Ko tie krievi spiež mūs runāt krieviski?

Ltv7 žurnālists Ignatjevs no raidījuma "točki nad i" gribējis piespiest nacionālā apvienības pārstāvi viņa raidījumā runāt krieviski. Un kad NA pārstāvis atteicies runāt krieviski, tad liedzis viņam dalību raidījumā. Kāpēc pa LTV1 svešvalodās runājošajiem var palikt titrus apakšā ar tulkojumu, bet krievi nevar. Un kad beidzot tas beigsies. Ja te ir Latvija un valsts valodā ir latviešu, tad skolām, televīzijai un avīzēm jābūt latviski un ja krievi grib ko krieviski, tad lai taisa svētdienas skolas krieviski, paši sponsorē savas avīzes utt. Cik var ar viņiem auklēties. Viņi ne tikai paši nemācās, viņi vēl spiež latviešus runāt savā okupantu valodā.

laukroze  1 1 nu LV jau nemaz tik sen bija pietiekami daudz kārklu vācieši, arī kārklu krievi ne mazums, un tāpat ar angļiem..
nenoliedzot to, ka valodas ir jāzina daudzi latvieši sarunas laikā uzreiz paši pāriet uz svešvalodu, kāpēc tā??? nezinu...acīmredzot tā vieglāk, katrā ziņā tikai savstarpēji komunicējot val. vieglāk apgūt, un jo vairāk tiks pielietota latviešu valoda, kas ir viena no senākām!!! indoeiropiešu val.( arī lietuviešu), jo labāk., viss mūsu rokās, cerams, ka mūs nepiemeklēs prūšu liktenis.

runcizs  7 5 14:20:
Pirmkārt, Krievija nav "mana" vai "tava", viņa vienkārši ir, liela valsts un tepat blakus. Tas, vai Latvija šo objektīvo situāciju izmanto sev par labu vai sliktu, Krieviju nekādi neietekmē.
Otrkārt, tās saucamās "sankcijas" palīdz Krievijai attīstīt iekšējo tirgu, nevis stikla krellītes Eiropā iepirkt.
Par politiku, kurš ir agresors un kurš nē, var delfu komentos parunāt, tur šādu domubiedru daudz.
Par Bunkusu taisnība: gribētu viņš latviešu naudu savākt, vēl šodien dzīvotu, cepuri kuldams, kamēr apčakarētie nodziedātu "bēdu manu lielu bēdu" :D
Bet štrunts ar tās Krievijas problēmām, gan jau viņi arī bez latviešu vieduma paši tks galā. Ja pacelta gigasāpe, ka kāds negrib runāt latviešu valodā, tad būtiskāks ir jautājums, vai nākotnes perspektīvā vispār kādam būs jēga šajā valodā runāt...

medusbite3    1 galu galā krievam vari atbildēt latviski, un viņš sapratīs!!! lai gan izliksies nesaprotam)))

Vaukskis    2 Pilnīgi piekrītu solvitas rakstītajam izklāstā. Nekad vēl neesmu skatījies "Punktu uz i", tomēr man ir aizdomas, ka tas diskusiju raidījums ir dzīvā ētera formātā, kas izslēdz subtitrēšanu, jo tāda jāveic pēc runātāja teiktā, nevis "по ходу", momentāli. Tas, kas ir redzams ar subtitriem latviski LTV 1, ir noticis, ierakstīts, galu galā iestudēts iepriekš, ja runa par filmām. Tātad sanāk, ka LTV 7 "Punktā uz i" vajadzētu izmantot sinhrono tulkošanu, jo nav iepriekš zināms, ko runātājs "izspļaus". Piekrītu neratni_stasti paustajam, ka tas ir televīzijai dārgi. O. Ignatjevs šajā gadījumā droši vien ne tikai budžeta, bet arī principiāli uzstāja, lai NA pārstāvis runātu krieviski. Pieredzējušais žurnālists apzinās, ka viņš strādā tur, kur žurnālisti var īpaši nebaidīties no politiskā spiediena. Intervijā portālam "Jauns.lv" Ignatjevs savulaik- jau pēc darba kādreizējā TV 5 Ziņu redakcijā - izteicies, ka žurnālists kā profesija eksistējot tādēļ, "lai sabiedrība ar viņa palīdzību ieraudzītu lietas, kas nav kārtībā." Tā kā konkrētajam raidījumam paredzētā tēma bija par pāreju uz apmācību valsts valodā krievu skolās, tad akcents uz saziņas problēmu tika vēl vairāk pasvītrots, nu gluži kā Mamikina autorraidījumā TV 5 ar citu NA reprezentantu pirms iepriekšējām Saeimas vēlēšanām.

Tessa  5 3 solvitas jautājuma autora komentārs 1 1 Latviešu jauniešiem pirmā svešvalodā ir angļu un viņi nerunā krieviski
nu ij duraki. tagad katrs runa anglju valoda. ka ar jauniem? pareizi, krieviski runa maz. kuri kotesies darba tirgu? tie, kuri runas daudzas valodas.
un ta ir tikai vecaku attieksme, ka berns runa viena (parsvara) valoda un kko buldure angliski, pilniiga bezsakara. aciimredzot, vecaki grib, lai butu tadi tudalinji un nekur citur pasaule nederetu, tikai LV.

fargo  2 9 "Un ļoti slikti, ka latviešu jaunieši nerunā krievu valodā!"

un kāpēc tā?

es atkal domāju, ka tas ir normāli. nevis labi vai slikti. un šie jaunieši turpmākā dzīvē ir vienkārši imūni pret divvalodību. ja rīt visi! latvieši kļūtu krieviski nerunājoši, divvalodība publiskā telpā izzustu aptuveni gada laikā.

par anglicismiem. katrā laikmetā un reģionā ir savas starptautiskās saziņas valoda. kādreiz rietumos tā bija sengrieķu, tad latīņu, tad franču, tagad angļu. mūsu reģions pieder rietumiem, dabiski tas pārņem savas kultūras izmantoto starptautiskās saziņas valodu.

es mazliet mācu krievu valodu bērnam. bet apzināti maz, lai viņa nekļūtu par kārtējo divvalodnieku, bet tomēr saprastu, par ko ir runa. toties angliski 8 gadīgs bērns runā angliski mierīgi un lasa tekošāk kā latviski. pasaule ir vaļā. valdoas barjeras informācijai nav. un tas ir labi, tādai valodu proporcijai vajadzētu būt, man liekas.

bet ja kaut kādu iemeslu dēļ vajadzētu, valodu var iemācīties 3-4 mēnešos.

rokons    6 Valodas zināšana nekad nav nākusi par sliktu, tomēr pieprasīt, lai Oficiālu institūciju pārstāvji runātu svešvalodā, pat ES Parlamentā neatļaujas.

Visa atslēga ir latviešos. Vai maz esat novērojuši, ka darba vietā, kur piem. pārdevēja ar klientu runā latviski, kolēģi - latvieši sazinās krieviski. Pat vadītājs, latvietis, dod uzdevumus krieviski, kaut labi zināms, ka uzdevuma saņēmējs pietiekami labi saprastu arī to, ko teiktu viņam latviski.
Bet kas attiecas uz svešvalodu zināšanām, ņemot vērā esošo ekonomisko situāciju, es ieteiktu mācīties valodas šādā prioritātē:
- angļu,
- vācu,
- krievu.

Ja kāds vēl sapņo par biznesu Krievija, atcerieties, uzliktās sankcijas būs vairākus desmit gadus ( to paši Krievijas experti atzīst). Ukrainas notikumi ir ar nelabojamām sekām

Felde    1 Nejau problema valodaa! Jebkura valoda ir kads attistibas limena pakapiens,un japriecajas par vispusigiem cilvekiem,kuri ir tendeti un stimuleti macities,iegut jaunas zinasanas!

liedags1  3 4 Hm...spriedelējumi, pareizi, laikā un telpā...bet kāpēc neviens nerunā par to, ka mēs jau paši savā valodā daudz runājam,rakstam ar kļūdām, nerunājot jau par to, ka domājam...!Spriedelējam par to, kas mūsu bērniem svarīgāk zināt: angļu vai krievu valodu...tas izklausās jau pēc prostitūcijas sindroma: kur labāk, vairāk maksās: tajā valodā runāsim, to valodu mācīsimies, tikai neapzināsimies savi identitāti...

C_hloe    5 lai vai kā, lai ka krievija būt blakus, vairums tomēr "skrien" rietumu virzienā, arī no krievijas...
un, ja reiz mēs esam Latvijā, un ir valsts valoda, tad kādeļ masu mediju līdzeklis ignore likumdošanu?

AivarsN  1 3 Kas to var paredzēt,kāda būs vadošā valoda pēc pavisam nedaudz gadiem. Pasaule mainās straujāk kā jeb kad. Labi ka mums te laukos nekas pagaidām nav mainījies. Mierīgi dzīvo līdzās latvieši un citas tautas,visi saprot gan latviski,gan krieviski,veci vai jauni. Ar angļu valodu arī nav problēmu,jo tāda te vēl nav dzirdēta.😄

liedags1  2   Tad "AivarsN"par ko te tukši spriedelēt.. Pastāvēs, kas mainīsies...

Zigis1985  2 5 Jo krievi sevi pieskaita pie Krievijas un attiecīgi arī lielmanigi uzvedās. Angļi nav labāki - kolonistu kultūra!
Bet arābi mums ir parādījuši,ka viens pats arī ir cīnītājs!
Tā kā saviem bērniem saku,ka valodas ir jāmācās, jo zināšanu kopums no tā paplašinās. Bet savas saknes aizmirst nevajag. Ir forši būt par latvieti!

fargo  1 2 aha un ārābi nav kolonisti, vai ne?

valmierietis333  6 2 Piespiest runāt var tikai bezmugurkaulnieku ,
neticu ,ka viņam kāds ar slapju lupatu sita - tas tikai kārtējais pirmsvēlēšanu triks , lai pabrēktu un pievērstu savai necilajai personībai un partijai uzmanību! (Gandrīz aizmirsu , tas nabags noteikti paspēja vēl uzsaukt : krievi nāk , tā lai pārliecinošāk izklausītos viņa murmulēšana!?)

Žēl tādu nabagu ,kuriem var ko uzspiest !
Es viņa vietā būtu priecīgs ,ka mani neizsauc uz žurnālistu sarkanā paklāja , lielākā šaize ,ka pārdzīvo ,ka nevarēs pareklamēties televīzijā - ka raidlaiks gar degunu aiziet!

NA , cik novērots , tur tikai mīkstie ir - kuriem nepārtraukti kaut kas sāp , kāds pāri regulāri nodara , apbižo utt , ar tādiem izlūkos es nevēlētos doties!


- Gribēju jautāt , vai tad tiešām nav nekā jēdzīga ko darīt , kā lūrēt krievu auditorijai paredzētu raidījumu un pēc tam par to cepties ,
bet autors ar personības dalīšanos manu jautājumu nebūtu sapratis! Vēl tagad nezinu ,kura no visām Solvitām uzcepusi tēmu ... ;)

Dīvaini ļautiņi , laikam mājās tikai viens tv kanāls ,tādēļ jālūr visādi Gobzemi un svešai auditorijai domāti raidījumi !

Iesaku labāk skatīties Dom2 , tur 4 raidījumi dienā , tas nozīmē ,ka nebūs jālauž galva katru dienu par ko cept tēmu ,tur notikumi vēl raitāki kā politikā!

Par valodām piekrītu , izvēlas neīsto un pēc tam nekas cits neatliek ,kā skriet klanīties uz rietumiem , izstrēbt viņu šmucspaiņus!
-Nevar jau pārmest , tauta gadsimtiem mocīta , norūdījušies , par mazohistiem kļuvuši , tādēļ ar lielāko prieku gatavi pakalpot !

To degradēto angļu mēli nemaz nevajag zināt , pietiek ar krievu...
Īstie vārdi ,īstais tonis , un katrs prusaks asti kājstarpē iežmiedzis sapratīs ko viņam saka , un pat neiepīkstēsies ,ka kaut ko nav sapratis! ;)

Es to pieminēto raidījumu laikam atceros , reiz garām slēdzot uz piecām minūtēm aizkavējos , papriecājos cik skaista raidījuma vadītāja , protams neko nedzirdēju par ko viņi tur runāj

konu  9 4 Ko Jūs te cepaties par to valodu un krieviem,ko viņi ir tik sliktu izdarījuši...paskatieties tie īstenie latvieši uz sevīm spogulī!!!Ar krieviem jāmāk sadzīvot!

valmierietis333  1   ...

Es to pieminēto raidījumu laikam atceros , reiz garām slēdzot uz piecām minūtēm aizkavējos , papriecājos cik skaista raidījuma vadītāja , protams neko nedzirdēju par ko viņi tur runāja , novērtēju tikai skaistumu ! Bet varbūt tas bija cits raidījums , jo pa tv7 neko citu izņemot sportu nav iespējams skatīties!

AivarsN  1 5 Vai tikai tiem krieviem nepiešuj par daudz? Nezinu,kā Rīgā,bet mūsu novadā,vismaz man zināmās krievu ģimenes pēc PSRS sabrukuma atgriezās savā dzimtenē. Palikuši ir ukraiņi,moldāvi,azerbaidžāņi un pat rumāņi,kuri runādami krievu valodā,rada maldīgu iespaidu,ka ir krievi. Viņi savulaik apguva krievu valodu,kā vienīgo starptautisko valodu PSRS. Tagad,cik nu spējuši,viņi ir ielauzījušies arī tik ļoti atšķirīgajā latviešu valodā,bet viņu bērni skolā apgūst vēl angļu valodu. Lai vai kā,bet saukt visus par krieviem,kuri mēģina sarunāties šajā valodā,ir tik pat nepareizi,kā ķīniešus saukt par angļiem,ja viņi Latvijā mēģina sazināties šajā valodā.

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu