Par ko jūs esiet pateicīgi Padomijai?

Par ko jūs esiet pateicīgi saulainajai bērnībai Padomijā? Es par to, ka man iemācīja ienīst jebkāda veida netaisnību, kad cilvēks izmanto cilvēku savās interesēs - gan to, kā bagātie izmanto nabagos, gan to, kā sievietes izmanto vīriešus

burleska  5 9 08:31 Padomju laikos labas dziesmas un filmas tapa tāpēc, ka pa taisno neko nedrīkstēja teikt, vajadzēja kaut kā caur tēliem to līdz tautas apziņai aiznest, cauri cenzūrai dabūt. Kaut vai "Mans draugs- nenopietns cilvēks" Cik nu ir varējuši, tik ir iedabūjuši iekšā to padumjo laiku birokrātismu un nejēdzību. Un arī tad vēl jāpabrīnās, kā cenzūra izlaida cauri. Eldara Rjazanova filmas- viņš to visu caur humoru mēģināja. Kaut vai "Garāža"

afrodithe  5 10 Pēc runcis51 uznāciena sāk iezīmēties interesanta sakritība - lelākie saulainās padomijas apjūsmotāji ir tie, kuri mūžīgi neapmierināti ar visu, un visvairāk jau ar sievietēm! Vēl jāpagaida labradora, vai kā viņu tur, uznāciens.
Varbūt tās arī ir saulainās padomijas sekas?

burleska  5 9 Vienīgais atļautais mākslas žanrs bija sociālistiskais reālisms. Un tas izskatījās apmēram tā:
Mēs Tavu balsi dzirdam, Partija!
Tā atskan mūsu domās, visos mūsu darbos,
Gan laimes dienās, cīņu laikos skarbos
Mums pazīstams tās gudrais varenums...
/Mirdza Ķempe, 1953. gads/
Lēnām mākslinieki tam lauzās cauri un izkaroja mazliet vairāk brīvības.

coldlands  6 11 Neapmierinātie viņi ir jo pieradusi būt ar ķēdi ap kaklu, un alumīnija bļodiņu pie būdiņas, bet kad ķēdi noņēma, un vārtiņus atvēra, tad sabijās, astes ierāva, un atpakaļ pie ķēdes.
Pat atminas viņiem par saulaino padomijas bērnību ir tik par lēto ēdienu, lēto dzīvošanu, un cenzūras izdrāztam pārraidēm.

druskupagrozishos  8 11 Esmu pateicīga, kā izsūtījumā mana mamma izdzīvoja, lai gan 13 gadu vecu bija jādara pieaugušo darbi,esmu pateicīga, ka pietika balandu no kā zupu vārīt. Mammas mazajam brālītim gan ar to nepietika, viņš nomira. Esmu pateicīga, ka manai vecmāmiņai pietika spēka un mīlestības un vina izdzivoja, vectētinam nepaveicās-vinš no ģimenes tika nodalits jau uzreiz un 38 gadu vecumā lēģerī mira ( oficiālā versija - no gangrenas). Esmu pateicīga, ka ģimenē manā bērnībā par to nekad nerunāja, lai mūs, bērnus pasargātu, lai mēs bērnu naivuma skola par to nesāktu stāstīt. Esmu pateicīga, ka mani vecāki mūs mīlēja, neskatoties uz to, kā strādāja no tumsas līdz tumsai 7 dienas nedēļā. Bet tā vav pateicība padomju varai

AivarsN  5 9 Lai varētu adekvāti salīdzināt sociālismu un kapitālismu,vispirms ir jāzina īstā vēsture,nevis tā,kuru mācīja un arī šodien māca skolās. Tad daudzi toreizējie un arī tagadējie procesi un notikumi parādīsies pavisam citā gaismā un iegūs citu jēgu. Vai zināt kāpēc patiesībā Ivans Bargais un Staļins tiek attēloti kā visbriesmīgākie diktatori,bet Pēteris 1. kā kultūras un gaismas nesējs? Ko Krievijā darīja Napoleons? Kas un kāpēc sarīkoja abus pasaules karus un revolūcijas? Kāpēc PSRS uzvarēja karā,pēc tam tik strauji attīstījās,bet beigās sabruka? Kad atradīsiet īstās atbildes uz šiem jautājumiem,nevis oficiālās pasaciņas maziem bērniem,tikai tad sāksiet saprast,kādā teātra izrādē piedalāmies un kas ir režisors.😀

burleska  5 11 Aivar, mums ir dzimtas vēstures stāsti un savām acīm redzētais, ar ko pietiek, lai mēs neklausītos nevienā, bet zinātu.

rokons  4 7 Par to. ka 4,5 kvadrātmetri uz cilvēku bija iemesls un cerība, ka iegūsi īres tiesības uz lielāku platību. Burvīga ļaužu konsolidācija :)

piladzoga  7 11 Man patika,ka laukos bija sovhozi un kolhozi,viss tur bija apdzīvots,arī sabiedriskais transports kursēja vairākas reizes dienā uz visiem nostūriem. Nebija nabagu, visi bija paēduši un skolā bija obligātā vidējā izglītība.Meži zaļoja un reti kur tos izcirta.Dzīvei bija citas prioritātes, cilvēki nedzīvoja uz kredītiem,bet centās sapelnīt tāpat.Politika ,jā bija nospiedoša,bet arī tagad ja neesi boss ir jādomā ko runā.

usinjsh  2 5 Man patika ka varēja nopirkt doktora desu zinādams kā tā garšos.

pomerance  10 10 pzd, patikt, ka bija kolhozi un sovhozi, var būt patika, ka sviestu veikalā deva paciņu uz personu un tikai ceturtdienās un, ja bija iekšā kauties ar maškām un slavikiem, tad varēja saldo krējumu dabūt un, ja kaimiņiene strādāja bāzē, tad ik pa laikam varēja tikt pie normāliem apaviem, cik aptaurētam jābūt, lai kaut kas tāds patiktu vai arī tās tādas sado mazo tieksmītes

AivarsN  7 4 Burleska. Vai Tu saviem bērniem,mazbērniem esi gatava sakarīgi izskaidrot šodien notiekošo mūsu valstī un pasaulē? Tāpat arī toreiz,cilvēki redzēja tikai sekas lielajām milžu cīņām,pat nenojaušot par īstajiem cēloņiem un vainīgajiem pie visa tā ārprāta. Staļins bija vienīgais valsts vadonis,kuram uz brīdi izdevās izraut varu no starptautiskās mafijas rokām,kopš Ivana Bargā valdīšanas laika. Tas nebūt nenācās viegli. Viņam bija tikai daži uzticami līdzgaitnieki. Tāpēc tik daudzus augsta ranga ierēdņus un virsniekus vajadzēja nogalināt,lai novērstu mafijas rīkoto apvērsuma mēģinājumu. Masveidīgās izsūtīšanas viņš neorganizēja,bet bija spiests tās pieļaut,lai viņu pašu negāztu. Par neizmērojamajiem nopelniem valsts lauksaimniecības,zinātnes un rūpniecības attīstībā,dzīves līmeņa straujo celšanu pirms un pēc kara un savai dzīvībai liktenīgo mēģinājumu pirmo reizi ieviest demokrātiskas vēlēšanas,lielākā daļa nemaz nezina. Pēc viņa novākšanas varu atkal sagrāba globālā mafija un valda vēl šodien.

pomerance  7 14 AivarsN, paklau, var būt tevi un crisu86 tomēr indīgie zirnekļi sakoda vai arī ķīmiskās trases pie vainas? folija cepurīti neesi mēģinājis nēsāt, saka, ka palīdzot un kaimiņi domas arī nevarot nolasīt

coldlands  5 6 Chris, un ko tu teiksi par savu komentāru tēma “noguris vecis”, inteliģentais tu mūsu?

coldlands  5 4 Nemuldi, tu uzrakstīji ka viņa ir neglīta, tā tad tāds pats prasts daiļdirsejs vien esi.

burleska  3 3 13:57 "padomijā nebija kriminālatbildības par buržuāziskās Latvijas slavināšanu un filmās Ceplis, Pie bagātās kundzes, Akmeņainais ceļš utt. to arī darīja"

Kāda tur atbildība, uzreiz izsūtīja :D Nu labi, ne visos posmos :) Bet par pirmajā divām filmām (trešo neatceros)- kur Tu tur buržuāziskās Latvijas slavināšanu saskatīji? Tieši otrādāk, tur tak parādīja sapuvušā kapitālisma morāli :D

Un nabaga Ansis Atols Bērziņš nīkst cietumā kamerā ne jau par uzskatiem, bet par to, ka piedalījās demolēšanā un nepakļāvās tiesas lēmumam. Ja nu kas, tad domāju, ka viņu tomēr vajadzēja apžēlot, mazliet par daudz viņam par šito trāpīja.

etc  4 11 "... sviestu veikalā deva paciņu uz personu". Nu tā varbūt bija, bet cik es atceros no savas bērnības, kad māte sūtīja uz pārtikas veikalu iepirkties, vitrīnā vienmēr stāvēja liels klucis ar sviestu par 3,50 Rbļ., no kura pārdevēja nogrieza un iesvēra 200 - 300 gramu, kā nu vajadzēja. Bija plauktos visādi konservi, milti, makaroni, Tukumā ražotās kafijas no miežiem u.c. Bija toreiz tādi Ukrainas auzu milti 0,5 kg. paciņā par 11 kap., kurus pēc attīstītā kapitālisma ieviešanas vairs nevienā veikalā neesmu redzējis. Tik garšīgu auzu tumi laikam jau vairs neiznāks nogaršot. Un kvasa mucas, gāzētā ūdens automāti uz ielām, kur glāze gāzēta ūdens bez sīrupa maksāja - jā, maksāja 1 kapeiku!
Saldo krējumu nekad veikalā nepirkām, vecmammai laukos bija govs, vistas, tā kā piena, krējuma un olu pietika. Vajadzēja tikai samaksāt 5 kap. par autobusu, aizbraukt līdz galapunktam, tad paieties dažus kilometrus līdz laukiem.
Laukos no vecmammas mājas varēja redzēt vēl 5 kaimiņu sētas. Tagad tajā pusē palikusi viena pati. Visas pārējās nojauktas. Vecie saimnieki kapos, jaunie aizbrauca prom. Bet tajos sliktajos kolchozu laikos cilvēki dzīvoja uz laukiem, bija kur strādāt un katru mēnesi saņēma algu. Kas labi strādāja un nedzēra, tie dzīvoja tiem laikiem salīdzinoši labi. Varēja iekrāt mašīnai vai uzcelt māju. Pamēģiniet tagad uzcelt māju no algas vien! Bet Jūs sakāt - slikti bija...

Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu