Uzvaras pieminekli - nojaukt vai nē?

nojaukt, nenojaukt? jā, nē? kāpēc?

draboss      Nenojaukt un ignorēt.

Zeltiite      Jā - daudzi dzīvo Rīgā (tajā skaitā nelegāli), daudzi katru dienu brauc garu ceļu uz darbu Rīgā, nīst procesus mūsu pilsētā, jo ir par slinku un aprobežotu lai iedziļinātos, integrētos un justos labi. Nīst, be brauc ;D Naids un nesapratne pašiem aizslēdz daudzas durvis un iespējas - arī dzīvot labāk.Tāpēc jau ir šī atšķirība!

raima      Pie Latvijas lauku stāvokļa ir vainojama Zeltīte un tikai. Lauku bāleliņi devās uz Rīgu, lai mēginātu iekarot viņas roku un sirdi, bet saskārās ar dažādām pārvaramām un nepārvaramām problēmām. Tautu meitas, bāleliņu atstātas, arī devās uz Rīgu, lai iemācītos kļūt bāleliņiem pievilcīgas, nu, mēginātu līdzināties Zeltītei. Kas no tā sanācis? Ir laukos dažas kārtīgas sētas, kur saimnieko stabili un nosvērti saimnieki, kas par Zeltītes maldugunīm neliekas ne zinis vai pavīpsnā.

Zipper      Uzvaras piemineklis (oficiālais nosaukums — "Padomju Latvijas un Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem") ir Padomju Savienības Sarkanās armijas uzvarai pār nacistisko Vāciju Otrajā pasaules karā veltīts piemineklis, kas atrodas Uzvaras parkā, Pārdaugavā, Rīgā. Tas tika atklāts 1985. gadā (tā celtniecība tika uzsākta 1979. gadā). Piemineklis ir 79 metrus augsts. Pieminekļa autors ir tēlnieks Ļevs Bukovskis, kas pats Otrā pasaules kara laikā bijis Ieroču SS Latviešu leģiona karavīrs.

Pēc Latvijas neatkarības atgūšanas Uzvaras piemineklis netika nojaukts un sabiedrībā pastāv pretrunīgi viedokļi par to — daļa Latvijas sabiedrības uzskata, ka Uzvaras piemineklis simbolizē ne vien PSRS uzvaru, bet arī Latvijas okupāciju, tāpēc ir nepieciešama tā demontāža. Naktī no 1997. gada 5. uz 6. jūniju Pērkonkrusta dalībnieki mēģināja uzspridzināt Uzvaras pieminekli, spridzināšanas laikā bojā gāja divi no spridzinātājiem.

Maybex      Piemineklis okupācijas armijai jau pats par sevi nav nekāds prieks. Kur nu vēl attiecīgo ļautiņu līksmošana un jārēšanās- nu nav viņiem sapratnes par to, ko nozīmē piemiņas vieta.
Nojaukt pašlaik būtu politiski bīstami. Toties kontrolēt simbolikas lietošanu, dzeršanu sabiedriskā vietā utt. - to nu gan vajadzētu.

kokote      tikai tā: garāmejot:
starp citu pieminekļa autori ir izcili latviešu tēlnieki (ce);
"zārks jau nevar palikt tukšā" (Rainis) - pieminekļa nojaukšana neatrisinās 9.maija nesvinēšanu - tas tikai pielies eļļu ugun - atradīsies cita vieta vai tur pat uz drupām, dejos pa karātavu kalniņu tā ka nemetas;
bez politikas: Vīnē un RBerlīnē zeltīto padkareivi un tanku arī vajadzētu novākt?
piemineklis ir tikai piemineklis - piekrītu - nav tas veiksmīgākais, varbūt vajadzētu "čekot" un uzmanīt par kādu naudu cilvju pie tā pieminekļa 9.maijā tusē un no kurienes nāk tā nauda, kura tur tiek izšauta debesīs (viengad tas bija grandiozāk kā tā gada 18.novembris)
Ja nemaldos pirmās brīvvalsts laikā tur notika Dziesmu sve´tki- varbūt ir vērts padomāt par tādas kultūrtelpas izveidošanu (blakus labi iederētos Mežaparkā stāvošās figūras no padLatvijas dziesmu svētku estrādes) - arī tās ir tipisks un labs sava laikmeta kultūras piemērs, arī vientuļais Pēteris no čierīša varētu tikt pārcelts te - starp citu ļoti skaists, laikmetam tipisks piemineklis, nez kāpēc Jevgeņija Gomberga mecenātiskās tieksmes visādi tiek bremzētas, tikai vācisko Armistedu ģimenes piemineklis tika akceptēts, bez tā vairs LNO apstādījumi nav iedomājami

laukroze      uzskatu, ka piem. izskatās briesmīgs.. ja runā par vēsturi, tad atceros, ka "piespiedu" kārtā tipa tas saucās brīvprātīgi ( kā jau parasti padomijā) atvilka no aldziņas pāris 10 desmit rubļus un tie , tad bija tie ziedojumi..;) manuprāt referendumā demokrātiskā ceļā, tad jau pilsoņi varētu izlemt nojaukt vai nē, es par nojaukšanu ..neredzu nekādu kultūrvēstursku nozīmi tam, kā vienīgi padomju laika popozitātes paliekas 9.maijā..:(

znxjbm1      Tad kāds jau ir mēģinājis spridzināt :D
Malači, tikai laba prakse ir paskoloties par spridzekļiem, pirms izšķirošā gājiena.

GreyAlien      Nojaukt vajadzēja vienlaicīgi ar ļeņinekli, tagad jebkuru mēģinājumu aizvākt okupācijas monumentu Krievija izmantos lai radītu situāciju kurā varētu veikt mēģinājumu atjaunot okupācijas varu vai vismaz nodarītu maksimālu kaitējumu Latvijas ekonomikai un valstiskumam.

Šis monuments nav brāļu kapi, kuros 8.maijā - 2.pasaules kara beigu dienā pie mūžīgās uguns vainagus kritušajiem noliek visu valstu vēstnieki (arī NVS), šis ir monuments Staļina uzvarai un tā mērķis ir Latvijas sabiedrības šķelšana un savstarpēja naidīguma uzturēšana. Tā ir provokācija kas būs jāpacieš, līdz nebūs situācija kurā Krievija nevarēs reaģēt (nu kaut vai Krievijas-Ķīnas karš, ko krievi zaudētu).

P.S. fui Alison, pat ja gāji krievu skolā, vajadzētu tomēr jau izbeigt izmantot PSRS ideoloģijas izdomātus terminus kā "lielais tēvijas karš" - tā viņi sauca to daļu no 2.pasaules kara, ko uzskatīja par sev glaimojošu.
Bet 2.pasaules karš nesākās 1941.g.17.jūnijā, ar sabiedroto ass valstu Vācijas un PSRS savstarpējo karu. Tas sākās 1939. gada septembrī ar sabiedroto - Vācijas un PSRS uzbrukumu Polijai, ar pirmo uzvaras parādi Brestā (sk. foto)

http://24.media.tumblr.com/2e6481a9154b64bc0b0e83f3820d111c/tumblr_mrs9y2iDJS1spwf52o1_1280.png

Ar sekojošu PSRS uzbrukumu Somijai un Baltijas valstu aneksiju PSRS sastāvā.

annija005      Paarvietot aarpus pilseetas....piem blakus Salaspilij,vai krievijas pierobežas tuvumaa.

bullman      Jānojauc viennozīmīgi!!! Agrāk vai vēlāk tas tiks nojaukts. un nevajag te pastalniekiem-reņģēdājiem bāzt galvu smiltīs, kā strausiem un pazemīgi dziedāt, ka tam jau nav ne vainas, ka lai jau paliek utt. ...... brrr pretīgi lasīt. Pareizi ir teicis kāds slavens cilvēks, ka valsts, kas neciena sevi, nevar pastāvēt. Nojauksim to un attīrīsim mūsu zemi tīrākam gaisam :)

bullman      Jā pareizi, te cilvēki piemin. Ka tas monstrs ir visbiežāk spridzinātākais piemineklis Latvijā! Tā teikt varam iekļaut rekordu grāmatā :).

dzelzsduure      Tur labi derētu tāds miniatūrs anonīms 9/11.
Lai gan vispār pievienojos šeit komentos izsaknējušam viedoklim par to ka vajadzētu aktīvāk kontrolēt kas, kā un par ko rīko svētkus pie šīs betona kaudzes.
P.S.
Patīk skrituļot Uzvaras parkā, kas nozīmē ka neatbalstu paša parka pārveidi par kaut ko citu, nepatīk tikai galvenā simbola šībrīža ideoloģiskā ēna.

GreyAlien      P.S. Tiem kas stāsta par cieņu pret abās pusēs karojušajiem un kritušajiem - Krievijas ārlietu ministrijas vakar oficiāli izdotais paziņojums:

http://mid.ru/brp_4.nsf/newsline/054EF85BFF0F801B44257C0D003F649F

Tur cita starpā ir frāze - Krievija nosoda zaimojošo Latvijas iniciatīvu, panākt samierināšanos starp frontes pretējās pusēs karojušajiem Latvijas iedzīvotājiem...

pelija      Nenojaukt....aizvest uz Krieviju......:))

erucanob      Manuprāt lai paliek.Tur var redzēt,kuri ir Latvijas ienaidnieki,kuri grib uz Krieviju,tikai tur nevienam nav vajadzīgi.

kvarts      nojaukt, brīvprātīgi ar perforatoru to stabu nokaltu...

kvarts      bet kamēr tas kauna stabs vēl ir , tos ciparus vajag nomainīt uz 1940-1991.

_Krasula_      Atstāt. +Alison, Violinn.

vilks28      Nojaukt pie vella vecmāmiņas! Man galīgi neinteresē,kas viņiem ir svēts .

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu