Pēc Facebook Cukerbega Harvarda izlaiduma runas: vai no Jūsu īstas brīvības pasaulei būtu jēga?

Pirms pāris dienām Facebook dibinātājs un planētas 6. bagātākais cilvēks (īpašumi ir 63 miljardi $) kopā ar pārējiem Harvarda universitātes absolventiem saņēma savu grādu - viņam tika dr. iur. h. c. Un viņš teica izlaiduma runu, kuru daži uzskata par pieteikumu viņa skrējienam uz ASV prezidenta amatu nākamajās vēlēšanās.

Viena no runas galvenajām domām ir tā, ka sabiedrībai ir jāievieš universālais pamatienākums, jo tikai tā var sasniegt pilnīgu brīvību, kad cilvēki nebaidās riskēt un izmēģināt savas jaunās idejas, jo tikai tā cilvēki par pastāvēt šajā mainīgajā sabiedrībā, kad tehnoloģijas attīstās un viena darba vieta nomaina citu un ir jābūt drošības spilvenam, lai pielāgotos notiekošajam, lai arī pārmaiņu laikā būtu līdzekļi gan veselības uzturēšanai, gan ģimenei, gan studijām.

Cukerbergs teica: "Šodien mums ir nevienlīdzības līmenis, kas ievaino visu... Kad jums nav brīvība, lai paņemtu savu ideju un pārvērstu to vēsturiskā uzņēmumā, tad mēs visi zaudējuma. Šodien sabiedrība ir virzīta uz to, ka tā apbalvo cilvēkus, kuri jau ir veiksmīgi, bet mēs neko nedarām, lai nodrošinātu, ka cilvēkiem ir izvēles iespējas mēģināt ko jaunu". Cukerbergs runāja par to, ka ir svarīgi cilvēkiem dzīvot jēgpilnu dzīvi un ieņemt jēgpilnu lomu sabiedrībā. Cukerbergs runāja par to, ka sabiedrībai nevajag stigmatizēt cilvēkus, kuri kādreiz savā dzīvē ir pieļāvuši kļūdu un tās dēļ kļuvuši nabadzīgi un neveiksmīgi. Universālais pamatienākums risina šīs lietas. Viņš teica "Un jā - lai iedotu katram brīvību tiekties pēc jēgas, tas nav par velti. Cilvēkiem, kās esmu es, ir jāmaksā par to. Daudzi no jums ir veiksmīgi un turīgi un arī jums vajadzētu maksāt par to".

Jautājums Jums, oho! Vai Jūs atbalstāt universālo pamatienākumu kā atspēriena pozīciju katra izaugsmei. Ja Jums būtu universālais pamatienākums, vai Jūs atrastu savu jēgu dzīvē, vai Jūs riskētu, īstenotu savas idejas (vai Jums tādas ir), lai iegūtu paši un iegūtu sabiedrīb

Drole      Déjà vu... Naakotnes verdziiba sauksies "pilniiga briiviiba"


""There is, of course, no reason why the new totalitarianisms should resemble the old...A really efficient totalitarian state would be one in which the all-powerful executive of political bosses and their army of managers control a population of slaves who do not have to be coerced, because they love their servitude."

https://www.goodreads.com/book/show/5479.Brave_New_World_Brave_New_World_Revisited?ac=1&from_search=
true

joens      Pagaidām divas no LV mentalitātes kardināli atšķirīgas valstis (viena pat ļoti bagāta) šo ideju (vēl) nav akceptējušas.

Jāatceras, ka nesavtīga labdarība var eksistēt tikai cilvēks-cilvēks attiecībās, valstīm ir diezgan skarbs aprēķins - izdevīgāk ir maksāt pabalstus nekā cīnīties ar demonstrantiem. Neizbēgamā darba vietu samazināšanās (vardarbīgu) demonstrāciju risku palielina, tāpēc universālais pamatienākums ir tikai laika jautājums, jo ir politekonomiski neizbēgams pasākums.

Epifanija      brīvību nerada līdzekļi, brīvību rada domāšana, līdzekļi rada tikai atkarību, cik laika no savas dzīves cilvēks velta dzenoties pēc līdzekļiem un cik laika nepieciešams, lai nopelnītais nestu šo brīvības sajūtu? lūk, pasaka par vērdiņu, nepareizi iztulkots vārds brīvība var novest pie vientulības un pazaudēta laika, bez atpakaļceļa... nevienu dzīves skolu neaizstās kaudze naudas, ja tikai, kaut ko sasniegušie, godīgi padalīsies ar savam zināšanām un pieredzi... un nauda kokā aug tikai muļķu zemē!

multi    1 Tukša muldēšana, ASV universitātēs pēdējos gados liberāļi kaļ plānus par ideālo sociālismu, vienlīdzību un citām nesasniedzamām lietām.

DanaL  1 3 Liela cilvēces daļa ne tikai nemācētu izmantot šo brīvību Cukerberga izpratnē, bet viņiem tā nemaz nav vajadzīga. Savukārt cita - apzinīgāka un radošāka daļa - mēģinās no jauna izgudrot velosipēdu vai savu sākotnēji labo un pareizo ideju pārvērtīs mēslos. Cukerbergam gan pašam tas viss itin labi zināms, bet nopietnam nākamā ASV prezidenta amata kandidātam, ja vien viņš pats nav kas īpašs, piemēram, akla kurla vai vienkajaina melnādaina lesbiete (viens no bagātākajiem cilvēkiem pasaulē neskaitās, jo vairs nav oriģināli), ir jāpiedāvā vēlētājam kaut kas pilnīgi svaigs un ilgu laiciņu nedzirdēts, un ideja par universālo pamatienākumu varētu būt viņa jaunās ideoloģiskās platformas pamatā.

Torpedo    1 sakka, nekomentēju, jo mani naudas lietas neinteresē. Es esmu bagāts, jo man pietiek ar to mazumiņu, kas man ir. Un laime ir iekšēja sajūta, ar naudu tai nav nekāda sakara

Torpedo      Nauda ir briesmīgs ļaunums, kas ievelk lielu daļu cilvēces milzīgā atkarībā, līdzīgi kā alkohols, narkotikas un spēļu zāles. Tāpēc es pret kapitālistiem izturos līdzjūtīgi kā pret bomžiem un citiem atkarībā grimstošiem, kas iznieko savu vienīgi dzīvi par kkādām pseidovērtībām

Chris1986    1 un fargo runas par čaklajiem cilvēkiem, no kuriem ir kkāds labums un slinkajiem, no kuriem nav - sagrūst, ja apskata kaut vai konkrēti manu pilsētiņu, kur no cara un padomju laikos funkcionējošām 30 lielākām un mazākām rūpnīcām prakstiski visas tagad ir likvidētas. Cilvēki strādā neražojošā sfērā - drukā kkādas nevienam nevajadzīgas atskaites, ko sūta viens otram un uztur kkādu vajadzības un darbības ilūziju (būtībā jau tagad saņem to "universālo pamatienākumu". Kas tad viņi ir labie (čaklie) vai sliktie (slinkie)? Citu darbavietu nav

AIS      UI ir sava laba ideja, to varbūt nevajadzētu maksāt nestrādājošiem slaistiem, bet strādājošiem un bezdabniekiem, kas apmācās kādu arodu. Tam būtu jānodrošina cilvēkus strādāt, piem. mazāk aapmaksātu amatu, kā arī iedrošinātu aktīvāk mainīt darbu, lai atrastu sev piemērotāko, kas patiktu, kur varētu ražīgāk ar interesi strādāt,kaut zemāku algu.
Un mājsaimnieces/mājsaimnieka nodarbi arī varētu pielīdzināt darbam, to orientējot uz bērnu audzināšanu. Kopumā UI gan vēl ir daudz par agru runāt Latvijā. Nav tas darba ražīguma līmenis.

Drole      starp plebsu un superkapitālistiem kaa lubrikants darbojas lietderiigie aktiivisti (kurus cukerbergs savulaik ciniski iemaniijaas izmantot, lai iesistu savu pirmo miljonu) un prostitueetie kaviaara marksisti.

https://www.facebook.com/notes/rita-eva-naseniece/paties%C4%81-dz%C4%ABve-06022016-latvie%C5%A1i-uz-
pl%C4%81na-ledus/10153371452936623

aitas ir pieticiigas - iztiks, grauzhot sausus kruumus (aka pa 100-500 /atkariibaa no valsts/ eur pabalsta uz feisa un pusgada rinda pie daktera, kas atrodas 50-200km attaalumaa ), bet leknaa zaale tiks nogaadaata uz Silicon Valley - gluzhi taapat, kaa sovjetu laikos Latvijas psr palika tikai ragi un nagi, bet desas aizceljoja uz moskaliju.
http://www.newsweek.com/2016/06/17/silicon-valley-takeover-468182.html

Vidusslaanis ir lieks, jo par daargu izmaksaa, turklaat bruukjee muti, taapeec tas jaapauperizee, darbavietas paarceljot uz indijaam vai uuberizeejot; peljnja, protama lieta, dodas uz Kaliforniju.

http://www.reuters.com/article/us-usa-outsourcing-university-of-califor-idUSKBN1682ZI

furnitura      Ne jau visi tie miljardieri ir tik spējīgākie, produktīvākie un vajadzīgākie. Manuprāt galīgi nav vajadzīgs lai visas pasaules bagātības būtu koncentrētas dažu % cilvēku rokās.

Nekvalitatīvie cilvēki, pēc Fargo teiktā, tik un tā dzemdēs bērnus, jo tiem kuriem karjera nav galvenais, dzīves jēgu saskata bērnos. Un vēl nekvalitatīvākie to darīs pabalstu dēļ. Karjeristi un egoisti tāpat neko nedzemdēs, vainu strādās kā traki, mājās nerādīsies vai izklaidēsies pa pasauli un kļūs par gejiem, jo lūk ģimeni veidot ir apgrūtinoši.

Kas attiecas uz idejām, būtu jau mega labi, ja valsts nečakarētu mazos uzņēmējus. Ir nācies pa dušam parunāties ar vairākiem, - nu visiem ir melnā grāmatvedība - citādi biznesam neesot jēgas. Tas nav normāli.

coldlands      Dzīves jēgu saskata bērnos, un tāpēc ražo tos, lūk tas man nav saprotams. Paturpināt savu dzimtu, to es vēl saprastu, bet dzīvot dzīvi, lai uzkniedetu bērnus, neponjatno.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu