eiropā - 19, Tuvajos Austrumos - 12, Latīņamerikā - 8, bet Ķīnai - 7 pretenzijas. Te var minēt tādas teritorijas, kā Palestīna, Kašmira, Aizkaukāzs, Fergānas ieleja, Kuriļu salas, Folklenda Salas u.tml.

PS Nevar pasludināt nevienu starptautisko līgumu par spēkā neesošu, ignorējot tam noteiktās procedūras. Šī procedūra paredzēta Vīnes konvencijas 65. pantā un to aizsāk dalībnieka, kurš apstrīd līguma spēku, paziņojums citiem līguma dalībniekiem, kuriem tiek piešķirts trīs mēnešu termiņš iebildumu izteikšanai. Es nezinu, vai Ukraina šādu paziņojumu ir iesniegusi. Ja būtu citu līguma dalībnieku

Samila (2015-08-26 09:09)  1 1 Ja būtu citu līguma dalībnieku iebildumi, un Krievijas pozīcija šajā jautājumā ir labi zināma, pusēm tiek piešķirti divpadsmit mēneši kompromisa meklējumiem. Gadījumā, ja kompromiss netiek panākts, jebkura no pusēm var vērs­ties ANO Starptautiskajā tiesā. Nekas no šeit minētā man šķiet Ukrainas gadījumā nav izmantots.

PS fargo nepātaro par starptautiskajām tiesībām, jo tādas skolā nav mācījies, bet izsaka savu personisko viedokli. Tas būtu tāpat, ja es sāktu spriest par valsts budžeta konsolidāciju bez jebkādas izpratnes par finansēm.

Lucy (2015-08-26 09:40)    2 Es gan lasiju ko citu,Krima nepiederēja krievijai un es nedomāju,ka tur dzīvojošie,kā tika teikts labprātīgi visi nobalsoja par pievienošanos krievijai.
Zemiska rīcība no krievijas puses,bet ko lai citu no viņiem gaida:((

fargo (2015-08-26 10:50)    1 "kā sastāvā uz šo brīdi ir jābūt tajā iekļautai Krimai?"
ukrainas sastāvā. latvijas valsts, līdzās vairāk kā 190 citām valstīm atzīst ukrainu robežas ar krimu tās sastāvā.

Samila (2015-08-26 08:59) viedoklis
"Nekāda valstu robežu starptautiska atzīšana nenotiek."
mūsdienu eiropas robežas ir starptautisko līgumu rezultāts.
un te bija trīs galvenie pieturas punkti
a. teherānas;
-Vācija pēc kara sadalāma vairākās valstīs
-Polijas austrumu ROBEŽA nospraužama pa Kerzona līniju, bet rietumu ROBEŽA gar Oderas upi
-Belostokas apgabals atdodams Polijai, bet PSRS kompensācijā iegūst Austrumprūsijas daļu
-Rietumu sabiedrotie uzstāj uz Somijas neatkarību
-Par Baltijas valstu pievienošanu PSRS rīkojams plebiscīts (tautas nobalsošana) nenoteiktā nākotnē, bet ne starptautiskā kontrolē
-Atjaunojama Irānas neatkarība
-Josips Brozs Tito atzīstams kā patstāvīgs sabiedrotais Dienvidslāvijas teritorijā
b. jaltas;
-vācijas sadalīšana okupācijas zonās(pēc būtības, tika noteiktas ROBEŽAS)
c. potsdamas konferences.
-Visu Vācijas aneksēto teritoriju atjaunošana, kuras tika anektētas pēc 1937. gada, Austrijas atdalīšana no Vācijas.(ROBEŽU noteikšana)
-Vācijas un Austrijas (atsevišķi arī Berlīnes un Vīnes) sadalīšana četrās (ASV, Lielbritānijas, PSRS un Francijas) okupācijas zonās.(ROBEŽU noteikšana)
-Polijas un Vācijas ROBEŽU noteikšana (Oderas-Neises līnija).

fargo (2015-08-26 10:51)    1 konferenču rezultātā tika parakstīti starptautiskie līgumi, kuri notieca eiropas valstu pēkara ROBEŽAS.

protams, tu vari saukt robežas par "valsts suverenitātes nepieciešamā elementa – teritorijas, norobežojošo daļu", bet tā ir ūdens liešana, liekvārdība, lai arī juristiem tik mīļa nodarbe.
tie vārdi savā būtībā nozīmē tieši to - starptautiski atzītas valstu robežas. kad valstis slēdz savstarpējas atzīšanas vai citus līgumus, tās savstarpēji atzīst arī abu pušu robežas vai arī kādu strīdu gadījumā ir kādas atrunas.
asv, lielbritānija, psrs slēdza līgumus, kuros noteica ROBEŽAS.
tāpat ir ar ukrainu. pēc tās un citu valstu neatkarības atzīšanas, tika atzītas ar šo valstu faktiskās robežas. un atzītās robežas, kas attiecas uz ukrainu, krimu iekļauj ukrainas sastavā.
piemēram, latvija var uzskatīt, ka abrnes apgabals ir latvijas valsts sastavdaļa. bet krievijas robežas ir starptautiski atzītas(lai arī ne pilnīgi visos posmos, konflikts ar ķīnu par salām amuras upē u.c.).

fargo_pa (2015-08-26 13:00)  1 2 "ja tu brauksi uz Krimu, Tu būsi Krievijā, vai Ukrainā?"

krievijas anektētajā ukrainas reģionā. ukrainā.
krievijā atklāti skanēja aicinājumi to pašu scenāriju izmantot latgales un narvas aneksijai. tad, ja tas būtu noticis un izdotos, tu man tāpat jautātu vai latgale ir latvijas daļa un uzstatu, ka tā ir krievijas daļa?
tu taču es vīrietis. kāpēc tā buksē loģiskā domāšana tik vienkāršā jautājumā? ja stiprākais atņem vājākam, tad iegūtais ir laupījums. ja zaglis nozog mobilo, tad mobilais kļūst par zagļa īpašumu, lai arī atrodas tā rokās? protams, nē.
ja laupītājs pieveic upuri, tad upura zaudējumi ir likumīgi laupītāja īpašumi?
pats par sevi ir diezgan šizofrēniski, ka latvietis dzīvojot latvijā un zinot kaimiņa vēsturi, vispar uzdod šādus jautājumus.

fargo_pa (2015-08-26 13:34)      "reiz nokļūšanai Krimā pašreiz vajag kārtot Krievijas vīzu"
nu bet tu taču nemaz nevari nokļūt krimā savādāk kā caur maskavu! protams, ka tev vajag krievijas vīzu, jo robeža starp anektēto krimu un ukrainu ir vienkārši slēgta. nav arī tiešo lidojumu. tikai caur maskavu un ar pārsēšanos uz aeroflot. starptautiskā satiksme ar krimu ir slēgta. kādu tad vēl vīzu tu gribēji uz teritoriju, kuru ir sagrābusi cita valsts? papua jaungvinejas?

Vucis (2015-08-26 15:21)    1 41.dzīvokļa iemītnieki uzlauzuši 42.dzīvokļa durvis un patvarīgi ievākušies vienā istabā. Izcirtuši sienā caurumu uz 41.dzīvokli, sanesuši mēbeles, tarakānus un aiznaglojuši oficiālas durvis. Tātad: kurā dzīvoklī atrodas istaba - 41. vai 42.?

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu